Hyppää pääsisältöön

Pikku Kakkosen Eskari -sovellus avaa musiikin perusteita

Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen Musiikki-kokonaisuuden Tuiki tuiki tähtönen
Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen Musiikki-kokonaisuuden Tuiki tuiki tähtönen Kuva: Yle Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,mobiilisovellus,esiopetus,esikoulu,esikoulutaidot

Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen musiikkikokonaisuudessa leikitään musiikin peruselementeillä. Musiikinopettaja Aviv Ben-Yehudan suunnittelemissa peleissä tutustutaan sävelasteikkoihin, rytmeihin, melodioihin, intervalleihin ja sointuihin. Näistä elementeistä kootaan tuttuja lastenlauluja.

Eskari-sovelluksen musiikkipeleissä lapsi voi tutkia musiikin maailmaa omassa tahdissaan. Peleissä sympaattinen, kiemurainen iso torvi soittaa esimerkkiteeman, jonka lapsi sitten rakentaa täydentämällä yksittäisiä osia kokonaisuuteen. Hauska pikku torvi tarkistaa lopputuloksen.

Tarkasti kuuntelemalla ja rohkeasti kokeilemalla peleissä kootaan osasista kolme tuttua lastenlaulua: Tuiki tuiki tähtönen, Jaakko kulta ja Piippolan vaari. Kun Tuiki tuiki tähtönen -laulun on saanut valmiiksi, kaksi muuta avautuvat pelattaviksi. Uudet laulut uudenlaisin maisemin avautuvat ruudun yläreunan alasvetovalikkoon. Jaakko kulta -kappale löytyy kelloikonin alta, Piippolan vaari tassun kuvan takaa.

Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen peli-ikoni, tuiki tuiki tähtönen.
Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen peli-ikoni, tuiki tuiki tähtönen. Kuva: Yle Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,mobiilisovellus
Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen peli-ikoni, jaakko kulta.
Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen peli-ikoni, jaakko kulta. Kuva: Yle Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,mobiilisovellus
Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen peli-ikoni, piippolan vaari.
Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen peli-ikoni, piippolan vaari. Kuva: Yle Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,mobiilisovellus

Musiikkikokonaisuudessa lapsi pääsee sekvensserin avulla kokeilemaan myös säveltämistä ja sovittamista. Sekvensseri löytyy samasta alasvetovalikosta, josta voi vaihtaa lauluja. Sillä voi päästää luovuuden valloilleen ja tehdä omaa musiikkia.

Omaan kappaleeseen voi valita kolme raitaa, joille jokaiselle yhden instrumentin. Raidan tyhjää kohtaa painamalla pääsee säveltämään. Säveltäminen tapahtuu napauttamalla nuotteja eri sävelkorkeuksille. Nuotin kestoa sekä koko raidan tempoa ja äänenvoimakkuutta voi muuttaa. Raidan instrumentin voi vaihtaa myös jälkikäteen.

Tehtävätyypit ikonien takana

Eskari-sovelluksen musiikkikokonaisuus rakentuu kuudesta erilaisesta tehtävätyypistä. Ne toistuvat eri laulujen alla, ja jokaiselle niistä on oma ikoninsa. Tehtävätyypeissä edetään helpommista kohti vaikeampia. Myös yksittäiset tehtävät vaikeutuvat pelin edetessä.

Sävelasteikko

Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen peli-ikoni, sävelasteikko.
Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen peli-ikoni, sävelasteikko. Kuva: Yle Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,mobiilisovellus
Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen peli, sävelasteikko
Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen peli, sävelasteikko Kuva: Yle Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,mobiilisovellus,esiopetus,esikoulu,esikoulutaidot

Kolmen nuottipalikan takaa lapsi löytää pelikentän, jossa kuunnellaan ja harjoitellaan sävelasteikkoja. Painamalla isoa torvea se soittaa pienen katkelman asteikosta. Sama asteikko näkyy nuottipalikoina pikku torven ja ison torven välissä. Asteikossa valmiina olevia ja siitä puuttuvia, ilmassa räpytteleviä palasia voi kuunnella painamalla niitä. Kuunneltuaan lapsi voi raahata räpyttelevistä sävelpaloista oikean kuuloisen sävelen puuttuvan palasen paikalle ja päästää pikku torven hyppimään ison kaverinsa luokse.

Rytmi

Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen peli-ikoni, rytmi.
Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen peli-ikoni, rytmi. Kuva: Yle Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,mobiilisovellus
Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen peli, rytmi
Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen peli, rytmi Kuva: Yle Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,mobiilisovellus,esiopetus,esikoulu,esikoulutaidot

Rumpuikoni avaa pelityypin, jossa harjoitellaan rytmejä. Isoa torvea ja rumpuja kuuntelemalla sekä raahaamalla oikeat rummut puuttuviin paikkoihin pikku torvi pääsee loikkimaan veden poikki.

Melodia

Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen peli-ikoni, melodia.
Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen peli-ikoni, melodia. Kuva: Yle Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,mobiilisovellus
Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen peli, melodia
Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen peli, melodia Kuva: Yle Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,mobiilisovellus,esiopetus,esikoulu,esikoulutaidot

Nuotti-ikonin takaa lapsi pääsee kuuntelemaan sävelkorkeuksia ja rakentelemaan ylös- ja alaspäin kulkevia melodioita. Monimuotoisempia sävelkulkuja kuulostellaan vasta kun perusasteikot ovat käyneet hieman tutuiksi.

Intervalli

Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen peli-ikoni, intervalli.
Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen peli-ikoni, intervalli. Kuva: Yle Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,mobiilisovellus
Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen peli, intervalli
Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen peli, intervalli Kuva: Yle Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,mobiilisovellus,esiopetus,esikoulu,esikoulutaidot

Päällekkäiset nuottipalikat vievät lapsen intervallien luokse. Iso torvi kopauttaa palikat yhteen ja tällä kertaa yhden sävelen sijasta soikin kaksi säveltä. Saarekkeiden välissä odottavalle sävelelle pitää nyt osata valita kaveriksi toinen sävel. Yhdessä ne muodostavat halutun intervallin.

Sointu

Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen peli-ikoni, sointu.
Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen peli-ikoni, sointu. Kuva: Yle Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,mobiilisovellus
Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen peli, sointu
Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen peli, sointu Kuva: Yle Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,mobiilisovellus,esiopetus,esikoulu,esikoulutaidot

Vihreä lonkero ja nuottipalikka ohjaa lapsen sointujen pariin. Tässä pelissä harmoniaa pitää kuunnella tarkasti. Sointu muodostuu, kun puuttuvat nuottipalikat raahataan oikeassa järjestyksessä päällekkäin lonkeron sisään. Pääseekö pikku torvi ponnistamaan oikean soinnun avulla ison torven luokse vai pomppaako lonkerotrampoliinista sittenkin riitasointu esiin?

Laulun kokoaminen

Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen peli-ikoni, palapeli.
Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen peli-ikoni, palapeli. Kuva: Yle Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,mobiilisovellus
Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen peli, palapeli
Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen peli, palapeli Kuva: Yle Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,mobiilisovellus,esiopetus,esikoulu,esikoulutaidot

Viimeinen tehtävätyyppi löytyy palapelin palan takaa. Tutusta lastenlaulusta kootaan ensin melodia-aihioita, jotka muuttuvat palapelin paloiksi. Paloja yhdistelemällä koostetaan kokonainen laulu. Järjestämällä palat torvien väliseksi poluksi ja kuuntelemalla ne järjestyksessä yksi kerrallaan, voi tarkistaa tuliko lopulta luoneeksi tutun laulun vai aivan uuden sävellyksen. Pikku torvi pääsee ison torven luokse vain tutun laulun avulla.

 • Tellustajat Pikku Kakkosessa

  Metsäneläimet perustavat oman uutistoimiston.

  Metsäneläimet perustavat oman uutistoimiston, koska kaikilla heillä on sama tavoite: saada maailmasta parempi paikka!

 • Hilkka Hämähäkin verkkosanomat: Roskien kerääjät

  Roskien kerääminen on hauskaa, helppoa ja ilmaista.

  Roskien kerääminen on hauskaa, helppoa ja ilmaista. Sitä voi harrastaa yksin tai porukalla niin, että kerää yhden roskan päivässä tai järjestää vaikka roskankeruukisat! Tellustajat-verkkosanomien toimittaja Hilkka Hämähäkki raportoi!

 • Muistatko Syrhämän?

  Veikko Paasi teki dokumentin Syrhämästä.

  Veikko Paasi halusi tutustua pelottavaan, mutta samalla kiehtovaan Syrhämään uudestaan, ja teki sarjan synnystä ja tuotannosta dokumentin media-alan oppityönä.