Hyppää pääsisältöön

Kahvia, muusia ja liukuvoidetta – Jokaisen kaapeista löytyy aineksia Sorjosen maskeerauksia varten, ja niitä käyttäneen Eija Hakkaraisen töitä saattaisi luulla oikeiksi

Eija hakkarainen työskentelee pöydän äärellä kuvauksia varten tehtyjä irtokappaleita maalaten.
Eija Hakkarainen viimeistelee kuvauksissa tarvittavia irtopaloja. Eija hakkarainen työskentelee pöydän äärellä kuvauksia varten tehtyjä irtokappaleita maalaten. Kuva: Eija Hakkarainen Sorjonen,yle draama

Sorjosen maskeeraajaa Eija Hakkaraista ei hirvitä mikään. Hänen puolisonsa taas ei uskalla katsoa edes tämän puhelinta. Harva meistä tulee ajatelleeksi, mitä kaikkea maskeerauksessa tuleekaan huomioida. Miten saadaan aikaan aidonnäköiset sisäelimet tai irtileikattu pää?

HUOM. Artikkeli sisältää materiaalia, joka voi järkyttää herkimpiä ja se sisältää juonipaljastuksia!

Kahvia, pippuria, perunamuusia. Litroittain liukuvoidetta. Jokaisen kaapeista löytyy tarvikkeita, joilla jäljitellään ruhjeita, vammoja ja oksennusta. Mikä kaikki on käyttökelpoista materiaalia maskeerauksessa?

– Taikina, pippurirouhe, kauraleseet, polenta, pikakahvi, pikaperunamuusi. Taikinaa ja kauraleseitä on tullut käytettyä palovammoissa. Pippurirouhetta ja polentaa asfaltti-ihottumassa tai muissa ihottumissa. Pikaperunamuussi sekoitettuna liukkariin on toiminut rasvakudoksena ja pikakahvilla olen värjännyt liukkaria tai sävyttänyt tekoverta, selittää Sorjosta maskeerannut ja suunnitellut Eija Hakkarainen.

Koska sitruunamehu lisää syljeneritystä, toimii se erinomaisesti teko-oksennuksen raaka-aineena.

– Hyvin toimii banaani, salaatti, keitetty porkkana, elintarvikevärit, vauvanruokapiltit ja lakritsikastike. Ei toki kaikkia edellä mainittuja yhtäaikaisesti. Riippuu minkä näköistä oksennusta pyritään saada aikaiseksi.

Litroittain liukuvoidetta

Vesipohjaista liukuvoidetta kuluu maskeeratessa kuulemma litroittain. Aine on erinomainen kiillon ja kosteannäköisen ilmeen luomiseen. Nimenomaan vesipohjaisena se ei irrota työssä käytettyjä monia värejä niin helposti, eikä haurastuta lateksia.

Hakkarainen ottaa esille, että alalla moni kokee elintarvikkeiden käyttämisen kotikutoisena ja ammattimaisuutta alentavana, koska lähes jokaiselle elintarvikkeelle löytyy maskeeraustarvikeversio.

– Ymmärrän tämän ja olen osittain samaa mieltä. Toisinaan elintarvike vaan on ylivoimaisesti kustannustehokkaampi tai hoitaa homman paremmin. Aina kannattaa mielestäni valita tuote, joka toimii kyseisessä tilanteessa parhaiten. Allergiat ja säilyvyys tulee tietenkin ottaa huomioon niin elintarvikkeissa, kuin muissakin tarvikkeissa.

Miesystäväni ei uskalla vilkaista olkani yli, mitä selaan puhelimella.

Eija Hakkarainen on ollut toteuttamassa Sorjosen erikoismaskeja. Toisella kaudella Hakkarainen toimi sfx-maskeerajana (special effects make up) ja kolmannella kaudella hän toimi sfx-maskeeraussuunnittelijana sekä -tekijänä

Hän ei suinkaan tehnyt kaikkea yksin, vaan Hakkaraisen mukaan heillä on ollut Sorjosessa upea tiimi. Maskeerausryhmässä on toiminut päämaskeeraajat Laura Rantaniemi (2. kausi) ja Marjut Samulin (3. kausi), maskeeraajat Hanna Ilkko ja Niina Niskanen sekä hänen entiset oppilaansa ja luottoassistenttinsa Pihla Valli ja Stephanie Korhonen.

Massiivisiin joukkokohtauksiin, kuten kolmoskauden sairaalaepidemiaan tiimi sai paikallisia maskeeraus- ja kampaajaopiskelijoita apuun. Hakkarainen kiittelee myös sitä, että hänellä on kollegoja, joille voi soittaa ja kysyä, miten he jonkin asian tekisivät – ja toisinpäin.

– Suomi on täynnä mielettömiä monilahjakkuuksia, koska tuotannot ovat pienempiä, eikä joka asiaan voida palkata henkilöä erikseen!

Hirtetty nukke roikkuu sillalta kauniissa lumimaisemassa.
Maskeeraustyö yltää myös valtion rajojen ulkopuolelle. Hakkarainen sai yhden nuken lainaan ruotsalaisen kollegan kautta. Nukke päätyi Harrin ruumiiksi sillalta hirteen roikkumaan. Hirtetty nukke roikkuu sillalta kauniissa lumimaisemassa. Kuva: Fisher King Oy Sorjonen,yle draama

Pelottavat googlailut ja ruumiita jätesäkeissä

Hakkaraisesta on tullut palovammojen, ruhjeinen, leikkaushaavojen ja irrotettujen raajojen ammattilainen. Hän ei ole onneksi todistanut kaikkea eletyssä elämässä vaan esimerkit löytyvät netin ihmeellisestä maailmasta.

Instagramia pidetään “kauniiden kuvien alustana”, mutta Hakkaraisen tärkein pohjatyö tehdään somekanavan erilaisten ammattimaisten tilien avulla.

– Instagramin erilaiset medical-, lääkäri- ja ruumiinavaussivut ovat mielestäni parasta refekuvamateriaalia! Kerään niitä sieltä kännykälle kuvakansioihin. Miesystäväni ei uskalla vilkaista olkani yli, mitä selaan puhelimella, Hakkarainen kertoo.

Työnsä puolesta Hakkarainen on tosiaan joutunut erikoisiin tilanteisiin. Valtavien liukuvoideostosten lisäksi hän hankkii kaupasta juuri ne rähjäisimmät poisto- ja aleperuukit koska no – rikossarjan uhreilla ne toimivat mainiosti.

Sorjosen kuvauksien aikaan Hakkarainen joutui vuokraamaan taloyhtiöstään toisen häkkivaraston kaikelle materiaalilleen. Klassisesti mustiin jätesäkkeihin pakatut osat saattavat herättää epäilyksiä. Säkkeihin teipattiin siksi varuilta lappuja: “jalka, käsi, ruumis”, koska eihän kukaan oikeasti hämärähommia tekevä tekisi niin, Hakkarainen tuumasi.

– Olisi pitänyt ehkä hieman ajatella pakatessa irtoraajoja ja ruumisnukkeja, miltä tiukasti mustiin jätesäkkeihin kieputetut ruumiinosat näyttävät. Talonmiehellemme sain selittää, mitä ihmettä puuhaan, kun yritin vaivalloisesti raahata jätesäkkiruumista porraskäytävästä sisään. Selitettyäni, että Sorjosen kuvauksia varten tässä vain aherran, niin hän toki vain innostui ja auttoi kantamisessa.

Tonkka verta varmuuden vuoksi

Jos kuvauksissa näyttelijälle tapahtuu käsikirjoituksen mukaan jotakin pahempaa, tarvitaan näyttelijälle tietenkin toinen pää. Irtopää tehdään näyttelijän päästä silikonilla ja kipsinauhalla tehtävää muottia käyttäen.

– Sen jälkeen valan muottiin ihon väriseksi silikonipigmenteillä ja flockingilla eli kuituhipuilla sävyttämäni silikonipinnan “ihoksi”. Sitten täytän “ihon” alle jäävän osan polyuretaanivaahdolla. Irtopään verisuonet, luomet ja muu pintaväri tulee värjätä silikonipohjaisella värillä, koska silikoniin ei tartu muu kuin silikoni. Se tulisi myös tehdä muutaman päivän säteellä pään valamisesta, koska pitkän ajan päästä väri ei enää tartu kunnolla. Kulmakarvat, ripset ja mahdolliset muut ihokarvat hair punchataan eli työnnetään kapealla neulalla silikonin sisään, jotta näyttäisi siltä että karva kasvaa ihosta, kertoo Hakkarainen yksityiskohdista.

Näin on toteutettu esimerkiksi Verenneito-jaksojen Eveliinan (Janna Räsänen) pää. Ensimmäisellä ja kolmannella kaudella nähtyä lasta, jonka silmät, suu ja korvat oli ommeltu umpeen esittää oikea lapsinäyttelijä. Jäljet saatiin näyttämään oikeilta maskeerausta ja digitaalisia tehosteita käyttäen.

Janna Räsäsen kasvot, joiden vieressä hänen päästään tehty rujompi, irrotettu jäljennös.
Janna Räsäsen päästä otetusta muotista tehtiin aidonnäköinen, joskin runneltu jäljennös. Räsäsen esittämän Jannan pää löytyi pakastimesta. Janna Räsäsen kasvot, joiden vieressä hänen päästään tehty rujompi, irrotettu jäljennös. Kuva: Eija Hakkarainen Sorjonen,yle draama
Lapsinäyttelijän kasvoille on kiinnitetty lankaa esittämään tikkejä, hänen suunsa ja silmänsä on ommeltu kiinni.
Maskeeraus on tehty oikean lapsinäyttelijän ylle ja sitä harjoiteltiin ennen kuvauksia. Maskin ja oikean ihon saumat korjattiin sitten VFX:n avulla eli digitaalisesti. Lapsinäyttelijän maskin on toteuttanut ensimmäisellä kaudella Egle Mikalauskaite-Griciene. Lapsinäyttelijän kasvoille on kiinnitetty lankaa esittämään tikkejä, hänen suunsa ja silmänsä on ommeltu kiinni. Kuva: Fisher King Sorjonen

Irtoraajojen yleisin materiaali on platinumsilikoni. Muotoiluun käytetään juuri tähän tarkoitettua muotoiluvahaa tai toisinaan myös savea. Materiaaliksi toimii myös iholle sopiva silikoni ja lopputulosta työstetään erilaisin maskeeraukseen tarkoitetuin liimoin, värein, likavärein, verein, geelein, taikinoin tai mitä lopputuloksen saavuttaminen sitten vaatiikaan.

Toisin kuin voisi kuvitella, tekoverta tarvitaan määrällisesti usein melko vähän.

– Efektit, joissa pumppaan verta letkun läpi vaativat sen, että varautuu hieman isompaan määrään, vaikka usein alle litralla olisi helposti selvinnyt.

Hakkaraisella on mukana yleensä viiden litran tonkka ihan vaan varmuuden vuoksi.

– Maskeeraajana enemminkin erilaisten tekoverien määrä nousee joskus suureksi. Tarvitaan erivärisiä veriä: veriä, jotka kuivuvat tai eivät kuivu, veriä eri paksuuksilla ja erilaisten materiaalien päälle, toisinaan myös suuhun tai silmiin soveltuvaa verta.

Mika Huisman katsoo kulmien alta kameraan hurjat verijäljet maskeerattuna kasvoilleen.
Mika Huisman sai kasvoihinsa syvät ruhjeet. Mika Huisman katsoo kulmien alta kameraan hurjat verijäljet maskeerattuna kasvoilleen. Kuva: Eija Hakkarainen Sorjonen,yle draama
Valkoiseen, maskeerauksessa käytettävään muottiin on jäljitelty kudosta ja arpia.
Huisman ruhjeiden pohjana on käytettyä muottia. Muottiin on tehty valmiiksi ruhjeiden paikat ja aseteltu ihokarvoja. Valkoiseen, maskeerauksessa käytettävään muottiin on jäljitelty kudosta ja arpia. Kuva: Eija Hakkarainen Sorjonen,yle draama

Voi tulla yllätyksenä, että Sorjosen toisella kaudella Verenneito-jaksossa (jaksot 7 ja 8) nähtyä seinään piilotettua ruumista esittää elävä ihminen. Minkälaisissa tilanteissa on syytä käyttää nukkea, ja milloin maskeerataan iholle tai lavastetaan tilanne näyttelijän kanssa?

– Näyttelijän näköistä nukkea on hyvä käyttää, mikäli oikean ihmisen käyttäminen on vaarallista tai näyttelijästä tulisi esim. puuttua niin iso palanen, ettei sitä voi irtokappaleella saada uskottavaksi.

Lopputuloksessa voidaan myös käyttää irtokappaleen ja vfx:n eli tietokone-efektien yhdistelmää ja jälkitöissä syventää esimerkiksi haavan kuoppaa tietokoneella. Näitä yhdistelemällä saadaan Hakkaraisen mukaan paras lopputulos. Realistisen ruumisnuken tekemiseen voi helposti kulua useita työviikkoja, mutta varsinaisena kuvauspäivänä tällöin voi säästyä monien tuntien maskeerausurakalta.

– Toki ruumisnukkeja voi myös tehdä hyvinkin pienellä rahalla, jos lopputuloksena tarvitsee olla vain hämärässä joku möykky tai jos vaatteet peittävät ruumiin suurelta osin. Näitä nukkeja kutsutaan dummyiksi ja niiden hankinta on usein lavastus-, rekvi- tai jopa järjestysosaston vastuulla.

Savesta muotoillut ja saven väriset sisäelimet jätesäkin päällä työkalujen keskellä.
Savesta muotoillut sairaat sisäelimet muuttuvat Hakkaraisen käsissä oikeannäköisiksi Savesta muotoillut ja saven väriset sisäelimet jätesäkin päällä työkalujen keskellä. Kuva: Eija Hakkarainen Sorjonen,yle draama
Kuvassa sisäelimiä jäljittelevä aidon näköinen jäljennös. Elimet on tehty yksityiskohtaisesti täysin käsin.
Kun maskeerattu työ vielä lavastetaan oikein, ne alkavat näyttää hyvin aidoilta. Kuvassa sisäelimiä jäljittelevä aidon näköinen jäljennös. Elimet on tehty yksityiskohtaisesti täysin käsin. Kuva: Eija Hakkarainen Sorjonen,yle draama

Veret seisauttavat kuvaukset

Sorjosen kolmatta kautta kuvattiin lumisissa maisemissa Lappeenrannassa sekä Joensuussa ja Juuassa. Hangesta ja jäästä löytyi ruumis, jos toinenkin ja tämä tulee huomioida myös maskeerauksissa.

– Tällöin paikalla oli peräkärrysauna tai sisätila, joka oli lämmitetty normaalia sisätilaa lämpimämmäksi. Pyrimme myös aina keskustelemaan pukuosaston kanssa, kuinka näyttelijöitä kannattaa lämmitellä siten, että maskeeraus säilyisi hyvänä – hikikään ei saisi tulla.

Pakkanen tulee huomioida näyttelijöiden lisäksi myös maskeerattavien ainesosien kanssa.

– Monet meikit ja liimat eivät kestä pakkasta. Eritoten Prosaid-niminen liima on herkkä, koska se menee jäädyttyään käyttökelvottomaksi. Kolmoskaudella talvisissa olosuhteissa ja varsinkin Juuassa kolmessakymmenessä pakkasasteessa kyseinen liima kulki aina povitaskussa lämpimän takkini suojissa. Muut tarvikkeet esim. veret kulkivat ulkokuvauksissa perinteisen settilaukun sijasta kylmälaukussa, jossa pidimme yllä lämpöä kuumavesipulloilla.

Työ on Hakkaraisen mukaan sekoitus fyysistä ja staattista, se vaatii sosiaalisia taitoja, paineensietokykyä ja periksiantamattomuutta.

– Pää on myös osattava pitää kylmänä, koska yksi moka voi pahimmillaan väärällä hetkellä pilata useiden päivien työn.

Kuvauksissa riskinä on myös, että veri valuu, näyttelijä hikoilee tai vaate hankaa maskia irti.

Maskeeraaja on aina mukana kuvauksissa; maskeja korjataan, niitä asetetaan ja puhdistetaan kuvausten aikana. Hakkarainen täsmentää, että puhdistusaika tulee huomioida varsinkin, jos näyttelijää kuvataan uudestaan samana kuvauspäivänä. Puhdistamiseen voi
mennä kauankin, joskus lähes puolet kiinnitysajasta.

Sorjosen kuvauksissa Hakkarainen kertoo nopeimman kiinnityksen olleen alle minuutin ja pisimpään aikaa on kulunut noin kuusi tuntia, eikä tähän ole laskettu kappaleiden valmistamiseen kulunutta aikaa. Kyseinen kuuden tunnin työ kului toisen kauden ruumishuoneella kuvattaviin mädäntyneisiin ruumiisiin.

Sorjonen (Ville Virtanen) tutkii kylpyhuoneen seinän sisälle piilotettua ruumista.
Seinän sisältä löytynyttä ruumista esittää oikea ihminen. Tämän työn parissa on kulunut myös pisin maskiaika. Ruumiit löytyivät Sorjosen kakkoskaudelle käsikirjoitetussa Verenneito-jaksoissa. Sorjonen (Ville Virtanen) tutkii kylpyhuoneen seinän sisälle piilotettua ruumista. Kuva: Kuvakaappaus sarjasta / Fisher King Sorjonen

Eija muistuttaa, että työ on aina yhteistyötä.

– Valaistus ja se, kuinka näyttelijä herättää maskin henkiin (vaikka olisi kyse ruumiista), voivat nostaa lopputuloksen aivan uudelle tasolle.

Hakkaraisen tuntien tekemä työ saattaa saada varsinaista ruutuaikaa sarjasta pari sekuntia.

– Vaikka joutuisikin tekemään hurjasti töitä parin sekunnin välähdystä varten, saattaa se silti olla ehdottomasti vaivan arvoista, jos sillä saavutetaan juuri se efekti ja vaikutus katsojaan, mikä oli tarkoituskin.

En halua olla vastuussa kenenkään sydäreistä!
Hannu Kahakorpi katsoo hymyillen kameraan. Hänen vatsaansa on maskeerattu ruumiinavausarpi.
Hakkarainen on opetellut, miltä ruumiinavauksen jälki näyttää. Onneksi Hannu Kahakorpea hymyilyttää. Hannu Kahakorpi katsoo hymyillen kameraan. Hänen vatsaansa on maskeerattu ruumiinavausarpi. Kuva: Eija Hakkarainen Sorjonen,yle draama
Ilja Peltonen istuu penkillä. Hänen vatsaansa on maskeerattu suuri verinen jälki.
Ilja Peltosen hahmon vatsaan rotta jyrsi tiensä ikiaikaisen kidutusmenetelmän mukaan ja jäljet on maskeerattu sen perusteella. Ilja Peltonen istuu penkillä. Hänen vatsaansa on maskeerattu suuri verinen jälki. Kuva: Eija Hakkarainen Sorjonen,yle draama

Monia saattaa hirvittää jo maskeeratut veripisarat ja ruumiinavaushaavat, mutta Hakkaraisen pitkäaikainen unelma on päästä seuraamaan lääkäriopiskelijoiden seuraksi ruumiinavausta. Toistaiseksi unelma ei ole vielä toteutunut.

Taitavaa maskeeraajaa itseään ei siis tunnu inhottavan mikään.

– Ei todellakaan! Pienenä pelkäsin kauheasti kaikkea ja näin painajaisia. Vanhempani olivat jo epätoivoisia, kun en suostunut nukkumaan. Jossain vaiheessa huomasin, että jos pelkäsin vaikka vaatekaapissa olevan jotain kauheaa, pelko ei hälvennyt ennen kuin menin katsomaan. Pelko on vaihtunut kiinnostukseksi. Olen edelleen semmoinen, että pelkoa kohden meneminen yleensä helpottaa oloa, koska epätietoisuus ja arvailu on paljon hirveämpää.

Alalle Hakkaraisen on saanut oma kiinnostus ihmisen ja eläinten anatomiaan sekä hänen omin sanoinsa “sukurasite”. Hänen isovaarinsa on perustanut lähes sata vuotta sitten H. Kuokkasen peruukkiliikkeen, jota Eijan oma isä nyt luotsaa. Myös Hakkaraisen vaari teki pitkän uran maskeerajana ja toimi muun muassa Kansallisteatterin päämaskeeraajana. Tekoveret tulivat leikeissä tutuiksi jo kuusivuotiaana.

Hakkaraista kiehtoo illuusion luominen – se, että hän voi itse luoda jotain, mitä ei ensin ollut edes olemassa ja johon katsoja voi ainakin hetken uskoa. Hakkaraisen luomukset ovat niin uskottavia, että niitä voi luulla oikeiksi. Onko näin tapahtunut?

– Pyrin pitämään huolen, ettei näin voi vahingossa käydä. En halua olla vastuussa kenenkään sydäreistä! Toki moni on kehunut aidonnäköiseksi tietäen kuitenkin, että se on maskeeraus. Ai, juu kakkoskaudella sikiöstä purkissa joku kysäisi setissä, että onko tuo aito.

Kädet pitelevät sinisillä kumihanskoilla purkkia, johon on maskeerattu sikiö.
Hakkaraisen tekemää sikiötä on luultu oikeaksi. Kädet pitelevät sinisillä kumihanskoilla purkkia, johon on maskeerattu sikiö. Kuva: Fisher King Sorjonen,yle draama

Eija Hakkaraisella on maskeerajan ammattitutkinto ja Kallion lukion kautta pääsi tutustumaan moniin tv- ja elokuva-alalle tähtääviin. Lisäksi hän on käynyt kouluttamassa itseään Englannissa Neill Gorton Prosthetics Studion järjestämillä tehostemaskeerauskursseilla. Nykyään hän opettaa maskeerausta myös itse.

– On mahtavaa, että suomessa tehdään mielikuvituksellisia tehostemaskeerauksia vaativia ohjelmia ja elokuvia. Alalle pyrkiessä hieman mietitytti, onko pakko lähteä ulkomaille. Eikä sekään sinänsä olisi mitenkään kamalaa, mutta olen ylpeä tästä kunnianhimoisesta lähestymistavasta, jonka kasvulle ei tunnu näkyvän loppua!

Sorjosen kaikki kolme kautta Yle Areenassa.

Keskustele