Hyppää pääsisältöön

Lortie pitää energiatasot yllä

Muutama vuosi sitten pianisti Louis Lortie taltioi Camille Saint-Saënsin ensimmäisen, toisen ja neljännen pianokonserton. Nyt sarjan ikuistaminen kapellimestari Edward Gardnerin johtaman BBC Philharmonicin kanssa sulkeutuu sarjasta puuttuvan kolmannen ja viidennen pianokonserton myötä.

lortie äänitteen kansi
lortie äänitteen kansi Louis Lortie

Kolmas Es-duuri-konsertto viihdyttää, kun selkeästi hahmottuvat kaunistelu-jaksot vaihtuvat komeaan virtuoositekstuuriin. Lortie imeytyy vaihtuviin tunnelmiin innolla. Parempaan lämpöön päästään kuitenkin viidennessä konsertossa. 

Viides pianokonsertto, lisänimeltään ”Egyptiläinen”, valmistui kolmekymmentä vuotta kolmannen pianokonserton jälkeen. Siinä ei voi olla huomaamatta tyylin syvenemistä ja pienten asioiden eteen herkistymistä. Orientalismi ilmenee musiikissa aikalaistapaan kevyenä pintaelementtinä. Lortie kaivaa olennaisuuksia etenkin alkupuolella, kun musiikki pysähtelee äkillisesti kirkastuvien sointien äärelle.

Mitään massiivia määriä ei Camille Saint-Saënsin pianokonserttojen kokonaistaltiointeja äänitemarkkinoilla ole, joten siinäkin mielessä Lortien perusvarmat tulkinnat puolestavat oman paikkansa.

Camille Saint-Saëns: Rhapsodie d'Auvergne op. 73; Allegro appassionato op.70; Pianokonsertto nro 3 op. 29 ja nro 5 op.103 ”Egyptiläinen”. - Louis Lortie, piano ja BBC Philharmonic/Edward Gardner. (Chandos, CHAN 20038)

Kuuntele Uudet levyt 4.2.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.