Hyppää pääsisältöön

Sopenkorven Kesanto

Teollisuusraiteilla kasvaa puita, ja puiden katveessa on festarit

Lahden kaupunkiaktiivit ovat rakentaneet vanhan teollisuusraiteen kupeeseen tapahtumapaikan nimeltä Sopenkorven Kesanto. Junaraiteiden lomasta kasvavat puut ja seinillä vaihtuvat graffitimaalaukset luovat paikan tunnelman. Sopenkorven Kesannolla näkee talkoohengen tuloksen. Kuusi lahtelaista kertoo, mistä Kesannossa on kysymys.

Banneri jossa teksti Egenland-matkakohde Klikkaa tästä niin näet kaikki kohteet kartalla
Banneri jossa teksti Egenland-matkakohde Klikkaa tästä niin näet kaikki kohteet kartalla kartat,egenland_karta
Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla sininen nuoli
Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla sininen nuoli

Eetu Floor, Sopenkorven Kesannon toinen perustaja:


Rautatiekiskot, joiden lomasta kasvaa puita, sekä graffitimaalauksien peittämä seinä.
Rautatiekiskot, joiden lomasta kasvaa puita, sekä graffitimaalauksien peittämä seinä.
Kuva: Magnus Wikström / Yle
Egenland,Sopenkorpi,Lahti,graffitit
Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä sininen vasara
Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä sininen vasara

"Vielä kolme vuotta sitten tämä oli kuin kaatopaikka. Olemme poistaneet risukkoa ja haravoineet, onhan tässä ollut puuhaa.

Muutin takaisin Lahteen parinkymmenen pääkaupunkiseudulla vietetyn vuoden jälkeen. Muistin, että tässä lähellä asuu yksi muusikkokaveri, Max Hagelberg. Tavattiin, ja matkalla soittokämpille käveltiin tästä läpi oikopolkua pitkin.

Olin että what, ei tämmöistä paikkaa voi olla. Tämä on mieletön. Ainakin mun päässä juttu oli heti valmis. Siitä se sitten lähti.

Sopenkorpi on vanha teollisuusalue Lahdessa. Täällä on ollut Järvisen suksitehdasta, huonekalutehdasta, ruokaosuuskuntaa ja ties mitä. Nykyisin alueella on kirpputoreja, autokorjaamoja, bändikämppiä ja muuta mielenkiintoista.

Naapurin Erolan Kumilta olen kuullut, että tästä on mennyt juna vielä 1960-luvun lopulla. Juna on tuonut ruokaa Lahteen – tämä oli Lahden osuuskunnan aluetta. Chicago-nimityskin on tullut täältä Sopenkorvesta, täällä oli teurastamoita."

Tässä ajassa on tärkeää tehdä iisiä tee-se-itse-juttua.― Eetu Floor

"Perusajatus on alusta asti ollut, että tehdään paikka, jossa voi järjestää minkä tahansa matalan kynnyksen tapahtuman. Kyllä tänne pari tuhatta ihmistä mahtuu, joten tapahtumilla on varaa kasvaakin.

Olin monta vuotta töissä Flow-festivaalilla Helsingissä. Näin, miten muutamien ystävieni tekemä projekti kasvoi mielettömäksi kaupunki-ilmiöksi. He ovat tulleet vaikuttaneeksi kokonaisen kaupungin tulevaisuuteen.

Mietin, miksei tällaista voisi kokeilla jossakin mittakaavassa täälläkin. Koen, että tässä ajassa on tärkeää tehdä iisiä tee-se-itse-juttua.

Olen kulkenut muusikkona ja lauluntekijänä koko elämäni, ja ollut mukana tekemässä erilaisia tapahtumia. Oman paikan löytäminen on aikamoinen juttu.

Lahti edelleenkin hakee omaa identiteettiään vanhan “business city” -sloganin jälkimainingeissa, mutta täällä on myös raffi puoli. Se elää Sopenkorven kaltaisissa lähiöissä.

