Hyppää pääsisältöön

Gaalasesonki on täällä, ja kaikki on taas pilalla! Mihin Emmoja, Oscareita ja Grammyja tarvitaan?

Palkintogaalat tuntuvat ajautuvan kohusta toiseen. Odotuksemme niitä kohtaan ovat nousseet vuosi vuodelta, mutta kuinka paljon voimme kaupallisilta yleisötapahtumilta vaatia?

Halloweenin, kiitospäivän, joulun ja uudenvuoden jälkeen elämme viimein vuoden parasta aikaa: gaalasesonkia!

Vahdattavaa piisaa. Vuosi käynnistettiin 5. tammikuuta Golden Globeilla. Sitten tulivat Kultaiset Venlat (17.1.) ja Grammyt (26.1.). Torstaina 30. tammikuuta järjestetään kotimaiset Indie Awardsit. Sitten Emmat (8.2.) ja heti perään Oscarit (9.2.). Maaliskuun 20. päivä on luvassa vielä Jussit.

Gaalakaudessa on kyse siitä, ketä palkitaan, mutta enenevissä määrin myös siitä, ketä ei palkita. Kiista siitä, miten palkintotilaisuudet stemmaavat todellisuuden kanssa – ja miten ne korjaavat todellisuutta paremmaksi – käy kiivaana viikkoja ja kuukausia ennen ehdokkaiden tai voittajien julkistusta.

Ja kiistan aiheitahan riittää.

Vuosi sitten puhistiin Nelosesta, joka on onnistunut ulottamaan lonkeronsa musiikkiteollisuuden joka portaalle levy-yhtiöstä radio- ja tv-kanavien kautta maan suosituimpaan päivälehteen – sekä Emma-gaalan tuomaristoon. YleX:n Anni Gullichsen kysyi aiheellisesti, onko Emma-gaala pelkkää selkääntaputtelua.

Loppuvuodesta 2019 Rumba kertoi puolestaan Emma-tuomariston äänestäneen siitä, pitäisikö n-sanaa lyriikassaan käyttänyt Maustetyöt jättää ehdokkuuksitta, vaikka bändi oli kiistatta vuoden isoimpia poptulokkaita. Keskustelun käynnistänyt Renaz Ebrahimi kirjoitti YleX:lle joulukuussa pitkän kolumnin rasismin normalisoinnista.

Tammikuussa 2020 opimme, että Kultaisten Venlojen tuomaristoon kuului jäseniä, jotka olivat itse ehdolla gaalassa, ja jotka eivät voineet “teknisistä syistä” jäävätä itseään äänestämästä kategorioissa, joissa he olivat ehdolla. Myös Ylen etulyöntiasemasta on käyty debattia, koska palkinnot jakavassa Televisioakatemiassa on enemmän Yleisradion kuin kaupallisten kanavien edustajia.

Kendrick Lamar kieltäytyi esiintymästä vuoden 2019 Grammyissa. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Palkintogaalojen merkitystä on mietitty Suomessa nyt ehkä enemmän kuin koskaan, mutta maailmalla tapahtumien ruotiminen on ollut pitkään osa gaalasesonkia.

Golden Globet eivät tänäkään vuonna nostaneet ehdolle yhtäkään naispuolista ohjaajaa. Alan julkinen salaisuus on, että Hollywood-toimittajista koostuva tuomaristo rakastaa filmitähtiä ja heidän suosionsa voi ostaa kivoilla cocktail-tilaisuuksilla.

Baftat saivat oman #BaftasSoWhite-hashtagin asetettuaan ehdolle pelkästään valkoisia näyttelijöitä. (Scarlett Johansson ja Margot Robbie saivat kaksi ehdokkuutta kumpikin.) The Daily Beastin Cassie Da Costan mielestä gaala kertoo brittiläisen elokuva-alan ongelmista rasismin, misogynian ja luokkaelitismin kanssa.

Ja sitten ovat Grammyt.

Musiikkialan tärkeimmällä gaalalla on ollut hip hopin kanssa vaikeaa vuosikymmenten ajan, eikä skisma helpota. Vuonna 2016 Frank Ocean kieltäytyi asettamasta Blonde-albumiaan ehdolle, koska ei kokenut Grammyjen edustavan hänen kaltaisiaan ihmisiä. Vähän myöhemmin Drake aprikoi, oliko hänen popkappaleensa Hotline Bling ehdolla rap-kategoriassa vain siksi, että hän sattuu olemaan afroamerikkalainen. Tänä vuonna samaa ihmetteli Tyler, the Creator, jonka R&B-funk-levy Igor palkittiin vuoden parhaana rap-albumina.

