Hyppää pääsisältöön

Maaliskuussa tehdään mahtava löytöretki naisten ohjaamien elokuvien maailmoihin

Nainen ja tyttö ja piano autiolla rannalla. Kuvassa iso Ohjaajina naiset -logo. Kuva elokuvasta Piano.
Piano on yksi liki sadasta naisten ohjaamasta elokuvasta, jotka esitetään maaliskuussa Ylen kanavilla. Nainen ja tyttö ja piano autiolla rannalla. Kuvassa iso Ohjaajina naiset -logo. Kuva elokuvasta Piano. Piano (elokuva),Naisten maaliskuu

Naisten maaliskuussa elokuvien ohjaajia ovat naiset. Sataprosenttisesti.
Ei naisista naisille, vaan kaikesta kaikille.

Maaliskuun 2020 komeassa elokuvakattauksessa Teemalla ja Femillä on koukku: kaikki elokuvat ovat naisten ohjaamia. Fiktiot ja dokumentit, pitkät ja lyhyet, kaikissa genreissä ja kaikilla ohjelmapaikoilla – westerneistä trillereihin, yhteiskunnallisista dokumenteista kokeellisiin teoksiin ja klassikoihin. Ihan tavallinen ohjelmisto siis, ja samalla aivan ainutlaatuinen.

Kampanja näkyy isosti myös Areenassa, jonne julkaistaan runsaasti naisten ohjaamia elokuvia heti 1. maaliskuuta.
Areena-paketti löytyy täältä.

Miksi näin? Miksi ei? Ylessä voi olla kuukausia, jolloin kaikki esitetyt elokuvat ovat miesten tekemiä, eikä siihen kiinnitetä erityistä huomiota. Nyt kiinnitetään! Asetelma käännetään ympäri. Samalla saamme tilaisuuden tutkia, miltä maailma ja elokuvat näyttävät näin päin. Millaisia tarinoita kerrotaan ja millaisia päähenkilöitä tavataan? Onko mikään toisin?

Naisten ohjaamille elokuville omistetun kuukauden idea syntyi uudesta dokumenttisarjasta Women Make Film – uusi matka elokuvaan. Tämä peräti 14-osainen löytöretki elokuvan historiaan on Mark Cousinsin ohjaama – poikkeus vahvistaa säännön! – mutta äänessä ovat vain naiset, ja kaikki sarjassa käsitellyt sadat elokuvat ympäri maailmaa ovat naisten ohjaamia. Ensimmäiset neljä tuntia tarinaa kuljettaa Tilda Swinton.

Naisten maaliskuu -kampanjan julistekuva
Naisten maaliskuu -kampanjan julistekuva Kuva: Kirsi Kukkurainen / Yle julisteet,Naisten maaliskuu

Maaliskuussa on lukuisia ensiesityksiä. Fiktioelokuvista ensimmäistä kertaa tv:n puolella nähdään muun muassa Kathryn Bigelow'n Detroit, Lynne Ramsayn You Were Never Really Here, Claire Denis’n Aurinko sisälläni, Kira Muratovan Virittäjä, seitsemän suomalaisohjaajan tuore yhteistyöelokuva Tottumiskysymys, Anna Erikssonin kokeellinen esikoiselokuva M sekä Anna Paavilaisen lyhytelokuva Kaksi ruumista rannalla. Tottumiskysymys ja Kaksi ruumista rannalla ovat myös tämän vuoden Jussi-ehdokkaita.

Dokumenteista ensi-iltansa saavat muun muassa tämän vuoden kaksinkertainen Oscar-ehdokas, Tamara Kotevskan ja Ljubomir Stefanovin ohjaama Hunajan maa, Lauren Greenfieldin Imelda Marcos, kuninkaantekijä, israelilaisen Rachel Leah Jonesin ja Philippe Bellaichen kohua herättänyt Oikeudenpalvelija, maailman ensimmäisestä elokuvaohjaajasta kertova Ensimmäinen nainen: Alice Guy-Blaché sekä Agnès Vardan viimeiseksi ohjaukseksi jäänyt omakuva, Varda, Agnèsin silmin. Vardalle omistetaan myös pitkä Teemalauantai.

Ohjelmistossa on myös BBC:n syksyllä järjestämän laajan kyselyn kolmen kärki: kaikkien aikojen parhaiksi naisten ohjaamiksi elokuviksi äänestetyt Piano, Jeanne Dielman ja Cléo viidestä seitsemään, ohjaajina Jane Campion, Chantal Akerman ja Agnès Varda. Akermanin klassikko saa tv-ensi-iltansa nyt, 45 vuotta valmistumisensa jälkeen!

Alla olevaan piiiiiitkään listaan on koottu maaliskuun ohjelmisto kronologisesti Teeman ja Femin esityspäivien mukaan sekä merkitty elokuvien Areena-julkaisupäivät. Lisäksi maaliskuun ohjelmistoon kuuluu kaksi fillerisarjaa, ranskalainen 30-osainen animaatiosarja Tienraivaajat ja 20-osainen Me elokuvantekijät, jossa kuullaan 20 suomalaisen elokuvantekijän puheenvuorot. Areenaan julkaistaan maaliskuussa myös omaa sisältöä, josta lisää myöhemmin.

Naisten maaliskuu on tempaus jota ei voi toistaa. Sen ei soisi jäävän naisohjaajien kiintiökuukaudeksi, jonka jälkeen kaikki palaa entiselleen. Mutta nyt nautitaan loistavista elokuvista!

Alice Guy-Blachésta kertovan dokumenttielokuvan juliste.
Alice Guy-Blaché ohjaa. Alice Guy-Blachésta kertovan dokumenttielokuvan juliste. Be Natural: The Untold Story of Alice Guy-Blaché,Alice Guy,elokuvaohjaajat,elokuvajuliste,Naisten maaliskuu

Teemalauantai 29.2.: Naisten maaliskuun varaslähtö!

Naisten ohjaamat elokuvat valtaavat Teeman koko maaliskuuksi, ja karkauspäivänä otetaan varaslähtö! Tarina naisista elokuvantekijöinä alkaa aivan alusta, elokuvahistorian ensimmäisestä naisesta Alice Guy-Blachésta, kulkee Sally Potterin Orlandon matkassa halki vuosisatojen ja päättyy Anna Erikssonin hurjan, kokeellisen M-elokuvan ensiesitykseen, jonka alkusanat lausuu Eriksson itse.

Ensimmäinen nainen: Alice Guy-Blaché

Elokuvantekijä Alice Guy-Blaché (1873–1968) oli maailman ensimmäinen naispuolinen elokuvaohjaaja ja elokuvastudion johtaja. Pamela B. Greenin energinen dokumenttielokuva toimii kuin salapoliisikertomus, jossa jäljitetään tämän rohkean pioneerin elämää ja uraa sekä syitä unohdukseen. Kertojana Jodie Foster. Suomen-ensi-ilta. (Be Natural: The Untold Story of Alice Guy-Blaché, USA 2018)
Teemalauantaissa 29.2., Areenassa 24.2. alkaen 2 vuotta.
Pikauusinta Teemalla 6.3.

Orlando

Tilda Swinton tekee unohtumattoman roolin nuorena ylimyksenä Sally Potterin ohjaamassa elokuvassa, joka perustuu Virginia Woolfin romaaniin. Kuningatar Elizabeth I käskee Orlandoa pysymään ikuisesti nuorena, ja ihmeellisesti tämä tekee juuri niin. Tarina kulkee 1500-luvulta 1900-luvulle sankarin vaihtaessa sukupuoltaan vuosien mukana. Ensiesitys Ylessä. (Britannia 1992)
Teemalauantaissa 29.2., Areenassa 30 vrk

M eli Anna Eriksson lähikuvassa. Kuva kokeellisesta elokuvasta M.
Anna Eriksson: M. M eli Anna Eriksson lähikuvassa. Kuva kokeellisesta elokuvasta M. Kuva: Ihode Cursum Perficio Productions Anna Eriksson,Naisten maaliskuu

M

Anna Erikssonin hurja, kokeellinen esikoiselokuva M käsittelee seksuaalisuuden ja kuoleman yhteyttä. Tämän yhteyden symbolina elokuvassa toimii roolihenkilö M, joka on saanut inspiraationsa näyttelijä Marilyn Monroesta. Monroen myytiksi noussut kohtalo on täydellinen esimerkki siitä, kuinka populaarikulttuuri mystifioi ja hyväksikäyttää seksuaalisuuden ja kuoleman ikiaikaista sidettä. Ensiesitys televisiossa. (Suomi 2018)
Teemalauantaissa 29.2., Areenassa 31.3. asti

