Puutarhuri ja bloggari Kristine Vesterlund kiinnostuu koko ajan enemmän sadon maksimoinnista pienessä puutarhassaan. Hänen menetelmiään ovat talvikylvö ja kylmäkylvö. Lue, miten hän toimii.
Talvikylvö antaa aikaisemman sadon
Talvikylvöä varten on valmisteltava kasvimaa tai viljelylaatikko syksyllä. Vesterlund perkaa pois rikkaruohot, lisää kompostia ja puutarhamultaa.
Sen jälkeen hän tasoittaa viljelyalan sileäksi ja valmiiksi kylvöä varten odottamaan maan jäätymistä ja lumipeitettä.

Ei ole väliä, milloin talvikylvön tekee, se riippuu hiukan talvisäästä. Kannattaa käyttää hyväksi tilaisuutta, kun on lunta peittämiseen.


Ennen kylvöä levitetään ohut kerros sulanutta puutarhamultaa ja sen jälkeen siemenet kylvetään kuten tavallisesti. Kylvö peitetään kastelemisen sijaan lumella ja odotetaan kevättä.

Heti, kun maa vähän lämpenee, siemenet alkavat itää. Kristine Vesterlundin luona Pedersöressä itäminen alkaa huhtikuussa, ja jo toukokuun puolivälissä hän voi korjata muun muassa varhaisia salaattilajikkeita ja retiisejä.
Kylmäkylvö muovilaatikkoon
Pidentääkseen kasvukautta vielä lisää Vesterlund esikasvattaa sekä kasviksia että kukkia kylmäkylvönä muovilaatikoissa. Se on vähän kuin talvikylvö pienoiskoossa. Muovilaatikot toimivat minikasvihuoneina. Etuna on, että taimet karaistuvat valmiiksi ja kasvatus vie vähän tilaa.

Kristine Vesterlund käyttää tavallisia kannellisia muovilaatikoita, jotka toimivat kasvihuoneina. Hän on porannut laatikoiden pohjiin reikiä, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois, sekä rivin reikiä yläreunaan, jotta kondenssi pääsee ulos.
Hän kylvää käytettyihin muovirasioihin (esim. hedelmärasioihin, joissa on valmiiksi reiät pohjassa) ja asettelee ne muovilaatikoihin. Sen jälkeen kylvön päälle levitetään hiukan lunta ja laatikot pannaan puolivarjoiseen paikkaan pihalle.

Kun kevätsää lämpenee, pitää silloin tällöin tarkistaa, että muovilaatikoissa ei ole liian lämmintä ja että taimet saavat tarpeeksi vettä.
Heti kun johonkin viljelylaatikoista tulee tilaa, esikasvatetut taimet voi istuttaa niihin.

Lisää viljelyvinkkejä Kristine Vesterlundin Drömgården-blogista tai hänen vlogistaan, jossa hän kokeilee muun muassa perunan esikasvatusta.