Hyppää pääsisältöön

Historia: Amerikankiinalaisten tarina

Dokumentti amerikkalaisia kansalaisoikeuksia koetelleesta laista.
Dokumentti amerikkalaisia kansalaisoikeuksia koetelleesta laista. Kuva: Steeplechase Films/Center for Asian American Media/PBS Yle TV1,Historia: Amerikankiinalaisten tarina

TV1 maanantaina 17.2.2020 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaina 22.2 klo 8.05, Areenassa

Vuonna 1882 Yhdysvallat oli suuren maahanmuuttoaallon kynnyksellä.

Maahanmuuttoa 1800-luvulla ei juuri rajoitettu, mutta presidentti Chester A. Arthur allekirjoitti lain, joka esti kiinalaisten työläisten saapumisen Amerikkaan vankeustuomion uhalla.

Ensi kertaa tasavallan historiassa laki esti tietyn rodun ja kansallisuuden edustajien maahanmuuton. Kiinalaistyöläiset eivät voineet tulla enää laillisesti maahan eivätkä maassa oleskelevat kiinalaiset saada kansalaisuutta.

Rotuun, luokkaan, ja kansalliseen identiteettiin liittyvät jännitteet olivat jäytäneet valtiota sen perustamisesta lähtien. Kiinalaisten maahanmuuton estävä laki oli ensimmäinen useista heihin kohdistuneista laeista, ja se oli voimassa yli 60 vuoden ajan.

Dokumentti Amerikankiinalaisten tarina pureutuu amerikkalaisia kansalaisoikeuksia koetelleeseen lakiin, jonka vaikutukset nähdään yhä tänä päivänä.

The Chinese Exclusion Act. Ohjaus: Ric Burns ja Li-Shun Yu. Tuotanto: Steeplechase Films/PBS, Yhdysvallat, 2018. Lukijana on Jukka Pitkänen.