Istanbulin kissat

Istanbulin kaduilla kulkee täysin vapaasti satojatuhansia kissoja. Tämä on heidän tarinansa. Kissojen ja dokumenttien ystävät maailmalla hurmanneen elokuvan on ohjannut Ceyda Torun. "Täynnä hiljaista taikaa – syvästi vaikuttava, yhtä aikaa unenomainen ja tarkka pohdiskelu luonnonvoimien selviämisestä ja menestymisestä teollistuneessa maailmassa", totesi Variety-lehti. “Kissadokumenttien Citizen Kane”, hehkutti IndieWire. (Kedi, USA/Saksa/Turkki 2016)
Teemalla 1.3., Areenassa 30 vrk

Grace Jones poseeraa lähikuvassa tupakka hampaiden välissä. Kuva on Sophie Fiennesin dokumenttielokuvasta.
Sophie Fiennes: Grace Jones: Bloodlight and Bami Grace Jones poseeraa lähikuvassa tupakka hampaiden välissä. Kuva on Sophie Fiennesin dokumenttielokuvasta. Kuva: Jean-Paul Goude Grace Jones,Sophie Fiennes,Grace Jones: Bloodlight and Bami,Naisten maaliskuu

Grace Jones: Bloodlight and Bami

Muotokuva oman tiensä kulkijasta ja tähdestä, jonka karisma on ylitsevuotavaa ja energia täysin pitelemätöntä. Grace Jonesin musiikki ja elämä kietoutuvat ylväästi ja rosoisesti yhteen Sophie Fiennesin ohjaamassa dokumenttielokuvassa. (Britannia 2018)
Teemalla 1.3., Areenassa 90 vrk

Rakkaus ja kuolema: Enrique Granados

Ohjaaja Arantxa Aguirre hyödyntää arkistomateriaalia ja tyylikkäitä piirrosanimaatioita dokumenttielokuvassa, joka kertoo espanjalaisen säveltäjän ja pianistin Enrique Granadosin (1867–1916) ja tämän vaimon Amparon kauniin mutta traagisen tarinan. Rakkaustarina päättyy meren aaltoihin, kun saksalainen sukellusvene torpedoi pariskuntaa kuljettaneen matkustajalaivan Englannin kanaalissa ensimmäisen maailmansodan aikaan. Ensiesitys. (El Amor y la Muerte: Historia de Enrique Granados, Espanja 2018)
Teemalla 1.3., Areenassa 3 vuotta

Animaatiokuva jossa punaisiin pukeutunut nainen seisoo laiturilla, tähtitaivas taustalla. Kuva dokumentti-musiikkielokuvasta Rakkaus ja kuolema: Enrique Granados.
Arantxa Aguirre: Rakkaus ja kuolema: Enrique Granados. Animaatiokuva jossa punaisiin pukeutunut nainen seisoo laiturilla, tähtitaivas taustalla. Kuva dokumentti-musiikkielokuvasta Rakkaus ja kuolema: Enrique Granados. Kuva: Lopez-Li Films Enrique Granados,Rakkaus ja kuolema: Enrique Granados

Naisia liian suurissa miestenpaidoissa

Komedia kolmesta eri sukupolviin kuuluvasta naisesta, jotka kamppailevat ihmissuhteiden, työn ja ylipäätään vain elämän ristipaineissa. Ohjaus Yngvild Sve Flikke. Pääosissa Inga Ibsdotter Lilleaas, Henriette Steenstrup, Anne Krigsvoll. (Kvinner i for store herreskjorter, Norja 2015)
Yle Femillä 1.3., ei jää Areenaan

Apeiron

Surrealistinen trilleri pahuuden tutkijasta, Umbrasta, joka kerää arkistoa paradokseista ja jota kiehtoo tiede ja logiikka. Yhdessä kollegansa ja rakastajattarensa Iriksen kanssa Umbra johtaa tutkimuslaitosta, jonka potilaat ovat sekä rikollisia että uhreja. Ohjaaja Maria Ruotsala yhdistelee elokuvakerronnassaan fantasiaa, sci-fiä ja filosofisia ajatusleikkejä. Pääosissa Sampo Sarkola ja Irina Björklund. (Suomi 2013)
Yle Femillä 1.3., Areenassa 28 vrk

Elää, rakastaa

Tukholman Regnbågen on Ruotsin ja ehkä koko maailman ensimmäinen sateenkaariväen senioritalo. Kolmen vuoden aikana kuvatussa koskettavassa dokumentissa Regnbågenin asukkaat kertovat elämästään. Moni heistä tuntee ensi kertaa tulleensa oikeaan kotiin. Dokumenttielokuva, ohjaus Mette Aakerholm Gardell. (Leva, älska)
Yle Femillä 3.3., Areenassa 90 vrk

Laura Birn istuu punaisessa valossa baaritiskillä. Kuva lyhytelokuvasta Kaksi ruumista rannalla.
Anna Paavilainen: Kaksi ruumista rannalla. Kuvassa Laura Birn. Laura Birn istuu punaisessa valossa baaritiskillä. Kuva lyhytelokuvasta Kaksi ruumista rannalla. Laura Birn,lyhytelokuvat,Anna Paavilainen,Jussi-ehdokas

Kaksi ruumista rannalla

Anna Paavilaisen lyhytelokuvassa nuori nainen (Laura Birn) herää rannalta muoviin käärittynä, puolialastomana ja korkokengissä. “Ei taas”, hän huokaa ja päättää löytää syyllisen. Nainen saa houkuteltua kostoretkelleen mukaan maailman laidalle sysätyn vanhemman naisen (Rea Mauranen). Kulkiessaan läpi klassisten elokuvallisten maisemien nämä nimettömät naiset joutuvat kohtaamaan omat himonsa, sukupolvien ristiriidat ja idealisminsa haurauden. Jussi-ehdokas 2020. Ensiesitys. (Suomi 2019)
Teemalla Uudessa Kinossa 3.3., Areenassa 20.2. alkaen 3 vuotta

Lumikko

Tampereen elokuvajuhlien pääpalkinnon vuonna 2010 voittanut Miia Tervon lyhytelokuva kertoo nuoresta naisesta, joka haluaa rakkautta muttei tiedä mistä sitä etsiä. (Suomi 2009)
Teemalla Uudessa Kinossa 3.3., Areenassa 30 vrk

Pieniä kömpelöitä hellyydenosoituksia

Viikonloppuisä haluaa osoittaa tyttärelleen rakkauttaan viemällä tämän autopesuun, mutta joutuukin kauppaan loputtoman pitkälle terveyssidehyllylle. Miia Tervon ohjaaman lyhytelokuvan pääosissa ovat Kati Vainionpää, Hannu-Pekka Björkman, Pirjo Lonka, Miitta Sorvali ja Stig. (Suomi 2015)
Teemalla Uudessa Kinossa 3.3., Areenassa 30 vrk

Nainen ja elokuvakamera. Osa julistekuvaa dokumenttisarjaan Women Make Film.
Women Make Film -sarjan julistekuva. Nainen ja elokuvakamera. Osa julistekuvaa dokumenttisarjaan Women Make Film. elokuvajuliste,dokumenttisarjat,Women Make Film,Mark Cousins,Naisten maaliskuu

Women Make Film – uusi matka elokuvaan

Uusi, kiehtova löytöretki naisten tekemien elokuvien historiaan. 14-osainen dokumenttisarja on, Tilda Swintonin sanoin, “eräänlainen elokuvakoulu, jossa kaikki opettajat ovat naisia". Kolmentoista vuosikymmenen ajan, kuudella mantereella, tuhannet naiset ovat ohjanneet elokuvia, suurenmoisia elokuvia. Millaisia ne ovat? Miten ne on tehty? Mitä me voimme oppia niistä? Sarja on Mark Cousinsin ohjaama – poikkeus vahvistaa säännön! – mutta äänessä ovat vain naiset, ja kaikki sarjassa käsitellyt sadat elokuvat ovat naisten ohjaamia. Avausjakso päättyy Pirjo Honkasalon Betoniyöhön. Ensimmäiset neljä jaksoa tarinaa kuljettaa Tilda Swinton. Muut kertojat ovat Jane Fonda, Sharmila Tagor, Adjoa Andoh, Thandie Newton, Kerry Fox ja Debra Winger. Ensiesitys Suomessa. (Women Make Film: A New Road Movie through Cinema, Britannia 2019)  
Teemalla 3.3. alkaen. Neljä ensimmäistä osaa tiistaisin 3.–24.3. klo 21, muut keskiviikon myöhäisilloissa. Pikauusinnat Femillä sunnuntain myöhäisillassa 7.3. alkaen.
Areenassa sarja tulee katsottavaksi jakso kerrallaan.

