Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Musiikin syntymäpäiväkalenteri pääkuva

Kapellimestari Eva Ollikainen palasi kansainväliselle uralle vakavan työuupumuksen jälkeen – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

Lassi Rajamaan piirros kapellimestari Eva Ollikaisesta.
Lassi Rajamaan piirros kapellimestari Eva Ollikaisesta. Lassi Rajamaan piirros kapellimestari Eva Ollikaisesta. Kuva: Lassi Rajamaa Eva Ollikainen

Vakavan työuupumuksen jälkeen musiikin uudelleen löytänyt kapellimestari Eva Ollikainen kertoo syntyneensä äärimmäisen energisenä ihmisenä, "sellaisena duracell-pupuna". Toista kertaa kansainvälistä kapellimestarin uraa tekevä Eva Ollikainen asuu perheineen Tanskan Odensessa ja aloittaa syksyllä 2020 nelivuotisen kautensa Islannin sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina.

Ensin pianistiksi, sitten kapellimestariksi

Espoossa 12. helmikuuta 1982 syntynyt Eva Ollikainen on sekä pianisti että kapellimestarit. Evan lapsuudenkodissa musiikki soi kaikkialla. Äiti Lea Savolainen opetti pianonsoittoa ja isä Juha Ollikainen oli intohimoinen amatöörimuusikko.

Pianoa 3-vuotiaasta asti Suzuki-ryhmässä isosiskon Maria Ollikaisen perässä soittanut Eva aloitti 12-vuotiaana opinnot Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa.

Lukio-opintoihin tarmokas Eva päätti käyttää vain kaksi vuotta ja valitsi koulukseen Tapiolan aikuislukion, sillä opinnot sai tehdä siellä omassa tahdissa.

– Se kertoo energiatasostani aika paljon. Olin tosi ahkera ja pidin uuden oppimisesta.

Aikuislukiossa Eva pääsi eroon myös kiusaajista.

– Yläasteella pojat heittivät pari kertaa roskikseen. Ala-asteella monet luokkatoverini soittivat pianoa ja joidenkin oli vaikea hyväksyä, että olin lahjakkaampi. Tanssin myös balettia ja se oli tietenkin nörttiä.

Ylioppilaaksi Eva Ollikainen kirjoitti 17-vuotiaana ja keskittyi sen jälkeen pianonsoittoon. Kapellimestariluokalle hänet valittiin 19-vuotiaana.

Musiikista tuli kaikkein tärkeintä vuosia isän kuoleman jälkeen

Musiikin tärkeys valkeni Eva Ollikaiselle jo 13-vuotiaana. Perheen tragedian, isän itsemurhan aikaan hän oli 6-vuotias. Tapahtuman lopullisuus valkeni hänelle vasta vuosien kuluttua teini-iässä.

– Musiikki muodostui minulle siinä vaiheessa todella tärkeäksi. Makasin olohuoneen lattialla ja laitoin stereot täysille. Silloin oikeastaan löysin orkesterimusiikin.

Eva koki silloin, että musiikki oli kaikki mitä hänellä oli, ja hän harjoitteli soittamista tunteja päivittäin. Pianodiplomin Eva Ollikainen suoritti Sibelius-Akatemiassa 20-vuotiaana vuonna 2002.

Orkesterin eteen ensimmäisen kerran 12-vuotiaana

Kapellimestari Jorma Panulan järjestämän kokeilun ansiosta Eva sai kokeilla tahtipuikkoa jo 12-vuotiaana Sibelius-Akatemian harjoitusorkesterin edessä. Silloin johtaminen ei se sujunut ollenkaan, Eva järkyttyi, mutta rauhoitti itseään ajatuksella ensimmäisestä kerrasta. Ehkä se ei siksi onnistunut.

15-vuotiaana hän uskalsi soittaa Panulalle, joka veti orkesterinjohdon ”kakaraluokkaa”. Eva kysyi, mahtuisiko mukaan vielä yksi innokas ja sai vastauksen "tule huomenna.”

Orkesterijohdon professori Leif Segerstam on kehunut Evaa vuolaasti:

– Eva on avoimen emotionaalinen, luonnollinen ja rehellinen. Hän kykenee johtamaan orkesteria niin, että katsojalta valuu suolavettä silmistä. Hän tuo musiikin esiin osana luontoa. Se on hyvän kapellimestarin merkki.

Kapellimestari uupui ja joutui uusimaan nahkansa

Eva Ollikainen voitti toisen kerran järjestetyn Jorma Panula -kapellimestarikilpailun vuonna 2003 ollessaan 21-vuotias. Solmittuaan sopimuksen kansainvälisen Harrison & Parrot -agentuurin kanssa hän teki muutaman vuoden ajan töitä hurjaa tahtia, lopulta aivan liikaa.

– Elämä oli oikeastaan vain selviytymistä konsertista toiseen. Sinfonian omaksumiseen oli aikaa alle viikko, ja konsertissa soitetaan tietysti muitakin teoksia.

– Se oli aivan kauheaa aikaa. Yritin sanoa agentilleni, että en halua tehdä näin paljon, haluan hengähtää, mutta en saanut minkäänlaista vastakaikua.

Vuonna 2008 hän jätti Harrison & Parrotin ja alkoi sopia konsertit itse.

