Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Rokotussodat

Brittidokumentti selvittää, miten rokotusvastaisuus syntyi ja mihin se perustuu.
Unicefin terveysvalistaja Nizamuddin Ahmed on huolissaan netissä leviävästä materiaalista, joka on lisännyt rokotevastaisuutta Intiassakin. Brittidokumentti selvittää, miten rokotusvastaisuus syntyi ja mihin se perustuu. Kuva: BBC Yle TV1,Ulkolinja: Rokotussodat

TV1 torstaina 6.2.2020 klo 22.00 - 22.55, uusinta sunnuntaina 9.2. klo 23.25, Areenassa

Maailman terveysjärjestö varoittaa maailmaa ottamasta askelta taaksepäin. WHO on nimennyt rokotevastaisuuden yhdeksi nykypäivän suurimmista terveysuhista.

Länsimaissakin yhä useampi epäilee rokotusten turvallisuutta, vaikka rokottamatta jättäminen uhkaa koko väestöä, sanovat asiantuntijat.

Tuhkarokko tappaa maailmassa yli 100 000 lasta joka vuosi. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on todettu toista tuhatta tuhkarokkotapausta. Tauti oli hävitetty maasta, mutta se on palannut, koska kaikki vanhemmat eivät rokotuta lapsiaan.

Britanniassa joka 10. lapselta puuttuu täysi rokotussuoja. WHO onkin poistanut maalta tuhkarokkovapaan maan statuksen.

YK:n lastenjärjestön Unicefin terveysvalistaja ja yhteisöpedagogi Nizamuddin Ahmed työskentelee muun muassa Intiassa. Hän on huolissaan netissä leviävästä rokotevastaisesta materiaalista.

”Somessa liikkuu kaikenlaista, kuten rokotevastaisia viestejä, joissa rokotteita väitetään salaliitoksi. Ihmiset näkevät rokotteita koskevia valheita. Suurin osa aineistosta, jota olemme nähneet sosiaalisessa mediassa, on peräisin Intian ulkopuolelta.”

Miten rokotusvastaisuus syntyi ja mihin se perustuu?

Brittiläinen dokumentti Rokotussodat kysyy, onko rokotusvastaisuudessa kyse enää tieteestä vai jostain aivan muusta. Miksi ja miten rokotevastarinta nousee juuri nyt? Miksi se nousee samoilla alueilla populismin kanssa? Mitä rokotekriittisten kysymysten ytimeen kätkeytyy?

This World: Conspiracy Files, Vaccine Wars. Tuotanto: BBC, Iso-Britannia, 2019.