Betoniyö

Pirkko Saision synkeästä romaanista muokattu elokuva kertoo puberteetissaan ja identiteettikriisissään hapuilevasta Simosta, jonka isoveli Ile on seuraavana päivänä lähdössä suorittamaan vankeusrangaistustaan. Tarina kertoo yhden päivän ja yön tapahtumista, ja se kulminoituu Simon ja Ilen öiseen vaellukseen, pelkoon ja tragediaan. Ohjaus Pirjo Honkasalo. Pääosissa Johannes Brotherus ja Jari Virman. (Suomi 2013)
Teemalla Kino Suomessa 3.3., Areenassa 7 vrk
Alkukuvana nähdään Pirjo Honkasalon oppilastyönä ohjaama kokeellinen lyhytelokuva The Whole Truth and Nothing but the Truth. (Suomi 1968)

Pirjo Honkasalo, elokuvaohjaaja

Dokumentintekijä, fiktio-ohjaaja, tuottaja, käsikirjoittaja, kuvaaja, opettaja, humanisti ja ajattelija: Pirjo Honkasalolla on sanottavaa. "Fiktiivisen elokuvan tekemisessä on monta miehistä roolia, jotka pitää ottaa. Dokumenttien tekeminen on sen sijaan aika nöyrää työtä, ja kuvaamisessa vaaditaan naisellisia piirteitä." Henkilökuvassa Honkasaloa seurataan myös Pietarissa ja Terijoella. Ohjaus Laura Joutsi, 2012.
Teemalla 3.3., Areenassa toistaiseksi

Juliette Binoche lähikuvassa. Kuva elokuvasta Aurinko sisälläni.
Claire Denis: Aurinko sisälläni. Kuvassa Juliette Binoche. Juliette Binoche lähikuvassa. Kuva elokuvasta Aurinko sisälläni. Kuva: Curiosa Films Juliette Binoche,Claire Denis,Naisten maaliskuu

Aurinko sisälläni

Juliette Binoche loistaa ja ärsyttää kutkuttavassa roolissa eronneena pariisilaisena taidemaalarina. Kaikkien suhdekokeilujen perustana ovat älyllisen kepeät mutta loputtomat keskustelut ranskalaiseen tyyliin. Cannesissa palkitun pisteliään draaman on ohjannut Claire Denis. Muissa rooleissa Xavier Beauvois, Josiane Balasko, Gérard Depardieu, Valeria Bruni Tedeschi. Ensiesitys. (Un beau soleil intérieur, Ranska 2017)
Teemalla 4.3., Areenassa 30 vrk

Kelet

Parikymppisen Keletin suurin haave on päästä Vogue-lehden kanteen. Hän muutti 19-vuotiaana yksin takaisin synnyinmaahansa Suomeen, koska Britanniassa asuva perhe ei hyväksynyt hänen transsukupuolisuuttaan. Kelet käy läpi sukupuolenkorjausprosessia, ja uusi perhe löytyy helsinkiläisen queer-alakulttuurin ballroom-skenestä. DocPoint-festivaalin yleisöäänestyksen 2020 voittaneen dokumenttielokuvan ohjasi Susani Mahadura.
TV1:n Dokumenttiprojektissa 5.3., Areenassa 2.3. alkaen puoli vuotta

Piano

Kolmella Oscarilla ja Cannesin elokuvajuhlien pääapalkinnolla palkittu elokuva rakkaudesta, intohimosta ja musiikin mahdista Uuden-Seelannin maalauksellisissa maisemissa. Maanomistajan vaimoksi kaupattu mykkä Ada saapuu uuteen kotiinsa toiselle puolelle maapalloa tyttärensä ja ainoan ilmaisuvälineensä, rakkaan pianonsa kanssa. Piano valittiin maailman parhaaksi naisen ohjaamaksi elokuvaksi BBC:n marraskuussa 2019 tekemässä kyselyssä. Pääosissa Holly Hunter, Harvey Keitel, Sam Neill ja Anna Paquin. Ohjaus Jane Campion. (Uusi-Seelanti/Australia 1993)
Teemalla Kino Klassikossa 5.3., Areenassa 30 vrk

Detroit

Oscar-palkittu Kathryn Bigelow ohjasi voimakkaan elokuvan detroitilaisessa motellissa tapahtuneesta väkivallanteosta Yhdysvaltain laajimpien rotumellakoiden muuttaessa Detroitin kadut kuin sotanäyttämöksi vuonna 1967. Pääosissa John Boyega, Will Poulter, Algee Smith, Anthony Mackie ja John Krasinski. Suomen-ensi-ilta! (USA 2017)
Teemalla 6.3., Areenassa 7 vrk

Neljän nuoren mustan miehen yhtye poseeraa. Kuva Kathryn Bigelow'n elokuvasta Detroit.
Kathryn Bigelow: Detroit. Neljän nuoren mustan miehen yhtye poseeraa. Kuva Kathryn Bigelow'n elokuvasta Detroit. Kuva: Francois Duhamel elokuvat,Kathryn Bigelow,Naisten maaliskuu

Hobbyhorse Revolution

Maailmanlaajuisen ilmiön aloittanut dokumenttielokuva keppihevosista ja rohkeista ratsastajista, joille mikään este ei ole liian korkealla. Ohjaus Selma Vilhunen. (Suomi 2017)
Teemalla 7.3., Areenassa 1.3. alkaen 90 vrk

Teemalauantai 7.3.: Asennetta!

Naisten päivän aaton Teemalauantaissa kohdataan aliarviointia johon ei alistuta, kysymyksiä joihin ei pidä tottua, ja sisaruutta jonka voimalla mennään vaikka Miamiin. Viime syksynä valmistunut seitsemän ohjaajan yhteistyöelokuva Tottumiskysymys saa tv-ensi-iltansa, tekijöiden omin alkusanoin.

Tottumiskysymys

Seitsemän ohjaajan yhteisteos tuulettaa asenteita näyttämällä naisen elämästä hetkiä, jotka jäävät yleensä piiloon. Hillan romanttinen loma, Emmin kotibileet ja Miljan koulumatka saavat yllättävän käänteen. Nuori näyttelijä harjoittelee elämänsä suurinta roolia. Kokematon syyttäjä valmistautuu ensimmäiseen oikeusjuttuunsa. Firman juhlien tunnelma järkkyy, kun työkaveri avautuu pomon lähentely-yrityksestä. Absurdi huumori itkettää ja naurattaa. Ohjaus Kirsikka Saari, Elli Toivoniemi, Anna Paavilainen, Alli Haapasalo, Reetta Aalto, Jenni Toivoniemi, Miia Tervo. Neljän Jussin ehdokas 2020. Ensiesitys. (Suomi 2019)
Teemalauantaissa 7.3., Areenassa 30 vrk 1.3. alkaen, myös kuvailutulkattu versio.
Elokuva perustuu Yksittäistapaus-lyhytelokuviin, jotka ovat erikseen katsottavina Areenassa.