Tilanne ei kuitenkaan helpottanut, lääkäri totesi rytmihäiriöitä sydämessä ja kehotti rauhoittamaan tahtia.

Edessä oli vakava työuupumus. Sen oireita oli muun muassa muistin heikentyminen. Hän ei pystynyt lukemaan, koska ei muistanut lukemastaan mitään. Kova päätös lopettaa kapellimestarin työt syntyi 2011.

Lopettaessaan Eva Ollikainen ei tiennyt, tulisiko ikinä tekemään töitä musiikin kanssa. Viimeisen konsertin jälkeen hän myi lähes kaiken omistamansa ja lahjoitti nuotit Sibelius-Akatemian kirjastoon.

– Oletin, ettei minulla tule enää ikinä olemaan mitään klassisen musiikin kanssa. Oli välttämätöntä puhdistautua.

kapellimestari Eva Ollikainen
Eva Ollikainen. kapellimestari Eva Ollikainen Kuva: Nikolaj Lund Eva Ollikainen

Rohkeita siirtoja pelkäämätön Eva lähti hetken mielijohteesta Etelämantereelle, minne hän sai kutsun siellä työskentelevältä ystävältä.

Etelämanner oli hieno kokemus. Sieltä Eva Ollikainen pestautui kuukausiksi töihin vanhaan purjelaivaan. Hän matkusti Etelä-Afrikasta Eurooppaan kolmimastoisen parkkilaivan laivapoikana, ompeli purjeita, piti vahtia ja teki huolto- ja keittiöhommia.

Noin vuoden mittaisen meriseikkailun jälkeen hän opiskeli Kanadassa puuveneiden rakentamista.

Lopullinen käänne parempaan tapahtui, kun Ollikainen etsi työtoverinsa pyynnöstä tämän iPodilta jotakin klassista musiikkia. Sieltä löytyi Beethovenin Eroica-sinfonia, jonka he kuuntelivat yhdessä ja rakkaus musiikkiin syttyi uudelleen.

Ero musiikista oli kestänyt kaksi vuotta.

Eva Ollikaisen lähivuosien päätyöpaikat ovat Islannissa ja Italiassa

Nyt 38-vuotiaan Eva Ollikaisen koti ja perhe ovat Tanskan Odensessa. Hänen aviopuolisonsa soittaa oboeta Odensen orkesterissa, heillä on kaksi lasta, ja koti sekä puolison työpaikka ovat kävelymatkan päässä lasten päiväkodista ja koulusta.

Syyskuusta 2018 Eva Ollikainen on toiminut Ruotsin Sundsvallissa toimivan Nordic Chamber Orchestran päävierailijana.

Kesäkuussa 2019 uutisoitiin Eva Ollikaisen nimitetys Islannin sinfoniaorkesterin ylikapellimestariksi. Hän aloittaa nelivuotisen, ensimmäisen ylikapellimestaripestinsä syksyllä 2020.

Marraskuun lopussa 2019 uutisoitiin Eva Ollikaisen valinta myös Italian Firenzessä toimivan Orchestra della Toscanan ylikapellimestariksi. Orkesterin 40-vuotissyntymäpäivän kunniaksi orkesterille nimitettiin samalla kaksi päävierailijaa, Beatrice Venezi ja Nil Venditti. Uuden johtajatrion kausi alkaa syksyllä 2020.

Yhteiskuvassa kapellimestarit Beatrice Venezi, Eva Ollikainen ja Nil Venditti.
Orchestra della Toscanan johtajatrio Beatrice Venezi, Eva Ollikainen ja Nil Venditti. Yhteiskuvassa kapellimestarit Beatrice Venezi, Eva Ollikainen ja Nil Venditti. Kuva: Marco Borrelli Eva Ollikainen

Kesällä 2020 Eva Ollikaisella on vuorossa debyytti Savonlinnan oopperajuhlilla.

Huimaavaa vierailuvauhtia ympäri maailmaa lisää joulukuussa 2020 debyytti Los Angelesin sinfoniaorkesterissa, jonka ylikapellimestari Esa-Pekka Salosen jälkeen on Gustavo Dudamel.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin kuvittaja Lassi Rajamaa on Sibelius-Akatemian rehtori emeritus ja Rondo-lehden kuvakolumnisti.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva.
Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva. pilapiirrokset,Lassi Rajamaa

Lähteet ja linkit
Joustie, Kaisa: Kaksi tietä kapellimestariksi. Yle 4.7.2016.
Pere, Eeva-Liisa: Huippu­kapellimestari uupui, jätti musiikin ja lähti laivapojaksi Etelämantereelle – Nyt hän on palannut. Helsingin Sanomat 20.11.2015.
Sirén, Vesa: Eva Ollikainen Islannin sinfoniaorkesterin johtoon. Helsingin Sanomat 19.6.2019.
Viljanen, Kaisa: Toisintekijät: Eva Ollikainen työskentelee kapellimestarina maailmalla – vain Suomessa hän saa kritiikkiä siitä, miten perheessä hoidetaan lapset. Me Naiset 2.2.2020.
Kervinen, Elina: Puikoissa. Ylioppilaslehti 24.3.2005.
Eva Ollikainen Conductor. karsten witt musik management gmbh.
Eva Ollikainen – conductor. Eva Ollikaisen Facebook-sivut.