Hyppää pääsisältöön

Viikon 7 vinkit: uutta espanjalaisdraamaa ja jännäriä tarjolla – katso myös ampumahiihdon MM ja Oscarit!

Nainen ja mies istuvat ilmeisesti vaunuissa, miehellä sotilaspuku, nainen katsoo vasemmalle tuskastuneen näköisenä.
Uusi espanjalaisdraama Marokko - rakkauden ja sodan aika alkaa! Nainen ja mies istuvat ilmeisesti vaunuissa, miehellä sotilaspuku, nainen katsoo vasemmalle tuskastuneen näköisenä. Kuva: Enrique Baró Ubach / Yle draamasarjat,Marokko - rakkauden ja sodan aika

Viikolla seitsemän päästään taas nauttimaan uudesta espanjalaisdraamasta, kun 1920-luvulle sijoittuva Marokko – rakkauden ja sodan aika alkaa. Sarjassa nähdään muun muassa La Republicasta, Velvetistä ja Serranon perheestä tuttuja näyttelijöitä. Jännitystä on luvassa uusiseelantilaisessa uutuussarjassa Huonoa ainesta, jonka päähenkilö Simon Lampton on arvostettu synnytyslääkäri ja perheellinen mies. Lamptonin paratiisiin ui kuitenkin käärme ja miehen tarkoin varjeltu salaisuus, koko elämänmittainen valhe, on vaarassa paljastua.

Käsikirjoitetun draaman lisäksi viikon aikana päästään jännittämään myös ampumahiihdon MM-kisoja ja erityisesti Kaisa Mäkäräisen kamppailua mahdollisesti viimeisessä MM-urakassaan. Ja jos Oscar-voittajat eivät vielä ole paljastuneet, myös Oscar-lähetystä punaisine mattoineen pääsee ihastelemaan ja jännittämään maanantaina Teemalla ja viikon ajan Yle Areenassa.

Elokuvafaneille tarjolla on muun muassa kauhuklassikko Carrie, jonka pariin pääsee Pauline Kael ja Brian De Palma -aiheisessa Teemalauantaissa. Leffatarjonnassa on myös muun muassa Ridley Scottin ohjaama All the Money in the World, jonka pääosassa nähdään Michelle Williams, Brian De Palman Blow Out pääosassaan John Travolta sekä Jörn Donnerin Mustaa valkoisella.

Lapsiperheissä päästään nauttimaan Lelumestan uudesta kaudesta!

Katso viikon parhaat tv- ja radio-ohjelmatärpit alta!

MAANANTAI 10.2.

Oscar-lähetykset Yle Teemalla ja Yle Areenassa 10.2.2020

klo 20.00 Oscar-gaala (editoitu versio, tekstitetty suomeksi)
klo 23.00 Punainen matto (editoitu versio, tekstitetty suomeksi)

Katso gaala tästä ja punainen matto tästä

Elokuvavuoden kohokohta, 92. kertaa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä järjestetty Oscar®-gaala, nähdään jälleen Yle Teemalla sekä Areenassa. Aiempien vuosien tapaan gaalan lisäksi nähdään lähetys myös Hollywoodin Dolby Theaterin punaiselta matolta. Gaalaa ja punaista mattoa ovat jälleen kommentoimassa elokuva-asiantuntija Anna Möttölä sekä toimittaja J. P. Pulkkinen. Ruotsinkielistä lähetystä selostavat Nicke Aldén ja Silja Sahlgren-Fodstad.

Oscarsstaty i guld mot glittrig bakgrund
Oscar-gaala 2020. Oscarsstaty i guld mot glittrig bakgrund Kuva: EPA-EFE/ETIENNE L​AURENT Oscar-gaala 2020

Historia: Amerikanjuutalaiset sotilaat (12)

Yle TV1 klo 19.00
Katso ohjelma tästä

(Jewish Gis Of WWII, Yhdysvallat 2017) Yli puoli miljoonaa juutalaista osallistui sodankäyntiin Yhdysvaltain joukoissa toisen maailmansodan aikana. Rintamalla he kokivat syrjintää, mutta uskonto ja rukoukset toivat heille lohtua. Juutalaiset taistelivat paitsi fasismia vastaan, myös pelastaakseen eurooppalaiset uskonveljensä. Yle Areena 91 päivää

Yli puoli miljoonaa amerikanjuutalaista palveli Yhdysvaltain asevoimissa toisen maailmansodan aikana.
Historia: Amerikanjuutalaiset sotilaat. Yli puoli miljoonaa amerikanjuutalaista palveli Yhdysvaltain asevoimissa toisen maailmansodan aikana. Kuva: National Museum of American Jewish Military History Yle TV1,Historia: Amerikanjuutalaiset sotilaat

All the Money in the World (16)

Yle TV2 klo 21.00
Katso ohjelma tästä

(USA 2017) Ridley Scottin ohjaama ja muun muassa Michelle Williamsin tähdittämä elokuva kertoo maailman rikkaimman miehen John Paul Gettyn pojanpojan sieppauksesta vuonna 1973 Italiassa. Julkinen kidnappausdraama venyy kuukaudesta toiseen, kun pojan äiti yrittää saada kitsaan appiukon maksamaan lunnaat. Pääosissa Michelle Williams, Christopher Plummer, Mark Wahlberg, Romain Duris, Timothy Hutton ja Charlie Plummer. Ohjaus: Ridley Scott.

Gail (Michelle Williams) står i dörröppningen med en telefonlur i handen och ser skrämd ut.
All The Money in the World. Gail (Michelle Williams) står i dörröppningen med en telefonlur i handen och ser skrämd ut. Kuva: ©2017 ALL THE MONEY US, LLC. ALL RIGHTS RESERVED. All the Money in the World,Michelle Williams

Paini, EM-kisat, Rooma, Italia, 10.-16.2.

Yle Areena ja Yle TV2
Katso ohjelma tästä

Alkuvuosi on ollut mielenkiintoinen, sillä painin monivuotinen johtotähti Petra Olli ei ole ollut kilpailukuntoinen ja 97-kiloisissa Elias Kuosmanen ja Arvi Savolainen ovat kamppailleet siitä, kumpi pääsee taistelemaan olympiakarsintaan. Suomalaiset kärkipainijat hakevat paikkoja Tokion olympialaisiin Budapestin olympiakarsinnasta maaliskuussa, siis EM-kisojen jälkeen. Kilpailut selostaa Jarkko Ala-Huikku.

TIISTAI 11.2.

Monet ovat minulta kysyneet - Veikko Halmetojan vinkit matkailijalle – uusi sarja!

Yle Radio 1 klo 17.10 ja Yle Areena
Kuuntele ohjelma tästä

”Monet ovat minulta kysyneet, miksi käyttää aikaa ja rahaa matkusteluun. Kysymys on erinomainen. Jos tämä kysymys hiipii mieleesi, älä matkusta. Matkustaminen kuluttaa aina omien varojesi lisäksi luonnonvaroja. Eli mitä useampi ihminen pysyy paikoillaan, sitä enemmän jaettavaa on meillä, joiden ei tarvitse kysellä itseltämme, miksi matkustelemme. Jos ihmiskunta lopettaisi kaikki matkat, jotka tehdään tavan vuoksi, vastentahtoisesti ja ilman mainittavia elämyksiä, niin matkustamisen aiheuttamista päästöistä voitaisiin karsia kenties jopa puolet. Silloin meitä kokemusten perässä liikkuvia, miljoonakaupungeissa henkiin herääviä, ei ehkä syyllistettäisi valinnoistamme niin paljon.” Näin valistaa meitä taidegalleristi Veikko Halmetoja, joka matkustaa työnsä puolesta paljon. Hän tarjoaa uudessa neliosaisessa radio -ja podcast-sarjassaan matkan syyllistämättömään elämään. Äänisuunnittelu: Tuomas Vauhkonen. Ohjaaja: Soila Valkama. Tuottaja: Pertti Ylikojola.

