Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Seksikauppaa Irakissa

Irakissa uskonto ylläpitää virallisesti tiukkaa moraalia, mutta todellisuus voi olla toinen.
BBC:n toimittaja Nawal Al Maghafi tutkii uskonnon varjolla tapahtuvaa naisten hyväksikäyttöä. Irakissa uskonto ylläpitää virallisesti tiukkaa moraalia, mutta todellisuus voi olla toinen. Kuva: BBC Arabic Yle TV1,Ulkolinja: Seksikauppaa Irakissa

TV1 torstaina 13.2.2020 klo 22.00 - 23.00, uusinta sunnuntaina 16.2. klo 23.30, Areenassa

Kadhimiyya, kaupunginosa Bagdadissa Irakissa. Paikka on šiiamuslimeille tärkeä pyhiinvaelluskohde. Pyhätöissä käy miljoonia vierailijoita ja moni pariskunta haluaa avioitua.

Kauppakeskuksessa pyhätön lähellä on useita avioliittovälittäjiä. Eräiden šiialaisten sanotaan siunaavan liittoja, joita kutsutaan nimellä mut´a eli ”huviliitto”. Sunneilla on myös eräänlainen väliaikaisliitto, misyar.

Yhteisössä, jossa karsastetaan seksiä ennen avioliittoa, mies voi ”huviliiton” kautta ottaa väliaikaisen vaimon. Vaikka kyseessä on laiton toiminta, sen avulla hyväksikäytetään naisia. Monen uskonmiehen mukaan islam hyväksyy huviliitot.

Brittidokumentissa Seksikauppaa Irakissa BBC Arabian toimittaja Nawal Al Maghafi tutkii väitteitä siitä, uskonmiehet parittavat naisia islamin sääntöjen varjolla.

Irakissa uskonto ja papisto ylläpitävät virallisesti tiukkaa moraalia. Avioliiton ulkopuolinen seksi on kielletty. Piilokameroilla kuvattu materiaali ja uhrien kertomukset kertovat synkästä todellisuudesta.

Sotavuodet ovat huonontaneet naisten asemaa Irakissa. Sotaleskiä on miljoona, ja moni on joutunut jättämään kotinsa. Uskonmiesten mukaan huviliitot auttavat köyhiä naisia, mutta brittikuvausryhmän tietoon on tullut naisten hyväksikäyttöä maksua vastaan.

Dokumentti paljastaa Bagdadissa seksuaalisen hyväksikäytön verkon. Osa uskonoppineista välittää naisia ja nuoria tyttöjä halukkaille asiakkaille. Uskonnon varjolla kaupataan jopa lapsia seksiin. Sotaleskiä pakotetaan halal-prostituoiduiksi.

Iraq´s Secret Sex Trade. Tuotanto: BBC Arabic, Britannia, 2019.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.