Toki paikka voi vielä siistiytyä ja palvella tätä jengiä monipuolisemmin, mutta etenemme pikku hiljaa ja kesä kerrallaan.

Maxin kanssa fiilisteltiin soittosessioiden lomassa, miten valtavat kulttuurikeskukset tänne Sopenkorpeen tuleekaan. Visiot olivat suuria.

Tällainen tästä nyt tuli näin alkuun. Saa nähdä, mikä paikan tulevaisuus on."

Kyltti, jossa teksti "Kesanto" värikkäin kirjaimin. Taustalla lehtipuita.
Kyltti, jossa teksti "Kesanto" värikkäin kirjaimin. Taustalla lehtipuita. Kuva: Eva Pursiainen / Yle Egenland,Lahti,kulttuuri,kotimaanmatkailu,paikalliskulttuuri,Sopenkorpi,yleisö,alakulttuurit,kilvet ja kyltit
Pitkähiuksinen, parrakas mies pukeutuneena harmaaseen t-paitaan istuu vanhalla asemalaiturilla. Paikkaa ympäröi koivikko, joka kasvaa raiteiden välistä, seinillä graffititaidetta.
Pitkähiuksinen, parrakas mies pukeutuneena harmaaseen t-paitaan istuu vanhalla asemalaiturilla. Paikkaa ympäröi koivikko, joka kasvaa raiteiden välistä, seinillä graffititaidetta. Kuva: Eva Pursiainen / Yle Egenland,Lahti,festivaalit,kulttuuri,kotimaanmatkailu,paikalliskulttuuri,Sopenkorpi,alakulttuurit,henkilökuvat
Huojuva aita, jota ympäröi vehreys: pensaita ja aluskasvustoa.
Huojuva aita, jota ympäröi vehreys: pensaita ja aluskasvustoa. Kuva: Eva Pursiainen / Yle Egenland,Lahti,kotimaanmatkailu,Sopenkorpi,aita,kaupunkiluonto
Grafiikkaa, sininen viiva, oikealla puolikas sininen sydän
Grafiikkaa, sininen viiva, oikealla puolikas sininen sydän

Outi Hurskainen, kaupunkilainen ja ehdottaja:

"Pidän tämän paikan tunnelmasta. Se on jotenkin mystinen. Vanha rautatie luo vahvasti symbolisen latauksen.

Ja kaikki puut, jotka kasvavat tuolla raiteiden väleissä tekevät paikasta todella jännittävän. Unohdettu paikka, joka on herännyt eloon.

Pidän siitä, että täällä on monenikäsiä ihmisiä lapsineen ja jopa koirineen, että kaikenlaiset eläväiset ovat tervetulleita. Se on fantastista.

Ajattelen, että nyky-yhteiskunnassa tarvitaan tämänkaltaista kollektiivisuutta, johon kuka tahansa voi osallistua omalla tavallaan, rakentaen, siivoten tai puuhastellen.

Meidän täytyy itse ryhtyä rakentamaan sellaisia asioita, joita haluamme kokea. Emme voi odottaa, että asiat tulevat valmiina: kaupungilla ei ole rahaa, ja me kaipaamme elämyksiä.

Lisäksi ihmiset sitoutuvat paremmin huolehtimaan ympäristöstään, kun he ovat itse olleet luomassa sitä."