Stacey Dooley: Äitini on asekauppias

Yle TV2 klo 21.00, Yle Areena 10.2.
Katso ohjelma tästä

(Stacey Dooley: Face to Face With The Arms Dealers, Britannia 2019) Gretchen on amerikkalainen perheenäiti ja ammatiltaan kansainvälinen asekauppias. Tässä harvinaisessa dokumentissa brittitoimittaja Stacey Dooley haastattelee Gretcheniä ja hänen perhettään Yhdysvaltain Arkansasin osavaltiossa, mistä käsin he pyörittävät maailmanlaajuista bisnestään. Tässä maailmassa aseet selitetään puolustautumisen, ei tappamisen kautta. Silmiä avaava dokumentti näyttää, miten syvä kuilu aseiden puolustajien ja niiden vastustajien välissä on. Yle Areena 31.12.2021 saakka

Nainen aseen kanssa katsoo suoraan kameraan.
Stacey Dooley: Äitini on asekauppias. Nainen aseen kanssa katsoo suoraan kameraan. Kuva: Karen E. Segrave/Yle Kuvapalvelu dokumenttiohjelmat,Stacey Dooley: äitini on asekauppias

Kino Suomi: Mustaa valkoisella

Yle Teema klo 21.55
Katso ohjelma tästä

(1968) Jörn Donnerin elokuva hyvin toimeentulevien Holmien avioliiton hajoamisesta ja uuden suhteen tarjoamasta hauraasta lupauksesta. N: Jörn Donner, Kristiina Halkola, Liisamaija Laaksonen, Jukka Virtanen.

Liisamaija Laaksonen ja Jörn Donner elokuvassa Mustaa valkoisella.
Kino Suomi: Mustaa valkoisella. Liisamaija Laaksonen ja Jörn Donner elokuvassa Mustaa valkoisella. Kuva: Yle Kuvapalvelu Mustaa valkoisella,Jörn Donner,Liisamaija Laaksonen

KESKIVIIKKO 12.2.

Prisma: Droonit – uhka vai mahdollisuus?

Yle TV1 klo 19.00
Katso ohjelma tästä

(Drones: The Next Air Disaster?, Britannia 2019) Droonit tai lennokit ovat muuttaneet maailmaa – niitä käytetään lukemattomissa tehtävissä aina tavaroiden kuljettamisesta palontorjuntaan. Drooneista on kuitenkin aiheutunut myös ongelmia, sillä tuhansien ihmisten lentomatkailu on häiriintynyt niiden vuoksi. Dokumentissa selvitetään, millaisia uhkia tämä uusi teknologia tuo mukanaan ja miten voimme suojautua niiltä. Yle Areena 60 päivää

Marokko – rakkauden ja sodan aika (12) 1/17 – uusi sarja!

Yle Teema ke-pe klo 20.00 alkaen
Katso ohjelma tästä

(Morocco - Tiempos de guerra) Espanja kävi 1920-luvulla sotaa Marokossa tuhotakseen berberiheimojen muodostaman tasavallan. Heinäkuussa 1921 Espanjan kuningattaren aloitteesta joukko madridilaisia nuoria ja rohkeita sairaanhoitajia lähtee johtajansa Carmenin paimentamana kohti Marokkoa. Heidän on määrä perustaa uusi Punaisen ristin sotasairaala Melillaan, joka on riittävän lähellä taistelutannerta. Seurueeseen kuuluu Julian, määrätietoinen nuori nainen, jolta puuttuu sairaanhoitajan taidot mutta joka haluaa päästä Marokkoon löytääkseen veljensä ja rakastettunsa, joiden uskotaan kadonneen Annualin taistelussa. Löytääkö Julia etsimänsä rakkaat? Miten käy nuorten naisten tunteiden ristitulessa ja ketkä selviytyvät hengissä sodasta? Näyttelijöinä nähdään muun muassa Serranon perheestä ja La Republicasta tuttuja espanjalaistähtiä. Yle Areena 10 päivää

Nainen ja mies istuvat ilmeisesti vaunuissa, miehellä sotilaspuku, nainen katsoo vasemmalle tuskastuneen näköisenä.
Marokko - rakkauden ja sodan aika. Nainen ja mies istuvat ilmeisesti vaunuissa, miehellä sotilaspuku, nainen katsoo vasemmalle tuskastuneen näköisenä. Kuva: Enrique Baró Ubach / Yle draamasarjat,Marokko - rakkauden ja sodan aika

Kino: Stefan Zweig – Jäähyväiset Euroopalle

Yle Teema klo 21.30
Katso ohjelma tästä

(Vor der Morgenröte, Saksa 2016) Itävallan juutalainen maailmankuulu kirjailija Stefan Zweig lähtee maanpakoon vuonna 1936. Elämänkerrallinen draama kuvaa hänen yritystään sopeutua Euroopan tilanteeseen Brasiliasta käsin. Yle Areena 30 päivää

Mies tekee muistiinpanoja, nainen katsoo vieressä. Ovat jonkinlaisessa korkeassa ruohikossa tmv.
Kino: Stefan Zweig - jäähyväiset Euroopalle. Mies tekee muistiinpanoja, nainen katsoo vieressä. Ovat jonkinlaisessa korkeassa ruohikossa tmv. Kuva: Edge Entertainment Ab / Yle elokuvat,Stefan Zweig - Jäähyväiset Euroopalle

TORSTAI 13.2.

