Rakastumisen tunne oli vahva, ja se syntyi muutamassa viikossa. Henry lähetti kymmeniä viestejä päivässä. ”Rakastan sinua kaikella sydämelläni, ruumiillani ja sielullani. Suukkoja ja haleja, kulta!” Kuusi viikkoa myöhemmin Henry pyysi jo rahaa.
Elinalla oli ollut raskas kevät vuonna 2014. Äiti oli kuollut äskettäin, kotona oli erityistä hoivaa tarvitseva lapsi ja Elina oli fibromyalgian takia lähes liikuntakyvytön. Ehkä hän oli masentunutkin, sillä synkimpinä hetkinään hän ei enää keksinyt mitään syytä elää.
Juuri sillä otollisella hetkellä hänen elämäänsä kilahti netissä Henryn nimi, kuva ja rakkaudellisten viestien tulva. Henry etsi elämänkumppania tositarkoituksella. Hänen vaimonsa ja lapsensa olivat kuolleet auto-onnettomuudessa vuosia sitten ja nyt hän palveli kenraalimajurina Afganistanissa.
Rakastuminen herätti Elinan uudelleen henkiin. Apatia muuttui iloksi, kivutkin vaimenivat. He alkoivat suunnitella yhteistä tulevaisuutta.
Henry valmisteli paluuta Afganistanista Britanniaan, mutta matkajärjestelyissä ilmeni pieni ongelma. Osa matkatavaroista jäi jumiin tulliin Dubaissa. Voisiko Elina auttaa hädässä lähettämällä rahaa vaadittuihin tullimaksuihin? Henry maksaisi takaisin heti, kun he pian tapaisivat kasvokkain.
Elina maksoi. Mutta jokin varoitusvalo syttyi hänen mielessään, ja hän lähetti Henryn tiedot Lontooseen pojalleen tarkistettaviksi.
”Ei uskonut ketään. Ei ketään.”
Elinalle kävi lopulta hyvin. Hän menetti vain 2000 Yhdysvaltain dollaria. Hän olisi voinut menettää paljon enemmänkin, kuten monet kohtalotoverinsa.
Rikoskomisario Hannu Kortelaisen tutkittavana on ollut tapaus, jossa nainen menetti 300 000 euroa romanssihuijarille, eikä tuo luku ole edes Suomen ennätys. Poliisin arvion mukaan pelkästään kolmen Suomessa toimivan pankin asiakkailta katosi viime vuonna 5 miljoonaa euroa rikollisten tileille kansainvälisissä romanssihuijauksissa.
Jos rakastuneen omat rahat, talot ja perinnöt eivät riitä, moni ottaa myös velkaa. Eräs vanhempi rouva menetti ensin 170 000 euroa huijarille, ja vuoden kuluttua seuraava huijari onnistui saamaan häneltä vielä 50 000. Koska omat rahat olivat jo lopussa, rouva nosti lainaa.
Elina Juusolan tuttava Australiassa menetti peräti 1,7 miljoonaa. Hän oli Queenslandin parlamentin jäsen, nyt jo eläkkeellä. Moni yritti varoittaa naista huijarista, mutta hän ”ei uskonut ketään. Ei ketään”.
Usein pankki alkaa ihmetellä, jos tuttu asiakas alkaa siirtää suuria summia ulkomaisille tileille, ja yrittää puuttua asiaan. Moni suuttuu ja uhkaa vaihtaa pankkia, jos pankki estää rahansiirron. Myös poliisi on yrittänyt soittaa uhrille ja varoittaa huijarista, mutta asianomistaja on kieltänyt poliisia puuttumasta rakkausasioihinsa ja luvannut tulla esittelemään sulhasen poliisille henkilökohtaisesti, kunhan avioliitto on solmittu.
Vielä ei ole tultu.
Romanssihuijausten uhrit eivät ole vain naisia, mutta miesuhreja ei lähesty kenraali Afganistanista vaan kuvankaunis, köyhä opiskelijatyttö Elena Ukrainasta. Hän on pian matkalla Suomeen ja netissä onkin, kas vain, hyvä lipputarjous. Voisiko rakastettu ostaa hänelle tarjouslipun netistä? Jostain syystä alennuslippua ei löydy miehen koneelta mutta mies suostuu, kun Elena kauniisti pyytää, antamaan hänelle verkkopankkitunnuksensa, jotta hän voi ostaa lipun itse.
Bussi ei koskaan tuo kaunista Elenaa perille. Sen sijaan miehen tili tyhjenee, ja verkkopankkitunnuksilla ostetaan tavaraa ja otetaan pikavippejä.
Rakkaus on sokea ja umpikuuro.
Kuka keksi rakkauden?
Henry ei ollut oikeasti Henry. Elena ei ollut oikeasti Elena. Elena ei ehkä ole edes nainen. Kuka siis oikeasti kirjoitti ne romanttiset viestit?
Vaikea sanoa, sillä jäljet on usein huolellisesti piilotettu. Huijari kierrättää rahaa tililtä toiselle, joskus maanosasta toiseen ja käyttää matkalla bulvaanien tilejä. Rahavirrat johtavat usein Länsi-Afrikkaan, Nigeriaan tai Ghanaan - tai Venäjälle. Myös Viron mafia on viime aikoina aktivoitunut nettipetoksissa.
Mutta onko syyllinen siis yksittäinen Yahoo Boy lagosilaisessa kahvilassa? Tuskin. Yhdysvalloissa ja Kanadassa nettipetoksista on löydetty kytköksiä nigerialaiseen rikollisjärjestöön nimeltä Black Axe, jonka pääelinkeinoina ovat nettihuijausten ohella ihmiskauppa ja huumeet. Black Axe toimii jo aktiivisesti Ruotsin suurimmissa kaupungeissa.
Huijarit ovat psykologisesti taitavia ja rakkausviestit tarkkaan mietittyjä eikä siis ole ihme, että uhrit putoavat heidän huolella rakentamaansa ansaan. Silti uhri itse joutuu usein syytettyjen penkkiin, kun petos paljastuu. Tutut ja tuntemattomat haukkuvat typeräksi. ”Mitäs menit vielä vanhoilla päivilläsi uskomaan rakkauteen?”
Kun Elinan poika sai selville Googlen kuvahaulla, että Henry oli huijari, hän ei syyttänyt äitiään eikä haukkunut typerykseksi.
”Rakas, äiti, olen todella pahoillani. Tässä ovat linkit, mutta sinun ei tarvitse lukea niitä. Ajattele vain sitä hurmiota, minkä hän sinussa sai liikkeelle.”
Flinkkilä & Tastula Yle Areena.