Hyppää pääsisältöön

Apua on tulossa!

Apua on tulossa!
Apua on tulossa! Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen

Pikku Kakkosen Apua on tulossa! -sarjassa tutustutaan ensihoidon ammattilaisiin. Ensihoidossa on kysymys potilaan hoitamisesta aina kiireellisestä tilan arvioimisesta tarkoituksenmukaiseen jatkohoitoon kuljettamiseen asti.

Sarjan tarkoituksena on luoda kokonaiskuva ensihoidosta sekä ymmärtämys jokaisen toimijan työn tärkeydestä ensihoitoketjun eri vaiheissa.

Kuvauspaikkoina olivat FinnHEMS-tukikohta Pirkkalassa, Taysin ensihoitokeskus ja Tampereen keskuspaloasema. FinnHEMSin tukikohdassa kuvasimme HEMS-ensihoitolääkärin, -ensihoitajan sekä -lentäjän jaksot sekä sarjan tunnuskuvat. Ensihoitokeskuksella oli vuorossa ensihoidon kenttäjohtajan jakso ja keskuspaloasemalla pelastajan ja ensihoitajan jaksot.

Apua on tulossa! -sarjassa tutustutaan HEMS-ensihoitolääkärin, -ensihoitajan ja -lentäjän sekä pelastajan, ensihoitajan ja ensihoidon kenttäjohtajan työhön. Nämä ensihoidon ammattilaiset kertovat itsestään, työstään, työvälineistään ja -varusteistaan sekä hälytysajoneuvosta, jolla kulkevat. Kuulemme, kuinka tehtäviin valmistaudutaan, mitä pitää ottaa huomioon tehtävän aikana, mitä tehdään tehtävien välillä, miksi auttaminen on tärkeää ja mitkä asiat heitä omassa työssään motivoivat ja ilahduttavat.

Mukana olivat ensihoitaja Emilia Laamanen, pelastaja Tero Lamminen, ensihoidon kenttäjohtaja Teemu Knuutila, HEMS-ensihoitaja Janne Virtanen, HEMS-lentäjä Jari Fomin ja HEMS-ensihoitolääkäri Kaius Kaartinen. Asiantuntijana toimi lisäksi ensihoitopalvelujen päällikkö Anssi Aunola Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä. Jokainen näistä ammattilaisista korosti, että ilahduttavaa omassa työssä on se, että voi ja saa oikeasti auttaa ihmisiä. Työllä on iso merkitys ja arvostus.

Kaikilla ensihoidon ammattilaisilla on tärkeä tehtävä ensihoitoketjussa. Kun hätäkeskus on saanut tiedon esimerkiksi onnettomuudesta, onnettomuuspaikalle yleensä saapuu ensimmäisenä ambulanssi, jolla ensihoitaja parinaan joko toinen ensihoitaja tai pelastaja, liikkuvat. Potilasta autetaan paikan päällä, ja toisin kuin lääkäriyksiköllä, ambulanssilla toimitetaan potilas myös tarvittavaan jatkohoitoon. Pelastajat voivat tulla paikalle myös paloautolla, josta myös löytyy kattava valikoima ensihoidollisia välineitä. Myös pelastajilla eli palomiehillä on paljon ensihoidollisia taitoja. Paikalle voi saapua myös ensihoidon lääkäriyksikkö, johon kuuluvat HEMS-ensihoitolääkäri ja -ensihoitaja sekä -lentäjä. Lääkäriyksikkö liikkuu joko lääkärihelikopterilla tai -ambulanssilla.

Ensihoidon kenttäjohtaja päättää alueensa ensihoitopalvelun yksiköiden käytöstä ja seuraa kaikkia meneillään olevia tehtäviä ihan koko ajan. Kenttäjohtaja toimii myös operatiivisena johtajana onnettomuuspaikalla.

Yhteistyötaidot on tärkeä ominaisuus ensihoidon työntekijöillä. Myös rauhallisuus tilanteessa kuin tilanteessa pitää säilyttää, vaikka päätöksiä tuleekin osata tehdä nopeastikin.

Apua on tulossa! -sarjassa esitellään ensihoidon ammattilaisten monenlaisia työvälineitä, ja varsinkin hälytysajoneuvot, kuten paloauto, ambulanssi ja kenttäjohtajan auto sekä lääkärihelikopteri ja -ambulanssi, ovat todella mielenkiintoisia. Jokaisesta ajoneuvosta löytyy kattava valikoima ensihoidollisia tarvikkeita ja välineitä ja niiden on aina oltava hyvässä järjestyksessä, jotta seuraavalle tehtävälle voidaan lähteä turvallisin mielin. Jos tehtävä on kiireellinen, kohteeseen edetään hälytysajossa, kiireettömillä tehtävillä liikutaan normaalilikenteen mukana.

Eipä siis mitään hätää. Kun ihminen tarvitsee apua, ensimmäiseksi paikalle tulevat ensihoidon ammattilaiset. Ensihoitaja, pelastaja ja ensihoidon kenttäjohtaja, HEMS-ensihoitaja, HEMS-pilotti ja HEMS-ensihoitolääkäri muodostavat ensihoitoketjun. On hienoa, että on ihmisiä, jotka auttavat työkseen!

Tulosta itsellesi terveydenhoitoon liittyviä kuvia. Klikkaamalla kuvaa avautuu suurempi, tulostettava pdf-tiedosto.

Pikku Kakkosen kommunikaatiokortti, terveydenhoito
Pikku Kakkosen kommunikaatiokortti, terveydenhoito Kuva: Pikku Kakkonen / Yle Pikku Kakkonen

ohjaaja & käsikirjoittaja Iina Suominen
tuotantokoordinaattori Tarja Parvela
tuottaja Tiiu Päivärinta
Tuotanto Yle Lapset

Lisää ohjelmasta