Hyppää pääsisältöön

Valheenpaljastaja: Youtube ei ole harmitonta viihdettä – "Älä jätä lasta yksin videoiden pariin", neuvoo mediakasvattaja

Kuvakaappaus Youtubesta
Kuvakaappaus Youtubesta Kuva: Mikko Lehtola / Yle, Youtube YouTube,Valheenpaljastaja (artikkelisarja),Yle Oppiminen

Youtubessa lasten suosikkihahmojen seikkailuihin saattaa ilmaantua yllättäviä kohtauksia, jotka sisältävät seksiä ja väkivaltaa. Youtube Kids tekee videoiden katsomisesta hiukan turvallisempaa, mutta sekään ei ole pomminvarma.

8-vuotias helsinkiläistyttö oli innostunut Just Dance -tietokonepelistä kaverinsa luona. Kotona hänellä ei ollut pelikonetta, joten hän keksi etsiä pelivideoita Youtubesta tabletilla. Äiti oli tyytyväinen, kun lapsi tanssi ja jumppasi vapaaehtoisesti kotona – kunnes hän alkoi kuunnella, mitä tyttären lempibiisissä laulettiin.

“Sexy me! I am so cool with my awesome big tits on the ground!” Youtube-kanavan nimi oli Family Friendly Gaming.

– Sittemmin olen seurannut tarkemmin, mitä hän Youtubesta katselee. Siellä voi yllättäen kätkeytyä kivan materiaalin sekaan joku pelottava yllätys, sanoo tytön äiti.

– Ei Youtube ole mitään harmitonta viihdettä, jonka pariin lapsen voi jättää huoletta.

Myös tuttujen animaatiohahmojen seikkailuihin saattaa yhtäkkiä ilmaantua yllättäviä sisältöjä. Youtubessa on valtavia määriä aidoilta näyttäviä Pingu-, Pipsa Possu- ja Ryhmä Hau -videoita, joissa onkin väkivaltaisia tai muutoin häiritseviä kohtauksia.

Toinen helsinkiläisäiti kertoo kaksivuotiaan lapsensa katsoneen Youtubesta Teletappeja, kun kesken kaiken ruutuun ilmestyi seksiä sisältävä animaatio.

Youtubessa on valtavia määriä aidoilta näyttäviä Pingu-, Pipsa Possu- ja Ryhmä Hau -videoita, joissa onkin väkivaltaisia tai muutoin häiritseviä kohtauksia.

Lapsia säikäyttävä sisältö voi vilahtaa ruudussa vain sekuntien ajan, eikä keittiössä puuhaileva vanhempi ehkä huomaa mitään erikoista. Tällaisten pelotteluvideoiden tekeminen on osa internetin versiointi- ja trollauskulttuuria, jota näkyy myös Youtubessa.

– On itse asiassa hämmentävää, miten vähän kuulemme Youtubeen liittyviä huolia vanhempainilloissa. Vanhempien huolet kumpuavat pitkälti mediasta, ja tällä hetkellä ne liittyvät sosiaalisen median käyttöön, sanoo Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) mediakasvatuksen suunnittelija Paula Aalto.

– Se on vanhemmille edelleen vieras ympäristö, mutta lapsille ja nuorille tosi tärkeä. Aikuisille jää pimentoon se monimuotoisuus, miten paljon sieltä löytyy kaikennäköistä. Tällä hetkellä esimerkiksi koronavirushysteria on pinnalla.

Kuvakaappaus Youtubesta
Kuvakaappaus Youtubesta Kuva: Kuvakaappaus Youtubesta Valheenpaljastaja (artikkelisarja),YouTube,Yle Oppiminen

Suositut hakusanat ohjaavat massatuotantoa

Lapsille tuotetaan outoa Youtube-sisältöä myös osin automatisoidusti ja algoritmien ohjaamana. Monet lapsille suunnatut kanavat ovat pullollaan toisiaan muistuttavia kömpelön näköisia halpisanimaatioita. Videoiden otsikoihin on tungettu pitkä rimpsu suosittuja aiheita, jotta vaikkapa Pipsa Possua ja tuutulauluja etsivät lapset ja vanhemmat klikkaisivat niitä.

Otsikoissa on esimerkiksi lukuisia tuttujen lastenlaulujen, piirrettyjen ja lelujen nimiä peräkkäin. Tätä kutsutaan sanasalaatiksi (word salad). Sisältö on kiistatta huonolaatuista, mutta ei yleensä sinänsä vaarallista.

Monet tällaiset massatuotantovideot ovat todella pitkiä. Vanhempi tuskin huomaa, jos tunnin mittaisen lastenlaulukokoelman sisällä on lasten silmille soveltumatonta kuvastoa.

Kids-sovellus auttaa vanhempaa rajoittamaan videoita

Kuvakaappaus Youtube Kidsistä
Kuvakaappaus Youtube Kidsistä Kuva: Kuvakaappaus Youtubesta YouTube,YouTube Kids,Yle Oppiminen,Valheenpaljastaja (artikkelisarja)

Youtube Kids on erillinen puhelimeen, tablettilaitteeseen tai älytelevisioon asennettava sovellus, jonka sisältö on tarkoitettu alle 13-vuotiaille lapsille. Se tuli Suomessa käyttöön vuosi sitten, helmikuussa 2019.

Monilta vanhemmilta sovelluksen saapuminen Suomeen on kuitenkin mennyt ohi. Perheissä katsotaan edelleen paljon sitä tavallista Youtubea, jonka sisältö on pääosin aikuisille.

– Lapsi altistuu jossain vaiheessa joka tapauksessa aikuisten Youtubelle, vaikka oma vanhempi olisi tosi valveutunut. Kaveripiiriin kuuluu kuitenkin monenlaista mediankäyttöä, sanoo Paula Aalto.

Youtube Kidsissä vanhempi voi esimerkiksi rajoittaa katseluajan kestoa ja estää tietyt videot tai kanavat kokonaan.

Videoiden tekijät eivät pääse lataamaan sisältöään suoraan Youtube Kidsiin, vaan Youtuben algoritmit suodattavat sovellukseen lapsille sopivaa sisältöä. Youtube on kertonut, että myös ihan oikeat ihmiset tarkastavat sisältöjä. Kids-sovelluksessa videoita ei voi myöskään kommentoida.

Youtube Kidsiä voi nykyisin käyttää myös ilman sovellusta. Pitää vain mennä verkkoselaimella osoitteeseen youtubekids.com. Helppokäyttöinen sivusto toimii varsin samalla tavalla kuin sovelluskin. Ensin se pyytää kertomaan lapsen iän, minkä jälkeen palvelu tarjoaa valikoiman esimerkiksi alle 4-vuotiaille sopivia ohjelmia.

Kidsissä vanhempi voi esimerkiksi rajoittaa katseluajan kestoa ja estää tietyt videot tai kanavat kokonaan. Haun voi myös ottaa pois päältä, jolloin lapsi voi katsella ainoastaan Youtube Kidsin ennalta valikoimia kanavia.

Myös Kids-sovellus on vuodesta toiseen saanut kritiikkiä lapsille sopimattomista sisällöistä. Se on silti lapsiystävällisin tapa katsella Youtubea, ja Youtube reagoi tavanomaista nopeammin poistopyyntöihin, jotka koskevat lasten sisältöjä.

Youtube yrittää pitää katsojan otteessaan

Youtuben suosittelualgoritmin perimmäinen tarkoitus on koukuttaa: se suosittelee katsojalle lisää sellaista sisältöä, josta se päättelee katsojan pitävän. Mitä enemmän informaatiota käyttäjä mieltymyksistään antaa, sitä paremmin algoritmi osuu oikeaan. Sen tavoitteena on pitää käyttäjä mahdollisimman kauan palvelussa, jotta hänelle voidaan näyttää mainoksia. Algoritmi alkaa pyörittää seuraavaa videota ilman että käyttäjä valitsee sitä katsottavaksi.

Suosittelualgoritmia on jo vuosien ajan kritisoitu taipumuksesta suositella koko ajan radikaalimpaa sisältöä. Youtube on esimerkiksi äärioikeistolaisten ja salaliittoteoreetikkojen suosikkialusta, joten aina vain syvemmälle ääriajatteluun kallistuvia videoita löytyy melkeinpä mistä vain poliittisesta kiistakysymyksestä. Misinformaatio leviää Youtubessa tehokkaasti.