Helmikuun Toivotut: Viimeinen keikka

Yle Areena

Ollaan ystäviä. Kaikki yhden puolesta ja yksi kaikkien puolesta – välillä jopa samassa veneessä. Helmikuun Toivotut on ystävyyden, välittämisen ja itsekunnioituksen pohdiskelua sekä sitä, miten niistä pidetään kiinni. Rakkauden, hyväksynnän ja sielujen sympatian merkitys ei kysy ikää, sukupuolta, maata tai mantua. Suomalainen valentine on enemmän ystävyyttä kuin lempeä. Ollaan ananas ja kookos, mutta myös peruna ja purjo.

Viimeinen keikka
(1984) Komedia ystävyydestä, tekopyhyydestä ja hautajaisista. Pitkään hajalla olleen orkesterin jäsen kuolee, ja vainajan viimeinen tahto on, että entiset kaverit soittaisivat hänen haudallaan. Yle Areena toistaiseksi

Painija
(1985) Koskettava ja surumielinen tv-elokuva Painijasta, joka joutuu vanhainkotiin erikoisten persoonien joukkoon. Yle Areena 1 vuosi

Punaiset purjeet
(1989) Tarina kahden keski-ikäisen yksinhuoltajamiehen ystävyydestä suomalaisessa lähiössä. Yle Areena 1 vuosi

Idan jengi
Näyttelijöiden vanhainkotiin sijoittuva surumielinen komediasarja entisistä ensi-iltojen tähdistä elämässä tätä päivää ja rakkaita muistojaan. 6 osaa. Yle Areena 1 vuosi

Nitroliiga
(1993) Eläkeläiset suunnittelevat pankkiryöstön nykyajan tyyliin - pettääkö tekniikka vai hermot? Miten heidän käy? Yle Areena 1 vuosi

Hyväntekijä
(2014) Aikuisten rakkaustarina - haikea kuin suomalainen tango. Yle Areena 1 vuosi

Vimeinen keikka, Topi Tuomainen, Esko Pesonen, Risto Salmi ja Olavi Levula
Viimeinen keikka. Vimeinen keikka, Topi Tuomainen, Esko Pesonen, Risto Salmi ja Olavi Levula Kuva: Yle/Kalevi Rytkölä Viimeinen keikka

Ampumahiihdon MM-kisat, Anterselva, Italia, 13.-23.2.

Yle TV2 , Yle Areena ja Yle Puhe
Katso ohjelma tästä

Ampumahiihdon MM-kisoissa mielenkiinto kohdistuu suomalaisittain luonnollisesti naisten henkilökohtaisiin kisoihin ja Kaisa Mäkäräiseen. Perjantaina 14.2. vuorossa on naisten pikakisa ja takaa-ajokisa sunnuntaina. Naisten normaalimatka on luvassa tiistaina 18.2. Mahdollisesti viimeisissä ampumahiihdon arvokisoissa kilpailevan Mäkäräisen viimeinen tilaisuus kirkastaa mitalitiliään on sunnuntaina 23.2. naisten yhteislähtökisassa.

Anterselvassa kotiyleisön riemuksi mitaleista taistelevat edellisellä kaudella hienosti menestyneet italialaiset Dorothea Wierer, Liza Vitozzi, Lukas Hofer sekä Östersundin MM-kisoissa yllättäen maailmanmestaruuden voittanut Dominik Windisch. Televisiossa selostuksista vastaavat Johannes Oikarinen ja ruotsiksi Magnus Eklöv. Anterselvassa Ylen asiantuntijoina ovat tutut Sanna-Leena Perunka ja Paavo Puurunen. Toimittajina tunnelmia kisapaikalta välittävät Inka Henelius ja Nina Vanhatalo.