Koostejulistekuva elokuvaan Tottumiskysymys.
Tottumiskysymys. Koostejulistekuva elokuvaan Tottumiskysymys. Kuva: Tuffi Films elokuvat,Krista Kosonen,Pirjo Lonka,Naisten maaliskuu

Miami

Show-tanssija Angela käy matkaan ujon pikkusiskonsa Annan kanssa. Vimmaisen ja säteilevän Angelan kanssa on hauskaa, mutta menneisyys ei päästä otteestaan. Pääosissa Krista Kosonen, Sonja Kuittinen. Ohjaus Zaida Bergroth. (Suomi 2017)
Teemalla 7.3., Areenassa 1.3. alkaen 30 vrk

Kate Nash, popmusiikin riot grrrl

Intiimi, vuosia tehty seurantadokumentti nuoresta laulaja-lauluntekijä Kate Nashistä ja tämän yrityksistä säilyttää oma äänensä sekä taiteellinen ja taloudellinen riippumattomuutensa kovassa musiikkibisneksessä. Vuoden 2008 naisartistiksi Brit Awardsissa valitun Nashin tie on ollut esteitä täynnä. Ohjaus Amy Goldstein. Ensiesitys. (Kate Nash – Underestimate the Girl, Britannia 2018)
Teemalauantaissa 7.3., Areenassa 1.3. alkaen 2 vuotta

Seksipommi: Hedy Lamarrin tarina

Erinomaisia arvosteluja ja festivaalimenestystä kerännyt dokumenttielokuva Hollywood-tähdestä ja keksijästä Hedy Lamarrista (1914–2000), joka nousi maailmanmaineeseen kohutussa alastonroolissa ja kehitti kännyköissä yhä käytetyn hajaspektritekniikan. Ohjaus Alexandra Dean. (Bombshell: The Hedy Lamarr Story, USA 2017) (U)
Teemalla 8.3., Areenassa 90 vrk

Nyrkin ja hellan välissä

1940-luvun elokuviin pohjautuva tragikomedia ja melodraama. Taivaan porteilla ja kosken kuohuissa kohtaa suomalaiselämän koko tunteitten kirjo. Lyhytelokuvan ohjasi Marja Pensala. (Suomi 1997)
Teemalla 8.3., Areenassa 7 vrk

Vaiennetut säveltäjät

Anne-Kathrin Peitzin dokumentti nostaa esiin Venäjän vallankumouksen jälkeisen ajan nuoria, rohkeita avantgarde-säveltäjiä, joiden kohtalona oli poliittisista syistä joutua unohduksiiin. Heitä olivat muun muassa Alexander Mosolov, Arthur Lourié, Nikolai Roslavets, Arseny Avraamov ja Lev Termen eli Léon Theremin. (Silenced – Composers in Revolutionary Russia, Saksa 2016)
Teemalla 8.3., Areenassa 30 vrk

Mies ja nainen vuoristomaisemassa. Kuva elokuvasta Mitä meistä puhutaan.
Iram Haq: Mitä meistä puhutaan. Mies ja nainen vuoristomaisemassa. Kuva elokuvasta Mitä meistä puhutaan. Hva vil folk si,Iram Haq,Mitä meistä puhutaan

Mitä meistä puhutaan

16-vuotias Nisha asuu Oslossa ja elää kaksoiselämää. Kotona hän noudattaa tarkasti perheen pakistanilaisia perinteitä, mutta kavereiden kanssa hän on kuin kuka tahansa nykyajan teinityttö. Kun isälle selviää, että Nishalla on poikaystävä, tämä lähetetään Pakistaniin – maahan, jossa hän ei ole koskaan käynyt. Elokuva perustuu ohjaaja Iram Haqin omiin kokemuksiin. Pääosissa Adil Hussain, Ekavali Khanna, Maria Mozdah. Ohjaus Iram Haq. Ensiesitys. (Hva vil folk si, Norja 2018)
Yle Femillä 8.3., Areenassa 30 vrk

Megan Leavey

Tosipohjainen elokuva nuoresta naisesta, joka mahdollisuuksien puutteessa värväytyy merijalkaväkeen ja päätyy miinoja etsivän sotakoiran kouluttajaksi. Yksinäiset itseensäkäpertyjät epäilevät pitkään toisiaan, kunnes tehtävä Irakissa tuo uuden aineksen orastavaan ystävyyteen. Pääosissa Kate Mara, Will Patton ja Edie Falco. Ohjaus Gabriela Cowperthwaite. (USA 2017)
TV2:ssa 9.3., Areenassa 30 vrk

Femimam

Sherin Khankan, edistyksellinen muslimijohtaja ja imaami, luo naisille turvapaikkaa uskonnollisen yhteisönsä sisällä avaamalla naisille suunnatun ja nais-imaamien johtaman moskeijan ja asettamalla naisia ohjaamaan rukousta ääneen ja julkisesti. Sherin taustajoukkoineen haastaa pelot islamista ja puolustaa ajatusta, jossa uskonnollista yhteiskuntaa johtaa viisain ja tietoisin, sukupuoleen katsomatta. Ohjaus Marie Skovgaard. (Reformisten – den kvinnliga Imamen)
Yle Femillä 10.3. Areenassa 90 vrk

Raghu Rai, valokuvan mestari Intiasta

Intialais-suomalaisena yhteistyönä tehty dokumentti Intian kuuluisimmasta valokuvaajasta Raghu Raista, joka on kuvannut niin Bhopalin myrkkykatastrofin uhreja kuin Äiti Teresaa ja Dalai-lamaa. Itse Henri Cartier-Bresson värväsi Rain Magnum-toimiston kuvaajaksi. Henkilökuvan Intian valokuvauksen isäksi kutsutusta, yhä aktiivisesta Raista on ohjannut tämän tytär Avani Rai, ja se yltää virallista potrettia syvemmälle ja lähemmäksi – kunhan isä ja tytär ensin saavat sovittua pelisäännöistä. (Raghu Rai, An Unframed Portrait, Intia/Suomi 2017)
Teemalla 10.3., Areenassa 30 vrk

Stina Ekblad ja Pekka Valkeejärvi elokuvassa Suuri illusioni (1985).
Tuija-Maija Niskanen: Suuri illusioni. Kuvassa Stina Ekblad ja Pekka Valkeejärvi. Stina Ekblad ja Pekka Valkeejärvi elokuvassa Suuri illusioni (1985). Suuri illusioni,Stina Ekblad,Pekka Valkeejärvi,Tuija-Maija Niskanen

Suuri Illusioni

Dekadentti 20-luku! Pariisin ikävä! Jazz ja saxofoni! Käärmetanssija! Kokaiini! Aikansa kokemuksia janoava nuoriso ponnistaa Madame Spindelin paheellisesta salongista suureen maailmaan. Käsikirjoittaja Anja Kaurasen ja ohjaaja Tuija-Maija Niskasen lisäksi elokuvassa oli muutenkin vahvaa naisenergiaa. Futuristisen syntetisaattorimusiikin sävelsi nuori Kaija Saariaho, ja leikkaajana toimi kokenut Irma Taina. Pääosissa Pekka Valkeejärvi, Stina Ekblad, Markku Toikka ja Rea Mauranen. (Suomi 1985)
Teemalla Kino Suomessa 10.3., Areenassa 30 vrk
Alkukuvana Saara Saarelan ohjaama lyhytelokuva Vapahtaja, jossa enkeli laskeutuu Helsinkiin. (Suomi 1997)

Still Lives – kiirehessä liikkumatoin

Kokeellisen stop motion -lyhytanimaation päähenkilöinä toimivat perinteiset kansantaiteen ja muinaistaiteen figuriinit. Niiden ikiaikainen jykevyys ja animoinnin hienovarainen liike toimivat kontrastina eläväiselle puheraidalle, jossa kiireiset kertojaäänet tuskailevat modernin elämän ongelmia. Ohjaus Elli Vuorinen. (Suomi 2018)
Teemalla Uudessa Kinossa 10.3., Areenassa 2 vuotta

Naamajainen

Lyhyt animaatioelokuva kasvottoman lapsen kamppailusta oman vajavaisen identiteettinsä kanssa. Syntymäpäivänä erilaiset kummalliset vieraat tulevat toivottamaan Naamajaiselle onnea, ja hänen on etsittävä sopivat kasvot jokaiseen kohtaamiseen. Käsikirjoitus, ohjaus ja animointi Emma Rautala. (Suomi 2019)
Teemalla Uudessa Kinossa 10.3., Areenassa 2 vuotta

Virittäjä

Nuori mies tekee tuttavuutta kahden rikkaan, hupsun ja rakkaudettoman rouvan kanssa esittäytymällä pianonvirittäjäksi. Hän kehittää tyttöystävänsä kanssa taidokkaan juonen, jonka tarkoitus on päästä kiinni naisten rahoihin. Kira Muratovan draamakomediassa pääosia esittävät Alla Demidova, Georgiy Deliev, Renata Litvinova ja Nina Ruslanova. Ensiesitys. (Nastroištšik, Venäjä/Ukraina 2004)
Teemalla 11.3., Areenassa 90 vrk

Näyttelijä Delphine Seyrig istuu keittiön pöydän ääressä ja kuorii perunoita. Kuva elokuvasta Jeanne Dielman.
Chantal Akerman: Jeanne Dielman. Kuvassa Delphine Seyrig. Näyttelijä Delphine Seyrig istuu keittiön pöydän ääressä ja kuorii perunoita. Kuva elokuvasta Jeanne Dielman. Kuva: NonStop Entertainment Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles,Chantal Akerman,Delphine Seyrig,Jeanne Dielman

Jeanne Dielman

Tuntemattomaksi jäänyt modernin elokuvan merkkiteos saa vihdoin Suomessa tv-ensi-iltansa! Keski-ikäinen, keskiluokkainen brysseliläinen yksinhuoltaja Jeanne Dielman puuhastelee kotiaskareiden parissa, laittaa ruokaa vaiteliaalle pojalleen ja ottaa iltapäivisin vastaan herrasmiehiä. Päivästä toiseen, erääseen päivään asti. Pääosassa Delphine Seyrig. Ohjaus Chantal Akerman. (Jeanne Dielman, 23, quai du commerce, 1080 Bruxelles, Belgia 1975)
Teemalla Kino Klassikossa 12.3., Areenassa 30 vrk

The Party

Sally Potterin ohjaama herkullisen ilkeä musta komedia ystävyksistä, jotka kerääntyvät juhlistamaan naispoliitikon uutta nimitystä. Jokainen tuo kuitenkin illallispöytään omat kaunansa, ongelmansa ja neuroosinsa. Pääosissa Kristin Scott Thomas, Timothy Spall, Patricia Clarkson, Bruno Ganz ja Emily Mortimer. Ensiesitys. (Britannia 2017)
Teemalla 13.3., Areenassa 30 vrk

Yöportieeri

Liliana Cavanin ohjaama, aikanaan suurta kohua herättänyt elokuva kertoo keskitysleirin vartijan ja vangin sadomasokistisesta suhteesta sodanjälkeisessä Wienissä. Pääosissa Dirk Bogarde ja Charlotte Rampling. (Il portiere di notte / The Night Porter, Italia 1974)
Teemalla 13.3., Areenassa 30 vrk

Faithfull

Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään: nousu julkisuuteen 1960-luvun svengaavassa Lontoossa vain 17-vuotiaana katolisen sisäoppilaitoksen kasvattina, menestys laulajana, suhde Mick Jaggeriin ja huumeinen rockelämä skandaaleineen, jääminen heroiinikoukkuun, rappio ja kodittomuus – sekä nousu pohjalta, oman äänen löytäminen ja paluu musiikintekijäksi. Dokumenttielokuvan Faithfullin tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. (Marianne Faithfull, fleur d’ame, Ranska 2017)
Teemalla 14.3., Areenassa 30 vrk

Asianajaja Lea Tsemel käytävällä nuorten miesten kanssa, miehet piirretty anonymitettin suojaamiseksi. Kuva dokumenttielokuvasta Oikeudenpalvelija.
Rachel Leah Jones & Philippe Bellaiche: Oikeudenpalvelija. Kuvassa Lea Tsemel. Asianajaja Lea Tsemel käytävällä nuorten miesten kanssa, miehet piirretty anonymitettin suojaamiseksi. Kuva dokumenttielokuvasta Oikeudenpalvelija. Kuva: HomeMade Docs Advocate,Lea Tsemel,Rachel Leah Jones,Philippe Bellaïche,Oikeudenpalvelija

Teemalauantai 14.3.: Vastavirtaan

Teemalauantain päähenkilöitä ovat valtavirtaa ja yleistä mielipidettä vastaan rohkeasti asettuva israelilainen asianajaja Lea Tsemel ja Mustang-elokuvan viisi anatolialaista sisarusta. Oikeudenpalvelijan alkusanat lausuvat dokumenttielokuvan ohjaaja Rachel Leah Jones ja päähenkilö Lea Tsemel.

Oikeudenpalvelija

Juutalainen Lea Tsemel on toiminut palestiinalaisten puolustusasianajajana Israelissa jo liki 50 vuotta. Tappouhkauksista välittämättä hän puolustaa muun muassa nuoria miehiä, jotka hyökkäävät veitsi kädessä ihmisten kimppuun, marttyyrikuoleman toivossa. Dokumenttielokuvan ohjasivat Rachel Leah Jones & Philippe Bellaiche. Ensiesitys. (Advocate, Israel 2019)
Teemalla 14.3., Areenassa 1.3. alkaen 90 vrk

Mustang

Viiden sisaruksen viaton kisailu kylän poikien kanssa aiheuttaa skandaalin, ja koti muuttuu vankilaksi jossa tyttöjä aletaan valmistella avioliittoja varten. Vapaudenkaipuussaan he kuitenkin keksivät aina uusia tapoja ylittää rajoja. Pariisissa ohjaajaksi valmistuneen Deniz Gamze Ergûvenin Oscar-ehdokkaaksi yltänyt esikoiselokuva on yhtä aikaa kaunis ja rankka kasvukertomus Turkin Anatoliasta. Musiikin sävelsi Nick Cave & The Bad Seedsin jäsen Warren Ellis. (Turkki/Ranska 2015)
Teemalla 14.3., Areenassa 14 vrk

Tiny Shoulders: Barbie 60 vuotta

Legendaarinen Barbie-nukke lanseerattiin New Yorkin leikkikalumessuilla maaliskuussa 1959. Siitä alkoi Barbien maailmanlaajuinen menestystarina. Nukesta tuli miljoonien tyttöjen suosikkilelu, keräilyesine ja myös sukupuolisiin stereotypioihin liittyvä kiistakapula. Miten ja miksi Barbie-nukke kehitettiin, ja mikä on sen yhä jatkuvan menestyksen salaisuus? Hauskan, liikuttavan ja ajatuksia herättävän dokumenttielokuvan ohjasi Andrea Nevins. (Tiny Shoulders: Rethinking Barbie, USA 2018)
Teemalla 15.3., Areenassa 90 vrk

Musiikki politiikan aseena

Musiikki ei ole ”vain” musiikkia. Sillä on valtava voima hyvässä ja pahassa, se voi puhua sielusta sieluun. Maria Stodmeierin ja Isa Willingerin dokumentti tuo esiin ajankohtaisia teemoja musiikin ja politiikan kytköksistä. Haastateltavina ovat muun muassa kapellimestarit Daniel Barenboim ja Valeri Gergijev sekä Auschwitzin keskitysleirin orkesterissa selloa soittanut Anita Lasker-Wallfisch ja tämän pojanpoika, tenori Simon Wallfisch joka on Brexit-äänestyksestä lähtien käynyt laulamassa Euroopan unionin tunnuslaulua Oodi ilolle Lontoon parlamenttitalon edessä. (Music and Power, Saksa 2017)
Teemalla 15.3., Areenassa 30 vrk

Säilö

Alex otetaan kiinni kadulta ja viedään maanalaiseen vankilaan, jossa ihmiset odottavat maastakarkotusta. Säilön pomo Viktoria johtaa toimintaa rautaisella otteella. Alex päättää karata, hinnalla millä hyvänsä. Elokuva perustuu Johannes Anyurun näytelmään. Pääosissa Vera Vitali, Pernilla August, Issaka Sawadogo. Ohjaus Lisa Aschan.Ensiesitys. (Det vita folket, Ruotsi 2015)
Yle Femillä 15.3.

Time Thieves – Aikavarkaat

Yksi ihmisen tärkeimmistä resursseista, josta jokainen haluaisi osansa, on aika. Aika on aina ollut rahaa, mutta nykyään ajasta on tullut yhä tärkeämpää kauppatavaraa. Kuka rikastuu sinun ajallasi? Ohjaus Cosima Dannoritzer. (Espanja 2018)
Yle Femillä 17.3.

