Hyppää pääsisältöön

Ahmalive: Pentuja odotetaan ystävänpäivästä lähtien – Julialla selviä merkkejä pesän rakentamisesta, kamerakin sotkeutui siivousvimmassa

Ahma Ähtärin eläinpuistossa
Julia nukkuu ison ajan vuorokaudesta. Ahma Ähtärin eläinpuistossa Kuva: ÄhtäriZoo/Timo Ahopelto ahma,Ähtäri

Ahmalive on pyörinyt reilun viikon ja näyttää siltä että ahmavauvoja olisi tulossa. Niiden odotetaan syntyvän ystävänpäivän kieppeillä tai siitä noin viikon sisällä. Suorasta kamerastriimistä on opittu monta asiaa ahmojen elämästä.

Pesäkamerasta on voinut seurata, miten Julia nukkuu paljon, järjestelee olkipehmusteita pesässä ja nuolee itseään – kaikki perheenlisäykseen viittaavia merkkejä.

Katso Ahmaliveä!

Ähtärin eläinpuiston eläintenhoitaja Tiina Sarkkinen kertoo, että ahmasta ei näy isoja merkkejä ulospäin ennen synnytystä. Siellä eläneet aiemmat naaraat ovat synnyttäneet hyvin kapean ajan sisällä.

– Meillä pentujen tulot ovat ajoittuneet ystävänpäivän tienoille ja siitä noin viikon eteenpäin.

Matti itsekin on syntynyt 13.2., Julia viikkoa ennen, tosin noin kahden päivän tarkkuudella, koska ilman pesäkameraa sen tarkempaa aikaa ei voi määrittää. Jos ahmoilla ei näytä olevan välitöntä hätää, ne hoitavat synnytykset ja sen jälkeiset tapahtumat itsenäisesti.

Pesäkamerasta näkyy pentuihin valmistautuminen

Aiemmin pesälaatikon sisällä tapahtuvia asioita ei ole pystynyt näkemään, koska kameraa ei ole ennen ollut. Pesälaatikolle ei ole ollut myöskään menemistä, sillä ahmoja ei saa lisääntymisaikana häiritä.

Siivousvimmassaan Julia pesi myös pesälaatikon katossa olevan kameran.

Normaalisti ahmat eivät ole tarkkoja nukkumispaikastaan, ne voivat asettua pienelle kerälle pelkälle lumihangelle ja viettää yönsä niin. Pesälaatikon olkiinkaan ei yleensä kosketa, tamppaantuneet pehmusteet ovat kelvanneet sellaisenaan.

Mutta nyt Julian on nähty siirtelevän olkituppoja suussaan puolelta toiselle ja pöyhivän pohjamateriaaleja pehmeämmäksi jo monta kertaa. Siivousvimmassaan Julia pesi myös pesälaatikon katossa olevan kameran, niinpä kielen lipaisu saattaakin estää näkemästä itse synnytyksen ja ihan pienen poikasvaiheen. Linssiä ei pääse pesemään, koska pesää ei tohdi häiritä herkässä vaiheessa.

Pesälaatikon ulkopuolelle on asennettu kolmas kamera, jolla on ollut tarkoitus kuvata pentujen ensimmäiset ulkoilut. Nyt ahmalivessä näkyvä toinen kamera on muutettu siihen.

Ensimmäisen pentueen kohdalla vanhemmuutta vielä harjoitellaan

Jännitystä Julian ja Matin kohdalla lisää se, että jos pari saa pentuja, se tapahtuu nyt ensimmäistä kertaa. Luonnossakin ensimmäisten pentujen kohdalla vasta harjoitellaan, ja emojen opeista hyötyvät usein vasta seuraavat pentueet, muistuttaa Sarkkinen.

– Osaako Julia hoitaa pentuja? Ymmärtääkö Matti jättää vastasyntyneet rauhaan, varsinkin jos Julia on paljon poissa pesästä?

Kamerasta onkin näkynyt, miten Matti köllöttelee pesälaatikossa melko usein, jolloin Julian pitää etsiä nukkumapaikka muualta. Joskus se on nukahtanut pesälaatikon ulkopuolella hangen päällä. Juuri nyt olisi tärkeää, että Julialla olisi turvallinen tunne pesälaatikosta, jotta se uskaltaisi synnyttää pennut sinne.

Julia-ahma nukkuu pesälaatikossa Ähtärin eläinpuistossa tassu kuonon päällä kerällä. Urosahma Matti nukkuu pesälaatikossa.
Miten käy, kun pesälaatikossa köllöttelee usein Matti? Kuva: Yle/Pirjo Koskinen

Pennuista emo on hyvin tarkka, eikä tuo niitä hoitajienkaan näkyville kuin vasta monen kuukauden kuluttua. Tähän asti Ähtärissä niiden lukumäärä on selvinnyt vasta huhti-toukokuussa. Nyt tietoa on luvassa aiemmin, kun pentujen ensimmäiset ulkoilut tallentuvat kameralle.

Ahmanaaras hoitaa luonnossa poikasensa yksin ja jättää lisääntymisen herkästi väliin, jos olosuhteet ovat epävakaat. Se yrittää mieluummin uudestaan vuoden päästä hyväkuntoisena, kuin haaskaa voimiaan riskialttiiseen pesintään. Näin se pyrkii varmistamaan seuraavan vuoden lisääntymisen.

Julia nukkuu ison osan vuorokaudesta

Siihen asti kun pesäkamera on toiminut, siitä pystyi näkemään, kuinka ison osan vuorokaudesta Julia nukkuu. Se on herännyt usein aamuviiden ja kuuden välillä, tullut isoon aitaukseen joksikin aikaa, käynyt lyhyillä aamu-unilla ja tullut taas telmimään.

Puolen päivän maissa se käy taas nokosilla, herää tunnin sisällä ulkoilemaan, mutta on monesti vetäytynyt jo ennen viittä pesään herätäkseen seuraavana päivänä vasta aamuviiden jälkeen.

Mattia sen sijaan on näkynyt isossa tarhassa useammin ulkoilemassa. Valveilla Julia temmeltää entiseen tapaansa Matin kanssa painiskellen ja puissa kiipeillen.

Viikon varrella on opittu myös, miten ahmoille viedään erilaisia yllätyksiä. Ne ovat uteliaita eläimiä, joten niille on helppo keksi virikkeitä. Julia ja Matti hullantuivat esimerkiksi kookoshajuvedestä.