Kaisa Mäkäräinen ser bekymmersam ut.
Kaisa Mäkäräinen. Kaisa Mäkäräinen ser bekymmersam ut. Kuva: Lehtikuva Kaisa Mäkäräinen

Tanskalainen maajussi S22, 1-8 – uusi tuotantokausi

Yle Fem klo 18.30
Katso ohjelma tästä

(En tvättäkta lantis) Jo kymmenen vuoden ajan on 35-vuotias Frank Erichsen jakanut kanssamme elämänsä ja työnsä Kastaniegårdenssa, jossa hän asuu vaimonsa Theresan ja lastensa Johanin ja Alman kanssa. Uusissa jaksoissa Frank mm. rakentaa kivirappusia luonnonkivistä ja huhkii polttopuiden kimpussa. Yle Areena 1 vuosi

Tanskalainen maajussi
Tanskalainen maajussi. Tanskalainen maajussi Kuva: Peter Wath/DR/Yle Tanskalainen maajussi

Dokumenttiprojekti: Kuolema auringossa

Yle TV1 klo 19.00 ja Yle Areena 10.2.
Katso ohjelma tästä

Suomalainen nuori nainen kuolee epäselvissä olosuhteissa Espanjan aurinkorannikolla. Isä saa tyttärensä tuhkat pahvisessa kopiopaperilaatikossa Suomeen. Tyttären karu kohtalo vaivaa isää ja hän päättää lähteä etsimään vastauksia lapsensa kuolemaan. Suru oman lapsen kuolemasta seuraa aina mukana, mutta helpottaako suru jos tapahtumista saa tietää enemmän?

Ohjaaja Marja Kurikan dokumentti "Kuolema auringossa" käsittelee tärkeää aihetta suomalaisnuorten huumekuolemista ulkomailla. Espanjan aurinkorannikoilla on tarjolla houkuttelevia työtarjouksia, joihin nuoret herkästi tarttuvat. Pian he saattavat huomata, että kaikki ei ole niin kuin on luvattu. Näin kävi myös Petrin tyttärelle Lumille, joka lähti Espanjaan kolmen kuukauden työharjoitteluun vuonna 2016. Aurinko, hiekkarannat, meri ja vapaus vetosivat Lumiin, vaikka häneltä tarjottu työ olikin pettymys.

Nuori nainen katsoo kameraan ja hymyilee
Dokumenttiprojekti: Kuolema auringossa. Nuori nainen katsoo kameraan ja hymyilee Kuva: Yle Kuvapalvelu Dokumenttiprojekti,kuolema auringossa

Ralli, MM-sarja, Ruotsi, 13.-16.2.

Yle Areena, Yle TV1 ja Yle TV2
Katso ohjelma tästä

Rallin MM-sarja nähdään tänäkin vuonna Ylen kanavilla, kaikki osakilpailut kauden aikana näytetään sekä Yle Areenan puolella että televisiossa. Jatkaako viime kauden mestari Ott Tänak voittokulkua myös tänä vuonna uudessa tallissaan? Yle näyttää kaikki kauden osakilpailut. Kauden 2020 toinen osakilpailu ajetaan Ruotsissa helmikuun puolivälissä.

Kino Klassikko: Blow Out - Viimeinen todistaja (16)

Yle Teema klo 21.00
Katso ohjelma tästä

(Blow Out, USA 1981) John Travoltan tähdittämä Brian De Palman jännäriklassikko elokuvien äänitehosteita tekevästä miehestä, joka uskoo öisellä nauhoituskeikalla tallentaaneensa todisteen poliittisesta salamurhasta. Pääosissa John Travolta, Nancy Allen, John Litghow ja Dennis Franz. Uusinta. Yle Areena 7 päivää

John Travolta vanhanaikaisen radiolaitteen äärellä.
Kino Klassikko: Blow Out - Viimeinen todistaja. John Travolta vanhanaikaisen radiolaitteen äärellä. Kuva: MGM / Yle Kuvapalvelu elokuvat,Blow Out

Ulkolinja: Seksikauppaa Irakissa

Yle TV1 klo 22.00, Yle Areena 10.2.
Katso ohjelma tästä

(Iraq's Secret Sex Trade, Britannia 2019) Irakissa uskonto ja papisto ylläpitävät virallisesti tiukkaa moraalia, seksi avioliiton ulkopuolella on kielletty. Piilotetuilla kameroilla kuvattu dokumentti paljastaa toisen todellisuuden: osa uskonoppineista välittää naisia ja jopa nuoria tyttöjä halukkaille asiakkaille. Yle Areena 14.1.2022 saakka

PERJANTAI 14.2.

