Hyppää pääsisältöön

Nyt tulee Chineke!

Vajaa viitisen vuotta sitten toimintansa aloittanut englantilainen Chineke! perustettiin ennen kaikkea tuomaan esille etnisten vähemmistöjen musiikkia. Orkesteri on varsin nopeasti saavuttanut laajempaa näkyvyyttä muun muassa esiintyessään BBC Proms -festivaalilla. Chineke! on ollut myös aktiivinen sävellystilausten tekijä ja tämän toiminnan seurauksena voidaan nyt makustella kuuden englantilaisen nykysäveltäjän (Errollyn Wallen, James B. Wilson, Daniel Kidane, Hannah Kendall, Julian Joseph, Philip Herbert)
teoksia esittelevää kokoelmaa.

wallen äänitteen kansi
wallen äänitteen kansi Errollyn Wallen

Ilahduttavaa englannin nykymusiikkikentässä on tämänkin kokoelman perusteella tekijöiden tyylillinen itsenäisyys. Mitään vallitsevaa esteettistä johtotähteä ei ole ollut enää aikoihin tarvetta seurata.

Kokonaisuudesta nousee esiin kolme teosta. James Wilsonin dramaturgialtaan staattinen The Green Fuse hempeilee pehmein harmonioin. Hannah Kendallin teos The Spark Catchers on puolestaan karaktääreiltään moninaisin. Laajimmasta teoksesta vastaa Errolly Wallen. Neliosainen Concerto Grosso kumartaa syvään Bachin ja Corellin suuntaan.

Kaikki teoksia yhdistää niiden verraten helppo seurattavuus. Näin pääsee suoraan kiinni kokemukseen. Ei ole ihan yksinkertaista luoda nykymusiikkia, joka on kuulijalleen selkeää ja samalla sisällöllisesti painokasta.

Spark Catchers! Englantilaisia nykysäveltäjiä, Wallen, Wilson, Kidane, Kendall, Joseph, Herber. - Eri Esittäjiä. (NMC Recordings, NMCD250)

Kuuntele Uudet levyt 4.2.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Viihdeviulisti Linda Lampenius ei pysty elämään ilman klassista – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 26. helmikuuta!

  Linda Lampeniuksen tähti syttyi yhdessä yössä keväällä 1996, kun hän soitti Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin konserttimestarina elokuvan 100-vuotisjuhlien suorassa tv-lähetyksessä. Media ihmetteli, kuka oli tämä häikäisevän kaunis ja taitava viulisti. Elokuvagaala oli lähtölaukaus Linda Lampeniuksen kansainväliselle viihdetaiteilijan uralle, jota suomalaiset ovat saaneet seurata henkeään haukkoen.

 • Tauno Hannikainen on Taiteilijakukkulan ainoa klassinen kapellimestari – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 26. helmikuuta.

  Helmikuun 26. päivänä syntynyt kapellimestareiden reissumieheksi kutsuttu Tauno Hannikainen (1896–1968) ehti johtaa orkestereita yli 60 maassa. Jyväskyläläiseen Hannikaisen musiikkiperheeseen syntynyt Tauno oli alkujaan sellisti ja pianisti. Amerikan-vuosinaan hän otti Yhdysvaltain kansalaisuuden, mutta viimeiset vuotensa hän toimi Helsingissä.

 • Se erilainen Góreckin kolmas sinfonia

  Se erilainen Góreckin kolmas sinfonia

  Henryk Góreckin Sinfonia nro 3 iski myyntilistojen kautta laajempaan tietoisuuteen 1990-luvun alussa. Sittemmin teos on levytetty parisenkymmentä kertaa. Bulgarialainen kapellimestari Yordan Kamdzhalov tekee perustamansa Genesis Orchestran kanssa vihdoinkin jotain erilaista.