Rautatiekiskot, joiden keskellä kasvaa puita, penkki, sekä kaksi spraymaalein maalattua tynnyriä. Hämyisää, kiskot johtavat kohti valoa.
Rautatiekiskot, joiden keskellä kasvaa puita, penkki, sekä kaksi spraymaalein maalattua tynnyriä. Hämyisää, kiskot johtavat kohti valoa. Kuva: Eva Pursiainen / Yle Sopenkorpi,Egenland
Silmälasipäinen nainen vaaleanpunaisessa puserossa hymyilee.
Silmälasipäinen nainen vaaleanpunaisessa puserossa hymyilee. Kuva: Magnus Wikström / Yle Egenland,Lahti,kulttuuri,kotimaanmatkailu,paikalliskulttuuri,Sopenkorpi,Underground
Ilmakuva pienteollisuusalueesta, keskellä viheralue, jota ympäröi parkkipaikka, katu sekä punatiiliset rakennukset.
Ilmakuva pienteollisuusalueesta, keskellä viheralue, jota ympäröi parkkipaikka, katu sekä punatiiliset rakennukset. Kuva: Magnus Wikström / Yle Sopenkorpi,Egenland,Lahti,pienteollisuus
Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla siniset höyhenet
Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla siniset höyhenet Grafik

Jani Tiihonen, joogaohjaaja:

"Viime kesänä pidin kavereille täällä joogatunteja. Mun piti löytää jostain tila, missä pääsisin opettelemaan opettamista, sillä opiskelin joogaohjaajaksi.

Tässä nurmikentällä aloitimme. Pikku hiljaa tuli yksi tai kaksi ihmistä kerrallaan, ja se tuntui tosi kivalta. Tälle kesälle ei ollut vaikea saada muita ohjaajia mukaan tekemään tätä isommin.

Nämä ovat matalan kynnyksen tunteja. Tänne tuleville on vapaaehtoinen maksu, niin kuin puistojoogissa yleensä. Silloin ihmiset pääsevät kokeilemaan.

Täällä saa itse keksiä välineensä, ja joskus voi ripotella vettä. Alustakin saattaa olla epätasainen, ulkona kun ollaan, mutta se ei haittaa.

Nyt meillä on ollut mukavasti porukkaa,
ja tämä kaupunkiympäristö sopii hyvin joogaankin. Täällä on luonto ja rouheus rinnakkain."

Ryhmä ihmisiä tekevät joogaharjoitteita nurmikolla.
Jani Tiihonen piti Kesannolla joogatunnin kesällä 2019. Ryhmä ihmisiä tekevät joogaharjoitteita nurmikolla. Kuva: Eva Pursiainen / Yle Egenland,Sopenkorpi,jooga
Hiukseton mies istuu ruohikossa jalat ristissä. Taustalla punatiilinen rakennus, sekä vanhoista laudoista tehty esiintymislava.
Hiukseton mies istuu ruohikossa jalat ristissä. Taustalla punatiilinen rakennus, sekä vanhoista laudoista tehty esiintymislava. Kuva: Eva Pursiainen / Yle henkilökuvat,Egenland,Lahti,kulttuuri,kotimaanmatkailu,paikalliskulttuuri,Sopenkorpi,jooga,joogit,joogaohjaaja
Neljä ihmistä nurmikolla joogamatoilla polvillaan, kädet ojennettuina eteenpäin kohti maton reunaa. Taustalla autoja parkkipaikalla.
Neljä ihmistä nurmikolla joogamatoilla polvillaan, kädet ojennettuina eteenpäin kohti maton reunaa. Taustalla autoja parkkipaikalla. Kuva: Eva Pursiainen / Yle Sopenkorpi,jooga,Egenland
Koriste
Koriste

Laura Mellanen, taiteilija:

"Me ollaan nyt Kesanto-galleriassa, tai Galleria Sun -tilassa. Tänne lähtee pikkuhiljaa syntymään yhteisötaidetta.

Ajatus on se, että kuka vain voi tulla tekemään niitä asioita, joita taiteellisesti pitää inspiroivana. Se voi olla vaikka materiaali. Esimerkiksi nämä sammaleet ovat tippuneet tuolta rakennuksen katolta.

Kävin ystävättäreni kanssa täällä viime vuonna todella monta kertaa ja jotenkin rakastuin tähän paikkaan. Talvella mulle tuli sellainen olo, että haluaisin olla mukana muutenkin kuin vain vierailijana.