Jyrkin ja Neposen kommervenkkejä – uusi sarja!

Yle TV2 klo 17.05 ja Yle Areena
Katso ohjelma tästä

Jyrkin ja Neposen uudessa sarjassa päästään mukaan tuttuihin arkiympäristöihin: kauppareissulle, kirjastoon, lääkäriin ja leikkipuistoon. Kaikki ei kuitenkaan mene aivan suunnitellusti: Neponen haluaa kaupasta karkkia, mutta Jyrki ei suostu ostamaan. Neposen pitäisi mennä lääkäriin, mutta odotushuoneessa sitä alkaa pelottaa. Museossa Neponen innostuu lähtemään omille teilleen, ja kaksikko eksyy toisistaan.

Ollaan jumissa! Miten tästä selvitään? Mikä kommervenkki pitäisi keksiä, että päästään eteenpäin? Neuvonantajina sarjassa nähdään lapsia – vertaiskokijoita, pienten ihmisten arjen parhaita asiantuntijoita. Jyrkin ja Neposen pattitilanteissa solmut saadaan auki, ja hankaliinkin tunteisiin yhdessä tuumaillen otetta ja helpotusta.

Jyrkin ja Neposen kommervenkkejä -kirjoitus
Jyrkin ja Neposen kommervenkkejä. Jyrkin ja Neposen kommervenkkejä -kirjoitus Kuva: Yle Kuvapalvelu Pikku Kakkonen,Jyrkin ja Neposen kommervenkkejä

AIKUISET – erikoisjakso!

Ystävänpäivä: Juuso
Yle Areena ja Yle TV2 klo 19.05
Katso ohjelma tästä

Ihanat Oona ja Arttu tekevät paluun! AIKUISET-sarjan faneja hemmotellaan kevään aikana neljällä erikoisjaksolla, joista ensimmäinen suositellaan katsottavaksi bestiksen kanssa ystävänpäivänä. Oonan ja Artun ystävyys kriisiytyy, kun selviää että Arttu on vaihtanut puhelimensa pääsykoodin kertomatta siitä Oonalle. Onneksi länsimainen markkinatalous on luonut juuri tällaisia tilanteita varten ystävänpäivän. Ystävyyttä paikataan nykytaiteella, kalatacoilla ja vogue-bileillä. Yle Areena toistaiseksi

Nainen ja mies hississä valkoisissa vaatteissa.
AIKUISET. Nainen ja mies hississä valkoisissa vaatteissa. Kuva: Yellow Film & TV Oy / Yle Aikuiset (tv-sarja)

Huonoa ainesta 1/5 – uusi sarja!

Yle TV1 klo 22.00, koko sarja Yle Areenassa
Katso ohjelma tästä

(Bad Seed, S1, Uusi-Seelanti 2019) Uuden uusiseelantilaisen jännityssarjan päähenkilö, Simon Lampton, on arvostettu synnytyslääkäri ja perheellinen mies, jolla on upea vaimo ja kaksi ihanaa teinitytärtä. Mutta sitten käärme ui paratiisiin ja Simonin tarkoin varjeltu salaisuus, koko elämänmittainen valhe, on vaarassa paljastua. Sen seuraukset eivät olisi kaunista katsella. Kun Lamptonin naapurustossa tapahtuu raaka murha eikä se jää ainoaksi tässä hyväosaisten lintukodossa, tuore ylikonstaapeli Marie Da Silva uppoutuu tutkintaan ärhäkästi kuin rakkikoira. Kaikki jäljet näyttävät viittaavan yhteen ja samaan ihmiseen - Simon Lamptoniin. Onko Simon säälimätön tappaja vai viaton uhri? Millaisia salaisuuksia hänen menneisyytensä kätkeekään, ja miten niiden paljastuminen vaikuttaa hänen läheisiinsä? Yle Areena 90 päivää

Nainen ja mies seisovat poliisin rajaaman alueen ulkopuolella hieman kauhistuneen näköisinä.
Huonoa ainesta. Nainen ja mies seisovat poliisin rajaaman alueen ulkopuolella hieman kauhistuneen näköisinä. Kuva: Yle Kuvapalvelu jännityssarjat,Huonoa ainesta

LAUANTAI 15.2.

