Hyppää pääsisältöön

Veden valtakunta – isä ja poika vesiluonnon ihmeiden äärellä

Isä ja poika, Petteri ja Antti Saario kurkistavat uudessa sarjassa veden valtakuntaan.
Isä ja poika, Petteri ja Antti Saario tutustuvat veden valtakuntaan. Isä ja poika, Petteri ja Antti Saario kurkistavat uudessa sarjassa veden valtakuntaan. Kuva: DOCART KY Yle TV1,Veden valtakunta

TV1 sunnuntaisin 9.2. - 15.3.2020 klo 18.15 - 18.45, uusinta lauantaisin klo 14.40, koko sarja Areenassa 9.2. alkaen

Palkitun luontodokumentaristin Petteri Saarion uusin dokumenttisarja Veden valtakunta sukeltaa pinnan alle. Ihmeellistä vesiluontoa Petteri tutkii yhdessä 24-vuotiaan poikansa Antti Saarion kanssa.

Kuusiosaisessa sarjassa isä ja poika kulkevat vanhojen vesireittien varsilla ja kurkistavat pinnan alle eväkkäiden maailmaan. He pohtivat veden merkitystä ja sen lumoavia olomuotoja.

Isä ja poika, Petteri ja Antti Saario kurkistavat uudessa sarjassa veden valtakuntaan.
Erittäin uhanalainen raakku eli jokihelmisimpukka on satoja miljoonia vuosia vanha laji, joka tarvitsee isäntäkalakseen lohen tai taimenen (kuvassa). Isä ja poika, Petteri ja Antti Saario kurkistavat uudessa sarjassa veden valtakuntaan. Kuva: Petteri Saario / DOCART KY Yle TV1,Veden valtakunta
Isä ja poika, Petteri ja Antti Saario kurkistavat uudessa sarjassa veden valtakuntaan.
Petteri ja Antti Saario tutkimassa hylkyä Saimaalla. Isä ja poika, Petteri ja Antti Saario kurkistavat uudessa sarjassa veden valtakuntaan. Kuva: Petteri Saario / DOCART KY Yle TV1,Veden valtakunta
Isä ja poika, Petteri ja Antti Saario kurkistavat uudessa sarjassa veden valtakuntaan.
Valkiajärvi on sukeltajan paratiisi Suomessa. Isä ja poika, Petteri ja Antti Saario kurkistavat uudessa sarjassa veden valtakuntaan. Kuva: Petteri Saario / DOCART KY Yle TV1,Veden valtakunta

Mittavan uransa varrella Petteri Saario on viihtynyt vetten äärillä myös aiemmissa dokumenttisarjoissaan. Saaristoista kertovat Veden saartamat, Järviemme helmet, Jokiemme helmet ja Itämeren helmet ovat olleet katsojamenestyksiä.

Aiempien sarjojen tapaan myös Veden valtakunnassa on luvassa ainutlaatuisia kuvia huikeasta suomalaisesta vesiluonnosta, jota palkitut tekijät ovat kuvanneet kaikkina vuodenaikoina veden pinnan päältä, alta ja ilmasta.

”Suomi on vetten valtakunta, ja olemme itsekin suurimmaksi osaksi vettä. Kulttuurimme ja koko elämäntapamme kumpuavat vedestä ja vesiluonnosta. Olemme niille jokseenkin kaikesta velkaa”, sanoo Petteri Saario.

Isä ja poika, Petteri ja Antti Saario kurkistavat uudessa sarjassa veden valtakuntaan.
Kirkkovene oli ennen kulkuväline, nykyisin se tarjoaa virkistäytymistä, liikuntaa ja ohjelmanumero matkailijoille. Isä ja poika, Petteri ja Antti Saario kurkistavat uudessa sarjassa veden valtakuntaan. Kuva: Petteri Saario / DOCART KY Yle TV1,Veden valtakunta
Isä ja poika, Petteri ja Antti Saario kurkistavat uudessa sarjassa veden valtakuntaan.
S/S Keitele tihkuu historiaa ja tunnelmaa. Isä ja poika, Petteri ja Antti Saario kurkistavat uudessa sarjassa veden valtakuntaan. Kuva: Antti Saario / DOCART KY Yle TV1,Veden valtakunta
Isä ja poika, Petteri ja Antti Saario kurkistavat uudessa sarjassa veden valtakuntaan.
Entisajan ihmiset tiesivät, että vedenalainen maailma kuhisee vedenväkeä. Isä ja poika, Petteri ja Antti Saario kurkistavat uudessa sarjassa veden valtakuntaan. Kuva: Petteri Saario / DOCART KY Yle TV1,Veden valtakunta

Antti Saario nähtiin ensimmäisen kerran isänsä matkassa Jokiemme helmet -sarjassa 11-vuotiaana vuonna 2006. Liinatukkainen poika ihastutti katsojat välittömällä olemuksellaan ja terävillä kommenteillaan. Antti on kasvanut isäänsä päätä pidemmäksi ja päteväksi ilma- ja luontokuvaajaksi, joka isänsä tapaan nauttii luonnossa olemisesta.

”Olen liikkunut luonnossa niin kauan kuin muistan. Ensin kantorinkassa isäni selässä ja pikkuhiljaa omin jaloin. Minulta ei pahemmin kysytty, halusinko lähteä luontoon, se oli yhtä oleellinen osa lapsuuttani kuin hampaiden pesu iltaisin”, Antti Saario kertoo.

Isä ja poika, Petteri ja Antti Saario kurkistavat uudessa sarjassa veden valtakuntaan.
Muikkua nousee nuotalla Saimaan Puruvedellä. Isä ja poika, Petteri ja Antti Saario kurkistavat uudessa sarjassa veden valtakuntaan. Kuva: Antti Saario / DOCART KY Yle TV1,Veden valtakunta

Veden valtakunta -dokumenttisarja on hatunnosto suomalaiselle kalalle ja kalastukselle. Petteri ja Antti pääsevät karaistuneiden kalastajien Paavo Pekkisen, Otto Silvennoisen ja Heikki Makkosen matkaan Puruvedelle muikkua nuottaamaan.

Millainen on Suomi pintaa syvemmältä? Petteri ja Antti kurkistavat vedenalaisiin maailmoihin sekä tapaavat mielenkiintoisia sukeltajia järvillä, joilla ja merellä. Järvien, jokien, soiden ja pitkän rannikon Suomi on vetisten tarinoiden aarrearkku, mutta tunnemme tarustomme huonosti. Minkälaisia ovatkaan veden myytit?

Isä ja poika, Petteri ja Antti Saario kurkistavat uudessa sarjassa veden valtakuntaan.
Saukko pulahtaa mielellään hyiseen avantoon. Isä ja poika, Petteri ja Antti Saario kurkistavat uudessa sarjassa veden valtakuntaan. Kuva: Petteri Saario / DOCART KY Yle TV1,Veden valtakunta

Suomi on asutettu vesien varsille, mutta miltä maan reittivedet näyttävät tänään? Isä ja poika kulkevat historiaa pursuavia vesireittejä pitkin muun muassa höyrylaivalla, soutaen ja lumikengillä.

Dokumenttisarjan päätteeksi Petteri ja Antti Saario elpyvät vetten äärellä ja syventyvät veden virkistävään ja parantavaan voimaan. Talviuimarit vannovat avantouinnin nimeen, mutta millaista on saunoa jääsaunassa?

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.