Skandaalien yhteydessä Youtubella on ollut tapana tehdä kosmeettisia toimenpiteitä, esimerkiksi päätöksiä poistaa rankimpia videoita. Yhtiö on myös kertonut vähentäneensä salaliittosisällön näkyvyyttä. Helmikuun alussa firma ilmoitti päätöksestään poistaa Yhdysvaltain vaaleihin liittyvää misinformaatiota. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Youtube sitoutuu harhaanjohtavan poliittisen sisällön poistamiseen.

Kuvakaappaus Youtube Kidsistä
Kuvakaappaus Youtube Kidsistä Kuva: Kuvakaappaus Youtubesta YouTube,Yle Oppiminen,Valheenpaljastaja (artikkelisarja),YouTube Kids

Mediakasvattaja Paula Aallon ohjeet turvalliseen Youtuben katseluun:

Lapsen on mahdollista käyttää digitaalisia ympäristöjä turvallisesti, jos aikuinen on tutustunut niihin tarpeeksi hyvin. Silti on mahdollista, että lapsi näkee jonkun pelottavan tai hämmentävän videon. Tärkeintä on, että ikävän sisällön voi käydä läpi yhdessä aikuisen kanssa.

Lapset eivät opi Youtuben ja muiden alustojen käyttöä itsestään, vaan myös vanhempien täytyy tutustua niihin. Aikuisen läsnäolo on ensisijaisen tärkeää, kun tosi pieni ihminen käyttää digimediaa.

Aikuista tarvitaan sanoittamaan sisältöjä, vaikka ne olisivatkin ikätasoisia. Vaikka lapsi viihtyisi hyvin, se ei tarkoita, etteikö jokin voisi pelottaa tai ahdistaa lasta.

Voi kysyä, minkä ikäinen lapsi tarvitsee digitaalisia medioita. Laitteet naulaavat lapsen paikalleen tiukasti ja hänen on hyvin vaikea irtautua niistä itse.

Kun lapsi hieman kasvaa, eteen tulee turvallisuuden näkökulmasta uusia riskejä: onko jonkun vieraan esimerkiksi mahdollista päästä keskustelemaan lapsen kanssa? Pitää puhua ja sopia siitä, mitä tietoa itsestään voi jakaa. Turvataitojen opettelu on pitkä prosessi.

Hyvä mediakasvatussuhde lapseen on sellainen, että lapsi voi tulla itse kertomaan, jos kohtaa jotakin häiritsevää.

Tutkimukset kertovat, että liiallinen rajoittaminenkaan ei ole nuoren hyvinvoinnille ja kehitykselle hyväksi.

Valheenpaljastaja

 • Valheenpaljastaja: Miten keskustella rokotteista kriitikon tai vastustajan kanssa?

  Rokote-epäröinti kasvaa myös Suomessa.

  Radikaaleimpien rokotevastaisten porukka on pieni, mutta hyvin äänekäs. Heidän päätään on vaikea kääntää latomalla faktoja pöytään. Rokote-epäröijien määrä on paljon suurempi, ja heidän huoliinsa on syytä suhtautua vakavasti ja empaattisesti. Näin keskustelet rokotteista läheisesi kanssa, joka epäröi niiden ottamista.

 • Oletko Valheenpaljastaja? - Testaa mediataitojasi Yle Oppimisen testissä

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea.

  Verkossa leviää totuuden lisäksi myös paljon harhaanjohtavaa informaatiota ja suoria valheita. Netissä surffaajan on oltava koko ajan hereillä, ettei jaa feikkiä ihan ajattelemattomuuttaan. Tiedon äärellä on hyvä pysähtyä. Yle Oppimisen Valheenpaljastaja-testissä pääset testaamaan mediataitojasi.

 • Valheenpaljastajan mediataitopaketti koululaisille ja opiskelijoille

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea

  Yle Oppiminen on koonnut 5.–6. luokille, 7.–9. luokille, lukioille ja ammattikouluille mediataitopaketit, joista saa 1–2 oppitunnin mittaisen kokonaisuuden. Materiaalina on Valheenpaljastaja-video, jossa toimittaja-tietokirjailija Johanna Vehkoo kertoo verkossa esiintyvästä harhaanjohtamisesta ja valheista.

Media- ja digitaidot