Hyppää pääsisältöön

Historia: Amerikanjuutalaiset sotilaat

Yli puoli miljoonaa amerikanjuutalaista palveli Yhdysvaltain asevoimissa toisen maailmansodan aikana.
Amerikanjuutalaisia sotilaita yhteiskuvassa vuonna 1945. Yli puoli miljoonaa amerikanjuutalaista palveli Yhdysvaltain asevoimissa toisen maailmansodan aikana. Kuva: National Museum of American Jewish Military History Yle TV1,Historia: Amerikanjuutalaiset sotilaat

TV1 maanantaina 10.2.2020 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaina 15.2. klo 8.05, Areenassa

Yhdysvaltain asevoimissa palveli toisen maailmansodan aikana runsaat puoli miljoonaa amerikanjuutalaista. Palvelukseen lähti myös kymmenentuhatta nuorta juutalaisnaista. Sotilaat tiesivät, että heidän tehtävänään oli suojella vapautta sekä sanan- ja uskonnonvapautta.

Useimpien amerikanjuutalaisten sotilaiden vanhemmat olivat siirtolaisia, jotka olivat paenneet natsien vainoa Euroopasta. Jotkut juutalaiset olivat itse maahanmuuttajia, kun taas joidenkin suvut olivat asuneet Yhdysvalloissa jo sukupolvien ajan.

Henry Kissinger, Mel Brooks, Carl Reiner

Rintamalla maavoimien vastatiedustelussa toimi nuori Henry Kissinger, josta tuli myöhemmin diplomaatti, Yhdysvaltain ulkoministeri ja Nobelin rauhanpalkinnon saanut vaikuttaja. Saksassa syntyneen Kissingerin perhe muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1938 – juuri ennen kuin natsi-Saksan vainot muuttuivat murhaaviksi.

Maavoimien pioneerina toimi sittemmin elokuvaohjaajana mainetta niittänyt Mel Brooks ja viihdejoukoissa palveli Carl Reiner, josta tuli menestynyt näyttelijä ja ohjaaja.

Yli puoli miljoonaa amerikanjuutalaista palveli Yhdysvaltain asevoimissa toisen maailmansodan aikana.
Ohjaaja Carl Reiner palveli Yhdysvaltain asevoimissa toisen maailmansodan aikana. Yli puoli miljoonaa amerikanjuutalaista palveli Yhdysvaltain asevoimissa toisen maailmansodan aikana. Kuva: Carl Reiner / Turquoise Films/WNET Thirteen Yle TV1,Carl Reiner,Historia: Amerikanjuutalaiset sotilaat

Euroopasta paenneiden jälkeläiset lähtivät taistelemaan vainoajiaan vastaan. He taistelivat toisten rinnalla fasismia vastaan, mutta heillä oli myös henkilökohtaisempi tavoite – pelastaa eurooppalaiset uskonveljet.

Yhdysvaltalaisessa dokumentissa Amerikanjuutalaiset sotilaat (12) kuullaan sotaan osallistuneiden kertomuksia ja kokemuksia siitä, miten palvelusaika ja keskitysleireiltä vapautettujen vankien kohtaaminen vaikuttivat heidän elämäänsä.

Norman Mailerista ja J.D. Salingerista sukupolven ääniä

Toisesta maailmansodasta selvinneet amerikanjuutalaiset palasivat kotiin muuttuneina. Monet jatkoivat Yhdysvalloissa taistelua demokratian, tasa-arvon ja uskonnollisen suvaitsevaisuuden puolesta.

Joistakin tuli sukupolvensa ääniä heidän kuvatessaan sotaa kriittisesti kuten kirjailija Norman Mailerin teos Alastomat ja kuolleet. Romaani perustuu sotakokemuksiin Tyynellämerellä.

Ylikersantti J.D. Salinger, liettualaisen rabbin pojanpoika osallistui joihinkin Euroopan rajuimmista taisteluista. Hänellä oli ollut mukana kokoelma palvelusaikanaan kirjoittamiaan tarinoita, Sieppari ruispellossa -romaanin ensimmäinen luonnos. Kirjasta tuli amerikkalaisen kirjallisuuden klassikko.

Jewish GI's of WWII. Käsikirjoitus: Maia Harris. Ohjaus: Lisa Ades. Tuotanto: WNET Thirteen/Turquoise Films, Yhdysvallat, 2017. Lukijana on Tuomo Holopainen.