Hyppää pääsisältöön

Mediataitoviikko 2020 Pikku Kakkosessa

Mediataitoviikon 2020 logo
Mediataitoviikon 2020 logo Pikku Kakkonen

Mediataitoviikkoa vietetään 10.-16.2.2020 ja sen tavoitteena on kehittää lasten, nuorten ja aikuisten mediataitoja sekä vahvistaa aikuisten valmiuksia mediakasvatukseen.

Mediataitoviikon järjestää Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, joka on opetus- ja kulttuuriministeriön alainen valtion virasto.

Pikku Kakkonen osallistuu Mediataitoviikkoon jakamalla koko viikon ajan vinkkejä Pikku Kakkosen ohjelmistosta ja mediankäytöstä.

Jyrkin ja Neposen kommervenkkejä -sarjassa pohditaan arkipäivän juttuja. Neponen pääsee elokuviin ihka ensimmäistä kertaa, mutta häntä alkaa pelottaa. Susihukka-elokuva on Neposelle liian jännittävä. Onko tällainen tilanne lapsillekin tuttu juttu? Vuonna 2019 käsiteltiin Mediataitoviikolla kuvaohjelmalakia ja ikärajaluokittelua.

Pikku Kakkosen aamu- ja iltaohjelmissa puhutaan myös usein tavallisista, arkisista asioista. Tv-sarjoista lapsi oppii uusia asioita ja näkee muita lapsia tekemässä tuttuja juttuja.

Tunteista puhutaan juonnoissa, loruissa, saduissa ja esimerkiksi laulun keinoin.

Leikki on lasten työtä, ja melkein jokaisessa Pikku Kakkosen ohjelmassa leikitäänkin niin sisällä kuin ulkonakin.

Mediataitoviikon kolumni käsittelee monille tuttua aihetta. Toisen läsnäolo ei aina muistu netissä tai somessa mieleen, kun ihmiset tuntuvat kasvottomilta. Vuorovaikutus kasvokkain ja netissä on erilaista myös lapsilla.

Tv-ohjelman tekemisestä kertovat Hommat hoituu ja Isot koneet.

Omaa median käyttöään voi testata vaikkapa katsomalla nostalginen Heikot jäät -tietoisku äänillä ja ilman! Tv-ohjelmien katsojakokemus syntyy äänen, puheen ja kuvan yhteistyöstä, mutta pelkän kuvan kanssa elämys on erilainen. Musiikki ja äänet auttavat luomaan tv-ohjelman tunnelman. Tänä talvenakin ajankohtaisessa Heikot jäät -varoituksessa jännitystä luo musiikki ja nallen ääni. Luoko tietoisku yhtä sykähdyttävän tunnelman, jos sen katsele ilman ääntä?