Täällä käy tosi kirjavaa porukkaa, joten kenen tahansa on helppo tulla tänne.― Laura Mellanen

Nyt mä olen Kesanto-porukassa iloisesti mukana ja nautin siitä hirveästi. Ei mulla varsinaista roolia ole, mutta kun on taiteilijan ja muotoilijan tausta, tällainen on tosi luontevaa.

Tosin haravoiminen on ihan yhtä hauskaa kuin näiden teosten tekeminen.

Kun kaikki on ihanasti rempallaan, ei ole sellaista etäisyyttä, että uskaltaako lähestyä, tai uskaltaako tuohon nyt istuutua. Täällä käy tosi kirjavaa porukkaa, mikä edesauttaa sitä, että kenen tahansa on helppo tulla tänne.

Ei ole klaania, eikä tarvitse olla tietynlainen."

Nainen sortseissa ja mustassa hupparissa seisoo ulkona pöydän ääressä lajittelemassa askartelumateriaaleja.
Laura Mellanen on kerännyt materiaalia taideteoksien tekoa varten. Nainen sortseissa ja mustassa hupparissa seisoo ulkona pöydän ääressä lajittelemassa askartelumateriaaleja. Kuva: Magnus Wikström / Yle taiteilijat,Sopenkorpi
Amppeleita joissa paperikukkia, taustalla rakennus jonka edustalla romua.
Roinan seasta voi jo havaita kaikenlaista kauneutta. Amppeleita joissa paperikukkia, taustalla rakennus jonka edustalla romua. Kuva: Eva Pursiainen / Yle Egenland,taide,Sopenkorpi
T-paitaan ja sortseihin pukeutunut nainen sekä t-paitaan pukeutunut mies siirtävät roinaa.
Eetu Floor ja Laura Mellanen siivoavat viimeisiä romuja pois UGH-festivaalin tieltä. T-paitaan ja sortseihin pukeutunut nainen sekä t-paitaan pukeutunut mies siirtävät roinaa. Kuva: Eva Pursiainen / Yle talkoot,taiteilijat,Sopenkorpi,Egenland
Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä sinisiä lehtiä
Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä sinisiä lehtiä

Miina Kaartinen, kaupunkiaktivisti ja kulttuurintutkija

"Kutsuimme avoimesti Facebookissa ihmisiä mukaan kaupunkiviljelykokeiluun. Oli lehti-ilmoitusta ja lehdessä juttua: kuka tahansa voi tulla mukaan, jos kiinnostaa yhteisöllinen viljelyproggis. Silloin noin kymmenisen henkeä lähti mukaan.

Kaikki tulivat sen takia, että haluavat tehdä jotakin yhdessä. Se oli liikuttavaa.

Tämä on minulle oppimisprojekti, mulla ei ole minkäänlaista viljelytaustaa. Pikkuhiljaa viime vuosien aikana mua on ruvennut kiinnostamaan kaikki ekologiseen elämäntapaan ja kestävämpään arkeen liittyvät asiat. Kaupunkiviljely on osa sitä.

Sosiaalityöntekijänä ja tutkijana ajattelen, että kaupunkiviljely on myös yhteiskunnallisesti tärkeää. Pienilläkin teoilla on kulttuurista merkitystä. "

Ihan piruuttani en halua konseptoida.― Miina Kaartinen

"Lahtihan on alakulttuureiltaan tosi eläväinen kaupunki. Siinä mielessä Kesanto solahtaa lahtelaisuuteen oikein hyvin.

Meille on sanottu, että Kesanto pitäisi konseptoida jotenkin. Toisaalta minulle tulee reaktio, että ihan piruuttani en halua konseptoida.

Kaikki pitäisi paketoida tuotteeksi ja brändätä. Se on sitä nykypäivän logiikkaa: ostetaan ja myydään, ja silloin pitäisi osata tuotteistaa.

Kesanto on hieno paikka siksi, että täällä otetaan uudella tavalla haltuun monelle lahtelaisille aikaisemmin täysin tuntematonta kaupunkitilaa. Tämä on yhdessä tekemistä, elämää ja arkea – mielekästä ajanviettoa ihmisten kanssa.

Aidot asiat ovat kiinnostavia, ja se luo myös mainetta ja tarinoita Lahdesta."

Farkkuasuinen nainen valuttaa ison vesikanisterin hanasta vettä vihreään kastelukannuun.
Lahden kaupunki on antanut kaupunkiviljelijöille taustalla näkyvät betonialtaat. Farkkuasuinen nainen valuttaa ison vesikanisterin hanasta vettä vihreään kastelukannuun. Kuva: Eva Pursiainen / Yle kastelukannut,kaupunkiviljely,kaupunkikulttuuri,Egenland,Lahti,kulttuuri,kotimaanmatkailu,paikalliskulttuuri,Sopenkorpi,alakulttuurit
Farkkuihin ja farkkutakkiin pukeutunut nainen kastelee kastelukannulla viljelylaatikossa kasvavia kasveja.
Kastelu tapahtuu vuoroissa. Farkkuihin ja farkkutakkiin pukeutunut nainen kastelee kastelukannulla viljelylaatikossa kasvavia kasveja. Kuva: Eva Pursiainen / Yle kaupunkiviljely,Egenland,Lahti,kulttuuri,kotimaanmatkailu,paikalliskulttuuri,Sopenkorpi,nainen
Valkoisia kukkia sekä muita vihreitä kasveja orastaa viljelylaatikoista.
Toukokuussa tämä oli kuin kaatopaikka, heinäkuussa jo kukoistaa! Valkoisia kukkia sekä muita vihreitä kasveja orastaa viljelylaatikoista. Kuva: Eva Pursiainen / Yle kukat,kaupunkiviljely,Egenland,Lahti,kulttuuri,kotimaanmatkailu,paikalliskulttuuri,Sopenkorpi,alakulttuurit
Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä sininen ornamentti.
Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä sininen ornamentti.

Sami Huttunen, UGH-festivaalin järjestäjä:

"UGH-festivaali osuu aina heinäkuun alkuun syntymäpäivälleni tai sitä lähimmälle lauantaille. Tänään täytän kolmekymmentäkahdeksan. Kymmenisen vuotta sitten ryhdyin järjestämään synttärini aina Ravintola Torvessa.

Toissa vuonna, kun Eetu ja Max esittelivät mulle Kesannon, tykästyin tähän heti ja mietin, pitäisikö tehdä jokin piknikki.

Eetu ehdotti, että voisihan sitä tehdä muutakin.

UGH-nimi tulee sanoista Underground Hämmings. Hämmings oli mun ja edesmenneen kaverini Hermanni Rouvalin bändi. Aloitin H-kirjaimesta, koska halusin, että konseptin nimi viittaisi Hämmingsiin.

Esiintyjät löydän yleensä kuuntelemalla niitä Torven lipunmyynnissä istuskellessani. Arki-iltaisin siellä saattaa olla vain tusina tyyppiä kuuntelemassa ja minä taas saatan olla sitä mieltä, että kyseinen bändi tarvitsee yleisöä."

Musiikki ja järjestäminen on mulle myös terapiaa.― Sami Huttunen

"Juttelen sitten bändille, että ‘antakaa yhtestiedot, niin laitan viestiä kun tiedän iltoja, joihin sopisitte’. Autan mielelläni muitakin järjestämään asioita. Käytän siihen mahdollisimman paljon aikaa ja suhteita.

Olen bipolaari, joten musiikki ja järjestäminen on mulle myös terapiaa.

Viime vuonna tähän aikaan olin henkisesti järkyttävän huonossa kunnossa. Sysäsin vastuuta mahdollisimman paljon muille. Tapahtuma oli sitten paljon pienempi, jatkoillakin oli vain kaksi bändiä.

Tänä vuonna meillä on aiempaa herkullisempaa meininkiä ja bändejä, Torven jatkoillakin niitä on kuusi."

Kaksi miestä soittavat ulkoilmalavalla kitaraa, toinen laulaa mikrofoniin.
UGH-festareilla 2019 soitti Club De Lay. Kaksi miestä soittavat ulkoilmalavalla kitaraa, toinen laulaa mikrofoniin. Kuva: Eva Pursiainen / Yle Sopenkorpi,Egenland,muusikot,kitaristit,CLUB DE LAY - Clementine
Hiukseton mies vaaleassa t-paidassa istuu pöydän ääressä olutpullo edessään.
Harvinainen näky: UGH-festareiden puuhamies Sami Huttunen istuu hetken paikallaan. Hiukseton mies vaaleassa t-paidassa istuu pöydän ääressä olutpullo edessään. Kuva: Magnus Wikström / Yle Egenland,Lahti,festivaalit,kulttuuri,kotimaanmatkailu,paikalliskulttuuri,Sopenkorpi,Underground,alakulttuurit
Rastatukkainen mies soittaa itse rakentamaansa soitinta kyykyssä esiintymislavalla. Taustalla matkalaukku, jonka kyljessä teksti "Junkyard shaman".
Junkyard Shaman valmistaa soittimensa itse. Rastatukkainen mies soittaa itse rakentamaansa soitinta kyykyssä esiintymislavalla. Taustalla matkalaukku, jonka kyljessä teksti "Junkyard shaman". Kuva: Eva Pursiainen / Yle Egenland,Lahti,festivaalit,kulttuuri,kotimaanmatkailu,paikalliskulttuuri,Sopenkorpi,yleisö,Underground,alakulttuurit,muusikot
Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä aaltoja
Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä aaltoja

Ihmisiä istuskelee nurmikolla, seisoo ryhmissä kuuntelemassa bändiä, joka soittaa väliaikaisella esiintymislavalla.
Ihmisiä istuskelee nurmikolla, seisoo ryhmissä kuuntelemassa bändiä, joka soittaa väliaikaisella esiintymislavalla.
Kuva: Eva Pursiainen / Yle
Piknik,Egenland,Lahti,festivaalit,kulttuuri,kotimaanmatkailu,paikalliskulttuuri,Sopenkorpi,yleisö,Underground,alakulttuurit

Egenland kävi Sopenkorven Kesannolla heinäkuussa 2019 UGH-festivaalien aikaan. Joulukuussa 2019 Kesannon perustajat, Eetu Floor ja Max Hagelberg, palkittiin Lahden arkkitehtuuripoliittisen ohjelman ohjausryhmän antamalla Apolikukalla.


Egenland – yleisön oma matkaopas

Egenland on kaksikielinen kulttuuriohjelma ja matkaopas. Yhteistyössä yleisön kanssa tarjoamme inspiraatiota ja vinkkejä kotimaan matkailuun. Esittelemme omaleimaista ja vaihtoehtoista kulttuuria: kiinnostavia paikkoja, ihmisiä ja tapahtumia.

Egenlandin kartalta löydät 120 matkakohdetta ympäri Suomea.

Tutustu kohteisiin Yle Areenassa:

  • Katsottavissa yli sata lyhyttä videota ja kolmen kauden 26 tv-jaksoa.
  • Paljon lisätietoa: syventäviä lukujuttuja ja teemapaketointeja.
  • Neljännen kauden uudet tv-jaksot julkaistaan 31.5.2021 alkaen.

Välähdyksiä nähtävyyksistä ja ihmisistä nähtävyyksien takana: Egenland Instagramissa @egenland

Haluatko vaihtaa vinkkejä matkakohteista Suomessa? Tervetuloa Facebook-ryhmään Poikkea polulta/På andra vägar. Ryhmää ylläpitää Egenland-toimitus.