Gaalan on ollut vaikea saada räppäreitä esiintymään. Vuosi sitten niin Kendrick Lamar, Drake kuin Childish Gambinokin kieltäytyivät kunniasta.

The New York Timesin Ben Sisario kysyi aiheellisesti: Pystyykö Grammy-gaala miellyttämään ketään?

Kertooko Emma-gaala vuoden 2019 historiallisista suuntauksista musiikissa, vai onko kyse vain isojen yhtiöiden tuolileikistä?

Pahaa mieltä ja epäreilua tuomarointia – miksi edes kaipaamme tällaisia murheenkryynejä?

Gaaloihin kohdistuu kamala määrä toiveita ja odotuksia, jotka ovat usein keskenään ristiriidassa. Toisaalta edellytämme palkintogaaloilta kulttuurityötä, viihdealan vinoutuneiden rakenteiden suoristamista. Toisaalta taas toivomme yksinkertaisesti hyvää showta.

Aloitetaan ensimmäisestä näkemyksestä.

Sen mukaan palkintogaalat ovat kulttuurivuoden virstanpylväitä, jotka parhaimmillaan kertovat mitä on tapahtunut ja antavat osviittaa siitä mitä seuraavaksi on luvassa. Opettavat maailmasta ja siitä mikä on arvokkainta vuoden aikana tuotettua.

Palkinnot jäsentävät historiaa, Spin-lehden toimittaja Jordan Sargent huomautti tammikuussa 2018. Niiden tarkoitus ei hänen mukaansa ole vain imarrella, vaan “hahmotella kulttuurin pikakirjoitettua historiaa ja auttaa ihmisiä ymmärtämään helposti mikä kunakin vuonna on ollut tärkeää.”

Kertooko Emma-gaala vuoden 2019 historiallisista suuntauksista musiikissa, vai onko kyse vain isojen yhtiöiden tuolileikistä?

Näkyvimpien palkintokategorioiden (albumi, biisi, mies- ja naissolisti sekä pop) ehdokkaista aivan ylivoimainen enemmistö edustaa tänä vuonna Warner Music Finlandia, jonka osuus suomalaisen popmusiikin myynnistä oli vuonna 2018 37,7 prosenttia. Ehdokkuuksissa kaukana perässä tulevat Universal (joka kahmi viime vuonna pystejä), Sony ja pienlevy-yhtiöt.

Toisaalta muissa kategorioissa nähdään Iben ja Cyan Kicksin kaltaisia pienemmän yleisön nimiä. Dreamgirlsistä on ehdolla kaksi artistia, Yeboyah ja F. Tätä voisi kutsua kulttuurityöksi.

– Meidän ei missään nimessä pidä ryhtyä tekemään sellaista kulttuuripolitiikkaa, jossa ehdokkuudet määräytyvät äänitejulkaisun tuottaneen levy-yhtiön koon perusteella, Musiikkituottajat ry:n apulaisjohtaja ja Emma-gaalan tuomariston puheenjohtaja Tommi Kyyrä korostaa.

– Meillä on paljon sarjoja, joissa esitellään monipuolisesti eri genrejä. Musiikin monipuolisuus tulee sitä kautta esiin.

Konkreettinen esimerkki monipuolisuudesta on Emma-gaalan uusi elektronisen musiikin kategoria, jota on kaivattu pitkään.

Vuodesta 2004 lähtien on myös järjestetty Femmagaalaa, joka kuittailee suoraan Emmojen kaupallisuudelle. Tapahtuman iskulause kuuluu: ”Vaikka artisti ei myy kybällä, voidaan se silti palkita Femmalla.”

Tämän vuoden uutuus on riippumattomien levy-yhtiöiden yhdistyksen Indiecon perustama Indie Awards, joka järjestetään Tavastialla torstaina 30. tammikuuta. Gaala ei järjestäjien mukaan ole vastaveto Emmoille, mutta juhlistaa juuri niitä pienlevy-yhtiöitä, joille ei Emma-gaalassa aina riitä tilaa.

