Hyppää pääsisältöön

Ei töitä, opiskelupaikkaa tai kavereita – Logged in antaa äänen syrjään jätetyille nuorille miehille

Viisi nuorta miestä polttavat tupakkaa baarin tupakkakopissa.
Joni (vas.), Henri, Patrik, Aaron ja Juho kertovat dokumenttisarjassa arjestaan rehellisesti ja kaunistelematta. Viisi nuorta miestä polttavat tupakkaa baarin tupakkakopissa. Kuva: Theofanis Kavvadas/Revul Media Group sosiaalinen syrjäytyminen,Logged in

Millaista on, kun arjesta saa otteen vain pelien maailmassa? Dokumenttisarja Logged in antaa äänen nuorille miehille, jotka usein jäävät keskustelusta pois.

Syrjäytyminen on sisäministeriön mukaan yksi Suomen suurimpia sisäisen turvallisuuden uhkia.

Vaikka syrjäytyneiden nuorten määrä on viime vuosina laskenut, tällä hetkellä reilut 60 000 nuorta jää tai jättäytyy yhteiskunnan ulkopuolelle. Syrjäytyminen on sukupuolittunut ilmiö. Alle kolmekymppisistä syrjäytyneistä kaksi kolmesta on miehiä.

Yhteiskunta ei ole koskaan ottanut yhteyttä ja kysynyt, että hei Henkka, mites menee.― Henri, 33

Sami Kieksin ohjaama dokumenttisarja kertoo viidestä nuoresta miehestä ja heidän arjestaan, josta pelimaailma tarjoaa pakopaikan.

Jonilla on rikostausta, Patrik poistuu kotoaan vain, jos on pakko. Aaron nousee sängystä amfetamiinin voimalla, kun taas Juho kipuilee äitinsä kuoleman vuosipäivänä. Henri asuu erakkona ränsistyneessä talossa ja käyttää pilveä uniongelmiinsa.

Henri istuu pihakeinussa ja juo olutta.
Henri haaveilee ekosysteemin kehittämisestä. Henri istuu pihakeinussa ja juo olutta. Kuva: Theofanis Kavvadas/Revul Media Group syrjäytyminen,Logged in

Sarjassa päästään näkemään, kuinka vaikeaa sosiaalisten suhteiden luominen ja yhteiskuntaan kiinnittyminen voivat olla.

Logged in tuo esiin, kuinka syrjään jääneet nuoret eivät ole yksiulotteinen ryhmä. Kuitenkin kaikkia päähenkilöitä yhdistävät rikkinäinen lapsuus, kiusaaminen ja yksinäisyys.

Paskapuhetta, että pelaaminen syrjäyttää nuoria.― Patrik, 22
Nuori mies, Patrik, pelaa tietokoneella.
Patrikin päivät kuluvat nukkuen, pelaten ja tupakoiden. Nuori mies, Patrik, pelaa tietokoneella. Kuva: Theofanis Kavvadas/Revul Media Group nettipelaaminen,Logged in

Oma ääni kuuluviin

Sami Kieksin aiempaa käsialaa on Ylen suosittu Some deep story -dokumenttisarja, jossa pureudutaan nuorten kiusaamiseen, yksinäisyyteen ja syrjäytymiskierteeseen.

Ohjaajalle on luontevaa liikkua nuorten käyttämillä nettialustoilla. Niiden kautta Kieksi myös tutustui Logged inin päähenkilöihin.

Osa miehistä on tullut vuosien varrella tutuksi tapaamisissa ja Ylilauta-keskustelupalstalla. Osa löytyi pelaajille suunnatulta Discord-yhteisöalustan serveriltä.

Kieksi on seurannut jokaista päähenkilöä vuoden ajan ja onnistunut luomaan heidän kanssaan luottamukselliset välit, jonka kautta miehet jakavat ajatuksiaan aidosti ja kaunistelematta.

— Monet heistä kokevat nyt saaneensa oman äänensä kuuluviin, Sami Kieksi toteaa.

Nuori mies, Aaron, istuu tietokonetuolillaan ja katsoo suoraan kameraan.
Aaronille RuneScape-peli on suurin syy nousta sängystä ylös, amfetamiinin lisäksi. Nuori mies, Aaron, istuu tietokonetuolillaan ja katsoo suoraan kameraan. Kuva: Theofanis Kavvadas/Revul Media Group Live-roolipelaaminen,Logged in

Vertaistukea rajuista kokemuksista

Sarja kuvaa mahdollisimman rehellisesti syrjään jääneiden nuorten maailmaa.

Kukaan heistä ei ole saanut töitä ja on vaikea päästä opiskelemaan. Päivät kuluvat pelaten ja tupakoiden.

Tällä hetkellä ei ole toiveita tai unelmia. Aika lailla samoilla seteillä mennään varmaan aika pitkään.― Aaron, 26
Nuori mies, Juho, istuu pöydän ääressä lippis päässä.
Juholle pelaaminen auttaa pääsemään irti paineista, joita elämä tuo. Nuori mies, Juho, istuu pöydän ääressä lippis päässä. Kuva: Theofanis Kavvadas/Revul Media Group sosiaalinen syrjäytyminen,Logged in

— Päähenkilöt haluavat omalla tarinallaan auttaa muita samassa tilanteessa olevia. Vaikka elämä on välillä rosoista, kaikesta voi silti selvitä, kertoo ohjaaja Sami Kieksi.

Sarjassa nähdään, kuinka syrjäytymiskierre voidaan saada poikki. Jokaisen miehen arkeen tulee kuvatun vuoden aikana toivoa paremmasta tulevaisuudesta.

Jos teillä on ikinä vaikeaa itsenne kanssa, hakekaa apua. Ei siinä mitään menetä.― Juho, 23

Logged in Areenassa maanantaina 3.2. ja TV2 keskiviikkona 5.2. klo 23 alkaen.