Leni Riefenstahl kameran takana lähkuvassa.
Nainen ja kamera: Leni Riefenstahl. Leni Riefenstahl kameran takana lähkuvassa. Kuva: Kavi Leni Riefenstahl,Naisten maaliskuu

Leni Riefenstahl ja Arnold Fanck

Vuonna 1932 kaksi 1900-luvun saksalaisen elokuvan suurta nimeä, Arnold Fanck ja Leni Riefenstahl, kuvasivat Grönlannissa ensimmäistä saksalais-amerikkalaista suurelokuvaa. Vuotta myöhemmin natsit nousivat valtaan. Riefenstahl matkasi maineeseen, mutta Fanck unohdettiin. Ohjaus Annette Baumeister. (Eiskalte Leidenschaft – Leni Riefenstahl und Arnold Fanck zwischen Hitler und Hollywood, Saksa 2018)
Teemalla 17.3., Areenassa 90 vrk

Skavabölen pojat

Zaida Bergrothin ohjaama elokuva perustuu Antti Raivion näytelmään, joka sai kulttimaineen helsinkiläisessä Q-teatterissa 1990-luvulla. Tarinassa kaksi veljestä muistelee tapahtumarikasta ja traagista lapsuuttaan 1970-luvulla. Lapsuusvuosia värittivät isän paheneva alkoholismi, avioero ja äidin itsemurha. Pääosissa Leea Klemola, Martti Suosalo, Lauri Tilkanen, Iiro Panula, Ilmari Järvenpää ja Onni Tommila. (Suomi 2009)
Teemalla Kino Suomessa 17.3., Areenassa 7 vrk
Alkukuvana Zaida Bergrothin oppilastyönä ohjaama lyhytelokuva Veera, jossa nuori nainen piirittää muusikkopoikaa. (Suomi 1998)

Yana

Yana on nuori nainen, joka etsii henkistä yhteyttä kiistanalaisilla tavoilla. Kun hän nukkuu siskonsa aviomiehen kanssa, hänen on kohdattava seuraukset. Lyhytelokuvan ohjasi Saulė Bliuvaitė. (Liettua 2018)
Teemalla Uudessa Kinossa 17.3., Areenassa 30 vrk

Vaalea nainen katsoo alaspäin lähikuvassa. Kuva elokuvasta Pearl.
Elsa Amiel: Pearl. Kuvassa Julia Föry. Vaalea nainen katsoo alaspäin lähikuvassa. Kuva elokuvasta Pearl. Kuva: Cinema Mondo elokuvat,Elsa Amiel,Julia Föry,Pearl (elokuva)

Pearl

Elokuva naisten kehonrakennuksen maailmasta. Léa Pearl keskittyy tärkeään kilpailuun, kun hänen entinen poikaystävänsä ilmestyy yllättäen paikalle mukanaan heidän kuusivuotias poikansa, jota Léa tuskin tuntee. Onko hän bodaaja vai äiti? Pääosissa Julia Föry, Peter Mullan. Ohjaus Elsa Amiel. (Ranska 2018)
Teemalla 18.3., Areenassa 30 vrk

Kun mies on mies

Erilainen romanttinen komedia: varattomaksi päätynyt playboy haluaa jatkossakin välttää työnteon ja alkaa etsiä rikasta vaimoa voidakseen hoitaa tämän hengiltä ja kerätä perinnön. Pääosissa Walter Matthau ja Elaine May. Ohjaus Elaine May. (A New Leaf, USA 1971)
Teemalla Kino Klassikossa 19.3., Areenassa 14 vrk

Chuck Norris vs. kommunismi

Hauska, jännittävä ja osin uskomaton dokumenttielokuva lännestä salakuljetettujen vhs-elokuvien järisyttävästä vaikutuksesta kommunistisessa Romaniassa. Sankareina trokari, dubbaaja – ja Chuck Norris. Ohjaus Ilinca Călugăreanu. (Chuck Norris vs Communism, Romania/Britannia 2015) (U)
Teemalla 19.3., Areenassa 30.4. asti

Meek’s Cutoff

Kuukauden westerninä Kelly Reichardtin erilainen, realistinen lännennäkemys. Tosipohjainen draama kertoo uudisasukkaista, jotka vuoden 1845 Oregonissa yrittävät löytää tietään erämaan halki ihmisten ilmoille. Pääosissa Michelle Williams ja Bruce Greenwood. (USA 2010)
Teemalla 20.3., Areenassa 90 vrk

Michel Legrand ja Corinne Marchand pianon äärellä. Kuva elokuvasta Cléo viidestä seitsemään.
Agnès Varda: Cléo viidestä seitsemään. Kuvassa Michel Legrand ja Corinne Marchand. Michel Legrand ja Corinne Marchand pianon äärellä. Kuva elokuvasta Cléo viidestä seitsemään. Kuva: Ciné Tamaris Agnès Varda,Michel Legrand,Cléo viidestä seitsemään,Corinne Marchand,Naisten maaliskuu

Teemalauantai 21.3.: Agnès Varda

Ilta on omistettu todelliselle ohjaajalegendalle, omia kiehtovia polkujaan koko pitkän uransa kulkeneelle Agnès Vardalle (1928–2109). Vardan viimeiseksi jääneen elokuvallisen omakuvan lisäksi näemme hänen kuuluisimman elokuvansa Cléo viidestä seitsemään sekä suotta huonosti tunnetun Onnen hetket. Matineanäytöksenä Varda-viikonloppua jatkaa sunnuntaina vielä Kasvot, kylät.

Cléo viidestä seitsemään

Ranskan uuden aallon mestariteos kertoo kahdesta tärkeästä tunnista laulajattaren elämässä. Pääosissa Corinne Marchand, Antoine Bourseiller ja Michel Legrand, joka teki myös elokuvan musiikin. Ohjaus Agnès Varda. (Cléo de 5 à 7, Ranska 1962)
Teemalla 21.3., Areenassa 30 vrk

Varda, Agnèsin silmin

Ohjaajamestari Agnès Vardan viimeiseksi jäänyt elokuva on yllätyksellinen muotokuva elokuvantekijästä itsestään, hänen töistään ja matkoistaan Pariisin Daguerre-kadulta Los Angelesiin ja Pekingiin. Kaunis testamentti pitkälle uralle. Ensiesitys. (Varda par Agnès, Ranska 2019)
Teemalla 21.3., Areenassa 2 vuotta

Onnen hetket

Ranskan uuden aallon turhan vähän tunnettu merkkiteos, kolmiodraamasta kasvava perhetragedia, jonka ohjaaja Agnès Varda kertoo omaan tyyliinsä, hehkuvan värikkäänä ja romanttisen kepeänä idyllinä. Pääosissa Jean-Claude Drouot, Marie-France Boyer ja Claire Drouot. (Le bonheur, Ranska 1965)
Teemalla 21.3., Areenassa 30 vrk

Kasvot, kylät

Kolmekymppinen katutaiteilija JR ja yhdeksänkymppinen elokuvaohjaaja Agnès Varda lähtevät kameroineen tien päälle. Yhteinen yhteisötaiteellinen valokuvaprojekti vie heidät ja tämän hurmaavan dokumenttielokuvan katsojat tapaamaan ja kuvaamaan oman elämänsä sankareita ympäri Ranskan maaseutua. Ohjaus Agnès Varda ja JR. (Visages, villages, Ranska 2017)
Teemalla 22.3., Areenassa 90 vrk

Minua ei kiinnosta naisen tekemä elokuva sinänsä – ellei hän etsi uusia kuvia.― Agnès Varda
arvid och lydia kysser varandra passionerat.
Pernilla August: Vakava leikki. Kuvassa Sverrir Gudnason ja Karin Franz Körlof. arvid och lydia kysser varandra passionerat. Kuva: Atlantic Film

Vakava leikki

Uusi tulkinta Hjalmar Söderbergin samannimisestä romaanista kertoo toimittaja Arvid Stjärnblomin ja Lydia Stillen mutkikkaasta suhteesta 1900-luvun alun Tukholmassa. Pari rakastuu intohimoisesti, mutta molemmat ajautuvat tahoillaan avioliittoon muiden kanssa. Mitä tapahtuu kun he myöhemmin kohtaavat? Draamaelokuva rakkaudesta ja sen seurauksista. Ohjaus Pernilla August. Rooleissa Sverrir Gudnason, Karin Franz Körlof ja Michael Nyqvist. (Den alvarsamma leken, Ruotsi 2016)
Yle Femillä 22.3.

Iskuja rakkauden nimissä

Uhreista selviytyjiksi. Yksi Kööpenhaminan turvakodeista raottaa suljettuja oviaan, joiden takana naiset ja lapset yrittävät löytää keinoja palata tavalliseen arkeen kodin väkivaltaa paettuaan. Väsymättä uhreja kuunteleva henkilökunta pyrkii kaikin tavoin auttamaan naisia, jotta nämä löytäisivät jälleen toivonsa ja voimansa. Ohjaus Christina Rosendahl. (Våld i kärlekens namn, Tanska 2017)
Yle Femillä 24.3.