The Hearing on Indie Awardsissa ehdolla kahden palkinnon saajaksi. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Emmoissa keskitytään isoihin artisteihin, eikä gaala yritä sitä mitenkään peitellä.

Palkintoperusteissa mainitaan ”musiikillinen kiinnostavuus, äänitteen menestys musiikillisesti ja kaupallisesti, sekä taiteilijan suosio”. Artistin täytyy siis olla perinteisillä mittareilla menestynyt, jotta hänet voidaan nostaa Emmoissa ehdolle.

Vuoden albumin palkinnosta kisaavat Ellinooran Vaaleanpunainen vallankumous (kirjoitushetkellä 21 viikkoa Suomen virallisella albumilistalla), Chisun Momentum 123 (2 viikkoa), Gettomasan Diplomaatti (35 viikkoa), JVG:n Rata/raitti (32 viikkoa), Lauri Tähkän Meidän tulevat päivät (47 viikkoa) ja Sannin Trippi (27 viikkoa). Näistä kaikki paitsi Chisu ovat yhä listalla. Kaikki paitsi Gettomasa (PME Records) ovat Warnerin jakelemia.

Poissa ovat kriitikoiden arvostamat The Hearing (Solina), Jesse Markin (Vild Recordings) ja Litku Klemetti (Luova Records), joista kaksi jälkimmäistä huomioitiin kyllä muissa kategorioissa.

92,1 prosenttia kotimaisen musiikin myynnistä oli vuonna 2018 kolmen suuren – Warner, Universal ja Sony – hallussa. Lukuun sisältyvät yhtiöiden oma sekä heidän jakelemansa pienlevy-yhtiöiden musiikki.

Kyyrän mielestä markkinatilanteen kuuluukin näkyä ehdokasasettelussa.

– Jos isot eivät olisi hyvin edustettuina palkinnoissa, jossa kaupallinen menestys on selvästi sanottu yhdeksi palkintokriteeriksi, tehtäisiin niissä jotain väärin.

Kyyrä huomauttaa myös, ettei pidä “faktisesti paikkaansa”, että gaalassa palkittaisiin vain isojen levy-yhtiöiden artisteja.

– Esimerkiksi tänä vuonna tulokassarjassa on yksi signaamaton artisti [Yeboyah] ja kaksi tosi pienen firman artistia [Jesse Markin ja MELO]. Aiempiin Emma-ehdokkaisiin ja voittajiin tutustumalla huomaa ihan saman asian.

Olisi vaarallista, jos gaaloista syntyisi vain eliitin paikka päättää mikä on hyvää musiikkia ja mikä huonoa musiikkia.
― Kimmo Valtanen, Universal Music Finland

Musiikkitoimittaja Arttu Seppänen kirjoitti Soundissa, että koko Emma-gaalan voisi räjäyttää.

Musiikkiharrastaja ja kriitikko löytää aina valitettavaa, mutta niitä, joiden musiikkidieetti koostuu hittiradiosta ja Spotifyn päivälistoista, kiinnostaa etupäässä kunnon show.

Nelosen vuodesta 2015 televisioiman Emma-gaalan katsojaluvut ovat olleet erinomaisia, ja alalla kiitellään mediajätin monikanavaista tuotantoa. Emmat ovat spektaakkeli, jossa nähdään takuuvarmasti vuoden isoimmat, suosituimmat ja tunnetuimmat tekijät.

Olisiko Nelonen koskaan kiinnostunut televisioimaan Emma-gaalaa, jossa palkittaisiin vain kriitikoiden suosikkeja? Katsoisiko sellaista kukaan?

– Olisi vaarallista, jos gaaloista syntyisi vain eliitin paikka päättää mikä on hyvää musiikkia ja mikä huonoa musiikkia, Universal Music Finlandin toimitusjohtaja Kimmo Valtanen huomauttaa.

Kriitikot tuskin olisivat nostaneet vuoden artistin yleisöäänestyksen voittanutta Arttu Lindemania esiin siitä huolimatta, että hänen neljää kappalettaan oli kuunneltu ennen vuoden 2017 gaalaa Spotifysta enemmän kuin palkintoja kahmineen Vesalan koko levyä.

Kriitikkogaalan vaarana olisi se, että kuilu palkintoraatien ja ison yleisön välillä kasvaisi. Jos Emmat jättäisi kokonaan huomiotta Lindemanin kaltaiset artistit, mikä sen relevanssi olisi ison yleisön silmissä? Ja kuinka vetoavan show’n voisi kriitikoiden valintojen ympärille rakentaa?

