Hyppää pääsisältöön

Prisma: Droonit – uhka vai mahdollisuus?

Riskianalyytikko Aldo Kane tutkii, minkälainen teknologinen mullistus on taivaalla käynnissä.
Entinen merijalkaväen kommandosotilas, analyytikko Aldo Kane tutustuu droonien riskeihin. Riskianalyytikko Aldo Kane tutkii, minkälainen teknologinen mullistus on taivaalla käynnissä. Kuva: Windfall Films 2019 Yle TV1,Prisma: Droonit uhka vai mahdollisuus?

TV1 keskiviikkona 12.2.2020 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaina 15.2. klo 13.45 ja maanantaina 17.2. klo 23.05, Areenassa

Taivaalla on käynnissä teknologinen mullistus. Droonit eli pienoiskopterit ovat älykkäämpiä, nopeampia, edullisempia ja yleisempiä kuin koskaan.

Droonit ovat muuttaneet maailmaa ja niitä käytetään lukemattomissa tehtävissä. Nopeasti kehittyneet laitteet kuljettavat lähetyksiä ja lääketoimituksia sekä auttavat ensivaste- ja pelastusoperaatioissa.

Laitteita voidaan käyttää helposti myös väärin. Hallitukset ja lentoteollisuus yrittävät vimmatusti hallita droonien riskejä, sillä tuhansien ihmisten lentomatkailu on häiriintynyt laitteiden takia.

Droonit aiheuttivat vuonna 2019 Britannian toiseksi suurimmalla lentokentällä Gatwickissä 36 tuntia kestäneen sekasorron. Lentokentän ilmatila piti sulkea, koska kiitotien lähellä lensi kaksi droonia. Yli 140 000 ihmisen joulunvietto meni uusiksi ja operaatiosta koitui kallis lasku.

Entinen merijalkaväen kommandosotilas, riskianalyytikko Aldo Kane, haluaa selvittää, kuinka todellinen uhka droonit ovat. Brittiläisessä dokumentissa Droonit – uhka vai mahdollisuus? Kane tutkailee, mitä uusi teknologia tuo tullessaan.

Britannian taivas on jo nyt ruuhkainen. Johtavatko droonit väistämättä esimerkiksi lentoturmaan? Onko lentokentillä riittävästi keinoja suojautua uudelta uhalta? Mitä oikeasti tapahtuisi, jos drooni osuisi lentokoneeseen?

Kane vierailee johtavissa tutkimuslaitoksissa katsomassa, mihin droonien kehitys on menossa. Kuinka terroristit maailmalla aseellistavat uutta tekniikkaa?

Drones: The Next Air Disaster? Tuotanto: Windfall Films Production/BBC, Iso-Britannia, 2019.