Mesenaatti

.
Kuka oli Sara Hildén (1905–1993)? Pia Andellin dokumenttielokuva kertoo taiteenkeräilijästä ja piinkovasta liikenaisesta muodin ja modernin taiteen maailmassa, eräästä avioliitosta, sen onnellisista hetkistä, mutta myös alkoholismista, erosta ja eron seurauksista. "Hieno pala suomalaista kulttuurihistoriaa", arvioi Helsingin Sanomat. (Suomi 2013)
Teemalla 24.3., Areenassa 23.3. alkaen 30 vrk

Säädyllinen murhenäytelmä

Sivistyneistön moraali on suurennuslasin alla Kaisa Rastimon ohjaamassa elokuvassa. Se perustuu Helvi Hämäläisen avainromaaniin, joka herätti kohua lyhennettynä ja sensuroitunakin vuonna 1941. Ensimmäinen sensuroimaton painos teoksesta saatiin julkiseen myyntiin vasta vuonna 1995. Avioliiton ulkopuolinen suhde, lehtolapsi, sadomasokismi, homoseksuaalisuus, aggressiivinen dementikko – kirjan tabut ovat siirtyneet uskottavasti elokuvan maailmaan. Pääosissa Ville Virtanen ja Päivi Akonpelto. (Suomi 1998)
Teemalla Kino Suomessa 24.3., Areenassa toistaiseksi
Alkukuvana Maarit Lallin ohjaama lyhytelokuva Järvi, jossa souturetkellä tapahtuu melko outoja asioita. Pääosissa Elina Knihtilä ja Pamela Tola. (Suomi 2006)

Taakka

Useita festivaalivoittoja kerännyt musikaali-animaatio sijoittuu ison moottoritien vieressä olevaan yritys- ja kauppakeskittymään. Eri työpaikkojen työntekijät yrittävät sietää tylsyyttään ja olemassaolon ahdistustaan esittämällä musikaalisia numeroita. Ohjaus Niki Lindroth von Bahr. (Min börda, Ruotsi 2017)
Teemalla Uudessa Kinossa 24.3., Areenassa 30 vrk

Kaksi kalaa aamutakeissa. Kuva animaatiomusikaalista Taakka.
Niki Lindroth von Bahr: Taakka. Kaksi kalaa aamutakeissa. Kuva animaatiomusikaalista Taakka. animaatioelokuvat,Taakka,Niki Lindroth von Bahr,Naisten maaliskuu

Arekara

Viisi todistajanlausuntoa apokalyptisesta ja surrealistisesta tapahtumasta. Tsunami iski Ishinomakin kaupunkiin vuonna 2011 ja tuhosi puolet kaupungista. Ohjaus Momoko Seto. (Japani 2013)
Teemalla Uudessa Kinossa 24.3., Areenassa 30 vrk

Mademoiselle Paradis

Wieniläinen pianisti Maria Theresia von Paradis esiintyy vuonna 1777 aatelisten salonkien suosikkina. Menestystä varjostaa hänen sokeutumisensa, johon tohtori Franz Mesmerillä on tarjota apua. Tositapahtumiin perustuva draama, jonka päähenkilö tunsi sekä Salierin että Mozartin. Ohjaus Barbara Albert. Pääosissa Maria Dragus, Devis Striesow. (Licht, Itävalta/Saksa 2017)
Teemalla 25.3., Areenassa 30 vrk

Mafian uhri

Elämäntyöstään vastikään Oscarilla palkitun Lina Wertmüllerin ohjaama satiirinen elokuva sisilialaisesta kaivostyöläisestä, joka törmää mafian vaikutusvaltaan lähes kaikkialla minne meneekään. Pääosissa Giancarlo Giannini ja Mariangela Melato. (Mimi metallurgico ferito nell’onore, Italia 1972)
Teemalla Kino Klassikossa 26.3., Areenassa 90 vrk

Sirppi ja kitara

Dokumenttielokuva erään rocksukupolven tunnoista Gorbatšovin ajan Neuvostoliitossa. Elokuva seuraa underground-yhtyeiden nousua julkisuuteen, maan ensimmäistä 'virallista' rockfestivaalia Moskovan Rockpanoramaa sekä uralilaisen Nautilus Pompiliuksen raketinomaista kohoamista neuvostorockin tähtitaivaalle. Mukana myös Akvarium, Avia, Televizor ja Uriah Heep. Ohjaus Marjaana Mykkänen. Tuotanto Aki Kaurismäki / Villealfa. Restauroidun HD-kopion ensiesitys. (Suomi 1988)
Teemalla 26.3., Areenassa jo 1.3. alkaen toistaiseksi

Elokuvan You Were Never Really Here julistekuva, ilman tekstejä. Joaquin Phoenix suurennettuna öistä kaupunkimaisemaa vasten.
Lynne Ramsay: You Were Never Really Here. Kuvassa Joaquin Phoenix. Elokuvan You Were Never Really Here julistekuva, ilman tekstejä. Joaquin Phoenix suurennettuna öistä kaupunkimaisemaa vasten. Kuva: Why Not Joaquin Phoenix,You Were Never Really Here,Lynne Ramsay,Naisten maaliskuu

You Were Never Really Here

Taksikuskin tematiikkaa skottiohjaaja Lynne Ramsayn näkökulmasta. Traumatisoitunut sotaveteraani jäljittää maksusta kadonneita tyttölapsia, kunnes erään senaattorin 13-vuotiaan tyttären pelastustehtävä karkaa käsistä vainoharhaiseksi ja väkivaltaiseksi painajaiseksi. Ramsayn käsikirjoitus ja Joaquin Phoenixin pääosasuoritus on palkittu Cannesin elokuvafestivaalilla. (USA/Britannia 2017)
Teemalla 27.3., Areenassa 30 vrk

Blue Note Recordsin tarina

Tyylikäs dokumenttielokuva maailmankuulusta levy-yhtiöstä, jonka pelkässä nimessäkin jo soi maailman paras jazz: Blue Note. Ohjaus Sophie Huber. Ensiesitys. (Blue Note Records – Beyond the Notes, Sveitsi 2018)
Teemalla 28.3., Areenassa 60 vrk

Imelda Marcos poseeraa kotonaan. Kuva dokumenttielokuvasta The Kingmaker.
Lauren Greenfield: Imelda Marcos, kuninkaantekijä. Imelda Marcos poseeraa kotonaan. Kuva dokumenttielokuvasta The Kingmaker. Kuva: Lauren Greenfield The Kingmaker,Lauren Greenfield,Imelda Marcos, kuninkaantekijä

Teemalauantai 28.3.: Tasa-arvoasiaa!

Naisten maaliskuun viimeinen lauantai-ilta käytetään demokratian ja diktatuurin pohdintaan, päähenkilöinä Imelda Marcos ja siat.

Imelda Marcos, kuninkaantekijä

Järisyttävä dokumenttielokuva vallasta, korruptiosta ja dynastioista. Ferdinand Marcos hallitsi Filippiinejä diktaattorin ottein yli kymmenen vuotta, puoliso Imelda rinnallaan. Sitten hänet syrjäytettiin ja perhe pakeni maasta. Nyt Imelda, lapset ja Ferdinandin ruumis ovat palanneet Filippiineille, ja leski on jälleen mukana valtataisteluissa, vakaana pyrkimyksenä saada oma poika Filippiinien valtiaaksi. Ohjaus Lauren Greenfield. Ensiesitys. (The Kingmaker, USA 2019)
Teemalauantaissa 28.3., Areenassa 2 vuotta

Eläinten vallankumous

Animaatioklassikko perustuu George Orwellin satiiriin, jossa maatilan eläimet heittävät yltään sortajiensa ikeen – kunnes käy ilmi, että toiset eläimet ovatkin tasa-arvoisempia kuin toiset. Tämä aikuisten satu näyttää Disneyltä, mutta sisus on jotain aivan muuta. Ohjaus Joy Batchelor & John Halas. (Animal Farm, Britannia 1954)
Teemalauantaissa 28.3., Areenassa 30 vrk

Hunajankerääjänainen ja mehiläisiä auringonvalossa. Kuva dokumenttielokuvasta Hunajan maa.
Tamara Kotevska & Ljubomir Stefanov: Hunajan maa. Kuvassa Hatidze Muratova. Hunajankerääjänainen ja mehiläisiä auringonvalossa. Kuva dokumenttielokuvasta Hunajan maa. dokumenttielokuvat,Honeyland,Naisten maaliskuu

Hunajan maa

Pohjois-Makedonian syrjäseudun jyrkillä rinteillä elää Euroopan viimeinen villihunajan kerääjä, Hatidze Muratova. Hän hoitaa varovasti mehiläisiä ja varjelee samalla koko ekosysteemiä. Mutta muutoksen tuulet puhaltavat, Hatidze ja tämän vanha äiti saavat uudet naapurit. Kaunis kuvaus ahneudesta ja katoavasta elämäntavasta voitti Sundancessa ja ylsi kaksinkertaiseksi Oscar-ehdokkaaksi. Monesti muutenkin palkitun dokumenttielokuvan ohjasivat Tamara Kotevska ja Ljubomir Stefanov. Ensiesitys. (Honeyland, Pohjois-Makedonia, 2019)
Teemalla 29.3., Areenassa 23.3. alkaen 2 vuotta

