Hyppää pääsisältöön

Nyt tulee Chineke!

Vajaa viitisen vuotta sitten toimintansa aloittanut englantilainen Chineke! perustettiin ennen kaikkea tuomaan esille etnisten vähemmistöjen musiikkia. Orkesteri on varsin nopeasti saavuttanut laajempaa näkyvyyttä muun muassa esiintyessään BBC Proms -festivaalilla. Chineke! on ollut myös aktiivinen sävellystilausten tekijä ja tämän toiminnan seurauksena voidaan nyt makustella kuuden englantilaisen nykysäveltäjän (Errollyn Wallen, James B. Wilson, Daniel Kidane, Hannah Kendall, Julian Joseph, Philip Herbert)
teoksia esittelevää kokoelmaa.

wallen äänitteen kansi
wallen äänitteen kansi Errollyn Wallen

Ilahduttavaa englannin nykymusiikkikentässä on tämänkin kokoelman perusteella tekijöiden tyylillinen itsenäisyys. Mitään vallitsevaa esteettistä johtotähteä ei ole ollut enää aikoihin tarvetta seurata.

Kokonaisuudesta nousee esiin kolme teosta. James Wilsonin dramaturgialtaan staattinen The Green Fuse hempeilee pehmein harmonioin. Hannah Kendallin teos The Spark Catchers on puolestaan karaktääreiltään moninaisin. Laajimmasta teoksesta vastaa Errolly Wallen. Neliosainen Concerto Grosso kumartaa syvään Bachin ja Corellin suuntaan.

Kaikki teoksia yhdistää niiden verraten helppo seurattavuus. Näin pääsee suoraan kiinni kokemukseen. Ei ole ihan yksinkertaista luoda nykymusiikkia, joka on kuulijalleen selkeää ja samalla sisällöllisesti painokasta.

Spark Catchers! Englantilaisia nykysäveltäjiä, Wallen, Wilson, Kidane, Kendall, Joseph, Herber. - Eri Esittäjiä. (NMC Recordings, NMCD250)

Kuuntele Uudet levyt 4.2.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.