Hyppää pääsisältöön

Muumilaaksoon astelee uusia hahmoja, joille tunnetut näyttelijät antavat jälleen äänensä: “Onneksi Tiuhti ja Viuhti tulevat kuvioihin” – Miten toinen tuotantokausi otettiin ensi-illassa vastaan?

Tiuhti ja Viuhti raahaavat perässään itseään suurempaa matkalaukkua.
Tiuhti ja Viuhti tulevat mukaan Muumilaakson toisen kauden jaksossa kuusi: Taikurin hattu. Tiuhti ja Viuhti raahaavat perässään itseään suurempaa matkalaukkua. Kuva: Moomin Characters Muumilaakso,Muumilaakso (tv-sarja),S2

Palkintoja saanut ja Yle Areenan vuoden 2019 katsotuin ohjelma Muumilaakso jatkuu toisen tuotantokauden voimin 2.3.2020. Kakkoskaudella nähdään odotettuja uusia hahmoja, joille tunnetut suomalaiset näyttelijät antavat äänensä. Toista kautta katseltiin ensi-illan merkeissä 2.2. elokuvateattereissa ympäri Suomea. Millainen ensivaikutelma oli, miksi toinen kausi kannattaa katsoa?

– Koska ykköskausikin oli niin ihana, Alina Tomnikov (Niiskuneiti) kuittaa!

Näyttelijöitä, tekijöitä ja tosifaneja on kerääntynyt juhlimaan 2.2. muumien syntymäpäivää ensi-illan merkeissä. Tove Janssonin luomat muumihahmot täyttävät tänä vuonna 75 vuotta; ensimmäinen muumitarina Muumit ja suuri tuhotulva julkaistiin vuonna 1945.

Tapahtumassa katsottiin Muumilaakson toisen tuotantokauden kaksi ensimmäistä jaksoa ja sarja veti Tennispalatsin elokuvasalin lähes täyteen. Muumilaakso on koko perheen animaatiosarja ja odotetusti salin täytti välillä pieni puheensorina ja vapautuneet naurut.

Muumilaakson näyttelijöitä hymyilevinä vierekkäin kuvausseinän edessä punaisella matolla.
Suomen- ja ruotsinkieliset ääninäyttelijät kokoontuivat yhteiskuvaan Muumilaakso 2. ensi-illassa. Muumilaakson näyttelijöitä hymyilevinä vierekkäin kuvausseinän edessä punaisella matolla. Kuva: Gutsy Animations / Vertti Luoma Muumilaakso (tv-sarja)

Toisen tuotantokauden teemana on muumiperhe. Muumipeikko on taas vuotta vanhempi ja pyrkii kasvaessaan itsenäistymään turvallisesta kodista ja vanhempien siipien suojasta.

Muumimamman huolena on se, että Muumipeikko tahtoo itsenäistyä, mutta onneksi Tiuhti ja Viuhti tulevat kuvioihin, Satu Silvo vihjaa kakkoskauden juonikuvioista.

Satu Silvo hymyilee kameroille muumi-teemaisen kuvausseinän edessä.
Satu Silvo jatkaa lempeä-äänisenä Muumimammana. Satu Silvo hymyilee kameroille muumi-teemaisen kuvausseinän edessä. Kuva: Yle / Ulla Broholm Satu Silvo,Muumilaakso (tv-sarja)

Itsenäistyminen aiheuttaa draamaa koko muumiperheelle, mutta luvassa on sarjan mukaan myös naurua, vauhdikkaita seikkailuja ja uusia hahmoja!

Silvon mainitsemat piskuiset Tiuhti ja Viuhti liittyvät mukaan jaksossa kuusi: Taikurin hattu. Ystävyksien ääninä kuullaan artistit sekä näyttelijä Anna Puu ja Paula Vesala, joka tunnustautuu suureksi Tove-faniksi:

– Pienenä kirjoitin Tovelle kirjeenkin, ja hän vastasi minulle ja lähetti kiiltokuvia ja postimerkkejä. Olemme yhdessä Anna Puun kanssa Tiuhti ja Viuhti, minusta idea on hauska. Meidän äänet sopivat hyvin yhteen ja on mukava nauraa kihertää ja äheltää yhdessä, Vesala riemuitsee.

Yhtenä muumien mystisimmistä ja jännittävimmistä hahmoista kuullaan Jorma Uotinen, joka ääninäyttelee sarjassa Taikuria. Muumilaakson toisen kauden viimeisimmät jaksot sijoittuvat Muumipapan saarelle, jossa tapaamme Kalastajan. Kalastajan hahmo on uusissa jaksoissa veikeä ja ystävystyy erityisesti Pikku Myyn kanssa. Kalastajana kuullaan Kari Ketonen. Tosielämässä ystävyys Pikku Myyn kanssa voisi olla monimutkainen:

– Todennäköisesti minä ja Pikku Myy ajauduttaisiin ensin konfliktiin. Jos se saataisiin sovittua, niin ehkä ystävyys olisi mahdollinen, Ketonen aprikoi.

