Hyppää pääsisältöön

Nuorta rakkautta Prokofjevin ja Bernsteinin tapaan

punaisen grafiikka-sydämen päällä tekstiä
punaisen grafiikka-sydämen päällä tekstiä Radion sinfoniaorkesteri

Miten säveltäjä ilmaisee sävellyksellään tunteita ja kuljettaa tarinaa? Radion sinfoniaorkesterin Nuorta rakkautta -konsertti pureutuu näihin kysymyksiin Shakespearen Romeon ja Julian klassikkotarinan ja kahden siihen pohjautuvan teoksen kautta.

Tunteiden anatomiaa tutkimalla tutustutaan samalla myös sinfoniaorkesteriin ja sen soitinryhmiin. Oppaina sinfoniaorkesterin maailmaan toimivat pianisti ja juontaja Jukka Nykänen, sekä YleX-radiokanavan toimittaja Tommi "TheManninen" Manninen. Radion sinfoniaorkesteria johtaa nuori norjalaiskapellimestari Tabita Berglund.

Venäläisen Sergei Prokofjevin Romeo ja Julia -baletin suorasukainen tunteellisuus ja melodinen sävelkieli edustivat aikanaan uutta tyyliä. Sukutaiston väkivaltaisen jännitteen ja rakastavaisia piirittävän vihamielisyyden viiltävässä esilletuonnissa ei ole kuitenkaan unohdettu Prokofjevin modernistisia mieltymyksiä. Konsertissa kuultavat näytteet ovat tuttuja myös monista elokuvista ja populaarimusiikin maailmasta.

Aivan toisenlaisen musiikillisen ratkaisun Romeon ja Julian tarinaan löysi Leonard Bernstein. Hänelle tärkeää oli säveltää tarinasta musikaali, joka oli yhä täyttä totta.

New York, 6. tammikuuta 1949. "Moderni versio Romeosta ja Juliasta sijoitettuna slummeihin pääsiäisen juhlinnan aikoihin. Tunteet juutalaisten ja katolisten välillä ovat kireitä. Ensin mainitut: Capuletit, jälkimmäiset: Montaguet. Veli Laurentius on kulmakunnan apteekkari. Katutappeluja, kahden päähenkilön kuolema – kaikki sopii. Mutta kaikki tuo on vähemmän tärkeää kuin säveltää musikaali, joka kertoo traagisen tarinan käyttämällä vain musikaaliin kuuluvia keinoja ja lankeamatta ’ooppera-ansaan’.” (Leonard Bernsteinin päiväkirja)

Ensi-iltaansa West Side Story joutui odottamaan vuoteen 1957, mutta sitä seurasivat elokuva, maailmanmenestys – ja kuolemattomuus. Tonyn laulu ”Maria” tai vaikkapa “Somewhere” ovat Romeon ja Julian tarinan innoittamia ja rakastettuja ikihittejä.

Yle Teema lähettää Radion sinfoniaorkesterin Nuorta rakkautta -konsertin suorana lähetyksenä lauantaina 8.2.2020 klo 15 alkaen.