Hyppää pääsisältöön

Glassin 2000-luvun tuotannossa on romanttista viehkeyttä

Philip Glass (s. 1937) on viime vuosikymmenten aikana vakiintunut kuulijoita yli genrerajojen koskettavaksi säveltäjänimeksi, jolla on tavoittavuutta myös äänitemarkkinoilla. Kun moni haluaa oman palansa Glass-kakusta, on lopputuloksena laadultaan kirjavia tallenteita.

glass äänitteen kansi
glass äänitteen kansi Philip Glass

Tämän vuoden ensimmäisten julkaistujen Glass-taltiointen joukossa on viulukonsertto nro 2. Parikymmentä vuotta erottaa sen 1980-luvun lopulla valmistuneesta ensimmäisestä viulukonsertosta. Lähtökohtana oli kietoa konserton äänistö jollain tapaa Vivaldin yltiösuositun Neljä Vuodenaikaa -teoksen ympärille, siitä siis teoksen lisänimi "American Four Seasons". Ajatus voi jonkun mielestä olla hieman laskelmoitu, mutta siitä huolimatta musiikillinen lopputulos on onnistunut yhdistelmä kahden säveltäjän persoonallista tyyliä.

Yli neljänkymmenen minuutin kestoinen teos asettaa esittäjistölleen omanlaisia haasteita. Puolalainen viulisti Piotr Pławner sekä Philippe Bachin johtama Bernin kamariorkesteri tarttuvat Glassin teoksen ulospäinsuuntautuneisiiin ja koskettaviin ulottuvuuksiin rakentaen merkityksellistä kerrontaa. 

Vuosi ennen viulukonserttoa valmistuneen viulu-piano-duon takaa kuulostuu myös romantiikan soivuudet. Viulusonaatissa sekä Pławner että kumppaniksi lyöttäytynyt pianisti Gerardo Vila jaksavat puksutella sinnikkäästi eteenpäin ja kaivaa nyansseja aina, kun hyvä paikka avautuu. Näin syntyy läsnäoloa ja vaikutelmia.

Mukavaa saada heti alkuvuodesta kuultavaksi kiinnostava Glass-julkaisu. Katsotaan mitä muuta vuosi tuo vielä tullessaan.

Philip Glass: Viulukonsertto nro 2 "American Four Seasons”; Viulusonaatti. Piotr Pławner, viulu ja sekä Bernin kamariorkesteri/Philippe Bach. (Naxos 8.559865)

Kuuntele Uudet levyt 4.2.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.