Hyppää pääsisältöön

Hyvä yhteispeli pelastaa kankeammankin uusklassismin

Frankfurtin radion sinfoniaorkesterin soolohuilisti Clara Andrada ei ole päässyt liikaa näyttämään osaamistaan äänitteillä. Andradan tuore julkaisu esittelee kolme pääosin 1900-luvun alkupuolella sävellettyä huilukonserttoa. Siinä missä moni aikalainen tuskaili velvollisuudentunnossaan säveltaso-organisoinnin parissa, jatkoivat Carl Nielsen, Jacques Ibert ja Malcolm Arnold jo aiemmin valitsemallaan tiellä.

andrade äänitteen kansi
andrade äänitteen kansi Jaime Martín

Sähäkimmin Andrada iskee oman orkesterinsa säestämänä kiinni Ibertin konserttoon. Sen hieman lyhyemmät jännevälit ja äkillinen pyörteily välittyvät innostavasti. Ibert kasaa konserttonsa Arnoldin tavoin nopea-hidas-nopea-suunnitelman varaan, mutta tekee sen omintakeisemmin. Ensiosa tarttuu jäntevästi tanssirytmeihin, toinen loihii pitkin kaunolinjoin. Finaali tykittelee paikoin jazzin hengessä.

Kapellimestari Jaime Martin kuuntelee hyvin solistia ja on orkesterin massan avalla tukemassa, kun tarvetta ilmenee. Näin tapahtuu vaikkapa Ibertin konserton hitaassa keskiosassa tai Malcolmin vikkelissä ylärekisterin kuvioinneissa. Andrada soittaa virtuoosisemmat jaksot rennolla otteella leikitellen, mutta ymmärtää rauhoittua ja kuunnella myös lempeiden ja säyseiden kaunohetkien täyteyksiä.

Kolme hyvin taltioitua ja yhdessä sopuisasti soivaa konserttoa muodostavat iskevän ja luotettavan kokonaisuuden.

Carl Nielsen: huilukonsertto. Jacques Ibert: huilukonsertto. Malcolm Arnold: huilukonsertto. Clara Andrada, huilu ja Frankfurtin radion sinfoniaorkesteri/Jaime Martin. (Ondine, ODE1340)

Kuuntele Uudet levyt 4.2.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

  • Michael Gordonin kuoroteoksen omaelämäkerrallinen ote viehättää

    Michael Gordonin kuoroteoksen omaelämäkerrallinen ote viehät

    Yhdysvaltalainen Michael Gordon (s. 1956) säveltää mielellään laajoja teoksia epätavanomaisille kokoonpanoille. Aiemmin on valmistunut muun muassa seitsemälle fagotille ja kuudelle lyömäsoittajalle laaditut musiikilliset maratonit, joissa esittäjistön kestävyys on asetettu puntariin.

  • Camerata du Léman tarjoilee kurinalaista ja iskevää soittoa

    Camerata du Léman tarjoilee kurinalaista ja iskevää soittoa

    Sveitsissä toimiva jousiorkesteri Camerata du Léman päätyi studioon soitettuaan ensin viitisenkymmentä lämmittelykonserttia. Ensijulkaisun säveltäjänimiä ovat Modest Musorgski sekä Pjotr Tšaikovski. Tšaikovskin alun perin jousisekstetille kirjoitettu Muistoja Firenzestä on tällä julkaisulla ikuistettu jousiorkesteriversiona.