Hyppää pääsisältöön

Leikki Pikku Kakkosessa

Mediataitoviikko: leikit
Mediataitoviikko: leikit Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,Mediataitoviikko

“Leikki on lasten työtä” todetaan tutussa laulussakin. Leikin avulla lapsi oppii uusia asioita ja taitoja, tutustuu ympäristöönsä sekä voi hyvin. Kaikki lapset leikkivät ja leikki yhdistää kaikkia lapsia.

Pikku Kakkosessa leikitään niin sisällä kuin ulkonakin. Vinkkejä ulkoleikkeihin löytyy muun muassa sarjoista Leikitään, Pikku Kakkosen yllätys, Hauskan metsästäjät ja Nyt mennään.

Aikuisen tehtävä leikissä on antaa lapselle tilaa, aikaa ja mahdollisuus leikkiä. Lapsille leikki on luontaista toimintaa, mutta se ei synny tyhjästä.

Pikku Kakkonen kannustaa lapsia käyttämään mielikuvitusta ja leikkimään yhdessä. Leikkien ohessa usein myös oivalletaan asioita ja keksitään omia leikkejä.Juontajat kutsuvat lapsia leikkiin mukaan niin juonnoissa kuin esimerkiksi Seikkailukoneessa. Seikkailukoneen leikkejä ja lauluja voi jokainen katsojalapsikin leikkiä mukana.

Pikku Kakkosen juontajat Iina, Susanna, Jyrki ja Senja kertovat omista lempileikeistä ja -puuhistaan.

Laululeikit ovat perinteistä Pikku Kakkosen ohjelmasisältöä.Esteetön leikki tarkoittaa yhdenvertaista, tasa-arvoista ja moninaista toimintaa, jota aikuinen omalla toiminnallaan tukee.

Leikkihetkessä leikitään lasten lempileikkejä yhdessä Susannan kanssa. Leikeissä on mukana liikuntarajoitteisia ja muulla kuin puheella kommunikoivia lapsia. Ohjelman leikeissä käytetään mm. tukiviittomia, tablettia sekä katseella ohjattavaa tietokonetta kommunikoinnin tukena. Leikit innostavat leikkiin kaikenlaisten kavereiden kanssa ja auttavat ymmärtämään moninaisuutta. Leikkeihin voi myös kuka tahansa lapsi ottaa avuksi kommunikaatiokortteja.

Pikku Kakkosen sovellus tarjoaa lapselle kiireettömän leikkikokemuksen turvallisen sovelluksen parissa. Sovellus on jaettu kahteen leikkikokonaisuuteen, leikkipintaan ja minipeleihin.

Leikkipinta sopii perheen pienimmille. Leikkipinnassa lapsi voi omalla tahdilla tutkia ja tutustua digitaaliseen leikkiin.

Minipelit ovat pieniä pelejä, jotka tuovat leikkijälle vauhtia ja haastetta. Keskeneräiset häät -peli on lasten ideoista kehitetty minipeli.

Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksessa kaikki pääsevät eskariin! Sovellus täydentää Pikku Kakkosen alle kouluikäisille suunnattuja vuorovaikutteisen digitaalisen leikin palveluja ja on tehty yhteistyössä eri alojen ammattilaisten kanssa. Sovelluksessa leikkijä voi loistaa tutuilla taidoillaan tai oppia uutta tavoitteellisesti ja hauskasti omalla tasollaan.

Sovellukset ovat ladattavissa Play-kaupasta ja App Storesta.

  • Pikku Kakkosen Eskari -sovellus tukee matematiikan keskeisiä taitoja

    Haukkaa, haukkaa matikkaa! Perusasiat haltuun leikkien.

    Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen matematiikkakokonaisuus pyrkii monipuolisesti tukemaan esiopetusikäisten matemaattisten taitojen kehittymistä lukumääräisyyden tajun, laskemisen taitojen, matemaattisten suhteiden ymmärtämisen ja aritmeettisten perustaitojen suhteen lapsen ikätasolle sopivalla haastavuudella.

  • Matematiikkaa keittiön kaapeissa ja kenkähyllyissä

    Varhainen matematiikan oppiminen lähtee arkiaskareista.

    Matematiikka herättää voimakkaita tunteita. Yksi on rakastanut sitä aina ja nauttii matemaattisten ongelmien ratkaisusta. Toinen hullaantuu matematiikan estetiikasta. Kolmas taas ei voi sietää mitään matematiikkaan liittyvää. Neljäs ahdistuu ja saa sydämentykytystä nähdessään numeroita ja symboleita.