Kari Ketonen katsoo kameraan Muumilaakso-aiheisen kuvausseinän edessä.
Ketosen osuudet ovat vielä äänittämättä ja Kalastaja on hänelle itselleen hahmona uusi. Kari Ketonen katsoo kameraan Muumilaakso-aiheisen kuvausseinän edessä. Kuva: Moomin Characters / Vertti Luoma Muumilaakso (tv-sarja)

Herra Virkkunen hyppää mukaan tarinaan kauden avausjaksossa Latua, herra Virkkunen!, joka ensi-illassakin nähtiin. Virkkusta näyttelee Riku Nieminen. Muumilaakso-sarjassa toivotaan olevan jokaiselle jotakin ja juuri Virkkusen hahmo tuntui herättävän olemuksellaan ja itsevarmuudellaan reaktioita etenkin vanhempien keskuudessa. Kauden toinen jakso Nuuskamuikkunen ja Tulenhenki on taas hieman jännittävämpi ja yleisöstä kerrottiin sen enteilevän suurempia teemoja sekä hurjempia tarinoita.

Niiskuneiti ja Herra Virkkunen leijan alla lumisessa maisemassa
Herra Virkkunen hurmaa Niiskuneidin, mutta voitto ei ole suloinen. Niiskuneiti ja Herra Virkkunen leijan alla lumisessa maisemassa Kuva: Moomin Characters & Gutsy Animations Muumilaakso (tv-sarja)
Muumipeikko, Niiskuneiti, Nipsu sekä Nuuskamuikkunen kävelevät puujaloilla usvaisessa maisemassa.
Toinen jakso Tulenhengestä voi olla jännittävä perheen pienimmille. Muumipeikko, Niiskuneiti, Nipsu sekä Nuuskamuikkunen kävelevät puujaloilla usvaisessa maisemassa. Kuva: Moomin Characters & Gutsy Animations Muumilaakso (tv-sarja)

Kauden viimeisessä jaksossa Muumilaakson marraskuu nähdään Tuhto, jota näyttelee Iina Kuustonen.

Tuhto on Muumilaakson hahmoista ehkä tuntemattomampi. Tämä on Toven viimeisessä kirjassa Muumilaakson marraskuu esiintyvä pieni androgyyni hahmo, joka kuuluu homssujen lajiin. Tuhtoa pidetään eräissä tulkinnoissa Tove Janssonin alter egona, mihin hahmon alkuperäisen ruotsinkielisen nimen Toft voidaan ajatella viittaavan. Englanninkielisessä sarjassa hahmon nimi on kuitenkin Toffle, joka olisi suomeksi puolestaan Nyyti – hahmo, joka on meille tuttu Kuka lohduttaisi Nyytiä? -kirjasta.

Erityisen Kuustosen roolista tekee se, että hän näyttelee Tuhton äänen myös sarjan englanninkielisessä versiossa.

Satu Silvo toteaa vielä, että Tove Janssonin tarinat menevät aina syvemmälle ja syvemmälle. Muumimammamme suosittelee ottamaan katselun rinnalle myös muumikirjat, jolloin vuorovaikutus etenkin lapsen kanssa paranee. Mutta edelleen – muumit ilahduttavat lähes jokaista.

Molemmat katsotut jaksot kruunasi salin iloiset taputukset ja pienten lasten huikatut kiitokset.

Tunnelmia ensi-illasta voit katsella hastagilla #muumilaakso.

Kauden viisi ensimmäistä jaksoa julkaistaan Ylen kanavilla 2.3.

Muumilaakson toisessa tuotantokaudessa on 13 jaksoa. Ne julkaistaan Yle Areenassa 2.3. (4 jaksoa), 30.3. (4 jaksoa) ja 27.4. (5 jaksoa). Sarjaa esitetään myös Yle TV2:ssa ja Yle Femillä maanantaisin klo 18.00 alkaen. Muumilaaksoa voi katsoa myös kuvailutulkattuna. Sarjan pohjoissaamenkielinen versio Mumenvággi alkaa Ylen kanavilla 13.4.

Muumilaakson toisella kaudella jatkavat ensimmäiseltä kaudelta tutut ääninäyttelijät: Joonas Nordman (Muumipeikko), Alina Tomnikov (Niiskuneiti), Satu Silvo (Muumimamma), Ville Haapasalo (Muumipappa), Olavi Uusivirta (Nuuskamuikkunen), Kiti Kokkonen (Pikku Myy), Markku Haussila (Nipsu), Taisto Oksanen (Hemuli), Lotta Lindroos (Mymmeli), Kristiina Halttu (Vilijonkka), Heikki Harma (Piisamirotta).

Muumilaakson toisen kauden on ohjannut Oscar-palkittu Steve Box. Käsikirjoituksesta vastaavat Boxin lisäksi Emmy-palkitut Mark Huckerby ja Nick Ostler. Sarjan taiteellisena johtajana toimii Marika Makaroff.

Helsingissä järjestettävän Muumilaakso juhlii! -tapahtuman lisäksi Muumilaakso-sarjan kahden jakson ennakkonäytökset järjestettiin Finnkinon elokuvateattereissa Porissa, Tampereella, Kuopiossa, Lappeenrannassa, Lahdessa, Oulussa, Turussa ja Jyväskylässä.

Kaikkien ennakkonäytösten lipputulot ohjataan John Nurminen säätiön #MEIDÄNMERI-hyväntekeväisyyskampanjaan.

Muumihahmoista Nuuskamuikkunen, Muumipeikko ja Pikku Myy seisovat punaisella matolla Muumilaakso-aiheisen kuvausseinän edessä.
Yleisölle avoimessa tapahtumassa perheen pienimpiä ilahduttamassa olivat muumihahmot sekä kuvaus- ja piirustuspiste. Muumihahmoista Nuuskamuikkunen, Muumipeikko ja Pikku Myy seisovat punaisella matolla Muumilaakso-aiheisen kuvausseinän edessä. Kuva: Yle / Ulla Broholm Muumilaakso (tv-sarja)
Keskustele