Hyppää pääsisältöön

Käytätkö musiikkia tunteittesi säätelemiseen?

Miten musiikki vaikuttaa sinuun?
Miten musiikki vaikuttaa sinuun? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle musiikki

Miten musiikki vaikuttaa sinuun? Millä tavalla musiikki on vaikuttanut identiteettiisi? Haetko musiikista potkua kuntoiluun tai rentoutumiseen? Miltä silloin tuntuu, kun kuuntelet lempimusiikkiasi? Miten koet, jos joudut kuuntelemaan musiikkia, josta et lainkaan pidä? Ovatko jotkut kappaleet jättäneet vahvan muistijäljen jostain elämänvaiheesta? Soitatko tai laulatko itse? Miten musiikin harrastaminen on vaikuttanut sinun mielialaasi tai hyvinvointiisi?

Aivomme aktivoituvat, kun laulamme, soitamme tai kuuntelemme musiikkia.

“Melkein jokaisella aktivoituu aivojen sisäosissa alueet, jotka säätelevät tunnetoimintoja kuten vireystilaa ja mielihyvää. Musiikki on vahva lääke niille alueille”, kertoo tutkimusjohtaja Mari Tervaniemi Helsingin yliopistosta.

Musiikkimieltymykset ovat hyvin henkilökohtaisia ja tiukkoja

Muusikoilla aktivoituvat myös aivojen motoriset alueet, koska he soittavat päivittäin ja myös kuulevat omaa soittoaan.

“Muusikoilla piuhat kuulon ja motoriikan välillä ovat vahvistuneet”, sanoo Tervaniemi.

Musiikki vaikuttaa meihin hyvin kokonaisvaltaisesti. Musiikki voi auttaa stressin vähentämisessä ja kuntoutumisessa.

“Musiikkimieltymykset ovat hyvin henkilökohtaisia ja aika tiukkoja. Kaikki mielihyvään liittyvät asiat perustuvat siihen, että ne ovat itse valittuja ja omaa lempimusiikkia”, sanoo tutkimusjohtaja Mari Tervaniemi.

Musiikilla voidaan myös kapinoida

Musiikin kautta voidaan käsitellä tunteita ilman, että niistä tarvitsee sanoilla ilmaista. Musiikkiterapia on toimiva hoitokeino monien psykologisten ja psykiatristen haasteiden kohtaamisessa.

Nuoret käyttävät musiikkia monipuolisesti tunteiden säätelemiseen ja monille nuorille musiikki on merkityksellinen kasvun, kehittymisen ja tunteiden säätelyn tuki.

“Musiikillahan voidaan myös kapinoida. On oleellista, että löydetään sellainen musiikki, jota vanhemmat eivät ainakaan kuuntele tai siedä”, kertoo Mari Tervaniemi.

Miten musiikki vaikuttaa sinuun? Millä tavalla musiikki on vaikuttanut identiteettiisi? Haetko musiikista potkua kuntoiluun tai rentoutumiseen? Miltä silloin tuntuu, kun kuuntelet lempimusiikkiasi? Miten koet, jos joudut kuuntelemaan musiikkia, josta et lainkaan pidä? Ovatko jotkut kappaleet jättäneet vahvan muistijäljen jostain elämänvaiheesta? Soitatko tai laulatko itse? Miten musiikin harrastaminen on vaikuttanut sinun mielialaasi tai hyvinvointiisi?

Vastaa kyselyyn perjantaihin 14.2.2020 mennessä. Vastauksesi voi olla osa Havaintoja ihmisestä -ohjelmaa. Halutessasi voit kertoa kokemuksestasi nimimerkillä. Valitse nimimerkiksi jonkin erisnimi.

Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa pohditaan musiikin vaikutusta ihmiseen Yle Radio 1:ssä torstaina 5.3. kello 12.10. Ohjelma on kuunneltavissa myös Yle Areenassa.

Täytä lomake.
 • Millaista kiltteyttä olet kohdannut?

  Mikä edistää tai estää kiltteyttä?

  Mitä kiltteys on sinun mielestäsi? Millaista kiltteyttä olet kohdannut? Miten se on vaikuttanut sinuun? Millaisia kiltteyden tekoja olet itse tehnyt ja miten niihin on suhtauduttu? Mikä edistää tai estää kiltteyttä? Arvostetaanko kiltteyttä vai nähdäänkö se sinun mielestäsi kielteisenä ominaisuutena? Miksi? Onko kasvatuksessasi korostettu kiltteyttä?

 • Millaisia kokemuksia sinulla on kärsimyksestä?

  Miten kärsimys on vaikuttanut sinuun?

  Miten kärsimys on vaikuttanut sinuun? Millaisia tunteita kärsimys on herättänyt sinussa? Kohtaatko kärsimyksen herättämät tunteet vai pyritkö välttelemään niitä? Miten olet selviytynyt kärsimyksestä? Oletko oppinut jotain niistä? Mitä? Millä tavoin kokemukseesi kärsimyksestä on suhtauduttu? Millaista tukea olet saanut tai toivot muilta? Kärsimys on osa elämää.

 • Musiikkitoiveista totta! Mitä haluaisit kuulla ja jakaa muiden kanssa?

  Toiveista totta Yle Radio 1:ssä lauantaisin klo 11.

  Millainen musiikki antaa sinulle voimaa, valoa tai lohtua? Yle Radio 1 kerää suomalaisten mielimusiikkia soitettavaksi. Toiveista totta -ohjelma vastaa ihmisten haluun jakaa poikkeusolojen herättämiä tunteita ja kokemuksia. Ohjelma koostuu musiikista, jota suomalaiset juuri nyt haluaisivat kuulla. Lisäksi ohjelmaan pyydetään tarinoita tai muistoja toiveiden takaa.

 • Keskustele tässä perintöasioista

  Suomalainen perintö: Yhä enemmän yhä harvemmille

  Asuntomarkkinoiden kahtiajakautuminen näkyy myös perinnöissä - siinä missä yksi perii arvokkaan kaupunkiasunnon, toinen saattaa saada vaivoikseen autiotalon syrjäseudulta. Miten perinnönjakoa voi suunnitella? Milloin on syytä tehdä testamentti? Vieraina emeritusprofessori Urpo Kangas ja verolakimies Tuomo Lindholm Veronmaksajat ry:stä.