Hyppää pääsisältöön

Harri Tarvainen eli lähes kuolematonta elämää, kunnes sai syövän ja kaksi keuhkoveritulppaa – näin hän neuvoo muita sairastuneita

Heikki Tarvainen istuu punaisella sohvalla.
Harri Tarvainen haluaisi jättää läheisilleen itsestään muiston, että oli mukava mies. Heikki Tarvainen istuu punaisella sohvalla. Kuva: Yle eturauhassyöpä

Harri Tarvainen on kuusikymppinen mies, jolla on lyhyen ajan sisällä diagnosoitu sekä eturauhassyöpä että kaksi keuhkoveritulppaa. Hän sanoo, että hänellä on ollut onnea mutta ilman terveellisiä elintapojaan hän olisi jo kuollut.

Onneksi Harri Tarvainen laskee sen, että hän kävi säännöllisesti verikokeissa testosteronin korvauslääkityksen vuoksi. Syksyllä 2016 veren PSA-arvossa alkoi näkyä kohoamista, ja lopulta seuraavana kesänä arvot olivat niin korkeat, että eturauhasesta otettiin koepala.

Pelkkä kohonnut PSA-arvo kun ei yksin riitä määrittämään mahdollisen kasvaimen olemassaoloa tai laatua.

Kolmen viikon päästä koepalan otosta Tarvaiselle kerrottiin, että eturauhasessa on syöpä, joka pitää leikata.

Tieto oli yhdeksän kuukauden epävarmuuden jälkeen sekä pelottava että helpottava tieto.

Olen ajatellut, että tuskin minä sairastun.

Helpottavaa Tarvaiselle oli päästä hoitoon. Pelottavaa oli ajatella, näkeekö enää seuraavaa kesää. Enää ei voinut haaveilla huolettomasti eläkkeelle pääsystä ja suunnitella tulevaa.

– Olen elänyt, kuten useimmat meistä, lähestulkoon kuolematonta elämää ja ajatellut, että tuskin minä sairastun.

Ensimmäiset viikot diagnoosin jälkeen tuntuivat murheellisilta ja toivottomilta. Tarvainen tunnustaa, että tilanteen hyväksyminen vaati opettelua, mutta toisaalta hän sanoo olevansa fatalisti.

– Ajattelen, että tämä vaiva nyt kuuluu minun elämääni. Jollakin toisella on toisenlaiset harmit ja vaivat.

Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä, ja siihen sairastuu vuosittain Suomessa noin 5 000 miestä. Lue lisää eturausassyövän synnystä, toteamisesta ja hoidosta

Mietityttää, mitä teen ensi kesänä. Tuleeko sitä?

Lääkärit olivat toiveikkaita, että radikaalileikkaus voisi estää syövän leviämisen. Sitten tuli takapakkia.

Viikkoa ennen suunniteltua syöpäleikkausta Tarvainen sai laajan keuhkoveritulpan, joka meinasi viedä hengen. Syöpäleikkaus siirtyi puolella vuodella, ja uusi odotus oli Tarvaisen mielestä pahinta aikaa.

Jälleen mielessä pyöri kysymys: Oliko se tässä?

Syöpä leikattiin lopulta toukokuussa 2018. Tarvainen koki jälleen, että hänellä oli onnea. Verikokeiden perusteella syöpä saatiin kokonaan pois.

Kahden kesän jälkeen, joulukuussa 2019 toinen keuhkoveritulppa yllätti ja toi harmaita pilviä Tarvaisen taivaalle. Syöpä ei ole kuitenkaan uusiutunut, mutta pelko on jäänyt.

– Kyllähän nämä nyt mietityttää taas. Missä mennään ja mitä teen ensi kesänä. Tuleeko sitä? hän pohtii nyt.

Kuntosalilla hengästyminen olikin oire keuhkoveritulpasta

Molemmat keuhkoveritulpat iskivät kuntosalilla. Kummallakin kerralla hän ensin vain ihmetteli huonoa kuntoaan, kun treeni ei kulkenut. Illuusio elämän ikuisuudesta on lopullisesti karissut.

