Hyppää pääsisältöön

Leikki Pikku Kakkosessa

Mediataitoviikko: leikit
Mediataitoviikko: leikit Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,Mediataitoviikko

“Leikki on lasten työtä” todetaan tutussa laulussakin. Leikin avulla lapsi oppii uusia asioita ja taitoja, tutustuu ympäristöönsä sekä voi hyvin. Kaikki lapset leikkivät ja leikki yhdistää kaikkia lapsia.

Pikku Kakkosessa leikitään niin sisällä kuin ulkonakin. Vinkkejä ulkoleikkeihin löytyy muun muassa sarjoista Leikitään, Pikku Kakkosen yllätys, Hauskan metsästäjät ja Nyt mennään.

Aikuisen tehtävä leikissä on antaa lapselle tilaa, aikaa ja mahdollisuus leikkiä. Lapsille leikki on luontaista toimintaa, mutta se ei synny tyhjästä.

Pikku Kakkonen kannustaa lapsia käyttämään mielikuvitusta ja leikkimään yhdessä. Leikkien ohessa usein myös oivalletaan asioita ja keksitään omia leikkejä.Juontajat kutsuvat lapsia leikkiin mukaan niin juonnoissa kuin esimerkiksi Seikkailukoneessa. Seikkailukoneen leikkejä ja lauluja voi jokainen katsojalapsikin leikkiä mukana.

Pikku Kakkosen juontajat Iina, Susanna, Jyrki ja Senja kertovat omista lempileikeistä ja -puuhistaan.

Laululeikit ovat perinteistä Pikku Kakkosen ohjelmasisältöä.Esteetön leikki tarkoittaa yhdenvertaista, tasa-arvoista ja moninaista toimintaa, jota aikuinen omalla toiminnallaan tukee.

Leikkihetkessä leikitään lasten lempileikkejä yhdessä Susannan kanssa. Leikeissä on mukana liikuntarajoitteisia ja muulla kuin puheella kommunikoivia lapsia. Ohjelman leikeissä käytetään mm. tukiviittomia, tablettia sekä katseella ohjattavaa tietokonetta kommunikoinnin tukena. Leikit innostavat leikkiin kaikenlaisten kavereiden kanssa ja auttavat ymmärtämään moninaisuutta. Leikkeihin voi myös kuka tahansa lapsi ottaa avuksi kommunikaatiokortteja.

Pikku Kakkosen sovellus tarjoaa lapselle kiireettömän leikkikokemuksen turvallisen sovelluksen parissa. Sovellus on jaettu kahteen leikkikokonaisuuteen, leikkipintaan ja minipeleihin.

Leikkipinta sopii perheen pienimmille. Leikkipinnassa lapsi voi omalla tahdilla tutkia ja tutustua digitaaliseen leikkiin.

Minipelit ovat pieniä pelejä, jotka tuovat leikkijälle vauhtia ja haastetta. Keskeneräiset häät -peli on lasten ideoista kehitetty minipeli.

Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksessa kaikki pääsevät eskariin! Sovellus täydentää Pikku Kakkosen alle kouluikäisille suunnattuja vuorovaikutteisen digitaalisen leikin palveluja ja on tehty yhteistyössä eri alojen ammattilaisten kanssa. Sovelluksessa leikkijä voi loistaa tutuilla taidoillaan tai oppia uutta tavoitteellisesti ja hauskasti omalla tasollaan.

Sovellukset ovat ladattavissa Play-kaupasta ja App Storesta.

 • Pikku Kakkosen Väritysäänikirja

  Väritysäänikirja on kasvava kokoelma oivaltavia satuja.

  Väritysäänikirja on kasvava kokoelma uusia, oivaltavia satuja. Jokaiseen satuun liittyy printattava värityskuva. Myös tekstit voi printata tai kirjoittaa itse värityskuvan viereen ja koota niistä kuvien kanssa ikioman satukirjan. Muutaman minuutin mittaiset sadut on suunniteltu niin, että ne on helppo lukea ääneen lapselle.

 • Pikku Kakkosen kesäkuun tärpit

  Kesäkuussa tavataan uusia animaatiohahmoja.

  Kesäkuussa Pikku Kakkosessa tutustutaan uusiin kavereihin; lääkäriin, gekkoon ja hiiriritariin.

 • Kysytään lääkäriltä Pikku Kakkosessa

  Lääkäri ja ystävänsä gekko pohtivat sairauksia ja terveyttä.

  Hyväntahtoisen lääkärin apulaisena on utelias gekko, joka tuntee itsensä usein sairaaksi ja kyselee erilaisista taudeista ja terveyteen liittyvistä asioista. Kysytään lääkäriltä Areenassa 15.6. lähtien.