Hyppää pääsisältöön

Hyvä yhteispeli pelastaa kankeammankin uusklassismin

Frankfurtin radion sinfoniaorkesterin soolohuilisti Clara Andrada ei ole päässyt liikaa näyttämään osaamistaan äänitteillä. Andradan tuore julkaisu esittelee kolme pääosin 1900-luvun alkupuolella sävellettyä huilukonserttoa. Siinä missä moni aikalainen tuskaili velvollisuudentunnossaan säveltaso-organisoinnin parissa, jatkoivat Carl Nielsen, Jacques Ibert ja Malcolm Arnold jo aiemmin valitsemallaan tiellä.

andrade äänitteen kansi
andrade äänitteen kansi Jaime Martín

Sähäkimmin Andrada iskee oman orkesterinsa säestämänä kiinni Ibertin konserttoon. Sen hieman lyhyemmät jännevälit ja äkillinen pyörteily välittyvät innostavasti. Ibert kasaa konserttonsa Arnoldin tavoin nopea-hidas-nopea-suunnitelman varaan, mutta tekee sen omintakeisemmin. Ensiosa tarttuu jäntevästi tanssirytmeihin, toinen loihii pitkin kaunolinjoin. Finaali tykittelee paikoin jazzin hengessä.

Kapellimestari Jaime Martin kuuntelee hyvin solistia ja on orkesterin massan avalla tukemassa, kun tarvetta ilmenee. Näin tapahtuu vaikkapa Ibertin konserton hitaassa keskiosassa tai Malcolmin vikkelissä ylärekisterin kuvioinneissa. Andrada soittaa virtuoosisemmat jaksot rennolla otteella leikitellen, mutta ymmärtää rauhoittua ja kuunnella myös lempeiden ja säyseiden kaunohetkien täyteyksiä.

Kolme hyvin taltioitua ja yhdessä sopuisasti soivaa konserttoa muodostavat iskevän ja luotettavan kokonaisuuden.

Carl Nielsen: huilukonsertto. Jacques Ibert: huilukonsertto. Malcolm Arnold: huilukonsertto. Clara Andrada, huilu ja Frankfurtin radion sinfoniaorkesteri/Jaime Martin. (Ondine, ODE1340)

Kuuntele Uudet levyt 4.2.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Viihdeviulisti Linda Lampenius ei pysty elämään ilman klassista – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 26. helmikuuta!

  Linda Lampeniuksen tähti syttyi yhdessä yössä keväällä 1996, kun hän soitti Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin konserttimestarina elokuvan 100-vuotisjuhlien suorassa tv-lähetyksessä. Media ihmetteli, kuka oli tämä häikäisevän kaunis ja taitava viulisti. Elokuvagaala oli lähtölaukaus Linda Lampeniuksen kansainväliselle viihdetaiteilijan uralle, jota suomalaiset ovat saaneet seurata henkeään haukkoen.

 • Tauno Hannikainen on Taiteilijakukkulan ainoa klassinen kapellimestari – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 26. helmikuuta.

  Helmikuun 26. päivänä syntynyt kapellimestareiden reissumieheksi kutsuttu Tauno Hannikainen (1896–1968) ehti johtaa orkestereita yli 60 maassa. Jyväskyläläiseen Hannikaisen musiikkiperheeseen syntynyt Tauno oli alkujaan sellisti ja pianisti. Amerikan-vuosinaan hän otti Yhdysvaltain kansalaisuuden, mutta viimeiset vuotensa hän toimi Helsingissä.

 • Se erilainen Góreckin kolmas sinfonia

  Se erilainen Góreckin kolmas sinfonia

  Henryk Góreckin Sinfonia nro 3 iski myyntilistojen kautta laajempaan tietoisuuteen 1990-luvun alussa. Sittemmin teos on levytetty parisenkymmentä kertaa. Bulgarialainen kapellimestari Yordan Kamdzhalov tekee perustamansa Genesis Orchestran kanssa vihdoinkin jotain erilaista.