Elliott Erwitt, mestarikuvaaja

91-vuotias Magnum-kuvatoimiston valokuvaaja Elliott Erwitt on yhä utelias kameran käyttäjä, oli linssin edessä sitten julkkiksia, presidenttejä, paaveja, newyorkilaisia ohikulkijoita tai kuubalaisia työläisiä. Tai koiria! Intiimin muotokuvan hiljaisesta humoristista ohjasi Erwittin assistentti Adriana Lopez Sanfeliu. (Elliott Erwitt - Silence Sounds Good, Ranska/Espanja 2019)
Teemalla 29.3., Areenassa 19.3. alkaen 2 vuotta

Pojat

Maaginen tarina Kimistä, Bellasta ja Momosta, kolmesta 14-vuotiaasta tytöstä lapsuuden ja aikuisuuden välillä. Päivisin tyttöjä kiusataan koulussa, mutta öisin he juovat salaperäisestä kukasta nektaria, joka muuttaa heidät pojiksi. Poikien maailman vapaus kiehtoo ystävyksiä. Kasvusta, muutoksesta, rakkaudesta ja ystävyydestä kertova elokuva saa pohtimaan, onko sukupuoli jotakin, johon synnytään, vai jotakin, jonka luomme itse. Elokuva perustuu Jessica Schiefauerin samannimiseen palkittuun romaaniin. Ohjaus Alexandra Keining. Pääosissa Josefin Nelden, Emrik Öhlander, Louise Nyvall, Wilma Holmén, Tuva Jagell, Vilgot Ostwald Vesterlund, Alexander Gustavsson. (Pojkarna, Ruotsi 2014)
Yle Femillä 29.3., Areenassa 7 vrk

Kirjailija Margaret Atwood lähikuvassa talvivarusteissa.
Nancy Lang & Peter Raymont: Margaret Atwood ja sanojen voima. Kirjailija Margaret Atwood lähikuvassa talvivarusteissa. Kuva: Peter Bregg / Kew Media Margaret Atwood,kirjailijat,Margaret Atwood ja sanojen voima

Margaret Atwood ja sanojen voima

Kirjailija Margaret Atwood on nyt suosion huipulla: häntä luetaan enemmän kuin koskaan, ja Handmaid’s Tale -tv-sarja kerää katsojia ympäri maailman. Mistä hänen luovuutensa kumpuaa? Dokumenttielokuvassa seurataan Atwoodia vuoden ajan kotona, luontoretkillä, puhujamatkoilla ja tv-sarjan kuvauksissa. Henkilökuva laajenee 80. ikävuodesta Atwoodin koko elämään, erityisesti kasvuun kirjailijaksi, feministiksi ja aktivistiksi. Ohjaus Nancy Lang & Peter Raymont. Suomen-ensi-ilta. (Margaret Atwood: A Word After A Word Is Power, Kanada 2019)
Teemalla 31.3., Areenassa jo 1.3.

Marja pieni!

Marja pieni! on todellinen kotimaisen naiselokuvan tienraivaaja 1970-luvun alusta: sen on ohjannut ja käsikirjoittanut Eija-Elina Bergholm, toisena kuvaajana Kari Sohlbergin rinnalla on työskennellyt Pirjo Honkasalo, ja pääroolissa Liisamaija Laaksonen tekee yhden uransa väkevimmistä suorituksista. Laaksosen esittämä Marja on paremmasta elämästä haaveileva konttoristi, “täyttymättömien unelmien uuttera vanki”. Vieraantunut Marja romahtaa haaveiden ja todellisuuden väliseen kuiluun. (Suomi 1972)
Teemalla Kino Suomessa 31.3., Areenassa 30 vrk
Alkukuvana Eila Kaarresalo-Kasarin ohjaama lyhytelokuva Ampumarata, joka tarjoaa ajankohtaistakin naisnäkökulmaa 1960-luvun tanssilattialta! (Suomi 1969)

Burleskitaiteilija Bettie Blackheart ja elokuvaohjaaja Iina terho poseeraavat punaista kimallekulissia vasten. Kuva dokumenttielokuvasta Full of Love – pakomatka pakastimesta.
Iina Terho: Full of Love – pakomatka pakastimesta. Kuvassa Bettie Blackheart ja Iina Terho. Burleskitaiteilija Bettie Blackheart ja elokuvaohjaaja Iina terho poseeraavat punaista kimallekulissia vasten. Kuva dokumenttielokuvasta Full of Love – pakomatka pakastimesta. Kuva: Timo Luomanen / Sydänfilmi Oy burleski,Full of Love – pakomatka pakastimesta,Bettie Blackheart

Full of Love – pakomatka pakastimesta

Elämässä saa sen, minkä itse itselleen sallii. Kun Petra näki burleskia ensimmäisen kerran, hän rakastui siihen kyselemättä ja perusti Suomeen uuden kulttuurin. Hänestä tuli Bettie Blackheart. Alastomuus ja seksuaalisuus oli viimein ilon ja riemun lähde, ei synti ja häpeä. Elokuvantekijä Iina Terho uskaltautuu Petran tanssitunneille. Tanssiessaan hän löytää uudelleen oman kehonsa ja seksuaalisuutensa ja kasvaa naiseksi joksi aikanaan jo syntyi. Ensiesitys. (Suomi 2018)
Teemalla Uudessa Kinossa 31.3., Areenassa 30 vrk – myös kuvailutulkattu versio.

Glory Leppänen ohjaa kameran takana.
Glory Leppänen ohjaa. Glory Leppänen ohjaa kameran takana. Kuva: KAVI Glory Leppänen,elokuvaohjaajat,Naisten maaliskuu 2020

Nainen on valttia! TV1:n kotimaiset klassikot

Eikä tässä vielä kaikki! TV1 esittää matineanäytöksissään maaliskuun ensimmäisellä viikolla kaikki studiokauden kotimaiset elokuvat, jotka ovat naisten ohjaamia. Satojen elokuvien joukossa niitä on... kolme ja yksi kolmasosa.

Onnenpotku

Kaikkien aikojen ensimmäinen naisen ohjaama kotimainen elokuva valmistui vuonna 1936. Onnenpotkun ohjasi Glory Leppänen, ja se kertoo tehtailijan tyttären insinöörin rakkaudesta. Pääosissa Ester Toivonen, Toivo Palomurto, Aku Korhonen, Yrjö Tuominen. (Suomi 1936)
TV1 3.3., ei jää Areenaan

Kultainen vasikka

Maria Jotunin näytelmään perustuva kirpeä komedia ahneudesta ja keinottelusta. Ohjaus Ritva Arvelo. Pääosissa Aino Mantsas, Elina Salo, Helge Herala, Marja Korhonen, Irma Seikkula, Toivo Mäkelä. (Suomi 1961)
TV1 4.3., ei jää Areenaan

Kolmiapila

Tämä on se kolmasosa, kolmen ohjaajan elokuva. Ottolapsen hankkimista suunnitteleva lääkäriperhe kuulee lastenkodin johtajalta kolmen lapsen tarinan: Marjan tarina, Onnellinen perhe ja Eevan kertomus. Ohjaajat Esko Töyri, Kyllikki Forssell, Roland af Hällström. (Suomi 1953)
TV1 5.3., Areenassa toistaiseksi

Nainen on valttia

Ansa Ikosen ainoaksi jäänyt ohjaustyö kertoo reippaasta operettilaulajattaresta. Pääosissa Ansa Ikonen, Uuno Laakso, Aku Korhonen, Unto Salminen. (Suomi 1944)
TV1 6.3., ei jää Areenaan

Ohjelmistoa on täydennetty 20.2.2020.

Miehet eivät näe asioita väärin ja naiset oikein – me vain näemme asiat eri lailla.― Jane Campion
Nainen ja tyttö rannalla mustan aurinkovarjon alla. Anna Paquin ja Holly Hunter elokuvassa Piano.
Jane Campion: Piano. Elokuva äänestettiin BBC:n kyselyssä syksyllä 2019 kaikkien aikojen parhaaksi naisen ohjaamaksi elokuvaksi. Nainen ja tyttö rannalla mustan aurinkovarjon alla. Anna Paquin ja Holly Hunter elokuvassa Piano. Kuva: NonStop Entertainment Piano (elokuva),Jane Campion,Holly Hunter,Anna Paquin,Naisten maaliskuu

Naisten maaliskuun Areena-paketti löytyy täältä.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa