Hyppää pääsisältöön

Kelan tuilla Aurinkorannikolle - Työssäkäynnin motiivina päivittäisen kokaiiniannoksen saaminen

Anonyymi hupparimies polttaa tupakkaa.
Anonyymi hupparimies polttaa tupakkaa. Kuva: Nella Nuora / Yle tupakkatuotteet,tupakointi,terveys,sairaus,kansanterveys,tupakka,Huppari

Useat suomalaiset hakevat uutta elämää Espanjan Aurinkorannikolta. Kaikille Espanja ei kuitenkaan ole pelkkää lämpöä ja auringonpaistetta. Moni suomalaisnuori lähtee Fuengirolaan ja elää siellä Kelan tuilla ja satunnaisilla työkeikoilla. Huumeita ja alkoholia on helposti saatavilla, joten monien rahat hupenevat päihteisiin.

Jake (nimi muutettu) lähti Fuengirolaan ensimmäisen kerran maaliskuussa 2016. Ensimmäisen vuoden jälkeen hän palasi Suomeen kesäksi. Tarkoituksena oli käydä kesäisin töissä Suomessa ja viettää talvet Fuengirolassa. Jake päätyi kuitenkin viettämään Fuengirolassa useamman vuoden. Töitä löytyi mm. puhelinmyyjänä sekä baareista.

Jake, kuten moni muukin nuori, haki Fuengirolasta nuoruusvuosien hauskanpitoa. Uusien kavereiden kanssa oli kiva hengailla ja bailata. Pian Jake kuitenkin huomasi, miten yleisiä erilaiset päihdeongelmat alueella olivat.

“Täältä saa mitä ainetta haluaa”

”Päihdeongelmat osuvat Fuengirolassa nopeasti silmään. Moni korvaa aamukahvin viinillä ja gramman kokaiinia saa hankittua helposti pilkkahintaan Suomen hintatasoon nähden”, Jake kertoo.

“Osa Fuengirolaan tulleista suomalaisnuorista saa Suomesta “hulluuseläkettä” tai käy töissä. Työssäkäynnin motiivina toimii päivittäisen kokaiiniannoksen saaminen. Tämä porukka näyttää yleensä vielä suht skarpilta ulospäin, vaikka monilla heistä raha menee pääosin kokainiin.

Toinen scene on porukka, joka käyttää amatöörilabrassa jalostettua kokaiinia, crackiä, ja sitä poltellaan aamusta iltaan. Crack on Espanjassa halpaa, ja siksi sitä vedetään paljon. Crack koukuttaa nopeasti, ja sen käyttäjät muuttuvat pian lommoposkisiksi. Crackin käyttäjillä alamäki alkaa pian”, Jake tietää.

Myös paikallisista apteekeista saa monenlaisia pillereitä ilman reseptiä. Niillä on helppo lääkitä itseään.

“Ferian takana sijaitsee vaarallinen asuinpaikka, jota kutsutaan nimellä Nucleon - Valkoiset Talot. Sieltä saa mitä ainetta haluaa. Jos jätät velkasi maksamatta, niin se voi koitua kohtaloksesi”, sanoo Jake.

Fuengirolan rantamaisema
Fuengirolan rantamaisemaa Fuengirolan rantamaisema Kuva: Karita Snellman Fuengirola

Helvetin esikartano

Pelkästään lämpö ja aurinko eivät ole ne syyt, jotka saavat ihmiset vaihtamaan maisemaa Suomesta Espanjaan. Aurinkorannikolle tullaan usein myös pakoon virkavaltaa. “Rannikolta löytyvät sekä murhajat, velanperijät, huijarit ja salakuljettajat”, Jake selventää. “Koskaan et toisten puheesta tiedä kuka on kuka tai mikä on totta.”

“Moni tyyppi on sanonut, että Fugesta palataan Suomeen vain sinkkiarkussa. Kamaa vedetään niin paljon kun sitä löytyy, on ihan sama eletäänkö vai kuollaan. Monella on se tilanne, että häkki heiluu jos Suomeen tullaan takaisin”, Jake kertoo.

“Joku sanoi hyvin, että Fuengirola on helvetin esikartano tai paratiisi - voit päättää sen itse.”

Nuorten ongelmat huomattu Suomessa

Suomalainen Karita Snellman lähti Fuengirolaan kolmeksi kuukaudeksi tekemään opinnäytetyötä kadulla elävistä suomalaisnuorista.

Espanjassa vietettyjen kuukausien aikana Snellman huomasi nuorten painivan monien ongelmien kanssa. Hän ymmärsi miten tärkeää olisi, että paikalla toimisi suomalainen sosiaalityöntekijä, tai joku, joka auttaisi nuoria arkisissa asioissa tai ihan vain kuuntelisi heitä.

Karita Snellman istuu meren äärellä
Karita Snellman Espanjassa Karita Snellman istuu meren äärellä Kuva: Karita Snellman nainen,kuolema auringossa

Snellmanin iloksi OKM/Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto päätti rahoittaa pilottihanketta, jossa Snellman nyt työskentelee. Syyskuun alussa Snellman lähti takaisin Fuengirolaan tekemään etsivää/ennaltaehkäisevää työtä suomalaisten 16-29 vuotiaiden nuorten parissa. Sitä kautta luodaan yhteistyöverkostoa, lisätään hyvinvointia ja osallisuutta, sekä kerätään tietoa nuorten hyvinvoinnista. Etsivän työn pilotti on osa Silta-Valmennusyhdistyksen toimintaa.

Etsivän työn kautta Karita Snellman tekee kenttätyötä kiertäen kadulla, tapahtumissa ja ravintoloissa jututtamassa nuoria.

Syrjäytymisessä kyse yhteiskunnan rakenteista

“Pääsääntöisesti Fuengirolassa asuvien suomalaisten nuorten ongelmat näyttävät olevan samanlaisia kuin Suomessakin. Ongelmat voivat olla arkisia, kuten vaikka kieli vieraassa maassa. Asiointi esimerkiksi virastoissa tai pankissa on vaikeaa ilman espanjan kielitaitoa”, Snellman sanoo.

Lisäksi moni nuori aikuinen tulee Aurinkorannikolle yksin tai pariskuntana ilman valmiita sosiaalisia verkostoja alueella. Työn ulkopuolella olevan ajan täyttäminen voi olla vaikeaa, jos kavereita ja muuta tukiverkkoa ei alueella ole. Harrastukset myös usein maksavat, eikä palkkataso alueella ole kovin korkea, vaikka sillä vuokran ja elämisen välttämättömät kustannukset paikkaisikin.

Miramarin skeittiparkki
Miramarin skeittiparkki Miramarin skeittiparkki Kuva: Karita Snellman Miramar,kuolema auringossa

"Asuminen Funegirolassa on yhtä kallista kuin esimerkiksi Tampereella ja sen lisäksi tulee yleensä välityspalkkio, vähintään kuukauden vuokravakuus sekä kalliimpi sähkölasku. Säästöjen puute voi ajaa hetkelliseen ahdinkoon yllättävien tilanteiden tullessa, kuten vuokrasopimuksen tai työsuhteen loppuessa", Snellman pohtii.

"Syrjäytymisprosessissa on lähes aina kyse yhteiskunnallisista ilmiöistä ja rakenteista sekä ulkoa määrittämisestä. Siihen johtaa esimerkiksi verkostojen puute, niiden yksipuolisuus tai vahingolliset ihmissuhteet. Mielekkään tekemisen puuttuminen. Asumiseen liittyvät ongelmat. Henkilölle haitalliset riippuvuudet. Psyykkiset sairaudet ja henkinen pahoinvointi. Liittyminen alamaailmaan rahan ansaitsemisen tai laittomien päihteiden kautta. Liian niukoin tiedoin ja taidoin muuttaminen ulkomaille, huono valmistautuminen ja vähäiset resurssit", listaa Snellman.

Ongelmien syntymistä pyritään ennaltaehkäisemään

Etsivän työn -projektien kautta ennaltaehkäistään ongelmien syntymistä, eskaloitumista ja osattomuutta laajentamalla nuorten mahdollisuuksia hyvinvoinnin lisäämiseen ja integroitumiseen Espanjaan. Tämä tarkoittaa muun muassa mahdollisuuksia tutustua eri harrastuspaikkoihin, tavata erilaisia ihmisiä, löytää mielekästä tekemistä, kehittää kielitaitoa ja saada henkilökohtaista tukea omien tavoitteiden löytymiseksi ja saavuttamiseksi.

Karita Snellman ja Katri Aho
Katri Aho ja Karita Snellman Fuengirolassa Karita Snellman ja Katri Aho Kuva: Karita Snellman Naisia,kuolema auringossa

"Näen työmme merkityksen ennaltaehkäisevänä työnä ja oikean tiedon keräämisenä nuorten erilaisista elämäntilanteista. Teen työtä tiiviinä työparina Nuorten taidetyöpaja -projektin Katri Ahon kanssa", Karita kertoo.

“Työmme perustuu työmenetelmiin, joissa nuori kohdataan omana itsenään, arvostaen ja luottamuksellisesti", Snellman summaa.

Karitan vinkit Fuengirolaan muuttoa suunnitteleville nuorille

1. Tutustu paikkaan. Käy ensin etukäteen lomalla, selvitä työn ja opiskelun mahdollisuuksia, mieleisiä asuinalueita sekä asuntojen hintoja.

2. Kysy suosituksia luotettavista työnantajista ja asunnonvälittäjistä. Tee asianmukaiset sopimukset.

3. Vuokrien hinnat ovat samat kuin Suomen isohkoissa kaupungeissa ja asunnoista täytyy usein maksaa välityspalkkio ja vähintään kuukauden vuokravakuus. Kimppakämpät ovat edullinen ja yleinen asumismuoto, mutta siinäkin kannattaa olla tarkkana keneltä asunnon vuokraa. Huonossa tapauksessa ilman sopimusta voi joutua ulos asunnosta ilman kohtuullisia irtisanomisaikoja.

4. Pidä säästössä parin kuukauden elinkustannuksia vastaava summa yllätysten varalle.

5. Muuttaessa Aurinkorannikolle ota talteen SOS-palvelun numero, selvitä lähimmät terveyskeskukset, ensiapu ja sairaala sekä pidä passin ja muiden tärkeiden asiakirjojen kopiota sähköpostissa. Tilaa etukäteen eurooppalainen sairasvakuutuskortti!

6. Jos tarvitset NIE-numeron, varaa aika mahdollisimman ajoissa. Varaudu siihen, että byrokratia toimii hitaasti.

7. Opettele espanjaa. Mitä enemmän osaat, sitä enemmän hyödyt!

8. Aurinkorannikko on suhteellisen turvallinen paikka, mutta vältä yksin ja päihtyneenä liikkumista pimeään aikaan erityisesti keskustan tuntumassa. Tiedosta missä tärkeät tavarasi ovat. Älä sekaannu pimeisiin kauppoihin äläkä jää kenellekään velkaa.

9. Ole rohkeasti yhteydessä Aurinkorannikolla sinua varten oleviin toimijoihin, oli asia mikä vain. Jos me emme osaa auttaa, etsimme yhdessä tahon, joka osaa.

10. Nauti valosta, vieraile muissa kaupungeissa, tutustu ihmisiin, tavoittele unelmiasi, usko itseesi.

Dokumenttiprojekti: Kuolema auringossa Yle Areena ma 10.2. ja TV1 to 13.2. klo 19.00

Lisää ohjelmasta