F on ehdolla Tulokas-Emman saajaksi. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Gaaloja ei voi kuitenkaan sivuuttaa vain ”hyvänä showna” tai tilaisuutena jakaa kollegoille tunnustusta. Isot yritykset haistavat tilaisuuden tehdä gaaloilla rahaa.

Yhdysvaltalainen journalisti Cherie Hu arvioi musiikkiteollisuuteen keskittyvässä Water and Music -uutiskirjeessään joulukuussa 2019 sitä, miksi Apple ja Spotify ovat perustaneet omat palkintogaalansa.

Hu kirjoitti, ettei kyse ole palkinnoista, vaan showsta. Eikä pelkästä showsta, vaan mainospaikoista.

Vaikka lineaarisen television katsojaluvut laskevat, mainostulot jatkavat nousuaan. Mainostajat janoavat entistä kipeämmin alustoja joiden kautta nousta puheenaiheiksi. Suorat tv-lähetykset, kuten palkintogaalat ja urheilutapahtumat, ovat potentiaalisia rahasampoja kaikille osallisille. Siksi ne kannattaa ahtaa täyteen populaaria.

Supertähdillä ryyditetty megashow palveleekin sekä ison yleisön että järjestäjien intressejä.

Cherie Hu huomauttaa, että jos palkinnot jaetaan vain kaupallisen menestyksen perusteella, vaarana on suljettu kehä: Applen ja Spotifyn gaaloissa palkitaan artisteja, joita palvelut itse puskevat kunnelluimmiksi.

Isot brändit liittävät itsensä mielellään osaksi artistien menestystarinoita. Spotify voi elvistellä auttaneensa Danny Brownia, J Balvinia ja Lordea saamaan kuulijoita, Apple taas on tehnyt yksinoikeussopimuksia Frank Oceanin, DJ Khaledin ja Billie Eilishin kanssa.

Yritykset ostavat itselleen tähtiä, jotka muuttuvat brändien mannekiineiksi, halusivat tai eivät. Ihan niin kuin Netflix, jonka rosterissa on tekijöitä Adam Sandlerista Barack ja Michelle Obamaan.

Siksi Emmojakin syynätään. Monet gaalan esiintyjistä ja ehdokkaista ovat Nelosen ohjelmista tuttuja.

Nelosen intresseissä on olla Suomen suurin ja tärkein mediatalo, joka tuottaa ilmiöitä ja supertähtiä. Emma-gaala on osa kokonaispakettia, johon kuuluvat Vain elämää, Idols, Suomipop-festivaalit, Cheekend ja Bailantai.

Emma-gaalan ja sen ulkomaisten lajitoverien arvo on lopulta itse show, eivät palkinnot – ellei Cheek tai Pyhimys satu kahmimaan kaiken, mitä tarjolla on. Grammyjen jälkimainingeissa puhutaan puvuista ja esityksistä. Siitä, kuka oli paikalla ja kuka ei. Kuinka Lady Gaga saapui gaalaan munassa ja kuinka jumalaisesti kaksosia odottanut Beyoncé esiintyi.

Ja kun kilpa katsojaluvuista vain kiihtyy, onko tapahtumilla varaa olla inklusiivisempia, ottaa pienempiä artisteja mukaan mittelöön? Kuinka paljon voimme kaupallisilta yleisötapahtumilta vaatia?

Tommi Kyyrä toivoo Emma-tuomaristolta mahdollisimman reilua ja läpinäkyvää toimintaa. Samalla hänen tehtävänsä on saada tuottamalleen tapahtumalle mahdollisimman paljon katsojia, sekä toisaalta pitää Suomen ääniteala kymmenine levy-yhtiöineen tyytyväisenä.

Tasapainon löytäminen olisi palkinnon arvoinen suoritus.

YleX on Indie Awardsin yhteistyökumppani.

Oikaisu 30.1. klo 15.10: Jutussa kerrottiin aiemmin, että kolmen suuren levy-yhtiön markkinaosuuteen lasketaan heidän jakelemansa pienlevy-yhtiöiden, kuten PME:n, musiikki. PME Records tekee yhteistyötä Warnerin kanssa muutaman artistin kohdalla, mutta levy-yhtiönä se on jaellut ja julkaissut musiikkinsa itse vuodesta 2018 asti.