Hyppää pääsisältöön

Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

Antti Holma ohjelmassa Extra Large
Antti Holma ohjelmassa Extra Large Kuva: Kuvanauha / Yle Antti Holma

Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

Antti Holma tunnetaan monipuolisesta urastaan näyttelijänä, käsikirjoittajana, juontajana ja kirjailijana. Hän on kirjoittanut kirjoja ja näytelyt niin valkokankaalla, televisiossa kuin teatterissakin. Holma valmistui vuonna 2008 teatteritaiteen maisteriksi.

Koko kansan tietoisuuteen hän tuli viihdeohjelma Putouksen myötä vuonna 2014. Sen jälkeen Antti Holma on viihdyttänyt suomalaisia muun muassa mainion Radio Sodoman kautta.

Holma otti ensiaskeliaan televisiossa jo Vuonna 2007 Yle Extra -kanavan Extra Large -ohjelmassa, jossa hän esittää fiktiivistä työharjoittelija-Anttia. Mainittu kanava ja ohjelma jäivät historiaan varsin lyhytikäisinä.

Toimitusharjoittelija-Antti -klipit ovat käsikirjoittaneet ja ohjanneet Pia Asikainen ja Tommi Hakko. Kuvaus ja leikkaus ovat Jaakko Kakon käsialaa.

Heippi! Mä oon Antti ja mä oon tääl Extra Large -ohjelmassa harjoittelijana nyt tän syksyn.― Työharjoittelija-Antti

Yleisradion käytävillä kuhisee ja työharjoittelijalla riittää työnsarkaa. Joka päivä punaiseen lokeroon on ilmestynyt uusi kasetti vietäväksi eri osastoille.

Raskaan raatamisen lomassa on hyvä tutustua yleläisiin ja heidän työnkuviin. Toki tuottajaakin pitää ivata kaiken tohinan keskellä.

Suoraan syvään päätyyn: käräytyskeikka lähikapakoihin

Puskaradiossa kohistaan yleläisten olevan turhan kovia juhlijoita. Harjoittelija-Antti lähtee selvittämään, miten esimerkiksi Aamu-tv:n tyypit jaksavat tulla kolmelta aamuyöllä töihin suoraan baarista.

Aamu-tv:n juontaja Heikki Ala-Hokka kieltää väitteet ja kertoo käyvänsä baarissa kolmesti vuodessa. Holman mielestä tämä on vale. On lähdettävä käräytyskierrokselle Länsi-Pasilan olutravintoloihin.

"Tv-uutisista hyvää iltaa!"

Katsottuaan uutisia Antti on alkanut pohtia, miten ihmeessä uutisankkurit tietävät kaikesta kaiken. Tietävätkö he myös sen, mitä Antti teki eilen tai paljonko hänen tilipussinsa painaa?

Antti marssii suoraan uutisstudioon haastattelemaan Eva Polttilaa. Haastattelun lisäksi työharjoittelija-Antti saa kokeilla ihan oikeaa uutisjuontamista.

Tämän jälkeen on luonnollisesti vuorossa sää. Anttia mietityttää, miten säätä voidaan ennustaa – ovatko meteorologit solmineet diilin etanoiden kanssa?

Kysymyksiin vastailevat merisäätä lukeva toimittaja Jorma Rautiainen ja meteorologi Anne Borgström.

Hyvän toimittajan ABC

Antilla on haave tulla hyväksi toimittajaksi. Hän päätyykin haastattelemaan ihailemaansa Suomen Tinttiä, Arto Nybergia sekä MOT:n Ari Korvolaa.

Haastateltavien vinkeillä matka hyväksi toimittajaksi voi alkaa. "Tästä tulee hieno syksy", Antti toteaa ja ryhtyy pohtimaan seuraavaa siirtoaan.

Ainakin hiukset pitää olla kuin Arto Nybergillä.

Käykö sulle ikinä sillä tavalla, että sä esimerkiks joudut kolkattuna laivan kannelle ja pääset sitä kautta ihmeellisiin seikkailuihin?― Antti kysyy Arto Nybergiltä.

Toimittajan tulee myös pukeutua oikein. Ihan mihin tahansa säkkikankaaseen ei voi itseään verhota.

Antti tutustuu Ylen puvustoon ja saa tyylivinkkejä niin puvustaja Satu-Marja Nygreniltä kuin Simo Frangéniltakin.

Kun tyyli on saatu katseenkestäväksi, testataan seuraavaksi vatsan kestävyys. Toimittajan työssä kuluu kuppikaupalla kahvia. Miten paljon sumppia ryystävät toimittajat Nina Svahn ja Timo Harakka?

Päivän päätteeksi Anttia huolettaa kehonsa fysiikka. Voiko heikko vatsa pilata muuten niin hyvin alkaneen toimittajan uran?

Tänäänkin mennyt varmaan ainakin kaks kuppii kahvii. Hirvee olo.― Työharjoittelija-Antti

Tampere, eli Manse, eli Tohloppi

Kasvaako lastenohjelmien tekijät ikinä aikuisiksi?― Työharjoittelija-Antti

Antin työtehtävät vievät hänet myös Ylen Tampereen pisteelle. Mansesterissa haastateltavana on muun muassa itse Ransu-koira, jonka mielestä Antista saattaa tulla tulevaisuudessa oikein hyvä toimittaja.

Tampereella tutustutaan myös Poliisi-tv:n juontajiin Marko Niemeen ja Elina Katajanmäkeen. Heidät tavattuaan Antti harkitsee Tampereelle muuttamista, sillä siellä työharjoittelijat etenevät hänen mukaansa helpommin oikeisiin töihin.

Kolmannessa Tampere-jaksossa ollaan ajankohtaisten asioiden äärellä. Anttia pohdituttaa, miten Ajankohtainen kakkonen voi olla vuosikymmenienkin jälkeen edelleen ajankohtainen.

Miltä tuntuu kysyä "Miltä tuntuu?"― Työharjoittelija-Antti

Toimitusharjoittelija-Antti on siinä mielessä jo varsin etevä toimittaja, ettei hänelle mikään kysymys ole liian outo.

"Osaatko sanoa englanniksi: Anteeksi rouva, televisiotornini räjähti?" hän testaa henkilökunnan kielitaitoa pistokoe-tyyliin.

Hämmentävät kysymykset antavat ilmi ainakin sen, ettei työntekjiöiden kielitaito ole kovinkaan kummoinen.

Eräänä aamuna Antti joutuu juoksemaan bussiin, josta tulee hirveä hiki. Juoksuepisodi saa Antin pohtimaan, miten jotkut urheiluhullut jopa nauttivat hikoilusta.

Antti päättää kysyä urheilutoimittajilta pari kysymystä. Haastateltavina ovat urheilun päällikkö Kari Mänty ja urheilutoimittaja Jussi Saarinen.

Toimittajasta johtajaksi

Viimeisenä työharjoittelupäivänä Antin katseet kääntyvät väistämättä jo tulevaan. Olisikohan hänen mahdollista ylentyä jopa johtajaksi asti?

Asiasta täytyy ottaa selvää. Merete Manninen ja Mikael Jungner saavat tunnettuun tyyliin niskaansa tiiviin kysymyspatteriston aiheesta ja aiheen vierestä.

Antti uneksii omasta, loisteliaasta hallitsijakaudestaan Ylellä – kunnes kameramies herättää hänet tähän päivään.

Täällä on tämä tuottajan huone, mutta ei mennä sinne!― Työharjoittelija-Antti
Keskustele