Hyppää pääsisältöön

Prisma: Takaisin Kuuhun – Matkaako ihminen vieraalle taivaankappaleelle jo jäädäkseen?

20.7.1969 ensimmäinen ihminen käveli Kuussa.
Ihminen käveli ensimmäisen kerran Kuun pinnalla 50 vuotta sitten. 20.7.1969 ensimmäinen ihminen käveli Kuussa. Kuva: Nasa astronautit,Kuu,ihminen,Ensimmäinen kuukävely,Tranquility Base

TV1 keskiviikkona 19.2.2020 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaina 22.2. klo 13.55 ja maanantaina 24.2. klo 23.05, Areenassa

Ihminen asteli 50 vuotta sitten ensimmäistä kertaa Kuun kamaralla. Nyt avaruusmatka ei koske vain muutamia maita, vaan kiinnostus kuulentoihin on kasvanut kaikkialla maailmassa voimakkaasti.

Kuun luonnonvarat houkuttavat yrityksiä

Kuun napa-alueilta on löydetty elintärkeä tekijä – jäätä. Taivaankappaleella on myös suuria metalliesiintymiä kuten rautaa ja titaania. Tutkijat arvioivatkin, että avaruuden luonnonvarat mahdollistavat seuraavan talousmullistuksen.

Ainakin kymmenkuntaa yritystä kiinnostaa selvittää, voisiko Kuussa harjoittaa taloudellisesti tuottoisaa toimintaa. Niissä uskotaan, että säännöllinen liikenne Kuuhun ja takaisin on mahdollista tulevaisuudessa.

Uudet houkutukset nostavat esiin uusia kysymyksiä. Onko luonnonvaroja edes mahdollista hyödyntää ilman omistusoikeutta niihin?

Esimerkiksi Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallintovirasto Nasa haluaa mahdollistaa monenlaisia toimintoja Kuussa. Se suunnittelee Kuun kiertoradalle Lunar Gateway -asemaa, jota astronautit voisivat käyttää tukikohtana kuulennoillaan.

Mitä toiselle taivaankappaleelle asettuminen vaatii?

Yhdysvaltalainen dokumentti Takaisin kuuhun tutkii Kuun valloituksen uusia mahdollisuuksia. Kuuhun matkaaminen on kallista ja vaikeaa toteuttaa, mutta sinne jääminen on vieläkin vaikeampaa. Mitä vaaditaan, että ihminen voisi asettua toiselle taivaankappaleelle?

Muuttaako veden löytyminen Kuusta kaiken? Olisiko Kuussa jo mahdollista elää sen tarjoamin luonnonvarojen turvin? Mikä on muuttunut kylmän sodan jälkeisen avaruuskilvan jälkeen? Onko ihmiskunta uskaltautumassa uudelle rajaseudulle ja ottamassa uuden askeleen historiassa?

Back to the Moon. Tuotanto: Bigger Bang Communications/WGBH, Yhdysvallat, 2019. Lukijana on Juhani Rajalin.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.