Hyppää pääsisältöön

Mediataitoviikko 2020: Tunteet Pikku Kakkosessa

Mediataitoviikko: tunteet
Mediataitoviikko: tunteet Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,Mediataitoviikko

Pienellä lapsella on paljon tunteita, joita kaikkia hän ei vielä ymmärrä. Tunteet voivat olla vahvoja, mutta lapselle on silti tärkeä kertoa, että kaikki tunteet ovat sallittuja.

Lapselle voi opettaa tunnetaitoja tarjoamalla läsnäoloa, hyväksymällä lapsen tunteet ja ohjaamalla lasta myönteiseen ajatteluun.

Tunteita voi käsitellä mediassa monella tavalla. Televisio-ohjelmissa voidaan esimerkiksi sanoittaa tunteita, mikä auttaa lasta tunnistamaan tunteita ja vähitellen säätelemään niitä. Aikuinen voi yhdessä lapsen kanssa jatkaa keskustelua ja selventää tunteiden syitä ja seurauksia. Tunteista keskustelemalla lapsi oppii sanoja, joilla voi jatkossa kuvata omia tunnetilojaan.

Pikku Kakkosessa tunteita käsittelevät usein juontajat ja hahmot. Tunteista puhutaan juonnoissa, loruissa, saduissa ja esimerkiksi laulun keinoin. Tunteiden käsittelyssä voi ottaa avuksi esimerkiksi nukkeja tai kuvia. Seuratessaan tv-ohjelmaa voi lapsi samaistua suosikkihahmonsa ajatuksiin tai tunteisiin.

Tuomo, Susanna, Jaakko, Veera ja Nalle esittävät laulun erilaisista tunteista.

Susanna kertoo, että tunteet tarttuvat helposti.

Tuomo laulaa laulun “On kivaa olla mukava”.

Tyhmy on surullinen ja Tonttunen ei tiedä, miten pitäisi toimia. Veera miettii, miltä itsestä tuntuu, kun kaveri on surullinen.

Höpinätötterö esittää laulun mökötysmökistä, jossa saa kököttää mökötyksensä pois.

Jaakko on surullinen ja väsynyt. Nalle lohduttaa Jaakkoa.

Reima Räiskeen kiukkumittari nousee hetkessä nollasta sataan. Reimaa kiukuttaa lapsille tutut ja arkiset asiat, kuten häviäminen pelissä, kengännauhojen solmiminen, kaveririidat sekä elämän suuret ja pienet pettymykset. Onneksi kiukun hallintaan löytyy myös rauhoittumiskeinoja.