Hyppää pääsisältöön

Heikolla jäällä – pohjoismainen jännityssarja arktisissa maisemissa

Uusi Grönlantiin sijoittuva pohjoismainen jännityssarja tarttuu ajankohtaisiin ilmastokysymyksiin.
Jännityssarjan päärooleissa näyttelevät Alexander Karim (vas.), Bianca Kronlöf, Lena Endre ja Angunnguaq Larsen. Uusi Grönlantiin sijoittuva pohjoismainen jännityssarja tarttuu ajankohtaisiin ilmastokysymyksiin. Kuva: Yellow Bird Film & TV Yle TV1,Lena Endre,Alexander Karim,Bianca Kronlöf,Angunnguaq Larsen,Heikolla jäällä,Heikolla jäällä

TV1 sunnuntaisin 9.2. -29.3.2020 klo 21.55 - 22.40, uusinta torstaisin klo 23.15, Areenassa

Grönlannissa kokoontuva Arktinen neuvosto yrittää löytää yhteisen linjan ympäristölle haitallisen öljynporauksen kieltämiseksi arktisella alueella. Samaan aikaan tutkimusalukselle hyökätään saaren edustalla.

Ympäristösopimuksen kantava hahmo on Ruotsin ulkoministeri Elsa Engström (Lena Endre), jonka poliittinen neuvonantaja Viktor (Alexander Karim) on mukana hyökkäyksen kohteeksi joutuvalla aluksella. Onko se vain sattumaa?

Iskun takia Elsan koko sopimus kyseenalaistetaan. Ruotsissa alkaa myös taistelu aikaa vastaan, sillä turvallisuuspoliisin salaisella agentilla Livillä (Bianca Kronlöf) on henkilökohtainen kytkös erääseen laivassa olevaan.

Heikolla jäällä (16) on uusi yhteispohjoismainen jännityssarja, jonka aihe on erittäin ajankohtainen – koko maailman tulevaisuuteen vaikuttava ilmastokysymys. Kahdeksanosainen sarja vie matkalle päätä huimaaviin arktisiin maisemiin.

Grönlantiin sijoittuva uusi pohjoismainen jännityssarja tarttuu ajankohtaisiin ilmastokysymyksiin.
Ulkoministeri Elsa Engström (Lena Endre) kohtaa arktisen luonnon. Grönlantiin sijoittuva uusi pohjoismainen jännityssarja tarttuu ajankohtaisiin ilmastokysymyksiin. Kuva: Yellow Bird Film & TV Yle TV1,Heikolla jäällä,Lena Endre,Heikolla jäällä

Ruotsin ulkoministeriä näyttelevälle Lena Endrelle draamasarja Heikolla jäällä on sydämen asia. Kuusi vuotta sitten hän osallistui Greenpeacen edustajana neuvoston kokoukseen yhdessä Arktisen alueen alkuperäiskansojen edustajien kanssa.

Endre on kehittänyt sarjan ideaa yhdessä tuottajan Søren Stærmosen kanssa, joka puolestaan on asunut Grönlannissa.

”Heikolla jäällä -sarjan taistelu on erityisen todellinen tässä ja nyt, ja meidän kuuluu ottaa tämä tosissamme”, Lena Endre sanoo.

”Sarja kertoo ilmastonmuutoksesta, alkuperäiskansoista ja Grönlannin itsenäisyydestä. Ja myös siitä, miten lyhytnäköinen toiminta estää ihmiskuntaa tekemästä olemassa olomme kannalta ratkaisevia päätöksiä.”

Grönlantiin sijoittuva uusi pohjoismainen jännityssarja tarttuu ajankohtaisiin ilmastokysymyksiin.
Poliisipäällikkö Enok (Angunnguaq Larsen). Grönlantiin sijoittuva uusi pohjoismainen jännityssarja tarttuu ajankohtaisiin ilmastokysymyksiin. Kuva: Oli Magg / Yellow Bird Film & TV Yle TV1,Heikolla jäällä,Angunnguaq Larsen,Heikolla jäällä

Näyttelijä Lena Endren mukaan jännityssarja toteuttaminen on ollut pitkä matka, johon on liittynyt monta haastetta. ”Søren Stærmosen on työskennellyt sitkeästi käsikirjoituksen parissa, etsinyt ohjaajia, tiimityöntekijöitä, muita tuottajia ja rahoittajia, ja nyt olemme tässä pisteessä!”

Endrelle on ollut huikea kokemus kuvata arktista ilmastoa äärimmäisissä olosuhteissa, tammikuusta maaliskuuhun, ennen jäiden sulamista.

”Olen valtavan iloinen, että olemme voineet toteuttaa unelmamme ja kuuden vuoden takaisen ideamme. – Ruotsalaisten, norjalaisten, tanskalaisten, grönlantilaisten, suomalaisten, islantilaisten, amerikkalaisten, venäläisten ja baltialaisten kanssa.”

Heikolla jäällä -jännityssarjan muissa rooleissa näyttelevät Johannes Bah Kuhnke, Angunnguaq Larsen, Iben Dorner ja Reine Brynolfsson.

Tunn is. Pääohjaaja: Cecilie Mosli. Käsikirjoitus: Birkir Blær Ingólfsson, Jónas Margeir Ingólfsson ja Johann Ævar Grimsson. Tuotanto: Yellow Bird Film, Sagafilm, France TV, DR, NRK, Yle, RUV ja Lumiere, Ruotsi, Islanti, Ranska, Tanska, Norja, Suomi, 2019.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.