Hyppää pääsisältöön

Kenet Carmen-oopperan hahmon sinä haluaisit deittikumppaniksesi?

Carmen ja Don José
Carmen ja Don José Kuva: Petri Nuutinen Carmen

George Bizet ei säästellyt tunteitaan eikä mielikuvitustaan säveltäessään Carmen-oopperaa. Näyttämöllä nähdään niin intohimoa, rakkautta, mustasukkaisuutta, särkyviä sydämiä kuin myös kostoa.

Carmen on ehkä kaikkein tunnetuin ooppera kautta aikojen. Monelle sen laulut ovat tuttuja erinäisistä yhteyksistä: mainoksista, formulakisojen palkintojenjaosta, ja mistä kaikesta muusta.

Helmikuun puolessavälissä, ystävänpäivän aikaan, riemulliset ja hempeät tunnelmat valtaavat monen suomalaisenkin sielun. Kenen päähenkilön kanssa sinä haluaisit treffeille? Seuraavat luonnehdinnat helpottavat päätöksenteossasi.

Carmen

Niina Keitel
Niina Keitel Kuva: Laura Korhonen Niina Keitel

Tässä viettelevässä hahmossa seikkailunhaluinen deittikumppani saa päiviinsä tunteita laidasta laitaan. Carmenilla on puoleensavetävä ääni ja ulkoinen olemus. Olethan valmis itsenäiseen ja vahvaan naiseen, joka on usein melko moraaliton ja holtiton? Jäinen kerros sulaa usein vain, kun Carmen tulistuu tullessaan väärin kohdelluksi.

Toivottavasti et ole hulluuteen tai mustasukkaisuuteen taipuvainen persoona, sillä kapinahenkinen, kiihkeä ja kesytön sikaritehtaan nainen on sielultaan vapaa ja kevytkenkäinenkin. Hän osaa kyllä varoittaa omista heikkouksistaan rakastajalleen. Sormukset lentelevät hänen käsittelyssään, joten mikäli harkitset Carmenin kesyttämistä, muista, ettet osta liian kallista rinkulaa. Uskallatko ottaa haasteen vastaan?

Äänialaltaan Carmen on mezzosopraano, ja hänen tunnetuin kappaleensa on ensimmäisessä näytöksessä kuultava “L'amour est un oiseau rebelle”, monelle tutummin "Habanera".

Micaëla

Marjukka Tepponen
Marjukka Tepponen Kuva: Laura Korhonen Marjukka Tepponen

Naiivi ja hyväntahtoinen Micaëla on maanviljelijäperheestä. Voit olla varma, että hän huolehtii sinusta ja läheisistäsi, joten tässä on liian itsenäistä elämää karsastavalle henkilölle oiva seurustelukumppani.

Tilaisuuden niin vaatiessa ujous väistyy, ja rohkeus astuu esiin. Varautunut Micaëla on erityisen omistautuva ja vaikka mitä sattuisi, hänen uskonsa ihmisen hyvään säilyy. Mikäli sinussa on ripaustakaan ritarillisuutta, tämä harras nainen on valmis suojelukseesi.

Micaëla laulaa kolmannessa näytöksessä sopraanoaarian “Je dis que rien m'epouvante“.

Don José

Arturo Chacón-Cruz
Arturo Chacón-Cruz Kuva: Laura Korhonen Arturo Chacón Cruz

Don José lankeaa kauneuden edessä eikä osaa vastustaa kiusauksia. Hän osaa olla myös erityisen päättäväinen rakkaudentuskissaan, mutta seuraukset siinä eivät välttämättä aina ole hyvät…

Carmen-tyyppisten luonteiden kannattaa varoa donjoséita, sillä siitä saattaa tulla lohduton yhteentörmäys. Mustasukkaisuuttaan Don José ei pysty kontrolloimaan, vaikka itse saattaakin pitää useampaa naista yhtä aikaa. Kapinahenkisyys kumpuaa pinnan alla, vaikkei voikaan tietää, kykeneekö hän siihen täydestä sydämestään. Hän käsittelee teräaseita keskinkertaisesti ja saattaa sulaa rakkauslauluunkin jossakin vaiheessa iltaa.

Tenori Don Josén rakkauslaulu “La fleur que tu m'avais jetée" kuullaan toisessa näytöksessä.

Escamillo

Tommi Hakala
Tommi Hakala Kuva: Laura Korhonen Tommi Hakala

Peloton härkätaistelija Escamillo on hurmuri. Sinun täytyy olla riittävän hyvällä itsetunnolla varustettu henkilö, jotta saat hänen katseensa kohdistumaan itseesi, etkä hämäänny toisten kilpailusta. Escamillo on itsetietoinen, mutta todellisen kauneuden edessä lankeava, joka on valmis tarttumaan puukkoon tai miekkaan puolustaakseen sinua.

Escamillo on baritoni ja hänen “hittinsä” on toisen näytöksen “Votre toast, je peux vous le rendre”.

Tampereen Oopperan Carmenina esiintyy mezzosopraano Niina Keitel. Muissa päärooleissa nähdään tenori Arturo Chacón-Cruz Don Joséna, Micaëlan roolissa laulaa sopraano Marjukka Tepponen, ja Escamillon roolissa baritoni Tommi Hakala.

Carmen-oopperan rosvojoukko
Carmen-oopperan rosvojoukko Kuva: Petri Nuutinen Carmen

Sopraano Suvi Väyrynen laulaa Frasquitan, ja niin ikään sopraano Päivi Pylvänäinen Mercedeksen roolin. Muista rosvojoukon rooleista Dancairoa esittää baritoni Kevin Greenlaw, ja Remendadoa tenori Heikki Hattunen. Sotilaiden rooleissa laulavat bassobaritoni Jussi Juola luutnantti Zunigana ja baritoni Waltteri Torikka Moralèsina. Tampere filharmoniaa johtaa kapellimestari Alberto Hold-Garrido. Mukana ovat myös Tampereen Oopperan kuoro ja lapsikuoro.

Marco Bjurström
Ohjaaja Marco Bjurström. Marco Bjurström Kuva: Laura Korhonen Marco Bjurström

Ohjaaja Marco Bjurström on loihtinut Tampere-talon näyttämölle hienosti harkitun kokonaisuuden kahden roolihahmon herkistä hetkistä aina koko lavan täyttäviin joukkokohtauksiin, jotka tuovat väriä ikuiselta tuntuvaan talven harmauteen. Ohjauksessa on annettu tilaa vahvoille naisille, ja siinä kunnioitetaan koskemattomuutta.

Legendaarinen urheiluselostaja Raimo Häyrinen on kiteyttänyt 1970-luvulla hupaisasti Carmenin juonen reiluun neljään minuuttiin.

Kannattaa katsoa myös Compañía Kaari & Roni Martinin Kill Carmen -teos, jossa Carmen ei ihan helpolla pääse hengestään.

Näin pääosan esittäjät Niina Keitel (Carmen) ja Arturo Chacón-Cruz (Don José) luonnehtivat roolejaan:

Marco Bjurström kertoo, mitä asioita hän halusi ottaa huomioon ohjauksessaan.

Carmen-ooppera Tampere-talolta näkyy suorana Yle Areenassa ke 19.2.2020 klo 18.15 alkaen.