Hyppää pääsisältöön

Käytätkö musiikkia tunteittesi säätelemiseen?

Miten musiikki vaikuttaa sinuun?
Miten musiikki vaikuttaa sinuun? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle musiikki

Miten musiikki vaikuttaa sinuun? Millä tavalla musiikki on vaikuttanut identiteettiisi? Haetko musiikista potkua kuntoiluun tai rentoutumiseen? Miltä silloin tuntuu, kun kuuntelet lempimusiikkiasi? Miten koet, jos joudut kuuntelemaan musiikkia, josta et lainkaan pidä? Ovatko jotkut kappaleet jättäneet vahvan muistijäljen jostain elämänvaiheesta? Soitatko tai laulatko itse? Miten musiikin harrastaminen on vaikuttanut sinun mielialaasi tai hyvinvointiisi?

Aivomme aktivoituvat, kun laulamme, soitamme tai kuuntelemme musiikkia.

“Melkein jokaisella aktivoituu aivojen sisäosissa alueet, jotka säätelevät tunnetoimintoja kuten vireystilaa ja mielihyvää. Musiikki on vahva lääke niille alueille”, kertoo tutkimusjohtaja Mari Tervaniemi Helsingin yliopistosta.

Musiikkimieltymykset ovat hyvin henkilökohtaisia ja tiukkoja

Muusikoilla aktivoituvat myös aivojen motoriset alueet, koska he soittavat päivittäin ja myös kuulevat omaa soittoaan.

“Muusikoilla piuhat kuulon ja motoriikan välillä ovat vahvistuneet”, sanoo Tervaniemi.

Musiikki vaikuttaa meihin hyvin kokonaisvaltaisesti. Musiikki voi auttaa stressin vähentämisessä ja kuntoutumisessa.

“Musiikkimieltymykset ovat hyvin henkilökohtaisia ja aika tiukkoja. Kaikki mielihyvään liittyvät asiat perustuvat siihen, että ne ovat itse valittuja ja omaa lempimusiikkia”, sanoo tutkimusjohtaja Mari Tervaniemi.

Musiikilla voidaan myös kapinoida

Musiikin kautta voidaan käsitellä tunteita ilman, että niistä tarvitsee sanoilla ilmaista. Musiikkiterapia on toimiva hoitokeino monien psykologisten ja psykiatristen haasteiden kohtaamisessa.

Nuoret käyttävät musiikkia monipuolisesti tunteiden säätelemiseen ja monille nuorille musiikki on merkityksellinen kasvun, kehittymisen ja tunteiden säätelyn tuki.

“Musiikillahan voidaan myös kapinoida. On oleellista, että löydetään sellainen musiikki, jota vanhemmat eivät ainakaan kuuntele tai siedä”, kertoo Mari Tervaniemi.

Miten musiikki vaikuttaa sinuun? Millä tavalla musiikki on vaikuttanut identiteettiisi? Haetko musiikista potkua kuntoiluun tai rentoutumiseen? Miltä silloin tuntuu, kun kuuntelet lempimusiikkiasi? Miten koet, jos joudut kuuntelemaan musiikkia, josta et lainkaan pidä? Ovatko jotkut kappaleet jättäneet vahvan muistijäljen jostain elämänvaiheesta? Soitatko tai laulatko itse? Miten musiikin harrastaminen on vaikuttanut sinun mielialaasi tai hyvinvointiisi?

Vastaa kyselyyn perjantaihin 14.2.2020 mennessä. Vastauksesi voi olla osa Havaintoja ihmisestä -ohjelmaa. Halutessasi voit kertoa kokemuksestasi nimimerkillä. Valitse nimimerkiksi jonkin erisnimi.

Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa pohditaan musiikin vaikutusta ihmiseen Yle Radio 1:ssä torstaina 5.3. kello 12.10. Ohjelma on kuunneltavissa myös Yle Areenassa.

Täytä lomake.
 • Millaiset runot soivat? Toivo runoja musiikista tai musikaalisia runoja

  Yle Radio 1:ssä kuunnellaan runotoiveita

  Joskus tuntuu, että runo sulaa säveliksi. Mistä syntyy runojen musikaalisuus? Millainen runo sinun mielestäsi soi? Entä mikä runo kuvailee musiikkia tai soittamista parhaiten? Toivo musikaalisia runoja tai runoja, jotka kertovat musiikista. Runous soi ja laulaa Tämän runon haluaisin kuulla -lähetyksessä 29.5. Muodostuuko sanan ja sävelen liitto rytmistä vai sanojen helähtelystä?

 • Mitä haluat tietää valtionvelan hoidosta? Keskustele tässä aiheesta

  Valtiokonttori vastaa Suomen valtion velanotosta.

  Suomella on tällä hetkellä lähes 129 miljardia euroa valtionvelkaa. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaista asukasta kohden velkaa on kertynyt jo yli 23 tuhatta euroa. Koronakriisin myötä velkataakka kasvaa edelleen. Velanotto perustuu eduskunnan suostumukseen, mutta Valtiokonttori vastaa valtion velanhallinnasta. Miten velkajärjestelyt käytännössä oikein hoidetaan?

 • Jumalanpalvelukset kesäkuussa

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset kesäkuussa 2021

  Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 ortodoksisen liturgian kanssa vuorottelevat vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset.

 • Sydämen ääni -musiikkimessu radiossa äitienpäivänä 9.5. klo 10

  Musiikkimessussa liitytään sukupolvien rukouskulkueeseen.

  Äidin sydämen lyönti on ensimmäinen ääni ja rytmi, jonka ihminen kuulee kohdussa. Rytmi on myös pyhiinvaeltajan askelilla. Sydämen ääni -musiikkimessu, joka lähetetään sunnuntaina 9.5. klo 10, kutsuu mukaan vaeltamaan levollisessa äänimaisemassa, rukouksen hoitavassa ilmapiirissä. - Avaa radio ja tahdita kulkusi äitien ja isien askeliin, kutsuvat Musiikkimessun tekijät.