Hyppää pääsisältöön

Conrad Tao tuo politiikan pianomusiikkiin - ja onnistuu

Pianisti-säveltäjä Conrad Tao on isompi nimi Yhdysvalloissa kuin Euroopassa, mutta hänen tuore levynsä American Rage (Amerikkalainen raivo) on herättänyt huomiota globaalisti. Warner Classicsin kiinnittämä entinen teinitähti vetäisee niin poliittisen ohjelmiston niin hyvin, että sekä eliitin että kansan on syytä lotkauttaa korviaan, olipa niiden poliittinen sijainti vasemmalla tai oikealla.

Conrad Tao / American Rage
Conrad Tao / American Rage Uudet levyt

Taon valitsema ohjelmisto on yksinkertainen mutta tehokas. Alkuun ja loppuun hän jytistelee poliittisesti tiedostavan pianisti-säveltäjä Frederic Rzewskin kappaleet, jotka ovat saaneet innoituksensa 1930-luvun työväenliikkeestä. Mutta välissä on pianosonaatti Aaron Coplandilta, joka nousi Yhdysvaltain kansallissäveltäjäksi poliittisesta ajojahdista ja homoudesta huolimatta. Oiva veto on myös levyn uusin teos, Julia Wolfen Compassion syyskuun yhdennentoista päivän muistolle, joka aiheensa kansallisella pyhyydellä ylittää jakolinjat.

Teosten peruskaraktääri on toteavan traaginen, ja on nerokasta otsikoida juuri se mielentila amerikkalaiseksi raivoksi. Tao ei ole poiminut mukaan mitään julistavaa, aggressiivista tai yksiselitteistä, vaikka juuri sellaista aineistoa maailma pursuaa. Sen sijaan hän on antanut tilaa viiltävälle, analyyttiselle ja moniulotteiselle musiikille. Levyä kuunnellessa on päivänselvää, että näiden teosten raivo on merkityksellistä ja täynnä muutosvoimaa, toisin kuin äkäisen presidentin twiitit.

Jo teosvalinnat ja otsikointi riittäisivät tämän levyn sisällöksi, mutta mikä parasta Conrad Tao myös soittaa erinomaisesti. Taolla riittää iskuvoimaa ja herkkyyttä sointiväreille, ja etenkin tummat murinat hän rakentaa todella uhkaaviksi ilman suttuisuutta, mutta keskeistä on, että mutkattoman viiltävä tulkintaote paljastaa musiikin ei-käsitteelliset viestit koko hyytävyydessään.

Innolla odotan, kuka kotimainen taidemuusikko pystyy kuratoimaan itselleen levyn, joka on poliittisesti ja musiikillisesti näin täysipainoinen. Festivaaliohjelmistoissa vastaavaa on jo nähty, mutta vaatii enemmän ladata staattinen äänilevy täyteen dynaamista politiikkaa.

"American Rage". Frederic Rzewski: Which Side Are You On; Winnsboro Cotton Mill Blues. Aaron Copland: Pianosonaatti. Julia Wolfe: Compassion. - Conrad Tao, piano. (Warner Classics, 9029535477)

Kuuntele Uudet levyt 11.2.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • Monteverdi-valikoima hurmaa kuin pienoisooppera

  Levyarvostelu

  Barokkiguru Rinaldo Alessandrinin johtama laulu- ja soitinyhtye Concerto Italiano on levyttänyt Monteverdia ennenkin. Parin vuoden takainen valikoima Night poimi madrigaalimestarin aarrearkusta musiikkia sotaan ja rakkauteen, kun taas uutuus Daylight keskittyy lauluun, tanssiin ja flirttailuun. Kun näistä aiheista kasataan vetävä, pienoisoopperan kaltainen kokonaisuus, joka vieläpä esitetään kertakaikkisen makoisasti, on kevätkauden voimasoittolevy selvillä.

 • Belle époquen loistavaa laulutaidetta patriarkaatin varjoista

  Levyarvostelu

  Sopraano Laetitia Grimaldi ja pianisti Ammiel Bushakevitz ovat laatineet BIS-yhtiön uutuuslevylle ohjelmiston, joka erottuu edukseen taidemusiikin tasa-arvoistumisen tuottamassa levyvirrassa. Ombres-otsikon alla kokonaisuus esittelee Ranskan Belle époque -aikakauden naissäveltäjien laulutuotantoa, joka on jäänyt varjoihin taidemusiikkikulttuurin keskittyessä suurmiesten suurteoksiin. Joskus tällaisten levyjen parasta antia on moniarvoistumisen ilo, mutta nyt iloa tuo myös herkullisen suoraviivainen musiikki.

 • Mezzo Melis Jaatisen profiililevyllä Skandinavia kohtaa Pariisin

  Levyarvostelu

  Norjassa ja Suomessa opiskellut, Oslossa asuva mezzosopraano Melis Jaatinen on vakiinnuttanut paikkansa etenkin pohjoismaiden oopperalavoilla, mutta omaa levyä on jouduttu odottamaan - tähän asti. Alban julkaisema uutuus "Impressions du nord" esittelee paitsi pätevän laulajan myös kiinnostavan ohjelmistonurkkauksen: Skandinaavisen kansallisromantiikan ranskalaiset vaikutteet ovat tuottaneet intensiivistä, tumman sävykästä musiikkia, joka sopii Jaatisen äänelle.

 • Kotimaiset Vasks-tulkinnat kestävät vertailun

  Levyarvostelu

  Latvialainen säveltäjä Peteris Vasks on noussut mystisen minimalismin kansainväliseksi kärkinimeksi immersiivisellä tunnemusiikillaan. Alban uutuuslevyllä Vasks-tarjontaa lisää säveltäjän ystävä, kapellimestari Juha Kangas, joka Tallinnan kamariorkesterin kanssa on taltioinut kaksi Vasksin suosittua konserttoa. Solisteina sellisti Marko Ylönen ja alttoviulisti Lilli Maijala joutuvat kovaan kansainväliseen vertailuun - mutta pärjäävät hyvin, päätellen siitä että oma sieluni liikahtaa, ja vieläpä Vasksin tarkoittamaan suuntaan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua