Hyppää pääsisältöön

Nuorena syttynyt rakkaus veti Janin ja Tainan uudelleen yhteen vuosikymmenten jälkeen

Jani ja Taina
Jani ja Taina löysivät toisensa uudelleen vuosien jälkeen. Jani ja Taina Kuva: Yle / SuomiLOVE SuomiLOVE

Jani tapasi Tainan ensimmäistä kertaa Pietarsaaressa vuonna 1986. Ravintolan pöydässä istui upea nainen, joka jätti lähtemättömän vaikutuksen.

Pian Jani ja Taina tutustuivat toisiinsa. Vain hieman myöhemmin Tainan koulu loppui ja tämä muutti Helsinkiin.

Jani työskenteli tuolloin musiikin parissa ja tulossa oli kiertue Saksaan. Saksan kiertueelta palatessaan hän päätti piipahtaa Tainan luona Helsingissä - ja jäikin suoraan sinne asumaan.

Puolitoista vuotta pari asui Tainan vanhempien kellarissa. Sitten tapahtui asia, joka muutti tämän rakkaustarinan kulun.

Tainan suuri haave oli aina ollut lähteä matkaoppaaksi ulkomaille. Hänelle tarjoutui mahdollisuus päästä lähtemään töihin maailmalle.

Taina puntaroi lähtöä pitkään, sillä se tarkoittaisi parisuhteen katkeamista. Hän päätti lopulta seurata unelmiaan ja lähteä.

Jani ja Taina nuorina
Jani ja Taina nuorina Jani ja Taina nuorina Kuva: Janin ja Tainan kotialbumi SuomiLOVE

Vuodet kuluivat ja molemmat päätyivät uusiin parisuhteisiin ja tahoillaan naimisiin. Yhteydenpito jäi vähitellen uuden arjen varjoon.

Taina ehti viettää ulkomailla 15 vuotta ja perustaa siellä perheen. Vuonna 2001 avioliitto kreikkalaisen miehen kanssa päättyi ja Taina palasi Helsinkiin.

Samana vuonna Jani päätti selvittää, mitä Tainalle kuului ja katsoi Väestörekisteristä, että tämä asuu Helsingissä.

‘Keräsin vuoden rohkeutta, ennen kuin soitin Tainalle. Sain tietää, että hänkin oli hiljattain eronnut ja aloitimme taas yhteydenpidon toisiimme. Soittelimme pari kertaa vuodessa ja kyselimme toistemme kuulumisia.’

Taina ilahtui yhteydenotosta:

'Oli mukava kuulla, että Janilla oli kaikki hyvin. Olin silloin vasta eronnut pitkästä suhteesta ja Janikin tahollaan naimisissa, joten siinä vaiheessa yhteydenpitomme oli aika satunnaista.'

Vuonna 2012 Janin auto hajosi. Hän kyseli Facebookissa, löytyisikö keneltäkään farmarimallista Volvoa.

Kuin sattumalta Tainalla oli juuri sopivasti vanha Volvo, jota hän päätyi tarjoamaan Janille. Jani otti tarjouksen vastaan ja kävi hakemassa Tainalta auton.

Me halusimme toisemme, kaikkien näiden vuosien jälkeen. Oli kuin olisimme tulleet kotiin.― Jani rakastumisestaan Tainaan

‘Seuraavalla viikolla sain Tainalta viestin ja ymmärsin, että hänkin oli ajatellut minua. Alkoi aktiivinen viestittely ja soittelu, puhuimme puhelimessa tuntikausia. Sitten päätimme tavata.

Kun tapasimme, oli selvää, mitä halusimme. Me halusimme toisemme, kaikkien näiden vuosien jälkeen. Oli kuin olisimme tulleet kotiin.’

Taina kertoo tapaamisesta näin:

'Ensimmäinen tapaaminen oli tunteita herättävä. Emme olleet nähneet toisiamme vuosikymmeniin, mutta tiesin heti, että ilmassa oli sitä jotakin.

Meillä oli jonkin verran välimatkaa, mutta joitakin viikkoja viestiteltyämme päätimme uskaltaa katsoa, mitä tästä tulisi. Kannatti kyllä katsoa!'

Jani ja Taina
Jani ja Taina löysivät toisensa vuosikymmenten jälkeen Jani ja Taina Kuva: Yle / SuomiLOVE SuomiLOVE

Taina on pitkään harrastanut kirpputoreilla käymistä ja hänelle olikin vuosien saatossa karttunut laaja kokoelma retrotavaroita ja -kankaita.

Hänen suuri unelmansa oli perustaa jonakin päivänä oma liike, joka myy pelkästään retrotavaraa ja second handia.

Jani innostui asiasta heti:

‘Totesin Tainalle, että sehän on ihan mahdollista toteuttaa, eikä siihen mene edes kovin pitkää aikaa.’

Nykyään pari pyörittää omaa retrotavaraliikettä Helsingissä. Jani on liikkeessä töissä ja Taina käy vielä toistaiseksi päivätyössä liikkeen ulkopuolella.

Tavoitteena on, että jonakin päivänä he voivat molemmat työskennellä liikkeessään. Jani ja Taina ovat paitsi pariskunta, myös todella hyvä tiimi.

Liikkeen asiakkaista suuri osa on japanilaisia ja eniten tavaroita lähetetään jälleenmyyntiin Japaniin. Taina ja Jani ovat opiskelleet yhdessä japanin kieltä, jotta voisivat paremmin palvella asiakkaitaan.

'On ihanaa, kun Jani on niin innoissaan tästä kaikesta. Hän on oppinut lyhyessä ajassa ihan uskomattoman paljon. Siitä, mikä oli alunperin minun harrastukseni, on aika nopeasti tullut meidän yhteinen juttu.

Tulevaisuuden suunnitelmat ja unelmatkin liittyvät tähän meidän putiikkiimme ja sen toimintaan. On hienoa, kun voimme nauttia toisistamme ja tästä aarteiden etsimisestä samalla.'

Vihdoin asiat ovat niin kuin niiden kuuluukin olla. Minä ja Taina kuulumme yhteen.

Jani on samaa mieltä:

‘Uskon, että sen oikean ihmisen kanssa asiat sujuvat. Yhteiset unelmat on mahdollista toteuttaa ja kaikki tapahtuu siinä mielessä mutkattomasti. Ei elämän pidä olla liian hankalaa.

Totta kai tiedostamme, että kaikissa suhteissa on hyviä ja huonompia kausia. Kyse onkin siitä, kenen kanssa oikeasti haluaa käydä läpi ne kaikki kaudet.’

‘Vihdoin asiat ovat niin kuin niiden kuuluukin olla. Minä ja Taina kuulumme yhteen.

Meni vuosikymmeniä ennen kuin ymmärsimme sen, mutta toisaalta, jos olisimme silloin nuorina ‘onnistuneet’ suhteessamme, menneet naimisiin ja hankkineet lapsia, emme tiedä, miten asiat olisivat sitten menneet.

Nyt on oikeasti hyvä juuri näin, emme kaipaa mitään muuta.’

Sami Saari esittää kappaleen Punatukkainen
Sami Saari esitti Tainalle SuomiLOVEssa kappaleen Punatukkainen Sami Saari esittää kappaleen Punatukkainen Kuva: Yle / SuomiLOVE SuomiLOVE
Nuorena tämä meidän suhde ei olisi varmasti kantanut, mutta molempien elämänkokemus ja läpi käydyt asiat tekivät meistä ne ihmiset, jotka nyt olemme.― Taina suhteestaan Janiin

Myös Tainan mielestä on hyvä, että asiat menivät juuri näin:

'Kun tapasimme uudestaan, niin kiinnosti oikeasti tutustua Janiin. Nuorena tämä meidän suhde ei olisi varmasti kantanut, mutta molempien elämänkokemus ja läpi käydyt asiat tekivät meistä ne ihmiset, jotka nyt olemme.

Siltä pohjalta osaamme arvostaa tätä suhdetta niin paljon. Jani on huomaavainen ja ajattelee aina toisia. Hän osaa myös kertoa tunteistaan ja saa minut aina tuntemaan oloni hyväksi ja rakastetuksi. '

Myös molempien aikuiset lapset ovat nyt, vuosien jälkeen, hyväksyneet suhteen. Lapset ovat huomanneet, että Janilla ja Tainalla on hyvä olla toistensa kanssa ja se vaikuttaa ilmapiiriin positiivisesti.

Kappaleessa on hyvä, kepeä fiilis, ihan kuin tässä rakkaudessakin.

Parin yhteinen kappale on pitkään ollut Punatukkainen.

Tainalla on jo vuosikymmeniä ollut punaiset hiukset ja muutenkin kappaleen lyriikat kolahtavat hyvin.

Myös Janin musiikkimaku on laajentunut kappaleen myötä:

‘Hauskaa on , että itse olen enemmän punk- ja 80-luvun musiikin diggari. Silti tämän kyseisen kappaleen lyriikat iskevät minuun. Rakkauden myötä ihmiselle tapahtuu outoja asioita!’