Hyppää pääsisältöön

Ahmalive: Seuraa uhanalaisen ahmaparin elämää - Saako Julia ensimmäiset poikasensa tänä talvena?

Ähtärin eläinpuistossa eletään jännittäviä aikoja, sillä nuoren ahmaparin lisääntymistä odotetaan kuumeisesti. Nuoripari Matti ja Julia ovat jo nelivuotiaita, tässä iässä moni ahma aloittaa lisääntymisen. Laji on erittäin uhanalainen, siinä missä saimaannorppia on nelisen sataa, ahmoja 250-280 yksilöä.

Valitamme pesäkameran suttuista kuvaa. Julia lipaisi linssiä pesää siivotessaan, eikä sen puhdistaminen ole mahdollista.

Ahmalive on päättynyt 1.5. Kiitos kaikille aktiivisille seuraajille!

Livekamerat Ähtäristä seurasivat päivän ympäri, saako Julia-ahma ensimmäiset pentunsa tänä talvena. Luonnossa ahman pesän kuvaaminen ei onnistuisi, sillä ahman pesälle meneminen ja sinne kameran asentaminen riskeeraisi pentujen elämän. Ahma vaihtaa helposti pesää, tai jopa syö poikasensa, jos se tulee häirityksi pesintäaikana.

Tulen aina hyvälle tuulelle, kun tulen hoitamaan niitä. Niitä ei ole ikinä tarvinnut pelätä, vaikka tottakai pitää tietää mitä tekee.― Eläintenhoitaja Tiina Sarkkinen Ähtärin eläinpuistosta.

Ähtärin pesälaatikkoon kamera asennettiin jo pari kuukautta ennen odotettua lisääntymistä, jotta Julialle taattaisiin pesärauha.

Jos pentuja on tullakseen, niiden aika koittaa todennäköisesti helmikuussa, sillä suurin osa eläintarhoissa syntyneistä ahmoista on tullut maailmaan silloin. Myös Julia ja Matti itse.

Livekameran päätähdet: Matti maalta ja Julia Skotlannista

  • Julia, 4- vuotias naaras, syntynyt Skotlannissa Highland Wildlife Parkissa 7.2.2016
  • Matti, 4-vuotias uros, syntynyt Ranua Zoossa 13.2.2016
  • Matin tunnistaa sen suuremmasta koosta, se on myös tummempi kuin Julia. Myös kaulan vaaleat laikut ovat niillä erilaisia. Pari on viettänyt yhdessä kaksi kesää.
  • Kamerat näyttävät yöllä Julian pesälaatikkoa ja päivällä tarhaa. Niitä pyritään suuntaamaan ahmojen päivärytmin mukaan.
  • Vinkkejä katseluun: Ahmat ovat aamuvirkkuja, ne touhuavat tarhassa usein jo aamukuudesta lähtien puolille päiville asti, mutta Julia käy päiväunilla usemminkin.
  • Seuraa ahmojen rytmiä: milloin ne nukkuvat, milloin ovat aktiivisia, entä millaista viestintää Matin ja Julian välillä on? Kumpi on "niskan päällä"? Opitko erottamaan ahmat?
  • Seuraa myös lintuja: ahmalaan viedystä ruuasta hakevat osansa myös korpit, tiaiset ja harakat.
  • Ahmanaaras kasvattaa luonnossa poikasensa yksin, mutta isä käy silloin tällöin leikkimässä pentujen kanssa.
  • Eläintarhoissa ahmat ovat lisääntyneet hyvin, vaikka erillisille tarhoille ei aina ole mahdollisuutta.

Jos näet jotain mielenkiintoista, kommentoi artikkelin alle!

Pentuja odotettiin jo viime talvena

Julia ja Matti tapasivat toisensa ensimmäisen kerran noin kaksi vuotta sitten. Julia tuotiin Ähtäriin Skotlannin Highland Wildlife Parkista ja Matti Ranualta. Ne ovat saaneet totutella toisiinsa kaikessa rauhassa, ja mahdollisia riiustelukesiä on takana jo kaksi. Viime talvena pentuja jo odotettiin, mutta tänä vuonna vakavammin.