Lukupiiri: Hamlet

Yle Radio 1 klo 19.02 ja Yle Areena
Kuuntele ohjelma tästä

Helmikuun Lukupiirissä puhutaan Hamletista. William Shakespearen Hamletin eri tulkinnoista ja merkityksestä ovat suorassa parituntisessa lähetyksessä keskustelemassa kustannustoimittaja, suomentaja Saara Pääkkönen ja kirjailija Juha Hurme. Toimittajana on Jukka Kuosmanen. Puhelinnumero suoraan lähetyksen on 09 144 800, ja keskusteluun voi osallistua lähetyksen aikana myös verkossa osoitteessa yle.fi/kirjat. Verkkokeskustelua isännöi Jani Tanskanen.

Teemalauantai: Uuden Hollywoodin ääniä

Yle Teema klo 21.00 alkaen

Elokuvaillan tähdet ovat legendaarinen elokuvakriitikko Pauline Kael ja tämän suosikkiohjaajiin kuulunut Brian De Palma. Sekä tietysti Sissy Spacek, kauhistuttavan unohtumaton Carrien roolissa.

Pauline Kael ja elokuvakritiikin taide – ensiesitys!
Katso ohjelma tästä
(What She Said: The Art of Pauline Kael, USA 2019) The New Yorkerin avustaja Pauline Kael oli 1960–70-luvuilla maailman tunnetuin ja pelätyin elokuvakriitikko, joka vaikutti keskeisesti uuden Hollywoodin nousuun. Runsaasti upeita elokuvanäytteitä sisältävä, hymistelemätön dokumenttielokuva kertoo vihatun ja rakastetun kriitikkolegendan tarinan. Samalla se on mitä eloisinta kulttuuri-, elokuva- ja kritiikkihistoriaa. Ohjaus Rob Garver. Yle Areena 2 vuotta

Carrie
Katso ohjelma tästä
(USA 1976) ”A terrifyingly lyrical thriller”, ylisti Pauline Kael tätä kauhuelokuvaa, jossa koulukiusattu tyttö kostaa helvetillisesti kiusaajilleen. Suomessa elokuvan ensi-iltaa jouduttiin odottamaan 15 vuotta. Pääosassa Sissy Spacek, muissa rooleissa Piper Laurie, John Travolta, Amy Irving ja Nancy Allen. Perustuu Stephen Kingin kirjaan. Ohjaus Brian De Palma. Yle Areena 7 päivää

Brian De Palmaa esitetään myös Kino Klassikossa 13.2.

Veren peittämä Carrie tuijottaa eteensä. Kuva vuoden 1976 elokuvasta Carrie.
Carrie. Veren peittämä Carrie tuijottaa eteensä. Kuva vuoden 1976 elokuvasta Carrie. Kuva: MGM kauhuelokuvat,Teemalauantai,Carrie (elokuva 1976),Sissy Spacek,Brian De Palma

SUNNUNTAI 16.2.

Valitut

Kaikki jaksot (8) Yle Areenassa

(De utvalda) Ruotsalaistrilleri, jossa 12 toisilleen tuntematonsa tyttöä herää syrjäisellä tilalla. Kukaan ei muista mitään kuluneista 48 tunnista. Ovet ovat lukossa ja tytöt huomaavat pian olevansa osa koetta, jossa voivat kuolla – yksi toisensa jälkeen. Kaikki reagoivat äärimmäiseen tilanteeseen omalla tavallaan ja heidän keskinäisiä suhteitaan koetellaan. Yle Areena 30 päivää

Lelumesta S2, 1/10 – uusi kausi!

Yle TV2 klo 8.43 ja Yle Areena
Katso ohjelma tästä

Lelukaupan arkea seurataan 10 uuden jakson voimin. Lelu-Lea on nerokas keksijä ja Vt-Ricu innokas myyjä. Yhdessä heillä on Lelumesta niminen lelukauppa. Kaupan yläkerrassa on vintti, jonne pääsee hienosti teleporttaamalla. Lea tuntuu viihtyvän vintillä, mutta Ricua puolestaan pelottaa. Kauppaan saapuu taas monenlaisia asiakkaita jonkin pulman kanssa, joskus jopa ulkomailta saakka. Yhdessä Robotin kanssa Lelu-Lea ja VT-Ricu ratkaisevat kaikki ongelmat.

