Hyppää pääsisältöön

Georges Bizet’n suurten tunteiden ooppera Carmen suorana Tampere-talosta Yle Areenassa 19.2.2020

Tampereen Oopperan suurtuotanto Carmen helmikuussa 2020, julistekuva, kuvassa Carmenin roolin esittävä Niina Keitel
Mezzosopraano Niina Keitel Carmenin roolissa Tampereen Oopperan suurtuotanto Carmen helmikuussa 2020, julistekuva, kuvassa Carmenin roolin esittävä Niina Keitel Kuva: Saara Salmi, Tampere-talo Georges Bizet,Carmen,Tampereen Ooppera,Tampere-talo

Yksi maailman suosituimmista oopperoista, Georges Bizet’n rakkautta, intohimoa, kuolemaa ja tarttuvia aarioita sisältävä Carmen esitetään helmikuussa 2020 Tampereen Oopperan tuotantona Tampere-talossa. Teos saa ensi-iltansa 14.2., ja Yle lähettää sen keskiviikkoiltana 19.2. suorana Yle Areenassa. Suoran lähetyksen jälkeen teos on katsottavissa Areenassa kuuden kuukauden ajan 18.8.2020 saakka, ja Yle Teema lähettää sen pääsiäisenä.

Tutun alkusoiton lisäksi monia tunnettuja aarioita, mm. Carmenin Habaneran ja Todeadorin laulun sisältävän teoksen ohjaa Marco Bjurström. Nimiroolissa on yksi aikamme menestyneimmistä suomalaisista mezzoropraanoista, Niina Keitel, joka lauloi Carmenina viimeksi Bonnin oopperassa Saksassa v. 2017. Don Josén roolissa on meksikolaistenori Arturo Chacón Cruz ja Micaëlana nähdään mm. Jaakko Kuusiston Jää-oopperassa pääroolin laulanut Marjukka Tepponen. Escamillon roolissa on baritoni Tommi Hakala. Tampere Filharmoniaa johtaa kapellimestari Alberto Hold-Garrido.

Teos on osa Tampere-talon 30- ja Tampere Filharmonian 90-vuotisjuhlavuotta.

Suoran Areena-lähetyksen toimittavat Noora Hirn ja Ahti Paunu. Väliajalla tavataan mm. ohjaaja Marco Bjurström ja solisteja sekä Tampereen Oopperan kuoron kapellimestari Heikki Liimola ja Tampere-talon johtaja Paulina Ahokas.

Georges Bizet: Carmen
Suora lähetys Yle Areenassa keskiviikkona 19.2.2020 klo 18.25 alkaen. Tallenne katsottavissa Areenassa lähetyksen jälkeen 18.8.2020 saakka. Yle Teemalla pääsiäisenä.

Libretto: Henri Meilhac ja Ludovic Halévy
Musiikinjohto: Alberto Hold-Garrido
Ohjaus: Marco Bjurström
Lavastus: Kati Lukka
Puvut: Erika Turunen
Valosuunnittelu: Ville Syrjä

Solistit:
Carmen - Niina Keitel
Don José - Arturo Chacón Cruz
Micaëla - Marjukka Tepponen
Escamillo - Tommi Hakala
Frasquita - Suvi Väyrynen
Dancairo - Kevin Greenlaw
Zuniga - Jussi Juola
Morales - Waltteri Torikka
Mercedes - Päivi Pylvänäinen
Remendado - Heikki Hattunen

Tampere Filharmonia
Tampereen Oopperan kuoro, kuorokapellimestari Heikki Liimola
Tampereen Oopperan lapsikuoro, kuoronjohto Jouni Rissanen

Tuotanto
Tampere-talo
Yle Luovat sisällöt / Musiikki
TV-ohjaus: Matti Grönberg.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

  • Viisi tapaa pelastaa pörriäinen – valitse omasi ja merkkaa tekosi!

    Pölyttäjiä voi auttaa pihassa ja parvekkeella.

    Pölyttäjien määrä on vähentynyt uhkaavasti. Kimalaiset, mehiläiset ja muut pörriäiset tarvitsevat apuasi! Pelasta pörriäinen -kampanja kutsuu kaikki mukaan talkoisiin. Miten sinä haluat auttaa: kukkia, leikkaamaton nurmikko, hyönteishotelli vai myrkytön puutarha? Valitse, toteuta ja merkitse tekosi laskuriin.

  • Eurovision Diaries – Viisupäiväkirjat

    Viisupäiväkirjat näyttää maailman euroviisufanin silmin.

    Dokumenttikokonaisuudessa fanit ympäri maailmaa kuvaavat vuoden verran elämäänsä ja fanitustaan, odotuksen huipentuessa euroviisuihin Tel Avivissa Israelissa. Soraääniäkin kuuluu, politiikkaa pohditaan ja vähemmistöt saavat äänensä esiin viisujen glitterin alta. Päiväkirjoissa esiintyy faneja 25 maasta, Ukrainasta Turkkiin ja USA:sta Venäjälle. Tavalliselle pulliaiselle viisut ovat vuosittainen toukokuinen laulukilpailu, mutta viisufanit elävät euroviisuja ympäri vuoden, missä päin maailmaa tahansa. Fanit käyvät omilla viisuleireillä, viisuristeilyillä ja tekevät omia versioita lempibiiseistään. Olennainen osa viisuja on fanaattisten fanien pyörittämä viisufanimedia, joka suoltaa viisu-uutisia 24/7.