Eläintenhoitaja Tiina Sarkkinen on seurannut Julian ja Matin touhuja siitä asti, kun ne saapuivat Ähtäriin.

– Aktiivinen, utelias, kohtelias, sellainen hoidettava ahma on. Tulen aina hyvälle tuulelle, kun tulen hoitamaan niitä. Niitä ei ole ikinä tarvinnut pelätä, vaikka tottakai pitää tietää mitä tekee.

Ahmat alkavat lisääntyä moneen nisäkkääseen nähden melko myöhään, vasta 4-5 vuoden iässä. Tarhassa ne elävät reilun kymmenen vuoden ikään, luonnossa elinvuosia on vähemmän.

Pentuja tulee kerralla vähän, tyypillisesti vain kaksi. Ahma lajina toipuu kannan aallonpohjista hitaasti, paljon hitaammin kuin esimerkiksi koiraeläimet, jotka voivat saada ensimmäiset pennut jo ensimmäisenä elinvuotenaan ja saada kerralla 5 -10 poikasta.

Ahmoja on eläintarhoissa alle 150 yksilöä eräänlaisena varapopulaationa.

Ähtäri on tunnettu siitä, että aiemmat ahmanaaraat ovat saanet hyvin pentuja siellä. Julian ja Matin kohdalla kaikki on uutta, eikä vielä tiedetä, saavatko ne pentuja tänä tai ensi vuonna - vai saavatko ne jälkikasvua yhdessä lainkaan.

- Ne alkavat olla vakavasti otettava nuoripari, nyt odotetaan enemmän henkeä pidellen kuin viime vuonna. Mutta Matissa on vielä vähän poikamaisuutta, vähän tuollaista letistä vetämistä.

Ahma on erittäin uhanalainen

Ahma on Suomessa erittäin uhanalainen laji, niitä on luonnossa vähemmän kuin saimaannorppia. Kun saimaannorppia on nelisen sataa, ahmojen määräksi arvioidaan 250-280 yksilöä.

Suurpeto herättää tunteita varsinkin Pohjois-Suomessa, missä ahma metsästää poroja saalikseen. Ahman metsästykseen myönnettiin poronhoitoalueelle tänä vuonna kahdeksan poikkeuslupaa porovahinkojen ehkäisemiseksi.

Ahmoja on eläintarhoissa alle 150 yksilöä eräänlaisena varapopulaationa. Niistä pidetään kantakirjaa ja suunnitellaan tarkkaan, mitkä ahmat saavat lisääntyä keskenään, jotta niiden geeniperimä saadaan pidettyä mahdollisimman monimuotoisena.

Ähtärin eläinpuistossa pentuja on tullut jo pitkään, sillä paikka on rauhallinen, ja tarha on ahmojen mieleen: siinä on sopivasti kallionkoloja ja korkeusvaihtelua, sekä puita kiipeiltäväksi ja lunta kaivettavaksi.

- Täällä on syntynyt paljon pentuja jo silloin, kun lisääntyminen ei ole vielä oikein tarhassa onnistunut. Meiltä on lähtenyt paljon ahmanpentuja maailmalle.

Ahman pennut syntyvät valkoisina, mutta tarkempaa tietoa niiden ensimmäisistä viikoista ei ole. Jos lisääntyminen onnistuu tänä vuonna, pesäkamera näyttää ainutlaatuista materiaalia ahman lisääntymisestä.

Ahmaliven teknisestä toteutuksesta vastaavat Timo Heikkinen ja Joonas Lintunen.

Artikkelia on korjattu 14.2. Lisätty selitys pesäkameran sotkeutumisesta ja korjattu Matin syntymäpäivä.
Lisäys 4.5.: Ahmalive on päättynyt.

Kommentit