Hyppää pääsisältöön

"He tuovat iloa jokaiseen päivääni" – Sarah Nguyen opettelee suomen kieltä Kaverin puolesta kyselen -podcastin avulla

Kaksi hymyilevää ihmistä poseeraa.
Son Chu ja Sarah Nguyen osallistuivat Kaverin puolesta kyläilen -tapahtumaan. Kaksi hymyilevää ihmistä poseeraa. Kuva: Yle/Julia Falck Yle Areena

Sarah Nguyen ja Son Chu osallistuivat Kaverin puolesta kyläilen -tapahtumaan ystävänpäivänä. Tapahtumassa podcastista tutut naiset kertoivat juttujaan, tietenkin kaverin puolesta, kodinomaiseksi muokatussa studiossa. Nguyen kuuntelee podcastia jokapäiväisten puuhiensa taustalla.

Sarah Ngueyn tuli Suomeen Vietnamista 4,5 vuotta sitten ja halusi opetella suomen kielen. Hänelle kerrottiin, että podcastien kuuntelu voisi olla hyvä tapa oppia. Hän etsi puhelinsovelluksesta podcasteja ja KPK nousi kuunnelluimpien listalta myös yhdeksi hänen suosikikseen.

"On vaikea ymmärtää slangia ja nyansseja, mutta mitä enemmän kuuntelen, sitä helpompaa on ymmärtää. Yritin myös tässä tapahtumassa kääntää joitain juttuja hänelle", Ngueyn kertoi ja viittasi seurana olevaan kaveriinsa.

Son Chu kertoo tulleensa Suomeen myös Vietnamista 5 vuotta sitten, mutta hän ei ole oppinut kieltä vielä yhtä hyvin kuin Ngueyn.

"Show oli hauska! Olisin nauttinut varmasti enemmän, jos ymmärtäisin paremmin. Tällainen on paras tapa oppia uutta kieltä", Chu sanoi.

Tuntuu kuin he olisivat ystäviäni ja istuisivat olohuoneessani kanssani.― Sarah Ngyeun

Kaverin puolesta kyselen -podcastin Anna Karhusen ja Tiia Rantasen huumonrintaju on Ngueynin ja Chun mukaan hyvin suomalaista. Huumoria ja vitsejä on välillä vaikea ymmärtää ulkomaalaisen korvin.

"Aluksi oli vaikea ymmärtää, miksi ihmiset nauravat. Varsinkin, kun kuuntelin podcastia, enkä nähnyt heidän kasvojensa ilmeitä. Jonkin ajan kuluttua aloin ymmärtää nyansseja siinä, miten ihmiset vitsailevat ja miten nämä naiset kertovat juttujaan", Ngueyn kuvaili.

Ngueyn on opiskellut suomea myös muiden tapoja kautta, esimerkiksi lukemalla ja kuuntelemalla uutisia. Hän on todennut KPK-podcastin kuitenkin itselleen paremmaksi tavaksi. Uutisten aiheet kun voivat olla välillä kovinkin masentavia, mutta KPK saa hänet aina hyvälle mielelle.

"Naiset keskustelevat asioista ja saattavat räjähtää nauramaan kymmenessä sekunnissa. He tuovat iloa minun jokaiseen päivääni."

"Etenkin ulkomaalaiselle on joskus hyvinkin vaikea ymmärtää joitain vitseistä, mutta he ovat niin positiivisia, että sillä ei ole edes väliä. Joskus olen kotona yksin, kuuntelen podcastia ja tuntuu siltä, että he ovat ystäviä ympärilläni."

Yleisöä KPK-kyltit kädessä
Yleisö sai äänestää Kauhean pahan kysymyksen vaihtoehtoja. Yleisöä KPK-kyltit kädessä Kuva: Yle/Julia Falck Yle Areena
Yleisöä nauramassa
Studio lavastettiin kuin Karhusen ja Rantasen kodiksi. Yleisöä nauramassa Kuva: Yle/Julia Falck Yle Areena

Yleisö osallistui Kaverin puolesta kyläilen -tapahtumaan Ngueynin ja Chun mukaan hienosti, eikä vain kuuntelemalla, mitä Karhusella ja Rantasella on kerrottavanaan. Kun podcastin juontajat kysyivät katsojilta Kauhean pahan kysymyksen eli kysymyksen, jossa on vain kaksi kauheaa vaihtoehtoa, sai yleisö äänestää, kumman valitsisivat.

"Studio ja yksityiskohdat, kuten valon liikkeet, olivat superhienoja. Se, miten valo hiljalleen vaihtuu katsojien ylle, kun on aika äänestää. Se ei ollut silmille ärsyttävää, vaan miellyttävää", Nguyen kuvaili.

"Tuntui kuin olisi ollut kotona. Kuten sanoin aiemmin, kun kuuntelen podcastia kotona, tuntuu kuin he olisivat ystäviäni ja istuisivat olohuoneessani kanssani. Nyt lavasteet olivat juuri sellaisia, mitä olin kuvitellut. Podcast tuli eloon, näin heidät nyt todellisuudessa ja oikeina ihmisinä", hän sanoi.

Lue lisää:

Kaverin puolesta kyselen -podcast muuttui käsinkosketeltavaksi – "Paras ystävänpäivä ikinä!"

"Unohda kuumien deittien odottelu ystävänpäiväksi - se on kaveripäivä!" Kaverin puolesta kyselen -podcastin Anna Karhunen ja Tiia Rantanen kutsuivat ystävänpäivän kunniaksi kuuntelijoita kotiinsa, KPK-tarinoiden syntysijoille.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua