Hyppää pääsisältöön

Jyrkin ja Neposen kommervenkkejä

Jyrki ja Neponen
Jyrki ja Neponen Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,Jyrkin ja Neposen kommervenkkejä

Jyrkin ja Neposen uudessa sarjassa päästään mukaan tuttuihin arkiympäristöihin: kauppareissulle, kirjastoon, lääkäriin ja leikkipuistoon.

Kaikki ei kuitenkaan mene aivan suunnitellusti: Neponen haluaa kaupasta karkkia, mutta Jyrki ei suostu ostamaan. Neposen pitäisi mennä lääkäriin, mutta odotushuoneessa sitä alkaa pelottaa. Museossa Neponen innostuu lähtemään omille teilleen, ja kaksikko eksyy toisistaan.

Muita sarjassa käsiteltäviä aiheita ovat suusta lipsahtava valhe, valinnan vaikeus, voitto ja häviö minigolfkentällä, liian pelottava elokuva, halu olla iso ja osaava, pitkästyminen, ja kiire - joka kylläkin vaivaa Jyrkiä, eikä niinkään Neposta.

Ollaan jumissa! Miten tästä selvitään? Mikä kommervenkki pitäisi keksiä, että päästään eteenpäin?

Neuvonantajina sarjassa nähdään lapsia - vertaiskokijoita, pienten ihmisten arjen parhaita asiantuntijoita. Jyrkin ja Neposen pattitilanteissa solmut saadaan auki, ja hankaliinkin tunteisiin yhdessä tuumaillen otetta ja helpotusta.

Kaikenlaiset tunteet kuuluvat elämään! Eikä niiden kanssa elämiseen tarvita loppujen lopuksi sen kummempia kommervenkkejä. Useimmiten riittää, että ollaan vaan ja annetaan kaikille tunteille tilaa, ja sopivasti sanoja ja lohtua hankalien tunteiden keskellä.

Tunteita kannattaa kuunnella,
ja tunnetaitoja kannattaa kasvattaa.

Tunteita on tärkeää nimetä, ja opetella niiden hyväksymistä. Kaikki tunteet tulevat ja menevät, ja kaikilla meistä on kaikenlaisia tunteita, myös surua ja vihaa.

Kun lapsi oppii hoksaamaan, mikä tunne on vallalla, ollaan jo aika pitkällä! Pikkuhiljaa vaikeampiakin tunteita voi oppia hyväksymään ja tuumaamaan, miksi kussakin tilanteessa tuntuu juuri siltä kuin tuntuu. Lapsi tarvitsee kuitenkin aikuisen apua omien tunteidensa sanoittamiseen.

Tunteiden kanssa voi oppia pärjäämään ilman, että niitä tarvitsee yrittää tukahduttaa. Kun ikävän tunteen hyväksyy ja sietää, se laantuu vähitellen. Sitäkin voi opetella, mitä hankalalle tunteelle voi tehdä. Tarkoitus on oppii hallitsemaan käytöstä, ei tukahduttamaan tunnetta. Jos siis Milja hajottaa Maijan hiekkalinnan, Maijan ei sovi kiukuspäissään pamauttaa Miljaa hiekkalapiolla päähän. Kiukun ja pettymyksen tunne on kuitenkin aivan oikeutettu, eikä sitä pidä vähätellä. Aikuista tarvitaan tilanteessa nimeämään Maijan tunne kiukuksi ja sanoittamaan, mistä tunne johtuu. Yhdessä voidaan miettiä, miten tilanne voidaan korjata sellaiseksi, ettei Maijaa enää kiukuta - ja miten Miljakin pääsee mukaan leikkiin.

Myös aikuiselle tunnetreeni tulee monesti tarpeeseen. Lapsen kanssa siihen on oiva tilaisuus. Lapset näyttävät tunteensa avoimesti. Lapsi ei teeskentele tunteitaan.

Lapsen kanssa auttaa eteenpäin jo se, että lapsen tunteelle annetaan tilaa ilman, että sitä heti yritetään muuksi muuttaa. Jyrkin ja Neposen sarjassa aikalisä saadaan lasten avulla – hengitellään hetki ja kuunnellaan, mitä mieltä muut ovat. Samalla huomataan, että hankalatkin tunteet ovat kaikille lapsille tuttuja.

Tunteet eivät ole vaarallisia, ja niillä on aina jokin viesti. Kun suurimmasta tunneaallokosta päästään vähän seesteisemmille vesille, voidaan tuumailla, mistä oikein oli kyse, ja miksi tuntui siltä miltä tuntui.

Jyrkin ja Neposen kommervenkkien katsominen voi olla oiva aloitus keskustelulle erilaisista arjen tilanteista ja tunteista, joita jokaisessa lapsiperheessä koetaan. Useilla järjestöillä ja muilla toimijoille on runsaasti tunnetaitoihin liittyvää materiaalia, joita löytää esimerkiksi hakusanoilla ”tunnetaidot” ja ”lapsen tunteet”. Myös kirjastosta löytyy paljon hienoja monenlaisiin tilanteisiin ja tunteisiin liittyviä lastenkirjoja, joita on mukava lukea ääneen lapselle, katsella ja tuumailla sylityksin ja rauhassa. Oman kirjaston henkilökunnalta kannattaa kysyä vinkkejä!

Jyrkin ja Neposen kommervenkkejä nähdään perjantai-iltaisin 14.2. alkaen Pikku Kakkosessa ja maanantaina 10.2.lähtien Yle Areenassa.

esiintyjät Anu Tuomi-Nikula & Jyrki Laaksonen
nukentekijä Anna-Liisa Tarvainen
tuotantokoordinaattori Mia Siiskonen
käsikirjoittaja Anu Tuomi-Nikula
ohjaaja Teemu Palosaari
tuottaja Saila Lintula
tuotanto Yle Lapset