Hyppää pääsisältöön

Mitä vanhemmuus on sinun mielestäsi?

Miten lastesi kasvatus sujuu? Kysymys kuvassa
Miten lastesi kasvatus sujuu? Kysymys kuvassa Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle kasvatus,lapset (perheenjäsenet)

Miten lastesi kasvatus sujuu? Miten koet vanhemmuuden? Mikä mielestäsi edistää hyvää vanhemmuutta ja mikä estää? Mitä haluat opettaa lapsillesi? Mitä lapsesi ovat opettaneet sinulle? Onko yhdessäoloon riittävästi aikaa? Koetko kasvatuksesta paineita? Miksi ja millaisia paineita? Millaisia kokemuksia sinulla on lapsesi erilaisista kehitysvaiheista kuten esimerkiksi murrosiästä?

Kasvatus on vuorovaikutusta ja läsnäoloa arjessa. Vanhemmuus on oman roolin ymmärtämistä suhteessa kasvaviin lapsiin.

Kasvatustieteen professori Juha T. Hakala ajattelee, että auktoriteetti on kasvatuksessa välttämätöntä.

“Me vanhemmat olemme alkaneet pelätä konflikteja lastemme ja nuortemme kanssa. Unohdamme auktoriteettisuhteemme ja annamme liikaa löysää tietyissä tilanteissa tai neuvottelemme kaikesta mahdollisesta. Voi käydä niin, että lapsi tai nuori päättää kaikesta”, kertoo Juha T. Hakala.

Oikea kasvattajuus on lujuutta, ei koskaan kovuutta

Suomalaista ja pohjoismaista kasvatusta leimaa yksin kasvamisen kulttuuri. Saatamme vanhempina olettaa, että teinit ovat omatoimisia ja kykenevät tekemään kypsiä päätöksiä.

“Saatamme vanhempina kuulla epäkohteliasta kielenkäyttöä, mutta silloinkin meidän pitäisi säilyttää tyyni ja lämmin harkinta”, sanoo sanoo Hakala.

Vanhempi voi myös menettää auktoriteettinsa

Kaveruuteen pohjautuvassa vanhemmuudessa auktoriteetti ei ole rakentunut lainkaan. Se saattaa näkyä siinä miten lapsi suhtautuu kodin ulkopuolisiin auktoriteetteihin kuten opettajiin.

Vanhempi voi myös menettää auktoriteettinsa käyttäytymällä itse huonosti.

“Aikuinen voi käyttäytyä ilkeästi, törkeästi tai kavalasti. Kasvojen pelastamiseksi aikuinen saattaa poiketa kasvattajan roolistaan, joka aiheuttaa lapsessa hämmennystä”, sanoo kasvatustieteen professori Juha T. Hakala.

Se, että ollaan ja tunnetaan läheisyyttä perheen kesken on merkittävää

Ihmisellä on taipumusta vertailla omaa kasvatusta ja vanhemmuutta toisiin, joilla on samassa ikävaiheessa olevia lapsia. Meillä voi olla vanhemmuuden ihanteita liittyen esimerkiksi lasten harrastuksiin.

“Vanhemmuus näyttäytyy pahimmillaan suoritteena tai projektina, jolloin elämä voi olla hyvin ohjelmoitua. En haluaisi, että vanhemmuudesta tulee hampaita kiristävä prosessi, jossa kukaan ei hymyile”, pohtii kasvatustieteen professori Juha T. Hakala.

Miten lastesi kasvatus sujuu? Mikä mielestäsi edistää hyvää vanhemmuutta ja mikä estää? Mitä haluat opettaa lapsillesi? Mitä lapsesi ovat opettaneet sinulle? Onko yhdessäoloon riittävästi aikaa? Koetko kasvatuksesta paineita? Miksi ja millaisia paineita? Millaisia kokemuksia sinulla on lapsesi erilaisista kehitysvaiheista kuten esimerkiksi murrosiästä?

Vastaa kyselyyn perjantaihin 7.2. 2020 mennessä. Vastauksesi voi olla osa Havaintoja ihmisestä -ohjelmaa. Halutessasi voit kertoa kokemuksestasi nimimerkillä. Valitse nimimerkiksi erisnimi.

Havaintoja ihmisestä - ohjelmassa pohditaan kasvatusta ja vanhemmuutta Yle Radio 1:ssä torstaina 20.2. kello 12.10. Ohjelma on kuunneltavissa myös Yle Areenassa.

Täytä lomake.