Ricu (Eero Ritala) ja Lelu-Lea (Noora Dadu) kurkistavat sisään jonkinlaiseen "telttaan"
Lelumesta. Ricu (Eero Ritala) ja Lelu-Lea (Noora Dadu) kurkistavat sisään jonkinlaiseen "telttaan" Kuva: Petteri Lappalainen / Yle lastenohjelmat,Lelumesta

Musta kortti 1/16 – uusi sarja!

Yle Fem klo 9.38 ja Yle Areena
Katso ohjelma tästä

(Svart kort) Kun Solhagenin koulun rehtori kuolee äkillisesti, kaikki muuttuu. Uusi rehtori Bäckman määrää, että koko koulusta tulee sisäoppilaitos koulurakennuksen remontin ajaksi. Osa on muualle muuttamisesta huolissaan, mutta toiset ovat toiveikkaita. Bäckman nimittäin lupaa, että lahjakkaille avautuu aivan uudenlaisia kehittymismahdollisuuksia. svenska.yle.fi/hajbo. Tekstitetty suomeksi. Yle Areena toistaiseksi

Arvo Pärtin kolmas sinfonia

Yle Teema klo 15.40
Katso ohjelma tästä

Viron festivaaliorkesteri esittää Arvo Pärtin 3. sinfonian, joka sävellettiin vuonna 1971. Orkesteria johtaa Paavo Järvi. Konsertti taltioitiin Pärnun musiikkifestivaaleilla vuonna 2018. Ennen konserttia nähdään Arvo Pärtistä kertova dokumentti Arvo Pärtin keskus Laulasmaalla. Yle Areena 30 päivää

Arvo Pärtin keskus Laulasmaalla
Katso ohjelma tästä
Aikamme kuuluisimpiin ja esitetyimpiin säveltäjiin kuuluva virolainen Arvo Pärt (s. 1935) sai elämäntyölleen ansaitsemansa tunnustuksen, kun hänen nimeään kantava keskus avattiin syksyllä 2018. Keskellä kaunista havumetsää, 35 kilometrin päässä Tallinnasta sijaitseva, arkkitehtonisesti upea kulttuurikeskus on jo muodostunut suosituksi matkailukohteeksi. Yle Areena 30 päivää

Paavo Järvi ja Arvo Pärt
Arvo Pärtin kolmas sinfonia. Paavo Järvi ja Arvo Pärt Kuva: Kaupo Kikkas musiikkiohjelmat,Arvo Pärtin kolmas sinfonia

Radio Variaatio: Saaliseläimen vaistot

Yle Radio 1 klo 18.00 ja Yle Areena
Kuuntele ohjelma tästä

Kun kirjailija Helena Sinervo lähti kolme vuosikymmentä sitten interrail-matkalle, hän opetteli Tanskan salmissa huutamaan ranskaksi apua. Pian hän tapasi miehen, joka osasi viheltää puhtaasti Schubertin laulun Forelli. Kumpikaan näistä yksityiskohdista ei ollut sattumaa. Saaliseläimen vaistot on tositapahtumiin perustuva tarina siitä, miksi vaistoihin kannattaa luottaa. Käsikirjoitus: Helena Sinervo. Ohjaus: Suvi Sinervo. Kertojana esiintyy näyttelijä Timo Torikka. Äänisuunnittelu: Kai Rantala. Tuottaja: Hannu Karisto. Uusinta vuodelta 2018.

Generation Wealth

Yle Fem klo 21.45, Yle Areena 10.2.
Katso ohjelma tästä

(2018) Valokuvaaja ja elokuvaaja Lauren Greenfield on 25 vuotta matkustanut ympäri maailman ja kuvannut yhteiskunnallisia ilmiöitä. Usein hänen työssään on heijastunut vauraus. Dokumentissa Generation Wealth hän syynää maailman rikkainta yhteiskuntaa ja pohtii, kuinka lähellä rappiota se on. Yle Areena 30 päivää

nainen ja lapsi, joka keinuu keinuhevosella. Naisen paidassa lukee I´m a Luxury.
Generation Wealth. nainen ja lapsi, joka keinuu keinuhevosella. Naisen paidassa lukee I´m a Luxury. Kuva: Lauren Greenfield asiaohjelmat,Generation Wealth

Lue myös - yle.fi:stä poimittua