– Nyt tulee kuunneltua erilaisia sydämentykytyksiä ja pohjekipuja. Keuhkoveritulppa ilmenee kuivana herraskaisena yskänä ja voimakkaana hengästymisenä.

Keuhkoveritulpan hoitoon suositellaan liikuntaa, mutta elintapoja Tarvaisen ei ole tarvinnut sairauksien takia muuttaa.

Tarvainen on nimittäin urheillut säännöllisesti ja syönyt ravintosuositusten mukaisesti jo siitä lähtien, kun hänen isänsä kuoli ollessaan reilu viisikymppinen.

Viimeiset 10 vuotta Tarvainen on syönyt vegaanista ruokaa, ja alkoholin hän on jättänyt ajat sitten.

Hän uskoo, että ilman terveellisiä elintapojaan hän olisi jo kuollut kuten isänsä.

Onneksi rakkaus voi kantaa niin monella tavalla eteenpäin.

Harri Tarvainen on palannut takaisin töihin. Hän sanoo, että eturauhassyöpä on sairaus muiden sairauksien joukossa ja että hän haluaa elää tervettä elämää kuten aiemminkin.

– Minua hoidetaan parhaalla mahdollisella tavalla. Meillä Suomessa asiat on siinä mielessä hyvin, että täällä ei ketään jätetään hoitamatta.

– Kyllähän eturauhasleikkaus tuo haasteita parisuhteen intiimiin asioihin, mutta senkin kanssa pystyy elämään. Onneksi rakkaus voi kantaa niin monella tavalla eteenpäin.

Perheen ja ystävien tarjoama tuki ja myötäeläminen ovat auttaneet Tarvaista jaksamaan.

Edesmenneen isän opetukset auttavat myös.

– Isä aikanaan sanoi, että jos on huono päivä, laita illalla kädet ristiin. Jos on hyvä päivä, laita illalla kädet ristiin. Olen saanut voimaa hiljentymällä.

Ota tukihenkilö mukaan lääkäriin ja etsi vertaistukea

Muutaman neuvon Harri Tarvainen haluaa antaa kohtalotovereilleen. Ne koskevat tukihenkilön ja vertaistuen tärkeyttä.

Hän sanoo itse tehneensä virheen, kun meni yksin kuulemaan koepaloista tehtyä diagnoosia. Tuloksen ja hoitosuunnitelman kuuleminen oli kuitenkin niin dramaattinen hetki, että vahvaksi itsensä kuvitelleelle Tarvaiselle ei jäänyt lääkärin tapaamisesta mitään mielikuvaa.

Tukihenkilö olisi helpottanut tilannetta.

Tarvainen pitää myös ehdottoman tärkeänä syöpäjärjestöjen tarjoamaa asiantuntemusta ja saman kokeneiden vertaistukea.

Harri Tarvainen sanoo, että vaikka hän on elämänhallinnan osittain menettänyt, niin toiveita hänellä on. Hän haluaisi seurata vielä lastensa ja lastenlastensa elämää ja jättää heille mukavan muiston itsestään. Hän korostaa läsnäolon merkitystä.

– Jokaisella on päivät on luettu, me voimme vaikuttaa siihen, minkälaista elämä on siihen hetkeen asti, kun täältä irtaudutaan.

Ovatko sairaudet opettaneet sinulle jotain, mitä et ollut ennen tiennyt?

– Ehdottomasti. Mä en oo yksin. Ja yksin en selviä.


Kuuntele Harri Tarvaisen tarina kokonaisuudessaan Areenassa. Toimittajana on Sanna Pirkkalainen. "Tämä olisi voinut olla tässä" - kahdesta vakavasta sairaudesta toipuva Harri Tarvainen sanoo elävänsä jatkoajalla


Lue myös: Syöpäjärjestöjen Kaikki syövästä -sivustolla paljon tietoa eturauhasen syövästä.
Lue myös: Uusi magneettikuvausmenetelmä ilmiantaa eturauhassyövän nopeasti ja varmasti – potilas kiittää, koska kivulias koepalojen otto vähenee

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi