Hyppää pääsisältöön

Turhaa perusohjelmiston taltiointia

Edward Elgarin rakastettu sellokonsertto soi ympäri maailmaa konserttisaleissa ja teosta taltioidaan vuosikymmenestä toiseen eri esittäjien toimesta. Näistä viimeisimpänä on ilmestynyt japanilaissellisti Hitomi Niikuran sekä Iimori Norichikan johtaman Yamagatan sinfoniaorkesterin julkaisu. Eikä siinä kaikki. Mukaan on pukattu kaihoisaa Max Bruch-äänistöä.

elgar äänitteen kansi
elgar äänitteen kansi Edward Elgar

Max Bruchin sellolle ja orkesterille kirjoittava komea valituslaulu Kol Nidrei op. 47 saa osakseen hieman laimean perustulkinnan. Vai saako edes sitä, kun ote on koko ajan etäinen ja tekeminen jää pintapuolisen soittelun tasolle.

Onko ylipäätään mielekästä esittää ja levyttää jo ennestään kanonisoitua ohjelmistoa yhä uudestaan ja uudestaan? Tämä kysymys tulee väistämättä jälleen mieleen etenkin Elgarin konserttoa kuunnellessa. Hieman vaisu ja ulkokohtainen ote jätti ainakin itseni tästä Elgar-tulkinnasta täysin ulkopuoliseksi. Kilpailu on kovaa, ja kun esittäjistö tarjoilee pelkästään ”ihan hyvää”, niin se ei tietenkään riitä. Nyt tuloksena on väistämättä yksi merkityksetön Elgar-julkaisu lisää. Parempia taltiointeja löytyy aiemmilta vuosikymmeniltä kymmenittäin, joten kannattanee tukeutua jatkossakin niihin.

Edward Elgar: konsertto sellolle ja orkesterille. Max Bruch: Kol Nidrei op. 47. Hitomi Niikura, sello ja Yamagatan sinfoniaorkesteri/Iimori Norichika. (Art Infini, MECO-1032)

Kuuntele Uudet levyt 4.2.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Viihdeviulisti Linda Lampenius ei pysty elämään ilman klassista – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 26. helmikuuta!

  Linda Lampeniuksen tähti syttyi yhdessä yössä keväällä 1996, kun hän soitti Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin konserttimestarina elokuvan 100-vuotisjuhlien suorassa tv-lähetyksessä. Media ihmetteli, kuka oli tämä häikäisevän kaunis ja taitava viulisti. Elokuvagaala oli lähtölaukaus Linda Lampeniuksen kansainväliselle viihdetaiteilijan uralle, jota suomalaiset ovat saaneet seurata henkeään haukkoen.

 • Tauno Hannikainen on Taiteilijakukkulan ainoa klassinen kapellimestari – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 26. helmikuuta.

  Helmikuun 26. päivänä syntynyt kapellimestareiden reissumieheksi kutsuttu Tauno Hannikainen (1896–1968) ehti johtaa orkestereita yli 60 maassa. Jyväskyläläiseen Hannikaisen musiikkiperheeseen syntynyt Tauno oli alkujaan sellisti ja pianisti. Amerikan-vuosinaan hän otti Yhdysvaltain kansalaisuuden, mutta viimeiset vuotensa hän toimi Helsingissä.

 • Se erilainen Góreckin kolmas sinfonia

  Se erilainen Góreckin kolmas sinfonia

  Henryk Góreckin Sinfonia nro 3 iski myyntilistojen kautta laajempaan tietoisuuteen 1990-luvun alussa. Sittemmin teos on levytetty parisenkymmentä kertaa. Bulgarialainen kapellimestari Yordan Kamdzhalov tekee perustamansa Genesis Orchestran kanssa vihdoinkin jotain erilaista.