Hyppää pääsisältöön

Karlsons säveltää ryhtiä mystiseen minimalismiin

Latvian radiokuoro on melkeinpä maailman paras kuoro, eikä ihme että Ondine julkaisee sen levyjä minkä ehtii. Kuoro on taltioinut perusohjelmistoa ansiokkaasti, mutta viime aikoina sekaan on eksynyt ohuenpuoleista tunnelmamusiikkia Baltiasta. Siksi suhtauduin epäilyksellä uuteen Juris Karlsonsin musiikkia esittelevään levyyn. Mutta tuntematon latvialainen paljastui dynaamiseksi, omaääniseksi säveltäjäksi, joka säveltää jopa mystiseen minimalismiin ryhtiä ja värejä.

Oremus / Juris Karlsons
Oremus / Juris Karlsons Uudet levyt

Seitsemänkymppistä Karlsonsia arvostetaan Latviassa keinoiltaan ja tyyleiltään monipuolisena, taitavana ammattimiehenä, jonka musiikissa on kontrasteja, yllätyksiä ja huumoria. Hänen laajasta kuorotuotannostaan levylle on valittu neljä varsin tuoretta teosta. Puolituntinen Adoratio on jylhäksi yltyvä sinfonia kuorolle ja orkesterille. Le lagrima dell'anima on sointuisaa, tihenevää kelluttelua pianon säestyksellä, kun taas Oremus... ja Ora pro nobis edustavat jämäkämpää ja harmonioiltaan perusturvallista kuoroilmaisua.

Uskonnolliset tekstit ja tylyn modernismin kaihtaminen viittaavat mystisen minimalismin siirappitahmaan, mutta Karlsons pitää kätensä puhtaina. Sointuisista harmonioista ja verkkaisista tempoista huolimatta musiikki tuntuu ryhdikkäältä ja intensiiviseltä, koska Karlsons rakentaa myös dramaattisia leikkauksia, monitulkintaisia kenttiä ja uhkaavia nostatuksia. Informaatiotiheys ei ehkä tyydytä avantgardistisesti asennoitunutta kuulijaa, mutta teokset kehittyvät plastisesti eivätkä jää junnaamaan. Kuorosäveltäjänä Karlsons puolustaa paikkaansa kansainvälisen levy-yhtiön katalogissa ja kansainvälisen huippukuoron ohjelmistossa.

Latvian radiokuorollekin Karlsons tarjoaa musiikillisesti niin palkitsevia haasteita, että se intoutuu laulamaan tavanmukaisella huipputasollaan muutaman notkahduslevyn jälkeen. Sävelpuhtaus, soinnin yhtenäisyys ja solistien yksilösuoritukset ovat taas kerran mallikkaita.

Juris Karlsons: Oremus...; Adoratio; Le lagrime dell'anima; Ora pro nobis. - Latvian radiokuoro ja Sinfonietta Riga/Sigvards Klava. (Ondine, ODE 1342-2)

Kuuntele Uudet levyt 11.2.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • Monteverdi-valikoima hurmaa kuin pienoisooppera

  Levyarvostelu

  Barokkiguru Rinaldo Alessandrinin johtama laulu- ja soitinyhtye Concerto Italiano on levyttänyt Monteverdia ennenkin. Parin vuoden takainen valikoima Night poimi madrigaalimestarin aarrearkusta musiikkia sotaan ja rakkauteen, kun taas uutuus Daylight keskittyy lauluun, tanssiin ja flirttailuun. Kun näistä aiheista kasataan vetävä, pienoisoopperan kaltainen kokonaisuus, joka vieläpä esitetään kertakaikkisen makoisasti, on kevätkauden voimasoittolevy selvillä.

 • Belle époquen loistavaa laulutaidetta patriarkaatin varjoista

  Levyarvostelu

  Sopraano Laetitia Grimaldi ja pianisti Ammiel Bushakevitz ovat laatineet BIS-yhtiön uutuuslevylle ohjelmiston, joka erottuu edukseen taidemusiikin tasa-arvoistumisen tuottamassa levyvirrassa. Ombres-otsikon alla kokonaisuus esittelee Ranskan Belle époque -aikakauden naissäveltäjien laulutuotantoa, joka on jäänyt varjoihin taidemusiikkikulttuurin keskittyessä suurmiesten suurteoksiin. Joskus tällaisten levyjen parasta antia on moniarvoistumisen ilo, mutta nyt iloa tuo myös herkullisen suoraviivainen musiikki.

 • Mezzo Melis Jaatisen profiililevyllä Skandinavia kohtaa Pariisin

  Levyarvostelu

  Norjassa ja Suomessa opiskellut, Oslossa asuva mezzosopraano Melis Jaatinen on vakiinnuttanut paikkansa etenkin pohjoismaiden oopperalavoilla, mutta omaa levyä on jouduttu odottamaan - tähän asti. Alban julkaisema uutuus "Impressions du nord" esittelee paitsi pätevän laulajan myös kiinnostavan ohjelmistonurkkauksen: Skandinaavisen kansallisromantiikan ranskalaiset vaikutteet ovat tuottaneet intensiivistä, tumman sävykästä musiikkia, joka sopii Jaatisen äänelle.

 • Kotimaiset Vasks-tulkinnat kestävät vertailun

  Levyarvostelu

  Latvialainen säveltäjä Peteris Vasks on noussut mystisen minimalismin kansainväliseksi kärkinimeksi immersiivisellä tunnemusiikillaan. Alban uutuuslevyllä Vasks-tarjontaa lisää säveltäjän ystävä, kapellimestari Juha Kangas, joka Tallinnan kamariorkesterin kanssa on taltioinut kaksi Vasksin suosittua konserttoa. Solisteina sellisti Marko Ylönen ja alttoviulisti Lilli Maijala joutuvat kovaan kansainväliseen vertailuun - mutta pärjäävät hyvin, päätellen siitä että oma sieluni liikahtaa, ja vieläpä Vasksin tarkoittamaan suuntaan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua