Hyppää pääsisältöön

Ville Mäkipelto, 31 on tubettava teologian tohtori

"Tubettamisessa ja tutkimustyössä on paljon samaa."

Tiedemaailmasta ponnistava tubettaja tietää, miksi salaliittoteoriat jylläävät Youtubessa. Ville Mäkipelto on tubettava tohtori, jonka viihteelliset tiedevideot kasvattavat suosiotaan.

"Olen teinivuosista alkaen tehnyt säännöllisesti videoita. Ostin ensimmäisen videokameran 17-vuotiaana, kun sain ensimmäisen palkkani kesätyöstä päiväkodissa. Katsoin netistä ohjeita ja opettelin editoimaan. Olen ollut aina valtavan innostunut nimenomaan editoinnista.Lukioaikana kiinnostuin katsomuksellisista kysymyksistä laajemmin, kiitos hyvien opettajien.

Teini-ikään saakka kuuluin aktiivisesti helluntaiseurakuntaan ja tein paljon erilaisia videoita leireistä, perheestä ja ystävistä.

Armeijassa kävin rippikoulun ja liityin evankelisluterilaiseen kirkkoon. Lisäksi lukioaikana kiinnostuin katsomuksellisista kysymyksistä laajemmin, kiitos hyvien ja innostuneiden uskonnon, psykologian ja filosofian opettajien. Lukion jälkeen pääsin opiskelemaan teologiaa Helsingin yliopistoon.Historiasta saa poimittua paljon kiinnostavia juttuja ja tutkijana tiedän, miten tietoa käsitellään kriittisesti.

Teologian lopputyötä kirjoittaessani huomasin, että sehän onkin hauskaa. Minulla ei ollut graduahdistusta vaan pikemminkin graduinnostus. Silloin sain ensimmäisen kerran tehdä jopa vähän tiedettä ja tuoda aiheeseen uutta näkökulmaa.

Vaikka tutkijanura ei ollut alunperin suunnitelmassa, vei akateeminen maailma pian mukanaan. Valmistumisen jälkeen sain töitä yliopistolta ja aloitin väitöskirjan tekemisen. Tutkimusalani on eksegetiikka eli varhaisten juutalaisten ja kristillisten tekstien tutkiminen. Lisäksi teen psykologian maisteriopintoja.

Työssäni tutkin muutamia Kuolleenmeren kääröjä. Repaleisia hepreankielisiä kirjoituksia, jotka on kirjoitettu ennen ajanlaskun alkua ja löydetty luolista Israelissa.

Väitöskirjaa tehdessäni – noin kuusi vuotta sitten – törmäsin ilmiöön nimeltä tubettaminen. Tajusin, että on ihmisiä, jotka säännöllisesti kuvaavat asioita omasta elämästään ja julkaisevat niitä. Se tuntui tosi jännittävältä.

Ihastuin erityisesti suomalaisen tubettajan Eddspeaksin rentoon tyyliin. Pian löysin englanninkieliset tiedekanavat, ja tajusin, että vastaavia ei ole lainkaan suomeksi. Perustin oman kanavan ja päätin kokeilla. Ensimmäinen video näki päivänvalon 5.1.2015. Siinä esittelin itseni ja sen hetkiset tavoitteeni vloggaukseen, niin kuin sitä silloin kutsuttiin. Halusin tehdä matkavideoita ja kertoa asioita tieteestä, rennolla otteella.

Tubettaminen oli aluksi vaihtelua väitöskirjan tekoon. Kaipasin rajatun ja kurinalaisen tutkimuksen rinnalle jotain luovaa. Jotain, jossa voisin vapaammin ilmaista itseäni.

Kun aloitin tubettamisen, pelkäsin, mitä työyhteisössäni teologisessa tiedekunnassa asiasta sanottaisiin. Menettäisinkö uskottavuuteni tutkijana?

Pari ensimmäistä vuotta meni oman tyylin etsimiseen ja kokeilin erilaisten videoiden tekemistä. Katsojia niillä ei juurikaan ollut. Vähitellen löysin tapani tehdä viihteellisiä faktavideoita ja yleisö löysi videoni. Ensimmäinen suosittu video oli 5 outoa salaliittoteoriaa. Huomasin, että erilaiset Top-listaus -videot saivat paljon katsojia.

Eksegetiikan väitöskirjani valmistui 2018 ja jatkoin työtä tutkijana yliopistolla. Tällä hetkellä Youtube-kanavallani on yli 70 000 tilaajaa. Se on yksi suosituimmista suomenkielisistä Youtube-kanavista.

Aluksi kukaan yliopistolla ei tiennyt tubettamisesta, ja on pakko myöntää, että minua jännitti, miten tutkijakollegat mahtaisivat touhuun suhtautua. Huoli oli onneksi turha.

Kun näkyvyyttä alkoi tulla, videoistani ruvettiin puhumaan, mutta kaikki olivat hyvin rohkaisevia. Eräskin työkaveri kuuli vähän aikaa sitten 8-vuotiaalta lapseltaan, että Mäkipellon videot trendaavat Youtubessa. Se tuntui hauskalta.Tutkimustyössä ja tubettamisessa on paljon yhteistä. Molemmat ovat luovaa työtä.

Teologian opinnoista saa hyvät tiedot ihmiskunnan historiasta aina muinaisesta Mesopotamiasta nykypäivään asti. Vaikka videoni ovat pintaraapaisuja eri aiheisiin, niin taustastani on ehdottomasti hyötyä. Historiasta saa poimittua paljon kiinnostavia juttuja ja tutkijana tiedän, miten tietoa käsitellään kriittisesti.

Videoiden tekemiseen minua motivoi halu innostaa ihmisiä oppimaan ja löytämään uusia asioita. Nautin voidessani jakaa itseäni kiinnostavan asian muillekin. Jos olen itse oppinut jotain uutta, niin olen ihan aivan fiiliksissä siitä. Sellaista tunnetta haluaisin välittää eteenpäin.

Yritän ujuttaa viihteen sekaan aina rippusen asiaa.

Tutkimustyössä ja tubettamisessa on oikeastaan paljon yhteistä. Kumpikin on luovaa työtä. Tutkijan pitää koko ajan kirjoittaa uusia artikkeleita, ja tubettajalla on kova paine tehdä uusia videoita. Molemmat ovat aika kilpailtuja aloja. Tutkijat kilpailevat vähistä apurahoista, tubettajat katsojista ja maineesta. Molemmissa verkostoituminen on tärkeää.

Yritän ujuttaa viihteen sekaan aina rippusen asiaa. Teen myös juttuja, joissa tieteen näkökulma korostuu. On huikea tunne, kun huomaa lasten kiinnostuvan tieteestä.Jotkut nuoret ovat sanoneet aikovansa opiskelemaan teologiaa tai psykologiaa, koska olen puhunut niistä.

Kanavani ympärille muodostui nopeasti yhteisö ihmisistä, jotka haluavat keskustella kanssani. Vuorovaikutus yleisön kanssa on tärkeä osa tubettamista. Tietovideoiden lisäksi teen satunnaisesti Q&A-videoita ja livelähetyksiä, joissa katsojat voivat kysyä minulta mitä vain. Katsojat ovat nuoria, ja he kyselevät usein, uskonko salaliittoteorioihin tai jumalaan ja miksi hän olen lähtenyt opiskelemaan teologiaa.

Parasta palautetta ovat katsojien innostuneet kommentit. Jotkut nuoret ovat myös sanoneet aikovansa opiskelemaan teologiaa tai psykologiaa, koska olen kertonut niihin liittyvistä asioista. Vähän aikaa sitten yksi lukiolainen kertoi katsoneensa kaikki tekemäni psykologia-aiheiset videot. Hän käytti niissä olleita asioita esimerkkeinä ja kirjoitti psykasta laudaturin.

Pitää muistaa, että YouTubessa en ole Ville, vaan tubettaja Ville Mäkipelto.

Mitä enemmän videota katsotaan, sitä enemmän niihin tulee kommentteja. Osa on väistämättä negatiivisia. Suosituimmissä videoissa fanikunta laajenee pois niistä, jotka yleensä tykkäävät videoista. Osalla katsojista on pahantahtoisia ajatuksia. Joidenkin tarkoitus on vain trollata ja loukata. Saan esimerkiksi joskus palautetta, että kuulostan monotoniselta robotilta.

Osaan suodattaa kommentit, mutta kyllä ne tuntuvat ikäviltä. Pitää muistaa, että Youtubessa en ole Ville, vaan tubettaja Ville Mäkipelto ja katsojat näkevät vain tietyn osan persoonastani. Eivät he tunne minua. Positiiviset kommentit unohtaa, mutta negatiiviset ja henkilökohtaiset jäävät helposti pyörimään mieleen.

Moni tubettaja on yllättävän ujo.

Olen videoilla paljon ilmeikkäämpi kuin oikeasti. Joskus on vaikea saada kuvatessa oikea energia päälle. Mutta siihen oppii, kun vain tekee videoita.

Moni tubettaja on yllättävän ujo. On ihan eri juttu tehdä yksin kameran kanssa videota kuin kohdata ihmisiä oikeasti. Videota tehdessä ei tarvitse skarpata niin paljon. Saman asian voi sanoa vaikka kymmenen kertaa, kuvata useita ottoja ja editoida sitten niin kuin haluaa. Voi valita, miten näyttäytyy ihmisille.

Onhan videoiden tekemisessä jotain hyvin itsekeskeistäkin. Ihminen kuvaa itseään kameralla ja ajattelee, että se on sen arvoista, että muidenkin kannattaa sitä katsoa. Mutta tubettamisen genrejä on erilaisia. Jotkut pyörivät vain henkilön elämän, mieltymysten ja persoonan ympärillä.

Minä yritän tubettamisessa osoittaa valokeilaa muualle kuin itseeni. Mielenkiintoisiin asioihin, ilmiöihin ja ihmisiin. Jos tubettaminen pyörisi vain minun persoonani ja elämäni ympärillä, niin tuskin jaksaisin kymmenen vuoden päästä tehdä tätä.

On helppo sanoa, miten ja miksi joku tubettaja on menestynyt, mutta yleensä sama resepti ei toimi enää muilla. Ideaa ei voi kopioida.

Moni tietää, että tubettamisella voi luoda itselleen ammatin – mutta se on tosi kilpailtua ja vaikeaa. Tietyt asiat pitää aina ottaa huomioon. Videoita on tehtävä säännöllisesti. Siihen se tubettaminen usein kaatuu. Saatat tehdä pari hyvää videota, mutta niitä hyviä videoita pitäisi tehdä joka viikko ja joka päivä.

Tyyli on Youtubessa tarkkaa, esimerkiksi oikeanlainen valaistus on tosi tärkeä.

On myös tehtävä mahdollisimman laadukasta sisältöä ja kiinnitettävä huomiota yksityiskohtiin. Tyyli on Youtubessa tarkkaa, esimerkiksi oikeanlainen valaistus on tosi tärkeä. Kuvauspaikan on oltava henkilökohtainen, jotta syntyy asetelma "toi tyyppi päästää mut lähelle", omaan olohuoneeseensa. Käytännössä kaikki tubettavat omassa kodissaan. Viime aikoina on näkynyt studiossa tehtyjä videoita, mutta niissäkin studio tehdään kodinomaiseksi.


Olen kertonut itsestäni aika paljon. Se on Youtubessa edellytys, siellä on oltava omana itsenään ja persoonanaan.

Videoissa näkyy kodistani tietty kulma, mutta mitään asuntoesittelyä en halua tehdä. Sellainen ei kuulu aiheeseen ja siinä on omat riskinsä.

Youtubesta saatava maailmankuva muotoutuu paljon sen mukaan, mitä kukin katsoja sieltä seuraa. Tarjolla on tosi paljon hyvää, pureksittua ja laadukasta sisältöä. Mutta on myös valeuutisia, salaliittoteorioita ja kaikkea mahdollista. Esimerkiksi litteän maan teoria on noussut taas otsikoihin, ja se johtuu ihan puhtaasti Youtubesta. Sinne on muodostunut yhteisöjä, joissa yritetään perustella mahdollisimman hyvin, miksi maa on litteä ja nykytiede väärässä.

Uskon, että Youtube ruokkii tällaista, koska video on viestinnällisesti niin vahva keino ja koska kanavien ympärille syntyy helposti yhteisöjä. Ja jos kanavalla on kymmeniä tuhansia tilaajia, se alkaa ilmiönä näyttää isolta. Mutta kun muistaa, että tilaajat tulevat ympäri maailman, niin eihän tuollainen määrä ole todellisuudessa paljonkaan.

Tubessa on valtavasti hyvää potentiaalia siihen, että lapset ja nuoret oppivat yhä aikaisemmin tärkeitä asioita.

Tubessa on valtavasti hyvää potentiaalia siihen, että lapset ja nuoret yhä aikaisemmin oppivat elämän kannalta tärkeitä asioita ja innostuvat uudesta tiedosta. Eivätkä he edes ajattele oppivansa, asiat vain jäävät mieleen, koska ne kiinnostavat. Esimerkiksi Roni Backin ansiosta lapset tietävät paljon uutisten aiheista. Muutenkin monet tubettajista puhuvat maailman tapahtumista, ilmiöistä ja uutisista ja lapset seuraavat ja fanittavat niitä. Jos nuori fanittaa tällaista tekijää, niin sehän on vain hyvä.Tutkijanura jää ainakin hetkeksi tauolle, ja tänä vuonna ryhdyn päätoimiseksi tubettajaksi.

Vähitellen videoiden tekeminen on alkanut muuttua harrastuksesta työksi. Kahden vuoden kuluttua valmistun psykologiksi, joten psykologiaan liittyyvät aiheet tulevat taatusti lisääntymään kanavallani. Tutkijanura jää ainakin hetkeksi tauolle, ja tänä vuonna ryhdyn päätoimiseksi tubettajaksi. Kuulun myös Suomen Tubettajat ry:n hallitukseen ja olen mukana Tubecon-tapahtuman järjestämisessä.

Tavoitteenani on tehdä vähintään kolme videota viikossa ja saada rikki maaginen sadantuhannen tilaajan rajapyykki. Ennen kaikkea haluaisin kuitenkin edelleen kehittyä videontekijänä. Haluan oppia tekemään aina vain laadukkaampia sisältöjä, jotka toivottavasti levittävät tiedon ja ajattelun ilosanomaa yhä useammille.

Vuonna 2019 saamani tutkimusapuraha saa siis odottaa hetken."

Villen suosittelemia viihteellisiä tiedekanavia

SciShow – Popularisoi tiedettä viihdyttävällä tavalla.

SciShow Psych – Esittelee psykologista tutkimustietoa napakan innostavasti.

Physics Girl – Fysiikkaa ymmärrettävästi ja hauskasti. Seuratuin nainen tiedetubessa.

Matthew Santoro – Listavideoiden kunkku! Tietoa tarinoiden muodossa.

Vsauce – Tiedetubettajien legenda, ilmeikäs tieteen popularisoija.

Petteri Mikkonen – Avaruutta, tiedettä ja mysteerejä.

Katso Yle Uutisluokan video kolmen nuoren Youtuben käytöstä.

Edit 11.2.2020 lisätty Yle Uutisluokan video artikkeliin.