Hyppää pääsisältöön

Ylen kanavat muistavat Jörn Donneria helmikuussa

Jörn Donner framför en plasch för filmen "Män kan inte våldtas" på biografen Adams år 1978.
Jörn Donner 1933-2020. Jörn Donner framför en plasch för filmen "Män kan inte våldtas" på biografen Adams år 1978. Kuva: Lehtikuva Jörn Donner

Ylen ohjelmistossa nähdään ja kuullaan helmikuun aikana monipuolinen läpileikkaus edesmenneen kirjailijan, ohjaajan ja poliitikon Jörn Donnerin tuotantoa. Lisäksi Yle Areenaan ja Yle Arenaniin on julkaistu kattava paketti Jörn Donnerin haastatteluja.

Itse asiassa kuultuna


Yle TV1 su 2.2. klo 11.15
Elämän moniottelija ja ikuinen osallistuja Jörn Donner kertoo urastaan ja elämästään ja paljastaa millaisen fiktiivisen elokuvan hän tekisi, jos aiheena olisi Jörn Donner. Toimittaja: Jouko Salokorpi.

Valitut sanat: Niinistö & Donner


Yle Teema su 2.2. klo 13
Kaksi suurmiestä kohtaa Helsingin kirjamessuilla. Tasavallan presidentti Sauli NIinistö ja Jörn Donner puhuvat kirjoista, lukemisesta ja elämästä. Ohjelma on vuodelta 2015.

Elokuva Jörn Donnerista (2019)


Yle Fem su 2.2. klo 20.45
(En film om Jörn Donner) Elokuva kiehtovasta hahmosta, joka on vaikea ja haastava, mutta samalla mielenkiintoinen. Tällä miehellä on takanaan monta uraa, joilla hän on saavuttanut menestystä, mutta mukaan mahtuu myös epäonnistumisia. Hän on ilmiö, joka on hyödyntänyt koko elämänsä ajan terävää älyään, mutta myös valtaa ja kontrollia. Niiden avulla hän on päässyt päämääriinsä, myös elokuvia tehdessään. Ohjaus: Alberto Herskovits ja Olavi Linna.

Perkele! Kuvia Suomesta (1971)

Nuorisoa Jörn Donnerin dokumentista Perkele! Kuvia Suomesta.
Perkele! Kuvia Suomesta. Nuorisoa Jörn Donnerin dokumentista Perkele! Kuvia Suomesta. Kuva: Yle Kuvapalvelu Perkele! Kuvia Suomesta

Yle Teema ti 4.2. klo 21.55
Jörn Donnerin terävän ajankuvan pääosassa on Suomen kansa vuonna 1970. Tavikset ja julkkikset saavat sanoa sanottavansa maasta ja sen kulttuurista. Ohjelman laulut ovat saavuttaneet kulttisuosion.

Dokumenttiprojekti: Perkele 2 - Kuvia Suomesta (7)


Yle TV1 9.2. klo 10
Kulttielokuvan jatko-osassa matkataan jälleen halki Suomen ja tutkitaan kuinka satavuotias voi. O: Jörn Donner.

Mustaa valkoisella (1968)

Yle Teema ti 11.2. klo 21.55
Jörn Donnerin elokuva hyvin toimeentulevien Holmien avioliiton hajoamisesta ja uuden suhteen tarjoamasta hauraasta lupauksesta. N: Jörn Donner, Kristiina Halkola, Liisamaija Laaksonen, Jukka Virtanen.

Yhdeksän tapaa lähestyä Helsinkiä (1982)

Yle TV1 16.2. klo 10
Donnerin kuuluisa Helsinki-dokumentti on hienostunut kuvaus kaupungista, sen historiasta ja asukkaista eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina. Katsottavissa Yle Areenassa jo 10.2. alkaen.

Miestä ei voi raiskata (1978)

Yle Teema ti 18.2. klo 21.55
(Män kan inte våldtas) Märta Tikkasen romaaniin perustuvassa elokuvassa raiskattu nainen päättää kostaa miehelle samalla mitalla. Vastaako miehen nöyryytys naisen kokemaan tuskaa? O: Jörn Donner. Pääosassa Anna Godenius.

Kuulustelu 1-2 (2009)

Yle Teema ti 25.2. klo 21.55
Toisen maailmansodan Suomessa nuori nainen pidätetään vakoojana. Kuulusteluissa hänet murretaan henkisesti. Jörn Donnerin ohjaama kaksiosainen elokuva Kerttu Nuortevan kohtalosta. Rooleissa Minna Haapkylä, Marcus Groth ja Hannu-Pekka Björkman. Tulee katsottavaksi Yle Areenaan 7 päiväksi.

Yle Elävä arkisto

Elävä arkisto on koonnut katsauksen Jörn Donnerin elämän varrelta. Arkistosta Areenaan kootut ohjelmat löytyvät: Kirjailija, ohjaaja ja poliitikko Jörn Donner 1933 - 2020. Elävän arkiston artikkeleista saat myös kattavan kuvan kirjailijan, poliitikon ja ohjaajan elämään eri aikakausilla Elävä arkisto.

Yle Arenan: Vi minns Jörn Donner 1933-2020

Yle Arenanin puolelta löytyy laaja kattaus mm. Jörn Donnerin haastatteluja vuosien varrelta sekä hänen ohjaamansa lyhytelokuva Aamua kaupungissa vuodelta 1954: Vi minns Jörn Donner 1933-2020.

Audiosisällöt Yle Areenassa

Yle Areenassa on kuunneltavissa toimittaja Perttu Häkkisen vuonna 2012 tekemä ohjelma Suomalainen mies, jossa kuullaan Jörn Donnerin ajatuksia identiteetistä, isyydestä, oppivuosista, urasta ja kotomaasta. Donner pohtii myös naisia, aatteita ja ikääntymisestä.

Dosentti Matti Myllykoski ja toimittaja Jukka Kuosmanen käsittelevät ohjelmassa Kirjakerho Jörn Donnerin omaelämäkertaa Mammutti. Mitä 1083 sivua kertovat kirjailijasta ja hänen luonteestaan? Ohjelma on vuodelta 2013.

Artikkelia päivitetty 4.2.: Ohjelmatietoja päivitetty 9.2. ja 16.2. osalta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua