Hyppää pääsisältöön

Kaksi Prokofjevin sinfoniaa - yksi toimii, toinen ei

Tanskalainen kapellimestari Thomas Søndergård jatkaa Skotlannin kuninkaallisen kansallisorkesterin kanssa kiivasta julkaisutahtiaan. Viime vuonna ilmestyivät Rahmaninovin sekä Straussin musiikkia sisältävät taltioinnit. Nyt Sergei Prokofjevin kaksi sinfoniaa kontrastoivat toisiaan, kun tummasävyistä viidettä sinfoniaa korostaa iloisesti rullaava ensimmäinen sinfonia.

Prokofjev äänitteen kansi
Prokofjev äänitteen kansi Thomas Søndergård

Eläväisesti tikittävä Sinfonia nro 1 kumartaa Haydnin suuntaan. Søndergård pitää soivuuden tarkasti kasassa, kun rytminen leikkimieli etenee sähäkästi ja keveästi. Sointi on kirkas ja tekstuurit selkeitä.

Siinä missä ensimmäinen sinfonia kulki keveästi ja uskottavasti valoisin sävyin, luotailee viides sinfonia mittasuhteissaan ja luonteenlaadussaan asioita hieman perinpohjaisemmin. Sotasinfonian lisänimellä kulkeva Sinfonia nro 5 saa myös tarkan luennan. Energiaa ja intoa ei näistäkään esityksistä puutu. Silti jotain syvempää jäi tästä toisen maailmansodan aikana valmistuneesta sinfoniasta tavoittamatta.

Søndergård pitää kyllä jatkuvasti huolen rytmisestä kurinalaisuudesta, mutta etenkin jousiston sointiin olisin paikoin kaivannut lisää laveutta ja tummasävyisempää sointia.

Sergei Prokofjev. Sinfonia nro1; Sinfonia nro 5. - Skotlannin kuninkaallinen kansallisorkesteri/Thomas Søndergård. (Linn Records, CKD 611)

Kuuntele Uudet levyt 18.2.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

  • Aika klassista

    Anne Teikari kertoo ohjelmistaan

    Melko klassista, suht klassista, aikamoista. Uudessa nykyklassisen musiikin ohjelmassani Aika klassista halusin tutkia niitä paikkoja ja tilanteita, joita nykyklassinen musiikki pitää sisällään ja luo ympärilleen. Halusin tietää, mitä ihmiset, jotka tekevät nykyklassista musiikkia, ajattelevat työskentelystään.

  • Kapellimestari Hannu Lintu ottaa mallia koirastaan – Taiteilija koronakeväänä 2020

    Muusikoiden ajatuksia koronakeväänä 2020.

    Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Hannu Lintu viettää koronakevättä kotonaan Helsingissä muun muassa kirjojen parissa. Suomen kirjasäätiö on valinnut kirjallisuuden harrastajana tunnetun kapellimestarin ”diktaattoriksi”, joka valitsee vuoden 2020 kaunokirjallisuuden Finlandia-voittajan. Kolmijäsenisen valintalautakunnan nimeämät 3-6 ehdokasta julkistetaan marraskuun alussa. Kenelle niistä Lintu antaa Finlandia-palkinnon, selviää 25. marraskuuta.